Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

NORME METODOLOGICE din 19 februarie 2014 de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale


Cuvinte cheie: Normele Metodologice din 19 februarie 2014, aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012, asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale


 In MONITORUL OFICIAL nr. 172 din 11 martie 2014 sunt publicate Normele Metodologice din 19 februarie 2014 de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale.


   CAP. I
    Dispozitii generale

    ART. 1
    (1) Furnizorii de servicii sociale, precum si serviciile sociale acordate de acestia se acrediteaza in conditiile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare lege.
    (2) Procedura de acreditare cuprinde totalitatea activitatilor de evaluare si certificare a respectarii criteriilor si standardelor definite la art. 5 alin. (2) si (3) din lege.
    (3) In scopul evidentierii gradului de excelenta a serviciilor sociale, se poate solicita evaluarea si incadrarea acestora in clase de calitate, conform prevederilor art. 6 din lege.

  ART. 2
    In cadrul procesului de acreditare, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice are responsabilitatea elaborarii standardelor, criteriilor si indicatorilor prevazuti de lege, precum si a organizarii, coordonarii si implementarii activitatilor de evaluare, certificare, monitorizare si control al calitatii in domeniul serviciilor sociale.

142 Modele de Contracte Civile si Comerciale
142 Modele de Contracte Civile si Comerciale

Vezi detalii

Contractele Mileniului III
Contractele Mileniului III

Vezi detalii    ART. 3
    (1) In scopul realizarii activitatilor de evaluare si certificare a calitatii, precum si a celor de reglementare privind conditiile de acreditare prevazute de lege, in cadrul directiei cu atributii in domeniul serviciilor sociale din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice se organizeaza doua compartimente de specialitate, denumite in continuare compartiment de acreditare, respectiv compartiment de standardizare.
    (2) Planificarea si realizarea activitatilor de evaluare in teren, de monitorizare si control se realizeaza de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, denumita in continuare Agentie Nationala, prin agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.
    (3) Personalul cu atributii in realizarea activitatilor prevazute la alin. (2) este reprezentat de inspectori sociali.

    ART. 4
    (1) Acreditarea furnizorilor de servicii sociale, denumiti in continuare furnizori, si a serviciilor sociale se realizeaza gratuit.
 (2) Evaluarea nivelelor de calitate ale serviciilor sociale se realizeaza cu respectarea prevederilor art. 17 din lege.

    CAP. II
    Procedura de acreditare a furnizorilor si serviciilor sociale

    SECTIUNEA 1
    Acreditarea furnizorilor


    ART. 5
    (1) Acreditarea furnizorului consta in evaluarea acestuia in baza criteriilor de acreditare aprobate si elaborate conform prevederilor art. 9 alin. (1) si (2) din lege si atestarea indeplinirii lor prin certificat de acreditare.
    (2) Certificatul de acreditare se identifica prin numar, serie si data eliberarii si se tipareste in format tipizat, dupa modelul prevazut in anexa nr. 1.
   (3) Certificatul de acreditare autorizeaza furnizorul sa acorde servicii sociale pe perioada nedeterminata.
    (4) Perioada de valabilitate a certificatului de acreditare incepe de la data eliberarii acestuia.
    ART. 6
    (1) Acreditarea furnizorului se realizeaza in conditiile art. 10 din lege.
    (2) Evaluarea furnizorului consta in verificarea indeplinirii criteriilor de acreditare prevazute la art. 5 alin. (1), denumite in continuare criterii, in baza datelor si informatiilor cuprinse in cererea de acreditare a furnizorului si in documentele justificative solicitate.
    (3) Cererea de acreditare a furnizorului, denumita in continuare cerere de acreditare, si documentele justificative prevazute la alin. (2) constituie dosarul de acreditare al furnizorului.
    ART. 7
    (1) Pot solicita acreditarea numai furnizorii prevazuti la art. 37 din Legea asistentei sociale nr. 292/2011, denumita in continuare Legea asistentei sociale.
 (2) Cererea de acreditare se completeaza conform modelului prevazut in anexa nr. 2.
    (3) Cererea de acreditare cuprinde, in principal:
    a) date de identificare a furnizorului;
    b) informatii privind incadrarea furnizorului in una dintre categoriile prevazute la alin. (1);
    c) informatii privind capacitatea manageriala in domeniu a furnizorului, respectiv serviciile sociale administrate si acordate de acesta la data depunerii cererii sau, dupa caz, serviciile sociale pe care acesta intentioneaza sa le dea in functiune sau sa le infiinteze;
    d) date privind documentele justificative solicitate.
    (4) In cererea de acreditare se mentioneaza optiunea furnizorului privind modalitatea de intrare in posesie a certificatului de acreditare.

    ART. 8
  (1) Documentele justificative prevazute la art. 7 alin. (3) lit. d) difera in functie de statutul de persoana juridica de drept public sau privat al furnizorului, precum si de experienta manageriala a acestuia in domeniul serviciilor sociale.

    (2) Furnizorii publici si privati care, la data depunerii cererii, sunt acreditati ca furnizori de servicii sociale in baza Hotararii Guvernului nr. 1.024/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, precum si a Metodologiei de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, prezinta ca document justificativ certificatul de acreditare sau, in lipsa acestuia, decizia comisiei de acreditare.

    (3) In cazul furnizorilor publici care, la datadepunerii cererii, nu indeplinesc conditia prevazuta la alin. (2), documentul justificativ este actul de infiintare al acestuia.

    (4) In cazul furnizorilor privati, aflati in aceeasi situatie cu furnizorii prevazuti la alin. (3), documentele justificative sunt urmatoarele:

    a) pentru organizatii neguvernamentale: certificat de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor, statutul asociatiei/fundatiei;
    b) pentru filiale sau sucursale ale asociatiilor si fundatiilor internationale recunoscute in conformitate cu legislatia in vigoare: certificatul de inscriere in registrul persoanelor juridice straine fara scop patrimonial, statutul filialei/sucursalei;
    c) pentru cultele recunoscute de lege: actul normativ de recunoastere a cultului, documentul de infiintare a unitatii de cult;
    d) pentru persoane fizice autorizate in conditiile legii: certificatul de inregistrare si certificatul constatator eliberate de Oficiul National al Registrului Comertului; ... continuarea aici>>>
Data aparitiei: 14 Martie 2014

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 3.5 din 3 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Crestere copil pe baza unui contract de colaborare

Intrebare: sunt angajata cu contract de colaborare si vreau sa stiu daca pot intra in crestere copil si am o colega care vrea sa iasa la pensie anticipat dar este nascuta in noiembrie 1957. se poate? multumesc anticipat!

Raspuns: OUG 11/2010 prevede ca persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au rea... [citeste tot raspunsul aici...]Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]

E-articole juridice

Mai aproape de dumneavostra

Atentie, Juristi!
Noul Cod Civil a modificat Modelele de Contracte folosite!
Cititi cele 38 de modificari care va pot afecta activitatea
Descarcati GRATUIT Raportul Special
Contractele din Noul Cod Civil – Reguli si Exemple

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice