Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Actiune în îmbogatirea fara justa cauza
Actiune in imbogatirea fara justa cauza


INSTANTA1)  ......................
 
 
                                             Domnule Presedinte,
 
Subsemnatul2)  ......................................., domiciliat in3)  ..........................., str. ............................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..............................., reprezentat prin avocat ........................., cu sediul profesional in ........................., str. ........................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., formulez prezenta


                                             Domnule Presedinte,
 
Subsemnatul2)  ......................................., domiciliat in3)  ................................, str. ............................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. .........................., sector/judet ..............................., reprezentat prin avocat ........................., cu sediul profesional in ........................., str. ........................ nr. ......, bloc .........., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., formulez prezenta                                   CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA

a paratului domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., solicitand citarea acestuia cu mentiunea „la interogatoriu“, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta in baza


Dovedeste eficient Administratiei fiscale independenta activitatilor tale
Dovedeste eficient Administratiei fiscale independenta activitatilor tale

Vezi detalii

Preveniti si tineti sub control diabetul
Preveniti si tineti sub control diabetul

Vezi detalii
                            PRINCIPIULUI IMBOGATIRII FARA JUSTA CAUZA

sa dispuneti obligarea paratului sa-mi restituie contravaloarea lucrarilor de reparatii efectuate de subsemnat in imobilul proprietatea paratului situat in ...................................., str. ................................ nr. ....., bloc ....., scara ...., etaj ..., apart. ....., numar cadastral .......................... judet/sector ................. in suma de ................. lei, pe care acesta refuza sa le plateasca4).                    DOMNULUI PRESEDINTE AL5)  ........................................


1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este in principiu cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila).
2. Calitatea de reclamant a creditorul obligatiei de restituire, adica persoana al carui patrimoniu s-a saracit in favoarea para- tului, al carui patrimoniu s-a marit cu aceeasi valoare, fara ca intre reclamant si parat sa existe un temei juridic. Din acest fapt juridic se naste obligatia celui care si-a marit patrimoniul, de a restitui in limita maririi, catre cel care si-a diminuat pa- trimoniul in favoarea sa. Plata presupune executarea unei obligatii art. 1092 Cod civil. Actiunea in imbogatire fara justa cauza este supusa termenului general de prescriptie de drept comun de 3 ani. Acest termen incepe sa curga din momentul in care cel care si-a micsorat patrimoniul a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca atat faptul maririi altui patrimoniu, cat si pe cel care a beneficiat de aceasta marire.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, care poate fi: restituirea unui bun individual determinat, sau sume de bani ori bunuri determinate generic, evaluate dupa pretuirea reclamantului in vederea timbrarii. Cand obligatia consta in a da, debitorul trebuie pus in intarziere printr-o notificare, cu exceptia situatiilor in care, prin efectul legii sau al contractului, debitorul este de drept in intarziere. In materie comerciala avem ca procedura prealabila obligatorie dispozitiile art. 720 indice 1 Cod procedura civila, ce reglementeaza procedura concilierii.
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT1):

Subsemnatul am inchiriat locuinta proprietate personala a paratului situata in .............................., str. .................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., numar cadastral ..............., judet/sector ............, incepand cu anul ....... .
Urmare faptului ca locuinta nu a fost locuita multi ani, anterior inchirierii de catre subsemnatul si nu fusese conservata si intretinuta in mod corespunzator, odata cu instalarea mea in acest imobil s-a impus efectuarea unor lucrari nu doar de intretinere, dar si de conservare, constructia fiind in pericol de daramare datorita lipsei acestora, dar si in imposibilitate de utilizare in conditii normale
de locuit.
Subsemnatul am folosit aceasta locuinta in calitate de chirias pana la data de ............., cand contractul de locatiune a fost rezolvit prin acordul partilor.
Desi subsemnatul am efectuat toate acele lucrari cu acordul paratului care mi-a promis ca-mi va restitui cheltuielile efectuate – acesta refuza sa-mi restituie contravaloarea lucrarilor efectuate de subsemnat care au marit in mod considerabil patrimoniul paratului pe seama patrimoniului subsemnatului.
Pentru toate cele de mai sus, intrucat este evident ca in cauza a avut loc o crestere a patrimoniului paratului, prin sporul de valoare adus imobilului proprietatea paratului, pe seama diminuarii patrimoniului subsemnatului  grefat  de  cheltuielile  generate  de  conservarea  locuintei  paratului,  va  rog  sa  admiteti actiunea, sa obligati paratul sa-mi restituie contravaloarea lucrarilor de reparatii efectuate de subsemnat
in imobilul proprietatea paratului, situat in ................................., str. ...................... nr. ....., bloc ....., scara ...., etaj ..., apart. ...., numar cadastral ................ judet/sector ..........., in suma de .......... lei, pe care acesta refuza sa o plateasca, alaturi de plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor etc.).

IN DREPT:
Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod procedura civila si pe principiul imbogatirii fara justa cauza2).
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori, expertiza tehnica3)  .................................................................... privind4)  ................................................. .

1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Pentru a fi admisibila actiunea, trebuie indeplinite conditiile materiale ale actiunii in restituire: marirea unui patrimoniu, micsorarea unui patrimoniu ca o consecinta a maririi altuia, existenta unei legaturi de cauzalitate intre sporirea unui patrimoniu si diminuarea celuilalt, alaturi de conditiile juridice ale intentarii actiunii in restituire: absenta unei cauze legitime a maririi patrimoniului unei persoane in detrimentul alteia, absenta oricarui alt mijloc juridic de recuperare a pierderii suferite.
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii. Potrivit art. 1169 Cod civil, cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca. Dovada se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, interogatoriu etc.
3. Se indica felul expertizei solicitate (grafologica, bunuri mobile, contabila etc.).
4. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
 

Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ................................., domiciliat in ........................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................;
2. ................................., domiciliat in ........................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ1):

1. .............................................. .
2. Facturi, chitante privind achizitionarea materialelor si plata manoperei.
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ............ .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ........ si timbru judiciar  ............ .

                                                   SEMNATURA


1. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.Data aparitiei: 21 August 2006

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Abuzuri autoritate locala

Intrebare: Datorită nerespectării prevederilor legale privind protecţia monumentelor istorice, cu ocazia unor lucrări edilitare efectuate în imediata vecinătate a imobilului în discuţie monument istoric cu utilaje industriale pe când legea permite folosirea doar a celor manuale în zona de protecţie, a fost serios avariat imobilul meu. Autoritatea locală, căruia i-am cerut să facă reparaţiile necesare, practic refuză acest lucru, răspunsurile primite la solicitările mele fiind fie străine problemei, respectiv, comunicându-mi-se respingerea vădit nelegală de către instanţă a ordonanţei preşedinţiale promovată de mine în legătură cu această problemă. Ce posibilitate am de obligare a autorităţii responsabile de prejudiciul cauzat, când pensia mea este foarte mică?

Raspuns: In cazul in care aveti venituri foarte mici puteti beneficia la cerere de prevederile OUG 51/2008. C... [citeste tot raspunsul aici...]
Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]

Warning: include_once(inc/functii.portaluri.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/manager/public_html/e-juridic.manager.ro/e-juridic/sitemap_generator.php on line 8

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening 'inc/functii.portaluri.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/manager/public_html/e-juridic.manager.ro/e-juridic/sitemap_generator.php on line 8