Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala

Reguli de procedura arbitrala*

 

        Capitolul I
        Dispozitii generale

Art. 1.- (1) Prezentele Reguli de procedura arbitrala (RPA-CAB) se aplica in arbitrajul comercial organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

(2) Organizarea acestui arbitraj se face prin Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, denumita in continuare Curtea de Arbitraj, in conditiile Regulamentului sau de organizare si functionare precum si ale prezentelor Reguli, elaborate in baza dispozitiilor Codului de procedura civila Cartea a IV-a „Despre arbitraj” (art. 340-370 3).

Art. 2.- (1) Curtea de Arbitraj organizeaza si administreaza solutionarea, pe calea arbitrajului, a unor litigii comerciale interne sau internationale, daca partile au incheiat in acest sens o conventie arbitrala scrisa.

(2) In intelesul Regulilor de fata, litigiu comercial este orice litigiu derivand dintr-un contract comercial, inclusiv referitor la incheierea, executarea sau desfiintarea lui, ca si din alte raporturi juridice comerciale.



(3) Litigiul comercial este intern cand decurge dintr-un contract sau din alte raporturi juridice comerciale interne si este international cand decurge dintr-un contract sau din alte raporturi juridice comerciale care intereseaza comertul international.

Art. 3.- Persoanele care au capacitatea civila deplina de exercitiu al drepturilor pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale dintre ele, in afara de acelea care privesc drepturi asupra carora legea nu permite a se face tranzactie.

Art. 4.- (1) Arbitrajul poate fi incredintat, prin conventia arbitrala, uneia sau mai multor persoane, investite de parti sau in conformitate cu acea conventie, sa judece un litigiu determinat si sa pronunte o hotarare definitiva si obligatorie pentru parti. Arbitrul unic sau, dupa caz, totalitatea arbitrilor astfel investiti constituie, in sensul prezentelor Reguli, tribunalul arbitral.

(2) Solutionarea litigiului revine exclusiv tribunalului arbitral.

Art. 5.- In cazul in care s-a incredintat Curtii de Arbitraj organizarea unui arbitraj, prin insusi acest fapt partile au acceptat prezentele Reguli, afara numai daca, o data cu incredintarea organizarii arbitrajului, partile au optat, in scris, pentru alte norme de procedura si acestea au fost acceptate de tribunalul arbitral.

Art. 6.- In intreaga procedura arbitrala trebuie sa se asigure partilor, sub sanctiunea nulitatii hotararii arbitrale, egalitatea de tratament, respectarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii.

Art. 7.- (1) Curtea de Arbitraj, tribunalul arbitral, precum si personalul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei au obligatia sa asigure confidentialitatea arbitrajului, abtinandu-se de a publica sau a divulga datele de care iau cunostinta in indeplinirea atributiilor ce le revin, fara a avea autorizarea partilor.

(2) Dosarul litigiului este confidential. Nici o persoana, in afara celor implicate in desfasurarea litigiului respectiv, nu are acces la dosar fara acordul scris al partilor.

Art. 8.- (1) Hotararile arbitrale pot fi publicate integral numai cu acordul partilor. Ele pot fi insa publicate partial, ori in rezumat sau comentate sub aspectul problemelor de drept ivite, in reviste, lucrari sau culegeri de practica arbitrala, fara a se da numele sau denumirea partilor, ori date care ar putea prejudicia interesele lor.

(2) Presedintele Curtii de Arbitraj poate autoriza, de la caz la caz, cercetarea dosarelor in scopuri stiintifice sau documentare, dupa solutionarea litigiilor si numai daca in acele dosare s-au pronuntat hotarari judecatoresti irevocabile.

Art. 9.- (1) Partile au indatorirea sa-si exercite drepturile procedurale cu buna credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute. Ele vor coopera cu tribunalul arbitral pentru desfasurarea corespunzatoare a litigiului si pentru finalizarea acestuia in termenul stabilit.

(2) Orice act de obstructionare sau de tergiversare a litigiului constituie o incalcare a conventiei arbitrale.

(3) In orice stadiu al litigiului, tribunalul arbitral va incerca solutionarea acestuia pe baza intelegerii partilor.

 
Capitolul II
Conventia arbitrala

Art. 10.- (1) Conventia arbitrala se incheie in scris, sub sanctiunea nulitatii.

(2) Ea se poate incheia fie sub forma unei clauze compromisorii, inscrisa in contractul principal, fie sub forma unei intelegeri de sine statatoare denumita compromis.

Art. 11.- (1) Prin clauza compromisorie partile convin ca litigiile ce se vor naste din contractul in care ea este inserata sau in legatura cu acesta, sa fie solutionate pe calea arbitrajului, aratandu-se numele arbitrilor sau modalitatea de numire a lor. In lipsa unei asemenea aratari si daca organizarea arbitrajului a fost incredintata Camerei de Comert si Industrie a Romaniei sau direct Curtii de Arbitraj, numirea arbitrilor se face conform prezentelor Reguli.

(2) Validitatea clauzei compromisorii este independenta de aceea a contractului in care a fost inscrisa.

Art. 12.- Prin compromis partile convin ca un litigiu ivit intre ele sa fie solutionat pe calea arbitrajului, aratandu-se, sub sanctiunea nulitatii, obiectul litigiului si numele arbitrilor sau modalitatea de numire a lor.

Art. 13.- Conventia arbitrala poate rezulta si din introducerea de catre reclamant a unei cereri de arbitrare si acceptarea paratului ca aceasta cerere sa fie solutionata de Curtea de Arbitraj.

Art. 14.- In conditiile legii sau ale conventiilor internationale la care Romania este parte, statul si autoritatile publice au facultatea de a incheia conventii arbitrale in litigiile comerciale.

Art. 15.- (1) Incheierea conventiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, competenta instantelor judecatoresti.

(2) Tribunalul arbitral isi verifica propria sa competenta de a solutiona litigiul si hotaraste in aceasta privinta printr-o incheiere care se poate desfiinta numai prin actiunea in anulare introdusa impotriva hotararii arbitrale, conform art. 69-71 din prezentele Reguli.

Art. 16.- (1) Presedintele Curtii de Arbitraj poate refuza organizarea unui arbitraj, daca exista indoieli sau contestatii cu privire la existenta conventiei arbitrale sau daca apare ca aceasta este caduca sau inoperanta.

(2) In cazul in care, totusi, partile sau una dintre ele staruie in organizarea arbitrajului, Curtea de Arbitraj ii va da curs, urmand ca tribunalul arbitral sa se pronunte asupra existentei sau validitatii conventiei arbitrale.

 
Capitolul III
Arbitrii. Constituirea tribunalului arbitral.
Termenul si locul arbitrajului

Art. 17.- (1) Poate fi arbitru orice persoana fizica, cetatean roman sau strain, care are capacitatea deplina de exercitiu al drepturilor, se bucura de o reputatie nestirbita si are o inalta calificare si experienta in domeniul dreptului comercial si al relatiilor economice internationale.

(2) Arbitrii sunt inscrisi, cu acordul lor scris, intr-o lista care va cuprinde: numele si, dupa caz, ocupatia, specialitatea, titlurile sau prezentarea succinta a activitatii profesionale a fiecarui arbitru.

(3) Partile sunt libere ca, prin conventia arbitrala, sa numeasca arbitri si persoane neinscrise pe lista de arbitri, care, prin competenta si probitate, se bucura de increderea lor.

(4) Arbitrul care este si avocat, inscris pe tabloul avocatilor compatibili, nu poate fi arbitru intr-un litigiu aflat pe rolul Curtii de Arbitraj cu privire la care a desfasurat sau urmeaza a desfasura activitati avocatiale; de asemenea, nu poate reprezenta sau asista vreo parte in fata acestei Curti.

(5) Activitatile avocatiale prevazute la al. 4 nu pot fi exercitate de avocatul care este si arbitru, nici direct si nici prin substituirea de catre un avocat din cadrul formei de exercitare a profesiei de avocat din care face parte acel arbitru sau de catre alt avocat.

Art. 18.- Nici una dintre parti nu are dreptul sa numeasca un arbitru in locul celeilalte parti sau sa aiba mai multi arbitri decat cealalta parte.

Art. 19.- (1) Partile stabilesc daca litigiul se judeca de un arbitru unic sau de doi, ori de mai multi arbitri.

(2) Daca partile n-au stabilit numarul arbitrilor, litigiul se judeca de trei arbitri, cate unul numit de fiecare dintre parti, iar al treilea - supraarbitrul - ales de cei doi arbitri.

(3) Daca exista mai multi reclamanti sau mai multi parati, partile care au interese comune vor numi un singur arbitru. In caz de neintelegere, arbitrul va fi desemnat de presedintele Curtii de Arbitraj.

Art. 20.- Arbitrii sunt independenti si impartiali in indeplinirea atributiilor lor jurisdictionale. Ei nu sunt reprezentantii partilor.

Art. 21.- Arbitrii sunt numiti, revocati sau inlocuiti conform conventiei arbitrale si prezentelor Reguli.

Art. 22.- (1) Cand arbitrul unic sau, dupa caz, arbitrii nu au fost numiti prin conventia arbitrala, nici nu s-a prevazut modalitatea de numire a lor si nici nu s-a recurs la procedura prevazuta de art. 347 si 348 din Codul de procedura civila, constituirea tribunalului arbitral se face dupa cum urmeaza:
a) prin cererea de arbitrare reclamantul va numi un arbitru sau va propune ca litigiul sa fie solutionat de un arbitru unic, aratand numele acestuia;
b) prin intampinare sau prin instiintare separata adresata Curtii de Arbitraj, in termen de cel mult 20 de zile de la primirea cererii de arbitrare, paratul va numi un arbitru aratand numele acestuia sau, dupa caz, va raspunde la propunerea reclamantului privind solutionarea litigiului de un arbitru unic precum si la persoana acestuia.

(2) Se recomanda partilor ca o data cu numirea unui arbitru sa numeasca si un arbitru supleant.

(3) In cazul in care arbitrul numit nu figureaza pe lista de arbitri, partea va indica numele, adresa si numarul de telefon sau de fax, precum si, pe cat posibil, datele prevazute de art. 17 (2) ale acelui arbitru ca si ale supleantului, daca acesta a fost numit.

(4) La cererea partii, arbitrul si supleantul sunt desemnati de presedintele Curtii de Arbitraj.

Art. 23.- In cazul tribunalului arbitral compus din trei arbitri, cei doi arbitri numiti potrivit art. 22 vor proceda la alegerea supraarbitrului, dintre arbitrii inscrisi pe lista, in termen de 10 zile de la data primirii instiintarii pe care Curtea de Arbitraj le-a facut-o in acest sens.

Art. 24.- (1) Numirea unui arbitru sau a supraarbitrului se face cu acordul sau prealabil si scris, obtinut de partea care il propune ori, in cazul supraarbitrului, de cei doi arbitri.

(2) Daca arbitrul sau supraarbitrul numit este inscris in lista de arbitri a Curtii de Arbitraj, acordul sau se obtine prin intermediul Secretariatului acestei Curti.

(3) Acordul arbitrului va cuprinde si o declaratie scrisa a sa in care va arata, sub semnatura, daca are sau a avut vreo relatie cu partile, daca au existat sau exista conflicte de interese si orice alte fapte sau imprejurari de natura sa puna la indoiala independenta si impartialitatea sa. Daca asemenea relatii, conflicte de interese, fapte si imprejurari survin in cursul litigiului, arbitrul le va declara de indata. Declaratia initiala precum si declaratiile ulterioare se depun la dosarul litigiului pentru ca partile sa ia cunostinta de continutul lor.

(4) Acordul sau neacceptarea de a fi arbitru intr-un anumit litigiu se comunica, in scris si nemotivat, Secretariatului Curtii de Arbitraj, in termen de trei zile de la data primirii de catre arbitru a propunerii.

Art. 25.- (1) Daca paratul nu raspunde in termen sau nu da curs invitatiei de numire a arbitrului ori exista neintelegere intre parti cu privire la numirea arbitrului unic sau daca cei doi arbitri nu cad de acord asupra persoanei supraarbitrului, presedintele Curtii de Arbitraj, dupa expirarea termenelor prevazute de art. 22 si 23, va desemna arbitrul unic sau, dupa caz, arbitrul paratului ori supraarbitrul, cu acordul prealabil al acestora.

(2) Desemnarea se face in termen de 5 zile de la data cand presedintele Curtii de Arbitraj a luat cunostinta de imprejurarile aratate la alin. 1, dintre arbitrii inscrisi pe lista de arbitri ai Curtii, in afara de cazul in care s-a prevazut altfel in conventia arbitrala.

(3) Daca, totusi, dupa desemnarea arbitrului in conditiile alineatelor 1 si 2, paratul isi va numi arbitrul cel mai tarziu pana la constituirea tribunalului arbitral, desemnarea facuta in acele conditii devine caduca.

Art. 26.- (1) Arbitrul poate fi recuzat pentru cauze care pun la indoiala independenta si impartialitatea sa. Cauzele de recuzare sunt cele prevazute de lege pentru recuzarea judecatorilor. Poate constitui o cauza de recuzare si neindeplinirea conditiilor de calificare sau a altor conditii privitoare la arbitri, prevazute in conventia arbitrala.

(2) O parte nu poate recuza arbitrul pe care l-a numit decat pentru cauze survenite sau despre care a luat cunostinta dupa numire.

Art. 27.- (1) Persoana care stie ca in privinta sa exista o cauza de recuzare este obligata sa instiinteze partile si ceilalti arbitri mai inainte de a fi acceptat insarcinarea de arbitru, iar daca asemenea cauze survin dupa acceptare, de indata ce le-a cunoscut.

(2) Aceasta persoana nu poate participa la judecarea litigiului decat daca partile, instiintate potrivit alineatului precedent, comunica in scris ca inteleg sa nu ceara recuzarea. Chiar in acest caz, ea are dreptul sa se abtina de la judecarea litigiului, fara ca abtinerea sa insemne recunoasterea cauzei de recuzare.

Art. 28.- (1) Recuzarea trebuie sa fie ceruta, sub sanctiunea decaderii, in termen de 10 zile de la data cand partea a luat cunostinta de numirea arbitrului sau, dupa caz, de la survenirea cauzei de recuzare.

(2) Cererea de recuzare se solutioneaza de tribunalul arbitral, fara participarea arbitrului recuzat, acesta fiind inlocuit de presedintele Curtii de Arbitraj sau de un arbitru desemnat de el.

(3) In cazul in care cererea de recuzare priveste pe arbitrul unic, ea se solutioneaza de presedintele Curtii de Arbitraj sau de un arbitru desemnat de el.

(4) Daca cererea de recuzare este admisa, arbitrul, supraarbitrul sau arbitrul unic va fi numit in conformitate cu prezentele Reguli.

(5) Prevederile art. 26 - 28 alin. 1 se aplica in mod corespunzator si expertilor si asistentilor arbitrali. In acest caz, recuzarea se solutioneaza de tribunalul arbitral.

Art. 29.- In caz de vacantare pentru orice cauza - recuzare, revocare, abtinere, renuntare, impiedicare, deces - si daca nu s-a numit un supleant sau daca acesta este impiedicat sa isi exercite insarcinarea, se va proceda la inlocuirea arbitrului de catre partea care l-a numit, in termen de 10 zile de cand ea a luat cunostinta de survenirea unei asemenea imprejurari. Daca partea nu numeste un arbitru in acest termen, presedintele Curtii de Arbitraj desemneaza noul arbitru. Dispozitiile de fata se aplica in mod corespunzator, si in ceea ce priveste supraarbitrul.

Art. 30.- (1) Arbitrii sunt raspunzatori de daune in conditiile legii:
a) daca, dupa acceptare, renunta in mod nejustificat la insarcinarea de arbitru;
b) daca, fara motiv justificat, nu participa la judecarea litigiului sau savarseste alte fapte de natura sa intarzie nejustificat solutionarea litigiului, ori nu pronunta hotararea in termenul stabilit de conventia arbitrala sau de prezentele Reguli;
c) daca nu respecta caracterul confidential al arbitrajului, publicand sau divulgand date de care iau cunostinta in calitate de arbitri, fara a avea autorizatia partilor;
d) daca incalca in mod flagrant indatoririle ce le revin.

(2) Savarsirea vreuneia dintre faptele prevazute in alineatul precedent atrage, in raport cu gravitatea faptei, revocarea arbitrului dintr-un anumit litigiu sau radierea lui de pe lista de arbitri. Revocarea se decide de catre Colegiul Curtii de Arbitraj la propunerea Presedintelui Curtii.

Art. 31.- (1) Tribunalul arbitral se considera constituit pe data acceptarii insarcinarii de supraarbitru ori, dupa caz, a acceptarii de catre arbitrul unic, sau, cand tribunalul arbitral este compus din doi arbitri, pe data ultimei acceptari.

(2) Membrii tribunalului arbitral vor semna un angajament prin care, confirmand ca au acceptat numirea, se obliga sa indeplineasca misiunea de arbitru cu nepartinire si cu respectarea stricta a Regulilor de fata.

Art. 32.- (1) Din momentul constituirii, tribunalul arbitral este investit cu judecarea cererii de arbitrare si a celorlalte cereri privind procedura arbitrala, cu exceptia cererilor care, prin dispozitii imperative ale legii, sunt de competenta instantelor judecatoresti.

(2) Comunicarea de cereri, acte, informatii in legatura cu litigiul se face prin Secretariatul Curtii de Arbitraj, arbitrii neavand legatura directa cu partile.

Art. 33.- (1) Daca partile nu au convenit altfel, tribunalul arbitral trebuie sa pronunte hotararea in termen de cel mult cinci luni de la data constituirii sale.

(2) Termenul se suspenda pe timpul solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate sau al judecarii unei cereri incidente adresate instantei judecatoresti competente ori a completarii tribunalului arbitral potrivit art. 29, precum si in cazul suspendarii litigiului in baza unei dispozitii legale.

(3) Partile pot consimti, oricand in cursul litigiului, la prelungirea termenului arbitrajului, fie in scris, fie prin declaratie orala, data in fata tribunalului arbitral si consemnata in incheierea de sedinta.

(4) De asemenea, tribunalul arbitral poate dispune, prin incheiere, pentru motive temeinice, prelungirea termenului arbitrajului cu cel mult doua luni.

(5) Termenul se prelungeste de drept cu doua luni in cazul prevazut de art. 60, precum si in cazul incetarii personalitatii juridice sau al decesului uneia dintre parti.

(6) Trecerea termenelor prevazute de prezentul articol nu poate sa constituie un motiv de caducitate a arbitrajului, in afara de cazul cand una dintre parti a notificat celeilalte parti si tribunalului arbitral, pana la prima zi de infatisare, ca intelege sa invoce caducitatea.

Art. 34.- Locul arbitrajului este la sediul Curtii de Arbitraj. Partile, de acord cu presedintele acestei Curti, pot conveni insa un alt loc.

Capitolul IV
Sesizarea tribunalului arbitral. Cererea de arbitrare. Intampinarea.
Cererea reconventionala. Comunicarea actelor.
Masuri asiguratorii si masuri vremelnice. Cheltuielile arbitrale.

Art. 35.- Inainte de sesizarea tribunalului arbitral, partea interesata poate cere Secretariatului Curtii de Arbitraj informatiile necesare si poate obtine prezentele Reguli, lista arbitrilor si Normele privind taxele si cheltuielile arbitrale.

Art. 36.- (1) Tribunalul arbitral este sesizat de reclamant printr-o cerere scrisa, denumita cerere de arbitrare sau actiune arbitrala, care va cuprinde:
a) numele, domiciliul sau resedinta persoanei fizice iar, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor. Se vor mentiona dupa caz: numarul de inmatriculare in Registrul comertului, numarul de telefon, telex, fax, cont bancar;
b) numele si calitatea celui care angajeaza sau reprezinta partea in litigiu, anexandu-se dovada calitatii;
c) mentionarea conventiei arbitrale, anexandu-se copie de pe contractul in care este inserata, iar daca s-a incheiat un compromis, copie de pe acesta;
d) obiectul si valoarea cererii, precum si calculul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori;
e) motivele de fapt si de drept pe care se sprijina fiecare capat de cerere, cu trimitere la inscrisurile doveditoare corespunzatoare sau la alte probe. Cand se solicita proba cu martori, se vor arata numele si domiciliul acestora;
f) numele arbitrului numit sau al arbitrului unic propus;
g) dovada platii taxei arbitrale;
h) dovada comunicarii catre parat a cererii de arbitrare si a actelor insotitoare;
i) semnatura partii.

(2) Inscrisurile se depun in original sau in copie certificata de parte.

(3) Daca cererea de arbitrare sau inscrisurile sunt formulate intr-o limba straina, tribunalul arbitral, din oficiu sau la cerere, poate obliga partea sa prezinte o traducere a lor in limba romana sau, in arbitrajul comercial international, intr-o limba de circulatie internationala. Partile pot solicita ca traducerea sa fie efectuata pe cheltuiala lor, prin grija Secretariatului Curtii de Arbitraj.

Art. 37.- (1) Cererea se adreseaza Curtii de Arbitraj si se depune impreuna cu actele insotitoare la registratura acestei Curti.

(2) Data introducerii cererii de arbitrare se considera ziua inregistrarii acesteia la registratura Curtii de Arbitraj, iar in cazul expedierii ei prin posta, data prevazuta in stampila oficiului postal de expediere.

Art. 38.- (1) In cazul in care cererea nu cuprinde toate mentiunile si cerintele prevazute la art. 36, Secretariatul Curtii de Arbitraj va instiinta, de indata, pe reclamant sa le completeze in mod corespunzator, intr-un termen care nu va depasi 10 zile, de la data primirii instiintarii.

(2) Daca reclamantul nu a aratat in actiune numele arbitrului, el il va numi in termenul prevazut la alineatul 1. In caz de neconformare, devin aplicabile in mod corespunzator prevederile art. 25 alineatele 2 si 3.

(3) Secretariatul va verifica, de asemenea, plata taxei arbitrale, iar daca aceasta nu a fost platita conform Normelor privind taxele si cheltuielile arbitrale, va comunica reclamantului cuantumul si modalitatea de plata a taxei cuvenite.

(4) Daca dovada platii taxei arbitrale nu se face in conditiile comunicate de secretariat, cererea de arbitrare se restituie reclamantului.

Art. 39.- (1) In termen de cel mult 5 zile de la primirea cererii de arbitrare sau, dupa caz, de la expirarea termenului prescris de art. 38(1), presedintele Curtii de Arbitraj fixeaza primul termen de arbitrare, pentru cand partile vor fi citate. Acest termen nu poate fi mai mic de 30 zile de la expedierea citatiilor.

(2) In cazul in care cererea de arbitrare nu a fost comunicata paratului, direct de catre reclamant, comunicarea acestei cereri, impreuna cu actele insotitoare, cu prezentele Reguli si cu lista de arbitri, se face, la cererea reclamantului si odata cu citarea, de catre Secretariatul Curtii de Arbitraj. In acest caz, cererea se depune in atatea exemplare cati parati sunt precum si un exemplar pentru Curtea de Arbitraj.

Art. 40.- (1) Primind cererea de arbitrare, paratul va face intampinare cuprinzand, pe de o parte, numele arbitrului numit de el sau raspunsul la propunerea reclamantului privind solutionarea litigiului de un arbitru unic precum si la persoana acestuia iar, pe de alta parte, exceptiile referitoare la cererea reclamantului, raspunsul in fapt si in drept la aceasta cerere, probele propuse in aparare, precum si, in mod corespunzator, celelalte mentiuni si cerinte prevazute de art. 36 pentru cererea de arbitrare.

(2) In termen de 20 de zile de la primirea cererii de arbitrare, paratul va comunica reclamantului intampinarea impreuna cu actele insotitoare si, de asemenea, o va depune la Curtea de Arbitraj, atasand dovada de comunicare.

(3) Necomunicarea sau nedepunerea intampinarii nu inseamna recunoasterea pretentiilor reclamantului.

(4) Daca prin necomunicarea sau nedepunerea intampinarii litigiul se amana, paratul va putea fi obligat la plata cheltuielilor cauzate prin amanare.

(5) La cererea paratului, comunicarea intampinarii se face de catre Secretariatul Curtii de Arbitraj. In acest caz, intampinarea, inclusiv actele insotitoare, se depune in dublu exemplar.

Art. 41.- Dupa constituirea tribunalului arbitral, Secretariatul Curtii de Arbitraj transmite de indata tribunalului arbitral dosarul, facand mentiune scrisa despre acest fapt, cu precizarea datei transmiterii.

Art. 42.- Secretariatul Curtii de Arbitraj va urmari ca intervalul de timp intre data inregistrarii cererii de arbitrare si primul termen de arbitrare sa nu depaseasca 60 de zile, in afara de cazul in care presedintele prelungeste acest termen pentru motive justificate.

Art. 43.- (1) Daca paratul are pretentii impotriva reclamantului derivand din acelasi raport juridic, el poate face cerere reconventionala.

(2) Cererea reconventionala va fi introdusa in cadrul termenului pentru depunerea intampinarii sau cel mai tarziu pana la prima zi de infatisare si trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si cererea principala. Ea se solutioneaza o data cu cererea principala. Cand insa numai cererea principala este in stare de a fi solutionata, cererea reconventionala poate fi solutionata separat.

Art. 44.- (1) Comunicarea, prin Secretariatul Curtii de arbitraj, a cererii de arbitrare, a citatiilor si a hotararilor arbitrale se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin posta rapida.

(2) Celelalte inscrisuri, precum si informatiile si diversele instiintari pot fi facute si prin scrisoare recomandata cu recipisa postala de predare, prin posta rapida, posta electronica, telegrama, telex, telefax sau orice alt mijloc de comunicare ce permite stabilirea probei comunicarii si a textului transmis. In cazul comunicarilor telefonice, asistentul arbitral va face mentiune in dosar, precizand data si ora convorbirii.

(3) Inscrisurile comunicate partilor se considera inmanate si in cazul in care destinatarul a refuzat primirea sau nu s-a prezentat la oficiul postal pentru a le ridica, desi exista dovada avizarii sale.

(4) Orice inscris poate fi inmanat si personal partii sau reprezentantului ei, sub semnatura certificata de asistentul arbitral sau de un agent al Curtii de Arbitraj, cu precizarea datei inmanarii.

(5) Dovezile de comunicare se depun la dosar.

Art. 45.- Comunicarile se fac, dupa caz, la adresa indicata de parte in cererea de arbitrare sau intampinare ori in contractul si corespondenta dintre parti. Orice schimbare de adresa nu va fi luata in considerare daca nu a fost adusa la cunostinta, in scris, celeilalte parti si Curtii de Arbitraj.

Art. 46.- (1) Inaintea sau in cursul arbitrajului, oricare dintre parti poate cere instantei judecatoresti competente sa incuviinteze masuri asiguratorii si masuri vremelnice cu privire la obiectul litigiului sau sa constate anumite imprejurari de fapt.

(2) La aceasta cerere se vor anexa, in copie, cererea de arbitrare si conventia arbitrala.

(3) Incuviintarea acestor masuri va fi adusa la cunostinta tribunalului arbitral de catre partea care le-a cerut.

Art. 47.- In cursul arbitrajului, masurile asiguratorii si masurile vremelnice, ca si constatarea anumitor imprejurari de fapt pot fi incuviintate si de tribunalul arbitral, in conditiile legii. In caz de impotrivire, executarea acestor masuri se solicita instantei judecatoresti competente.

Art. 48.- (1) Cheltuielile arbitrale cuprind: taxa arbitrala, cheltuielile de administrare a probelor, de traducere a actelor si a dezbaterilor, onorariile arbitrilor, onorariile avocatilor, ale expertilor si consilierilor, cheltuielile de deplasare a partilor, arbitrilor, martorilor, expertilor si consilierilor si alte cheltuieli necesitate de arbitrarea litigiului.

(2) Taxa arbitrala remunereaza serviciile prestate de Curtea de Arbitraj in organizarea si desfasurarea arbitrajului.

(3) Cuantumul onorariilor stabilite la art. 1(1)A,B din Normele privind taxele si cheltuielile arbitrale se aplica pentru un singur arbitru.

(4) Cheltuielile arbitrale se stabilesc si se platesc conform Normelor privind taxele si cheltuielile arbitrale, aprobate de Comitetul Executiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

(5) Daca taxa arbitrala si celelalte cheltuieli arbitrale nu se platesc conform acestor Norme, nu se va da curs cererii respective sau procedurii arbitrale.

(6) Cheltuielile arbitrale se suporta potrivit intelegerii dintre parti.

(7) In lipsa unei asemenea intelegeri, cheltuielile arbitrale se suporta de partea care a pierdut litigiul, integral daca cererea de arbitrare este admisa in totalitate. Daca cererea de arbitrare este admisa in parte, cheltuiala reprezentand taxa arbitrala va fi acordata prin raportare la pretentiile admise. Tribunalul arbitral va acorda celelalte cheltuieli in masura in care va aprecia ca sunt justificate, in functie de imprejurarile cauzei.

(8) Tribunalul arbitral poate obliga, la cerere, partea prin a carei culpa s-au cauzat celeilalte parti cheltuieli inutile, la plata acestora, cu titlu de despagubiri.

Capitolul V
Dezbaterea litigiului

Art. 49.- (1) Partile pot participa la dezbaterea litigiului personal sau prin reprezentanti si pot fi asistate de avocati, consilieri, interpreti sau de alte persoane.

(2) Cu acordul partilor si cu incuviintarea tribunalului arbitral, la sedintele de dezbatere a litigiului pot participa si alte persoane.

Art. 50.- (1) Neprezentarea partii legal citate nu impiedica dezbaterea litigiului, afara numai daca partea lipsa nu va solicita, prin cerere primita de tribunalul arbitral cel mai tarziu in preziua dezbaterii, amanarea litigiului pentru motive temeinice, incunostintand in acelasi timp si cealalta parte. Amanarea se poate acorda o singura data.

(2) Partea care a fost prezenta sau reprezentata la un termen nu va fi citata in tot cursul arbitrajului, fiind presupusa ca cunoaste termenele urmatoare, in afara de cazul in care se prevede altfel in prezentele reguli.

(3) Termenul luat in cunostinta sau pentru care au fost trimise citatiile nu poate fi preschimbat, decat pentru motive temeinice si cu citarea partilor.

(4) Cand procedura de citare este legal indeplinita, judecata, chiar si asupra fondului, poate continua in ziua urmatoare sau la termene scurte, succesive, date in cunostinta partilor.

Art. 51.- Oricare dintre parti poate cere, in scris, ca solutionarea litigiului sa se faca in lipsa sa, pe baza actelor de la dosar.

Art. 52.- Daca ambele parti, desi legal citate, nu se prezinta la termen, tribunalul arbitral va solutiona litigiul, in afara de cazul in care s-a cerut amanarea pentru motive temeinice. Tribunalul arbitral poate, de asemenea, sa amane solutionarea litigiului, citand partile, daca apreciaza ca este necesara prezenta lor la dezbatere ori administrarea unor probe.

Art. 53.- (1) Fiecare dintre parti are sarcina sa dovedeasca faptele pe care isi intemeiaza in litigiu pretentia sau apararea.

(2) In vederea solutionarii litigiului, tribunalul arbitral poate cere partilor explicatii scrise cu privire la obiectul cererii si faptele litigiului si poate dispune administrarea oricarei probe prevazute de lege.

(3) Administrarea probelor se efectueaza in sedinta tribunalului arbitral.

(4) Ascultarea martorilor si expertilor se face fara prestare de juramant.

(5) Tribunalul arbitral nu poate sa recurga la mijloace de constrangere si nici sa aplice sanctiuni martorilor sau expertilor. Pentru luarea acestor masuri partile se pot adresa instantei judecatoresti competente.

(6) Aprecierea probelor se face de arbitri potrivit intimei lor convingeri.

Art. 54.- (1) Orice exceptie privind existenta sau validitatea conventiei arbitrale, constituirea tribunalului arbitral, limitele insarcinarii arbitrilor precum si orice alta exceptie trebuie ridicata, sub sanctiunea decaderii, prin intampinare sau cel mai tarziu la prima zi de infatisare.

(2) Conform art. 134 din Codul de procedura civila este socotita ca prima zi de infatisare aceea in care partile, legal citate, pot pune concluzii.

(3) Exceptiile de ordine publica pot fi ridicate oricand in cursul litigiului arbitral.

Art. 54 1.- (1) Exceptia de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele poate fi ridicata la cererea oricareia dintre parti sau, din oficiu, de catre tribunalul arbitral, in conditiile legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

(2) Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de tribunalul arbitral in fata caruia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia tribunalului arbitral asupra exceptiei, si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor, precum si dovezile necesare.

(3) Daca exceptia este inadmisibila, fiind contrara dispozitiilor legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, tribunalul arbitral o va respinge printr-o incheiere motivata, fara a mai sesiza Curtea Constitutionala.

(4) Incheierea de sesizare, impreuna cu anexele, se transmit Curtii Constitutionale cu scrisoarea presedintelui Curtii de Arbitraj.

Art. 54 2.- (1) Orice cereri si memorii ale partilor si orice inscrisuri vor fi depuse cel mai tarziu pana la prima zi de infatisare.

(2) Tribunalul arbitral poate admite, in conditiile legii, administrarea de probe la cererea unei parti, numai daca asemenea probe au fost solicitate prin cererea de arbitrare sau prin intampinare ori prin memorii depuse anterior primei zile de infatisare si comunicate celeilalte parti. Probele care nu au fost cerute in aceste conditii nu vor mai putea fi invocate in cursul arbitrajului afara de cazurile in care:
a) necesitatea probei ar reiesi din dezbateri;
b) administrarea probei nu pricinuieste amanarea solutionarii litigiului.

Art. 54 3.- (1) Neregularitatea actelor de procedura se acopera daca partea nu a invocat-o la prima zi de infatisare ce a urmat dupa aceasta neregularitate si inainte de a pune concluzii in fond.

(2) Nimeni nu poate invoca neregularitatea pricinuita prin propriul sau fapt.

Art. 55.- (1) Dezbaterile arbitrale vor fi consemnate intr-o incheiere de sedinta.

(2) Orice dispozitie a tribunalului arbitral va fi consemnata in incheiere si va fi motivata.

(3) Incheierea de sedinta va cuprinde, pe langa mentiunile prevazute la art. 63 (1) lit. a si b urmatoarele mentiuni:
a) o scurta descriere a desfasurarii sedintei;
b) cererile si sustinerile partilor;
c) motivele pe care se sprijina masurile dispuse;
d) dispozitivul;
e) semnaturile arbitrilor cu observarea prevederilor art. 59 precum si semnatura asistentului arbitral.

(4) Partile au dreptul sa ia cunostinta de continutul incheierilor, ca si de actele dosarului.

(5) La cererea partilor sau din oficiu, tribunalul arbitral poate indrepta sau completa incheierea de sedinta printr-o alta incheiere, in conditiile art. 64.

(6) Partilor li se comunica, la cerere, copie de pe incheierea de sedinta.

 
Capitolul VI
Hotararea arbitrala

Art. 56.- (1) Procedura arbitrala ia sfarsit prin pronuntarea unei hotarari arbitrale, denumita sentinta arbitrala.

(2) Daca paratul recunoaste o parte din pretentiile reclamantului, tribunalul arbitral, la cererea acestuia, va da o sentinta partiala in masura recunoasterii.

(3) Daca reclamantul renunta la arbitrare sau la insusi dreptul pretins, mai inainte de constituirea tribunalului arbitral, procedura arbitrala se inchide printr-o incheiere a presedintelui Curtii de Arbitraj.

Art. 57.- (1) Tribunalul arbitral solutioneaza litigiul in temeiul contractului principal si al normelor de drept aplicabile, tinand seama cand este cazul si de uzantele comerciale.

(2) Pe baza acordului expres al partilor, tribunalul arbitral poate solutiona litigiul in echitate.

Art. 58.- (1) De indata ce tribunalul arbitral va considera ca toate imprejurarile cauzei sunt suficient lamurite, inchide dezbaterile trecand la deliberare si luarea hotararii in sedinta secreta, cu participarea tuturor membrilor sai.

(2) Pronuntarea hotararii poate fi amanata cu cel mult 30 zile, sub conditia incadrarii in termenul arbitrajului prevazut de art. 33.

Art. 59.- Cand tribunalul arbitral este compus dintr-un numar fara sot de arbitri, hotararea se ia, daca nu se intruneste unanimitatea, cu majoritate de voturi. Arbitrul care a avut o alta parere isi va redacta si va semna opinia separata, cu aratarea considerentelor pe care aceasta se sprijina.

Art. 60.- Cand tribunalul arbitral este compus dintr-un numar cu sot de arbitri si acestia nu cad de acord asupra solutiei, se va proceda la numirea unui supraarbitru, conform intelegerii dintre parti sau, in lipsa, de presedintele Curtii de Arbitraj. Supraarbitrul numit se va uni cu una dintre solutii, o va putea modifica sau va putea pronunta o alta solutie, dar numai dupa ascultarea partilor si consultarea celorlalti arbitri.

Art. 61.- Daca in cadrul deliberarii si mai inainte de pronuntarea hotararii, tribunalul arbitral considera ca sunt necesare noi lamuriri, litigiul poate fi repus pe rol in vederea unor dezbateri suplimentare, stabilindu-se un nou termen de arbitrare, cu citarea partilor, sub conditia incadrarii in termenul arbitrajului prevazut de art. 33.

Art. 62.- (1) Indata dupa deliberare si stabilirea solutiei se intocmeste dispozitivul sentintei, care se semneaza de toti membrii tribunalului arbitral, precum si de asistentul arbitral.

(2) Daca exista opinie separata, ea se va mentiona in dispozitiv si se va motiva separat.

Art. 63.- (1) Sentinta arbitrala se redacteaza in scris si trebuie sa cuprinda:

a) componenta nominala a tribunalului arbitral, numele asistentului arbitral, locul si data pronuntarii hotararii;
b) numele partilor, domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, denumirea si sediul, precum si numele reprezentantilor partilor si ale celorlalte persoane care au participat la dezbaterea litigiului;
c) mentionarea conventiei arbitrale in temeiul careia s-a procedat la arbitraj;
d) obiectul litigiului si sustinerile pe scurt ale partilor;
e) motivele de fapt si de drept ale hotararii, iar in cazul arbitrajului in echitate, motivele care sub acest aspect intemeiaza solutia;
f) dispozitivul;
g) semnaturile tuturor arbitrilor, sub rezerva art. 59, precum si semnatura asistentului arbitral.

(2) Daca unul dintre arbitri este impiedicat sa semneze hotararea, se va face mentiune despre cauza impiedicarii, cu confirmarea, sub semnatura, a supraarbitrului, iar in cazul impiedicarii supraarbitrului, sub semnatura presedintelui Curtii de Arbitraj. 

Art. 64.- (1) Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din sentintele arbitrale sau din incheieri pot fi indreptate din oficiu sau la cererea oricareia dintre parti. Cererea se formuleaza in termen de 15 zile de la data primirii sentintei, iar in cazul incheierilor, cel mai tarziu la termenul urmator.

(2) Tribunalul arbitral se pronunta asupra cererii prin incheiere. Partile vor fi citate numai daca tribunalul arbitral socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri.

(3) Incheierea se va atasa la sentinta, atat in dosarul litigiului, cat si in dosarul de hotarari al Curtii de Arbitraj .

Art. 64 1.- (1) In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea si aplicarea dispozitivului sentintei arbitrale ori aceasta cuprinde dispozitii potrivnice, oricare dintre parti poate cere tribunalului arbitral care a pronuntat sentinta sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice, in termen de 15 zile de la data primirii sentintei.

(2) Tribunalul arbitral va rezolva cererea de urgenta, prin incheiere, cu citarea partilor. Prevederile art. 64 alin. 3 se aplica in mod corespunzator.

Art. 64 2.- (1) Daca prin sentinta data tribunalul arbitral a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea sentintei in termen de 15 zile de la data primirii ei.

(2) Cererea se solutioneaza de urgenta, cu citarea partilor, prin sentinta separata. Prevederile art. 64 alin. 3 se aplica in mod corespunzator.

(3) Dispozitiile prezentului articol se aplica si in cazul cand tribunalul arbitral a omis sa se pronunte asupra cererilor martorilor, expertilor, traducatorilor, interpretilor sau aparatorilor, cu privire la drepturile lor.

Art. 64 3.- (1) Incheierile pronuntate in temeiul art. 64 si 64 1, ca si sentinta arbitrala pronuntata potrivit art. 64 2 pot fi desfiintate numai prin actiune in anulare.

(2) Partile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de indreptarea, lamurirea sau completarea hotararii.

Art. 65.- Sentinta arbitrala va fi comunicata partilor in cel mult o luna de la data pronuntarii ei.

Capitolul VII
Caracterul si executarea sentintei arbitrale.
Desfiintarea sentintei arbitrale.

Art. 66.- (1) Sentinta arbitrala este definitiva si obligatorie. Ea se aduce la indeplinire de buna voie, de partea impotriva careia s-a pronuntat, de indata sau in termenul aratat in hotarare.

(2) Sentinta arbitrala comunicata partilor are efectele unei hotarari judecatoresti definitive.

Art. 67.- (1) La cererea partii castigatoare, sentinta arbitrala se investeste cu formula executorie, conform legii.

(2) Cererea de investire se introduce la instanta judecatoreasca competenta de la sediul Curtii de Arbitraj.

Art. 68.- Sentinta arbitrala investita cu formula executorie constituie titlu executoriu si se executa silit intocmai ca si o hotarare judecatoreasca.

Art. 69.- Sentinta arbitrala poate fi desfiintata numai prin actiune in anulare pentru unul din urmatoarele motive:
a) litigiul nu era susceptibil de solutionare pe calea arbitrajului;
b) tribunalul arbitral a solutionat litigiul fara sa existe o conventie arbitrala sau in temeiul unei conventii nule sau inoperante;
c) tribunalul arbitral nu a fost constituit in conformitate cu conventia arbitrala;
d) partea a lipsit la termenul cand au avut loc dezbaterile si procedura de citare nu a fost legal indeplinita;
e) hotararea a fost pronuntata dupa expirarea termenului arbitrajului prevazut de art. 353 3 din Codul de procedura civila;
f) tribunalul arbitral s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decat s-a cerut;
g) hotararea arbitrala nu cuprinde dispozitivul si motivele, nu arata data si locul pronuntarii, nu este semnata de arbitri;
h) dispozitivul hotararii arbitrale cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire;
i) hotararea arbitrala incalca ordinea publica, bunele moravuri ori dispozitii imperative ale legii.

Art. 70.- (1) Partile nu pot renunta prin conventia arbitrala la dreptul de a introduce actiunea in anulare impotriva hotararii arbitrale.

(2) Renuntarea la acest drept se poate face, insa, dupa pronuntarea hotararii arbitrale.

Art. 71.- Actiunea in anulare poate fi introdusa in termen de o luna de la data comunicarii hotararii arbitrale, direct la instanta competenta potrivit legii, careia i se va trimite dosarul litigiului, de indata ce s-a primit solicitarea sa.

Capitolul VIII
Dispozitii speciale privind arbitrajul comercial international

Art. 72.- (1) In litigiile comerciale internationale se aplica, pe langa Regulile de fata, si prevederile conventiilor internationale la care Romania este parte.

(2) Partile sunt libere sa opteze, fie pentru prezentele Reguli, fie pentru alte reguli de procedura arbitrala. In cazul in care partile au optat pentru Regulamentul de arbitraj al Comisiei Natiunilor Unite pentru Dreptul Comercial International UNCITRAL, autoritatea de nominare a arbitrilor este presedintele Curtii de Arbitraj.

Art. 73. - (1) Partile sunt libere sa determine prin intelegerea lor, legea aplicabila fondului litigiului.

(2) In lipsa unei atare determinari, se aplica legea stabilita de tribunalul arbitral pe baza normelor conflictuale pertinente.

Art. 74.- Prin conventia arbitrala referitoare la un arbitraj comercial international, partile pot stabili ca locul arbitrajului sa fie in Romania sau in alta tara.

Art. 75.- (1) In arbitrajul comercial international care se judeca in Romania sau potrivit legii romane, tribunalul arbitral va fi compus dintr-un numar impar de arbitri, fiecare dintre parti avand dreptul sa numeasca un numar egal de arbitri, cetateni romani sau straini.

(2) Dupa constituirea tribunalului arbitral si, daca este cazul, dupa completarea dosarului, supraarbitrul fixeaza termenul de dezbatere al litigiului, pentru cand partile vor fi citate. Acest prim termen nu poate fi mai mic de 45 de zile de la data expedierii citatiei.

Art. 76.- (1) In arbitrajul comercial international, durata termenelor prevazute de art. 38 alin. 1 si art. 64 se dubleaza.

(2) Daca partile nu au convenit altfel, tribunalul arbitral pronunta hotararea, de regula, in termen de cel mult 12 luni de la data constituirii sale.

Art. 77.- (1) Dezbaterea litigiului in fata tribunalului arbitral se face in limba stabilita prin conventia arbitrala sau, daca nu s-a prevazut nimic in aceasta privinta ori nu a intervenit o intelegere ulterioara, intr-o limba de circulatie internationala stabilita de tribunalul arbitral.

(2) Daca o parte nu cunoaste limba in care se desfasoara dezbaterea, la cererea si pe cheltuiala ei, tribunalul arbitral ii asigura serviciile unui interpret.

(3) Partile pot sa participe la dezbateri cu interpretul lor.

Capitolul IX
Dispozitii speciale privind arbitrajul ad hoc

Art. 78.- (1) In cazul unui arbitraj ad hoc organizat de parti pentru solutionarea unui litigiu determinat, Curtea de Arbitraj le poate acorda asistenta, la cererea lor comuna sau a uneia dintre ele, urmata de acceptarea celeilalte parti, formulata in scris, si cu plata taxei arbitrale aferente.

(2) Asistenta Curtii de Arbitraj in arbitrajul ad hoc consta in urmatoarele activitati sau numai in unele dintre ele, potrivit intelegerii cu partile:
a) numirea, in conformitate cu conventia arbitrala si cu prezentele Reguli de procedura arbitrala, a arbitrilor si a supraarbitrului si, in general, indeplinirea sau, dupa caz, verificarea indeplinirii formalitatilor de constituire a tribunalului arbitral, precum si evaluarea onorariilor arbitrilor astfel numiti;
b) punerea la dispozitia partilor a prezentelor Reguli de procedura arbitrala, precum si a unei liste de arbitri, ambele avand caracter facultativ pentru parti;
c) furnizarea, la cererea arbitrilor, de date, informatii sau documentatii referitoare la solutiile doctrinare si jurisprudentiale intr-o anumita problema;
d) asigurarea accesului la serviciile de secretariat ale arbitrajului, constand in operatiuni privind primirea, inregistrarea si evidenta corespondentei, citarea partilor si comunicarea actelor, emiterea diverselor instiintari catre parti si arbitri, consemnarea dezbaterilor in incheieri de sedinta, indosarierea actelor, intocmirea si pastrarea registrelor, precum si orice alte asemenea lucrari necesare bunei desfasurari a arbitrajului;
e) asigurarea unui spatiu corespunzator pentru desfasurarea arbitrajului;
f) urmarirea si facilitarea arbitrajului astfel incat acesta sa se desfasoare in bune conditii si sa se finalizeze in termenul stabilit;
g) examinarea, la cererea tribunalului arbitral si a partilor, a proiectului de hotarare arbitrala sub aspectul formei si/sau al unor probleme de drept, fara insa a se impieta asupra libertatii de decizie a arbitrilor.

Capitolul IX 1
Scoaterea de pe rol a litigiului. Perimarea

Art. 78 1.- (1) In cazul in care desfasurarea normala a litigiului este impiedicata din vina reclamantului, prin neindeplinirea obligatiilor prevazute de prezentele Reguli, i se va face o instiintare scrisa, prin care i se indica obligatiile ce ii revin, termenul pentru aducerea lor la indeplinire, precum si consecintele neconformarii.

(2) Daca reclamantul nu raspunde sau nu se conformeaza obligatiilor ce ii revin in termenul stabilit, litigiul se scoate de pe rol prin rezolutia Presedintelui Curtii de Arbitraj, iar actiunea arbitrala se restituie reclamantului, taxa arbitrala ramanand bine platita.

Art. 78 2.- (1) Cererea de arbitrare se perima de drept daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de sase luni.

(2) Perimarea se constata din oficiu sau la cererea partii interesate. In ambele cazuri, presedintele Curtii de Arbitraj fixeaza termen si dispune citarea de urgenta a partilor, precum si intocmirea de catre Secretariat a unui referat asupra actelor de procedura in legatura cu perimarea.

(3) Tribunalul arbitral va fi compus dintr-un arbitru unic in persoana presedintelui Curtii de Arbitraj sau a arbitrului pe care il va desemna.

(4) Daca procedura de citare a uneia dintre parti nu a fost indeplinita din cauza ca ea nu este cunoscuta ori s-a mutat fara a se cunoaste noua adresa sau refuza primirea ori se constata lipsa oricarei persoane la domiciliul sau sediul indicat in actele dosarului, aceasta parte va fi citata in procedura de perimare prin afisare la usa Curtii de Arbitraj.

Capitolul X
Dispozitii finale

Art. 79.- Prezentele Reguli se completeaza cu dispozitiile de drept comun de procedura civila romana in masura in care acestea sunt compatibile cu arbitrajul si cu natura comerciala a litigiilor.

Art. 80.- Litigiile in curs la data intrarii in vigoare a prezentelor reguli se vor solutiona potrivit Regulilor in vigoare la data introducerii cererii de arbitrare, in afara de cazul in care partile opteaza pentru prezentele Reguli.

Art. 81.- (1) Regulile de fata intra in vigoare pe data de 1 ianuarie 2000.

(2) Pe aceasta data orice dispozitii contrare se abroga.

 
* Aceste Reguli au fost emise in temeiul art. 5 lit. j, art. 11 si art. 13 din Decretul-lege nr. 139/1990 privind camerele de comert si industrie din Romania si au fost aprobate de Colegiul Curtii de Arbitraj prin Decizia nr. 3 din 10 septembrie 1999, intrate in vigoare la 1 ianuarie 2000. Modificarea si completarea prezentelor Reguli s-au facut prin Decizia nr. 1 din 30 iunie 2004 si au intrat in vigoare la 1 septembrie 2004.

Sursa: Curtea de Arbitraj Comercial International


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 19 Noiembrie 2007
Votati articolul "Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016