Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Cercetarea disciplinara prealabila a angajatilor


Cuvinte cheie: cercetare disciplinara, raporturi de munca, salariat, acte

Rezolvati problemele generate de Dreptul Familiei respectand reglementarile noilor Coduri - civil si de procedura civila

Dreptul Familiei de la A la Z


Probleme concrete si modul lor de rezolvare

>> Click AICI pentru detalii <<

Cercetarea disciplinara prealabila a angajatilor

In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare. Comisia numita pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile are obligatia de a lua o nota scrisa de la salariatul ascultat, nota in care se va preciza pozitia salariatului fata de fapta pe care a comis-o si imprejurarile invocate in apararea sa.

 


Consilierul - Modele de contracte si formulare de procedura juridica   va pune la dispozitie peste 450 de modele de contracte si formulare juridice din domeniile:
•  Raporturi de munca • Contracte civile • PFA • Asigurari sociale • Vanzare-Cumparare • Protectia mediului • Asistenta de specialitate • Contencios administrativ • Import-Export • Cereri si actiuni in justitie • Recuperarea creantelor • IT – Internet • Societati comerciale • OSIM • Uniunea Europeana.

Convingeti-va personal de utilitatea acestora!

Cercetarea disciplinara prealabila impune stabilirea urmatoarelor aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

 

La finalizarea cercetarii disciplinare prealabile, comisia numita in acest sens va intocmi un proces-verbal de constatare, care trebuie sa cuprinda:
• indicarea subiectului abaterii disciplinare,
• descrierea faptei,
• descrierea modului in care s-a desfasurat  cercetarea disciplinara prealabila si ascultarea salariatului,
• prezentarea conditiilor si imprejurarilor in care fapta a fost savarsita,
• prezentarea consecintelor abaterii disciplinare, a comportarii generale in serviciu a salariatului si a eventualelor sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre salariat,
• stabilirea gradului de vinovatie a salariatului,
• probele administrate si propunerile persoanei/comisiei imputernicite de catre angajator sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila de clasare a cauzei sau de sanctionare disciplinara a salariatului.

Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese-verbale.In baza propunerii comisiei de disciplina, angajatorul va emite decizia de sanctionare.Data aparitiei: 17 Octombrie 2008Votati pagina "Cercetarea disciplinara prealabila a angajatilor":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Distribuie acest articol in reteaua de socializare preferata
Rezolvati rapid problemele generate de Dreptul Familiei
respectand reglementarile noilor Coduri - civil si de procedura civila

Dreptul Familiei de la A la Z.
Probleme concrete si modul lor de rezolvare

>> Click AICI pentru detalii <<

 Trimite opinia ta comunitatii E-juridic.ro
  Da, doresc să descarc GRATUIT Raportul special Cele mai solicitate CONTRACTE de comodat, locatiune, inchiriere si vanzare-cumparare in conformitate cu NOUL COD CIVIL si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: fl*****
  Buna ziua , Angajatorul vrea sa ma sanctioneze cu retinerea tichetelor de masa pe o luna de zile ,in urma unui referat pe motiv ca am incalcat o procedura interna . Este corecta aceasta "amenda disciplinara"? Menzionez ca nu am trecut prin nici o cercetara disciplinara prealabila, gradul de vinovatie si sanctiunea fiind stabilitate de o singura persoana in cadrul unei sedinte interne. Multumesc.
Data adaugarii: 2013-01-23

Postat de: md*****
  Buna ziua Lucrez intr-o institutie bancara, la un "ghiseu universal". acum catva timp doamnei director regional i-a venit o idee de tesatare a angajatilor, cu o medie minima de trecere de 8.5, in caz contrar ne trimite la comisia disciplinara pentru sanctionare. Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce repercursiuni poate avea aceasta cercetare disciplinara, se va vedea undeva la o viitoare angajare?
Data adaugarii: 2012-12-12

Postat de: user
  Nu te poate da nimeni afara daca nu are motiv. Poti sa stai linistit si la fel de bine . Tu in schimb poti sa sesizezi angajatorul cu privire la comportamentul persoanei respective, iar in cazul in care angajatorul nu ia masuri, poti sesiza ITM-ul care il va sanctiona pe angajator, asta bineinteles daca lucrezi acolo cu contract individual de munca
Data adaugarii: 2012-05-27

Postat de: ni*****
  Buna ziua, Muncesc intr-o Companie Multinationala de peste 3 ani si pana acuma o saptamana nu credeam ca un manager poate avea o asemenea atitudine fata de subaltern. Sefa departamentului in care muncesc este o persoana caruia ii place sa fie 'ridicat in slavi' ca sa zic asa. I s-a dat o functie care e prea mare pentru dansa, pentru ca a ajuns ....asa cum a ajuns pe aceasta functie. Asa cum se ajunge in Romania ....cu 'pile'. Ideea este ca din incompetenti, inapti, buni de nimica nu ne scoate pe mine si pe colegii mei, iar acum o saptamana m-a acuzat de un lucru care nu era adevarat. In aparea mea si ca ii dovedesc ca nu are dreptate cand ma acuza, i-am facut un e-mail in care i-am trimis situatia despre care ma acuza ca nu o facusem desi nu era adevarat iar de aici a inceput totul. S-a enervat ca am incercat eu sa imi demonstrez nevinovatia si a inceput sa vorbeasca urat cu mine. A folosit tot felul de injurii la adresa mea, ba a si sarit la mine sa imi ia telefonul din mana moment in care m-a si lovit. De atunci se comporta ca un copil. Nu mai imi da absolut nimica de lucru, nu mai fac nimic decat stau si citesc Codul Muncii si Legislatia Muncii pe internet. Intrebarea mea la dumneavoastra este urmatoarea: poate sa ma dea afara si care ar fi motivele care le-ar putea invoca? Si daca ma da afara, fara sa aiba motive ce pot eu sa fac? Multumesc.
Data adaugarii: 2012-01-25
Adauga acest articol in site-ul tau

Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 383281]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 372556]
 Codul Civil [Vizualizari: 294315]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 250563]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 173626]

E-articole juridice

Mai aproape de dumneavostra

Atentie, Juristi!
Noul Cod Civil a modificat Modelele de Contracte folosite!
Cititi cele 38 de modificari care va pot afecta activitatea
Descarcati GRATUIT Raportul Special
Contractele din Noul Cod Civil – Reguli si Exemple

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice