Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Cerere de revizuire
Cerere de revizuire


INSTANTA1)  ......................


                                           Domnule Presedinte,

Subsemnatul  .....................................,  domiciliat  in2)   .........................., str.  ......
........ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................, reprezentat prin avocat ........................, cu sediul profesional in .........................., str. ................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. .............., sector /judet ........................... in termen legal3)  formulez prezenta                            
                                        CERERE DE REVIZUIRE

impotriva hotararii nr.4)  ............./............., pronuntate la data de .......................... de catre ............................., in dosarul nr. ....../........ avand ca obiect ......................., in contradictoriu cu intimata ................, domiciliata in ................., str. ......................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. .................., sector/judet .....................,
Si va solicit sa admiteti prezenta cerere de revizuire, formulata de subsemnatul, sa schimbati5)

                               DOMNULUI PRESEDINTE AL6) .......................


1. Cererea de revizuire se introduce la instanta a carei hotarare se ataca. In situatia in care revizuirea are ca obiect existenta a doua hotarari potrivnice, date de instante de acelasi grad sau de grade diferite, in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate – cererea se va depune la instanta mai mare in grad fata de instanta, sau instantele ce au pronuntat hotararile potrivnice, iar daca instantele sunt in circumscriptii diferite – competenta revine instantei superioare celei care a dat prima hotarare. Daca una din hotarari este data de Inalta Curte de Justitei si Casatie – competenta solutionarii cererii de revizuire ii revine aceasteia.
2. Daca revizuentul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. Termenul de revizuire este de 1 luna si se va socoti ca incepe sa curga in modalitati specifice conform art. 324 Cod procedura civila, de la comunicarea hotararii definitive in cazurile art. 322 pct. 1, 2, 7 alin. (1), de la pronuntarea hotararii in recurs dupa evocarea fondului, de la pronuntarea ultimei hotarari in cazul art. 322 pct. 7 alin. (2), de la cel din urma act de executare in situatia art. 322 pct. 3, din ziua in care partile au luat cunostinta de hotararea penala sau de imprejurarile necesare constatarii infractiunii sau au descoperit inscrisul – in cazurile art. 322 pct. 4 si 5. Termenul de revizuire este de 15 zile in situatia art. 322 pct. 8, si de 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial
a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului, art. 324 alin. (3).
4. Decizie sau sentinta, intrucat pot fi atacate cu revizuirea: hotararile ramase definitive in instanta de apel sau prin neapelare, hotararile date de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul.


Culegere de teste rezolvate limba romana si matematica
Culegere de teste rezolvate limba romana si matematica

Vezi detalii

Enciclopedia juridica: Ghidul juristului eficient
Enciclopedia juridica: Ghidul juristului eficient

Vezi detalii5. Instanta de revizuire poate dispune in cazul admiterii cererii, schimbarea in tot sau in parte a hotararii atacate sau anularea celei din urma hotarari.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

in totul hotararea atacata in sensul pronuntarii unei hotarari legale si temeinice de admitere a actiunii introductive a subsemnatului.
Totodata va solicit sa dispuneti, prin incheiere, suspendarea executarii hotararii a carei revizuire o solicit, urmand sa fixati in sarcina subsemnatului plata cautiunii aferente.
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati intimata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.
Va invederez ca hotararea atacata este definitiva.

In sustinerea cererii de revizuire formulez urmatoarele  


IN FAPT:
 
MOTIVE1)
 
Prin hotararea definitiva nr. ......../.............., pronuntata la data de .........., de catre ...................., in dosarul nr. ....../..............., avand ca obiect ............................
................, instanta a respins cererea sub- semnatului cu motivarea ca ................................. .
Intrucat2)   ....................................................,  fata  de  aceasta  situatie,  sunt  nevoit  sa  formulez cerere de revizuire intemeiata pe dispozitiile art. 322 pct. .... Cod procedura civila si va solicit sa admiteti cererea formulata, sa schimbati3)  in tot hotararea atacata, in sensul admiterii actiunii sub- semnatului, pronuntand o noua hotarare legala si temeinica, cu obligarea intimatei la plata cheltu-elilor de judecata ocazionate de acest proces4).
Urgenta luarii masurii de suspendare5)  a executarii se justifica prin aceea ca6)  ........................... .

1. In lege (art. 322 si O.U.G. nr. 58/2003) sunt prevazute limitativ 9 motive de revizuire: 1 – dispozitivul hotararii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la indeplinire; 2 – instanta s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori a dat mai mult decat s-a cerut; 3 – obiectul pricinii nu
se mai afla in fiinta; 4 – judecatorul, martorul, expertul din cauza a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina sau daca hotararea a fost data in temeiul unui inscris declarat fals (constatarea infractiunii nu se face printr-o hotarare penala, ci incidental de instanta de revizuire); 5 – s-au decoperit inscrisuri doveditoare, ce nu au putut fi depuse instantei anterior ori daca s-a desfiintat/modificat hotararea unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere; 6 – statul, persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii, cei pusi sub curatela nu au fost aparati sau au fost aparati cu viclenie; 7 – exista doua hotarari definitive potrivnice, in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate; 8 – o parte a fost impiedicata sa se prezinte la judecata si sa incunostinteze instanta, dintr-o imprejurare mai presus de vointa sa; 9 – Curtea Euro- peana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale datorita unei hotarari ju- decatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.
2. Se indica starea de fapt si motivul de revizuire.
3. In cazul admiterii cererii, instanta de revizuire poate dispune schimbarea in tot sau in parte a hotararii atacate sau anularea celei din urma hotarari.
4. Taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat etc.
5. In  cazuri  urgente,  presedintele  instantei  poate  dispune  suspendarea  provizorie  a  executarii  pe  cale  de  ordonanta presedintiala, pana la solutionarea de catre instanta a cererii de suspendare (art. 325 coroborat cu art. 403 alin. (4) Cod procedura civila).
6. Se justifica necesitatea luarii acestei masuri, orice cerere depusa instantei trebuind a fi motivata in fapt si in drept, argumentandu-se cererea depusa.
 

IN DREPT:

Imi   intemeiez   prezenta   pe   dispozitiile   art.1)   ...................   Cod   procedura   civila,   O.U.G. nr. 58/2003, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.2)  ........ .
In sustinerea motivelor de revizuire inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri3).

Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare intimatei.

ANEXEZ:
1. .............................................. .
2. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .................... .
3. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ................ si timbru judiciar ............ .


                                                    SEMNATURA


1. Art. 322 pct. 1-9 si art. 324 Cod procedura civila.
2. Se indica textul de lege ce indreptateste pe fond la admiterea actiunii.
3. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezer- vate instantei; copiile vor fi certificate de revizuent ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, cer- tificate de parte.Data aparitiei: 27 Iunie 2006

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Prescriptie datorie credit de consum fara garantii

Intrebare: Buna ziua! In anul 2008 am accesat un credit de nevoi personale in valoare de 8500 Euro de la o banca comerciala.In 2012, datorita unei situatii deosebite,am incetatat plata ratelor,ultima plata fiind efectuata in 11.01.2012(conf.situatiei Inscrierii la Biroul de credit) avand in prezent suma datorata ramasa 6500 Euro/suma restanta 6300 Euro Mentionez ca banca pe parcursul anilor 2013/2014 s-a limitat la a-mi trimite scrisori din gama "petrece sarbatorile de iarna fara datorii" Doresc sa stiu daca termenul de prescriptie al datoriei de 3 ani din Codul Civil se calculeaza de la data ultimei plati efectuate sau de la declararea scadentei creditului , daca exista o actiune in justitie care sa constate aceasta prescriptie si nu in ultimul rand ,daca ma puteti reprezenta in acest demers si ce costuri aproximative ar implica . Va multumesc anticipat!

Raspuns: Buna ziua ! Este posibil sa luam legatura telefonic in vederea stabilirii unei intalniri? Probl... [citeste tot raspunsul aici...]
Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]