Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Codul civil - Despre servitutile stabilite prin faptul omului


Cuvinte cheie: Codul civil, Servituti


                                                         Codul civil


                                Despre servitutile stabilite prin faptul omului


SECTIUNEA I : Despre osebite feluri de servituti ce se pot stabili asupra bunurilor
 
Art. 620

Este iertat proprietarilor a stabili pe proprietatile lor, sau in folosul proprietatilor lor, orice servitute vor gasi de cuviinta, pe cit timp aceste servituti nu vor impune persoanei proprietarului fondului servient (supus servitutii) obligatia unui fapt personal, si pe cit timp aceste servituti nu vor fi contrarii ordinii publice.
Uzul si intinderea servitutilor stabilite astfel se reguleaza prin titlul ce le constituie, si in lipsa de titlu, dupa regulile urmatoare. (C. civ. 5, 623 si urm., 969).
 
Art. 621

Pe Gaura Cheii: Ministerul de Finante
Pe Gaura Cheii: Ministerul de Finante

Vezi detalii

Culegere de teste rezolvate limba romana si matematica
Culegere de teste rezolvate limba romana si matematica

Vezi detaliiServitutile sint stabilite sau in folosul cladirilor, sau in folosul pamintului. Cele de felul dintii se numesc urbane, chiar cind cladirile pentru care servitutile sint instituite se vor afla nu numai in oras, dar si la tara; cele de al doilea fel se numesc rurale.
 
Art. 622

Servitutile sint sau continue sau necontinue.
Servitutile continue sint acelea al caror exercitiu este sau poate fi continuu, fara sa aiba trebuinta de faptul actual al omului; astfel sint apaducele (apeductele), scursurile apelor, ferestrele si altele asemenea. Servitutile necontinue sint acelea care au trebuinta de faptul actual al omului spre a fi exercitatea, astfel este dreptul de trecere, de a lua apa din fintina, de a paste vite si alte asemenea.
Servitutile sint aparente sau neaparente. Servitutile aparente sint acelea care se cunosc prin lucrari exterioare, precum: o usa, o fereastra, o apaducere (apeduct), servitutile neaparente sint acelea ce n-au semn exterior de existenta lor, precum spre exemplu, prohibitiunea de a zidi pe un fond, sau de a nu zidi decit pina la o inaltime determinata.
 

SECTIUNEA II: Despre modul cu care se stabilesc servitutile
 
Art. 623

Servitutile continue si aparente se dobindesc prin titlu sau prin posesiune de 30 de ani. (C. civ. 622, 1846 si urm.).
 
Art. 624

Servitutile continue neaparente si servitutile necontinue si neaparente nu se pot stabili decit prin titluri. (C. civ. 622, 628, 1845, 1846 si urm.).
 
Art. 625

Destinatiunea proprietarului tine loc de titlu in privinta servitutilor continue si aparente. (C. civ. 622).
 
Art. 626

Nu poate fi destinatiune a proprietarului decit numai cind se va dovedi ca cele doua fonduri acum despartite au fost averea aceluiasi proprietar, si ca printr-insul s-au pus lucrurile in starea din care a rezultat servitutea.
 
Art. 627

Daca proprietarul a doua proprietati, intre care exista un semn vazut de servitute, instraineaza una din proprietati, fara ca contractul sa contina nici o conventie atingatoare de servitute, ea urmeaza de a exista intr-un mod activ sau pasiv in favoarea fondului instrainat, sau asupra fondului instrainat (C. civ. 1349).
 
Art. 628

Titlul constitutiv al servitutii, in privinta servitutilor ce nu se pot dobindi prin prescriptie, nu poate fi inlocuit decit prin un titlu de recunoastere a servitutii si dat din partea proprietarului locului aservit. (C. civ. 1189).:
 
Art. 629

Cind se stabileste o servitute se intelege ca se acorda totdeodata si toate mijloacele spre intrebuintarea ei.
Astfel servitutea de a lua apa din fintina altuia trage cu sine si dreptul de trecere. (C. civ. 630 si urm.).
 

SECTIUNEA III: Despre drepturile proprietarului fondului carui se cuvine servitutea
 
Art. 630

Acela carui se cuvine o servitute are dreptul a face toate lucrarile trebuincioase spre a se sluji cu dinsa si spre a o pastra.
 
Art. 631

Aceste lucrari se fac cu cheltuiala sa, iar nu cu cheltuiala proprietarului fondului supus, afara numai cind se va stabili altfel in titlul de stabilire a servitutii.
 
Art. 632

In cazul chiar unde proprietarul fondului supus este insarcinat prin titlu a face cu cheltuiala sa lucrarile trebuincioase pentru a se servi de servitute sau a o pastra, el poate totdeauna a se scuti de aceasta sarcina, lasind fondul supus in dispozitia proprietarului fondului carui se cuvine servitutea.
 
Art. 633

Daca proprietatea pentru care s-a stabilit servitutea s-ar imparti, servitutea ramine tot aceeasi pentru fiecare parte, fara ca fondul supus sa se ingreuneze. Astfel, de va fi un drept de trecere, toti devalmasii vor fi indatorati a-l exercita prin acelasi loc.
 
Art. 634

Proprietarul fondului supus servitutii nu poate face nimic spre a-i scadea intrebuintarea sau a i-o ingreuna. Astfel nu poate schimba starea locurilor, nici stramuta exercitarea servitutii dintr-un loc intr-altul, decit acela unde servitutea a fost din inceput stabilita. Cu toate acestea, daca acea stabilire primitiva a devenit mai impovaratoare proprietarului fondului supus, sau daca il opreste a-si face pe dinsul reparatii folositoare, va putea oferi proprietarului celuilalt fond un loc ce ar avea aceeasi inlesnire pentru exercitarea drepturilor sale, si acesta nu va putea refuza.
 
Art. 635

Insa si acela ce are un drept de servitute nu-l poate intrebuinta decit dupa cuprinderea titlului sau, fara a putea face nici in fondul supus servitutii, nici in fondul pentru care servitutea este infiintata, vreo schimbare impovaratoare celui dintii fond.
 

SECTIUNEA IV: Despre modul stingerii servitutilor
 
Art. 636

Servitutile inceteaza cind lucrurile se gasesc in astfel de stare, incit servitutea nu se mai poate exercita (C. civ. 637, 638, 639, 1890).
 
Art. 637

Ele renasc daca lucrurile sint restabilite intr-un chip incit servitutile sa se poata exercita, afara numai de nu ar fi trecut un spatiu de timp indestulator spre a se putea presupune ca s-a desfiintat servitutea, dupa cum se zice la art. 640 (C. civ. 1798).
 
Art. 638

Orice servitute este stinsa, cind fondul catre care este datorita si acela ce o datoreste cad in aceeasi mina (C. civ. 1154, 1798).
 
Art. 639

Servitutea este stinsa prin neuz in curs de 30 de ani. (C. civ. 1890).
 
Art. 640

Acesti treizeci de ani se numara dupa osebite feluri de servituti, sau din ziua de cind a incetat de a se folosi de dinsa cind este vorba de servituti necontinue, sau din ziua de cind s-a facut un act contrar servitutii continue (C. civ. 636, 639).
 
Art. 641

Modul servitutii se poate prescrie ca si servitutea si cu acelasi chip (C. civ. 639, 640).
 
Art. 642

Daca proprietatea in folosul careia s-a stabilit servitutea este a mai multor coproprietari, intrebuintarea din partea unuia popreste prescriptia in privinta celorlalti (C. civ. 1036).
 
Art. 643

Daca dintre coproprietari se gaseste unul in contra caruia prescriptia nu s-a putut aplica, precum un minor, acela pastreaza dreptul tuturor celorlalti coproprietari (C. civ. 1876).

>>> Codul CivilData aparitiei: 18 Septembrie 2007

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Se poate ca o executare silita sa nu aiba rezolvare pe motiv ca nu sunt fonduri

Intrebare: Buna ziua, As dori sa va intreb daca se poate ca o executare silita facuta de catre executor sa nu aiba rezolvare pe motiv ca nu sunt fonduri pentru a fi platite daunele? As vrea sa va povestesc pe scurt despre ce este vorba si anume in urma unui proces ANP-ul a fost obligat la plata unor daune morale,materiale si a unei prestatii periodice pentru 2 fetite minore ramase fara tatal lor,acesta fiind batut in unul din pentenciarele din Romania. Cum nu au vrut sa platasca sustinand ca ei nu se constituie ca parte responsabila civilmente am fost nevoita sa apelez la un executor care dupa cele 15 zile in care ei trebuiau sa plateasca a facut demersurile pentru poprire pe cont,insa cei de la ANP au spus ca ei au facut cerere catre Ministerul Justitiei pentru a aloca suma respectiva dar cei de la Ministerul Justitiei spun ca nu au fonduri,si ca nu au bani ca sa plateasca aceste daune. In acest caz ce trebuie sa fac? Ce se va intampla daca ei nu au fonduri asa cum au spus nu voi fi despagubita? Va multumesc.

Raspuns: Doamna Stanga, luati legatura cu executorul judecatoresc si incercati executarea silita si prin alte... [citeste tot raspunsul aici...]Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]