Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Codul Civil: Obligatia de intretinere


Cuvinte cheie: Codul Civil, obligatia de intretinere


    TITLUL V

    Obligatia de intretinere

    CAP. I
    Dispozitii generale


    ART. 513
    Caracterul legal al obligatiei de intretinere
    Obligatia de intretinere exista numai intre persoanele prevazute de lege. Ea se datoreaza numai daca sunt intrunite conditiile cerute de lege.
    ART. 514
    Caracterul personal al obligatiei de intretinere
    (1) Obligatia de intretinere are caracter personal.
    (2) Ea se stinge prin moartea debitorului sau a creditorului obligatiei de intretinere, daca prin lege nu se prevede altfel.

Diurna Legala
Diurna Legala

Vezi detalii

Ghidul juristului eficient
Ghidul juristului eficient

Vezi detalii    (3) Dreptul la intretinere nu poate fi cedat si nu poate fi urmarit decat in conditiile prevazute de lege.
    ART. 515
    Inadmisibilitatea renuntarii la intretinere
    Nimeni nu poate renunta pentru viitor la dreptul sau la intretinere.

    CAP. II
    Persoanele intre care exista obligatia de intretinere si ordinea in care aceasta se datoreaza


    ART. 516
    Subiectele obligatiei de intretinere
    (1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
    (2) Dispozitiile alin. (1) privind obligatia de intretinere intre rudele in linie dreapta, precum si intre frati si surori sunt aplicabile si in cazul adoptiei.
    (3) Obligatia de intretinere exista intre fostii soti, in conditiile prevazute de lege.
    ART. 517
    Intretinerea copilului de catre sotul parintelui sau
    (1) Sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa presteze intretinere copilului cat timp acesta este minor, insa numai daca parintii sai firesti au murit, sunt disparuti ori sunt in nevoie.
    (2) La randul sau, copilul poate fi obligat sa dea intretinere celui care l-a intretinut astfel timp de 10 ani.
    ART. 518
    Obligatia de intretinere apartinand mostenitorilor
    (1) Mostenitorii persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor sau care i-a dat intretinere fara a avea obligatia legala sunt tinuti, in masura valorii bunurilor mostenite, sa continue intretinerea, daca parintii minorului au murit, sunt disparuti sau sunt in nevoie, insa numai cat timp cel intretinut este minor.
    (2) In cazul in care sunt mai multi mostenitori, obligatia este solidara, fiecare dintre ei contribuind la intretinerea minorului proportional cu valoarea bunurilor mostenite.
    ART. 519
    Ordinea de plata a intretinerii
    Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
    a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
    b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
    c) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.
    ART. 520
    Intretinerea in cazul desfacerii adoptiei
    Dupa incetarea adoptiei, adoptatul poate cere intretinere numai de la rudele sale firesti sau, dupa caz, de la sotul sau.
    ART. 521
    Pluralitatea de debitori
    (1) In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute la art. 516 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele pe care le au.
    (2) Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.
    ART. 522
    Obligatia subsidiara
    In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanta de tutela le poate obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita la art. 519.
    ART. 523
    Divizibilitatea intretinerii
    Cand cel obligat nu poate presta, in acelasi timp, intretinere tuturor celor indreptatiti sa o ceara, instanta de tutela, tinand seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotari fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. In acest caz, instanta hotaraste, totodata, modul in care se imparte intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi.

    CAP. III
    Conditiile obligatiei de intretinere


    ART. 524
    Creditorul intretinerii
    Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.
    ART. 525
    Dreptul la intretinere al minorului
    (1) Minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.
    (2) Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.
    ART. 526
    Comportamentul necorespunzator
    (1) Nu poate pretinde intretinere acela care s-a facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.
    (2) Acela care se afla in stare de nevoie din culpa sa poate cere numai intretinerea de stricta necesitate.
    ART. 527
    Debitorul intretinerii
    (1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
    (2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
    ART. 528
    Dovada starii de nevoie
    Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.

    CAP. IV
    Stabilirea si executarea obligatiei de intretinere


    ART. 529
    Cuantumul intretinerii
    (1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
    (2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
    (3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
    ART. 530
    Modalitatile de executare
    (1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
    (2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
    (3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.
    ART. 531
    Modificarea si incetarea pensiei de intretinere
    (1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
    (2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
    ART. 532
    Data de la care se datoreaza pensia de intretinere
    (1) Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.
    (2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordata si pentru o perioada anterioara, daca introducerea cererii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului.
    ART. 533
    Plata pensiei de intretinere
    (1) Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
    (2) Chiar daca creditorul intretinerii a decedat in perioada corespunzatoare unei rate, intretinerea este datorata in intregime pentru acea perioada.
    (3) De asemenea, partile pot conveni sau, daca sunt motive temeinice, instanta de tutela poate hotari ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit pe o perioada mai indelungata sau pe intreaga perioada in care se datoreaza intretinerea, in masura in care debitorul intretinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligatii.
    ART. 534
    Restituirea intretinerii nedatorate
    Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.Codul civil al Romaniei actualizat 2014


Folosind linkul urmator puteti consulta Codul de procedura civiala actualizat 2014

Data aparitiei: 23 Decembrie 2013

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 4.1 din 5 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Executare silita dupa 4 ani

Intrebare: In data de 12.05.2008 am incheiat un contract de leasing nr.4828 ptr.achizitionarea unui autoturism.In 2009 am ramas in urma cu ratele.Am facut doua cereri de reesalonare (la prima nu am primit raspuns iar la a doua am mers direct la ei si mi-au raspuns ca nu sunt de acord).Pe 18.11.2009 am predat masina ptr. ca mi-au reziliat contractul si m-au amenintat ca daca nu le dau masina .....etc.Cind le-am predat masina,atit domnul care a luat-o in primire cit si domnisoara de la birou m-au asigurat ca nu mai am nimic de plata(vina mea ca nu am nimic la mana).Mentionez ca am dat un avans de 15 % din valoarea masinii,am platit rate un an,am predat masina.Contractul a fost incheiat ptr.48 de luni.Dupa ce am predat masina (aproape noua,avea doar 13000 km) nu m-a mai contactat nimeni.Acum,dupa 4 ani de cind am predat bunul achizitionat (care reprezenta gajul),m-am trezit cu executorul la usa cu propriri pe venituri in care firma de leasing imi cere mai multi bani decit facea masina initial. Am scris aici deoarece executorul este in bacau si instanta de judecata tot in Bacau. Ma puteti ajuta? Va multumesc anticipat.

Raspuns: Scuze, nu am citit mai jos! Vad ca problema este pe jumatate rezolvata, chiar v-as ruga sa ne anunt... [citeste tot raspunsul aici...]Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]