Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Codul Civil: Obligatia de intretinere


Cuvinte cheie: Codul Civil, obligatia de intretinere


    TITLUL V

    Obligatia de intretinere

    CAP. I
    Dispozitii generale


    ART. 513
    Caracterul legal al obligatiei de intretinere
    Obligatia de intretinere exista numai intre persoanele prevazute de lege. Ea se datoreaza numai daca sunt intrunite conditiile cerute de lege.
    ART. 514
    Caracterul personal al obligatiei de intretinere
    (1) Obligatia de intretinere are caracter personal.
    (2) Ea se stinge prin moartea debitorului sau a creditorului obligatiei de intretinere, daca prin lege nu se prevede altfel.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

Vezi detalii

Consilierul Verde al Contabilului
Consilierul Verde al Contabilului

Vezi detalii    (3) Dreptul la intretinere nu poate fi cedat si nu poate fi urmarit decat in conditiile prevazute de lege.
    ART. 515
    Inadmisibilitatea renuntarii la intretinere
    Nimeni nu poate renunta pentru viitor la dreptul sau la intretinere.

    CAP. II
    Persoanele intre care exista obligatia de intretinere si ordinea in care aceasta se datoreaza


    ART. 516
    Subiectele obligatiei de intretinere
    (1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
    (2) Dispozitiile alin. (1) privind obligatia de intretinere intre rudele in linie dreapta, precum si intre frati si surori sunt aplicabile si in cazul adoptiei.
    (3) Obligatia de intretinere exista intre fostii soti, in conditiile prevazute de lege.
    ART. 517
    Intretinerea copilului de catre sotul parintelui sau
    (1) Sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa presteze intretinere copilului cat timp acesta este minor, insa numai daca parintii sai firesti au murit, sunt disparuti ori sunt in nevoie.
    (2) La randul sau, copilul poate fi obligat sa dea intretinere celui care l-a intretinut astfel timp de 10 ani.
    ART. 518
    Obligatia de intretinere apartinand mostenitorilor
    (1) Mostenitorii persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor sau care i-a dat intretinere fara a avea obligatia legala sunt tinuti, in masura valorii bunurilor mostenite, sa continue intretinerea, daca parintii minorului au murit, sunt disparuti sau sunt in nevoie, insa numai cat timp cel intretinut este minor.
    (2) In cazul in care sunt mai multi mostenitori, obligatia este solidara, fiecare dintre ei contribuind la intretinerea minorului proportional cu valoarea bunurilor mostenite.
    ART. 519
    Ordinea de plata a intretinerii
    Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
    a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
    b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
    c) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.
    ART. 520
    Intretinerea in cazul desfacerii adoptiei
    Dupa incetarea adoptiei, adoptatul poate cere intretinere numai de la rudele sale firesti sau, dupa caz, de la sotul sau.
    ART. 521
    Pluralitatea de debitori
    (1) In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute la art. 516 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele pe care le au.
    (2) Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.
    ART. 522
    Obligatia subsidiara
    In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanta de tutela le poate obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita la art. 519.
    ART. 523
    Divizibilitatea intretinerii
    Cand cel obligat nu poate presta, in acelasi timp, intretinere tuturor celor indreptatiti sa o ceara, instanta de tutela, tinand seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotari fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. In acest caz, instanta hotaraste, totodata, modul in care se imparte intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi.

    CAP. III
    Conditiile obligatiei de intretinere


    ART. 524
    Creditorul intretinerii
    Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.
    ART. 525
    Dreptul la intretinere al minorului
    (1) Minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.
    (2) Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.
    ART. 526
    Comportamentul necorespunzator
    (1) Nu poate pretinde intretinere acela care s-a facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.
    (2) Acela care se afla in stare de nevoie din culpa sa poate cere numai intretinerea de stricta necesitate.
    ART. 527
    Debitorul intretinerii
    (1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
    (2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
    ART. 528
    Dovada starii de nevoie
    Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.

    CAP. IV
    Stabilirea si executarea obligatiei de intretinere


    ART. 529
    Cuantumul intretinerii
    (1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
    (2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
    (3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
    ART. 530
    Modalitatile de executare
    (1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
    (2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
    (3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.
    ART. 531
    Modificarea si incetarea pensiei de intretinere
    (1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
    (2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
    ART. 532
    Data de la care se datoreaza pensia de intretinere
    (1) Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.
    (2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordata si pentru o perioada anterioara, daca introducerea cererii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului.
    ART. 533
    Plata pensiei de intretinere
    (1) Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
    (2) Chiar daca creditorul intretinerii a decedat in perioada corespunzatoare unei rate, intretinerea este datorata in intregime pentru acea perioada.
    (3) De asemenea, partile pot conveni sau, daca sunt motive temeinice, instanta de tutela poate hotari ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit pe o perioada mai indelungata sau pe intreaga perioada in care se datoreaza intretinerea, in masura in care debitorul intretinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligatii.
    ART. 534
    Restituirea intretinerii nedatorate
    Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.Codul civil al Romaniei actualizat 2014


Folosind linkul urmator puteti consulta Codul de procedura civiala actualizat 2014

Data aparitiei: 23 Decembrie 2013

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 4.1 din 5 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Doua hotarari penale pentru aceasi fapta. Cazier Judiciar evidentiat

Intrebare: Buna ziua. Am o intrebare, daca este posibil. In Cazierul Judiciar sunt trecute evidentiate si in prezent doua hotarari (setinte penale) pentru aceeasi fapta: 1. una definitiva din 2003 a Judecatoriei Zalau care sa revizuit in 2004 de catre Curtea de Apel Cluj si sa dispus casarea in intregime a ambelor hotarari, dispunandu-se Rejudecarea de catre aceasi Instanta, respectiv Judecatoria Zalau; 2. a doua este cea din 2003 care sa rejudecat in urma casarii de catre Judecatoria Zalau si finalizata in 2005 iunie si evident ca s-a evidentiat in Cazierul Judiciar la punctul 2, setinta conform Revizuirii din 2004 noembrie a Curtii de Apel Cluj si finalizata in 2005 iunie, de catre aceeasi instanta respectiv Judecatoria Zalau prin neapelare adica definitiva. Intrebarea este: facem vorbire de o neglijenta in serviciu si din partea cui poate fi aceasta neglijenta conform celor de mai sus relatate.? In speta va informez ca datorita punctului 1 referotor la cea casata din 2003/2004, care este in fapta casata, am ramas in recidiva post executorie si referitor la setinta definitiva din 2005 revizuita de catre Judecatoria Zalau, conform deciziei Curtii de Apel Cluj privind revizuirea in urma casarii a celei din 2003/2004, am fost reabilitat de drept. Ce pot face sau care sunt pasii pentru a scoate sau a anula setinta din 2003/2004 referitor la cea casata si inclusiv setinta din 2005 definitiva in care deja sunt reabilitat de drept si aceste cosecinte ale faptelor sunt si in prezent evidentiate in Cazierul Judiciar. Cu speranta ca ma veti intelege si ca veti da un raspuns intelegator, va multumesc anticipat. Cu respect, Gabriel.

Raspuns: Domnule Pop, cunosc situatia si imi amintesc ca deja v-am expus punctul meu de vedere referitor la a... [citeste tot raspunsul aici...]Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]

E-articole juridice

Mai aproape de dumneavostra

Atentie, Juristi!
Noul Cod Civil a modificat Modelele de Contracte folosite!
Cititi cele 38 de modificari care va pot afecta activitatea
Descarcati GRATUIT Raportul Special
Contractele din Noul Cod Civil – Reguli si Exemple

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice