Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul Penal se modifica din nou


Senatul a publicat un nou proiect de lege privind modificarea Codului penal. Initiatorii acestui proiect, Banias Mircea-Marius - senator PD-L, Ghise Ioan - senator PNL, Nistor Vasile - senator PC, Radulescu Şerban - senator PC, Voiculescu Dan - senator PC, propun modificarea Codului penal in sensul cresterii limitelor pedepselor prevazute pentru savarsirea cu intentie a unor infractiuni contra vietii (omor, omor calificat, omor deosebit de grav) a unor infractiuni grave referitoare la viata sexuala (violul, actul sexual cu un minor), precum si pentru infractiunile comise cu intentie de functionarii publici.

Asadar, prezenta interventie legislativa introduce sanctiuni penale severe in doua domenii esentiale:
1. Ocrotirea vietii, sigurantei si sanatatii cetatenilor.
2. Sanctionarea drastica a abuzurilor din administratia publica si a faptelor de
coruptie.

Pentru a proteja viata, siguranta si sanatatea cetatenilor, este propusa ridicarea graduala a maximului pedepselor pentru cele mai grave infractiuni impotriva persoanei, pana la detentiunea pe viata, fara posibilitatea reducerii pe durata executarii pedepsei.

Pentru a combate eficient coruptia si abuzurile in administratia publica, a fost propusa, in principiu, dublarea limitelor pedepselor cu inchisoarea prevazute de Codul penal pentru infractiunile comise de functionarii publici.

In acest sens, se solicita membrilor forului legislativ ca, in analiza oportunitatii si legitimitatii demersului de crestere a limitelor de pedeapsa, sa evalueze efectele nocive extreme, in unele cazuri ireversibile, ale infractiunilor vizate de acest proiect de act normativ.

Masurile prevazute in prezentul proiect sunt considerate extrem de necesare societatii romanesti si vor avea un important rol preventiv, severitatea sanctiunii si, in anumite cazuri, imposibilitatea reducerii pedepsei pe intreaga durata a executarii, vor descuraja acte antisociale deosebit de grave.

Mai jos puteti citi integral proiectul de lege



Lege pentru modificarea Codului Penal


ParlamentuI Romaniei adopta prezenta lege.


Articol unic - Codul Penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 65 din 16.05. 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 174 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 174 - Omorul
Uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 12 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseste."

2. Articolul 175 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 175 - Omorul calificat
Omorul savarsit in vreuna din urmatoarele imprejurari:
a) cu premeditare;
b) din interes material;
c) asupra sotului sau unei rude apropiate;
d) profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara;
e) prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane;
f) in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei;
g) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmarire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse;
h) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni;
i) in public,
se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseste."

3. Articolul 176 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 176 - Omorul deosebit de grav
Omorul savarsit in vreuna din urmatoarele imprejurari:
a) prin cruzimi;
b) asupra a doua sau mai multor persoane;
c) de catre o persoana care a mai savarsit un omor;
d) pentru a savarsi sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii;
e) asupra unei femei gravide;
f) asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora;
g) de catre un judecator sau procuror, politist, jandarm sau militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora,
se pedepseste cu detentiune pe viata, fara posibilitatea reducerii pedepsei pe durata executarii pedepsei, si interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseste."

4. Articolul 197 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 197 - Violul
Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima voinja, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 25 ani si interzicerea unor drepturi.
Pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi, daca:
a) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna;
b) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau in tratamentul faptuitorului;
b^l) victima este membru al familiei;
c) s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporate sau a sanatatii.

Pedeapsa este inchisoarea detentiunea pe viata si interzicerea unor drepturi, daca victima nu a implinit varsta de 15 ani, iar daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiune pe viata, fara posibilitatea reducerii pedepsei pe durata executarii, si interzicerea unor drepturi.
Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. 1 se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate."

5. Articolul 198 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 198 - Actul sexual cu un minor
Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 25 ani si interzicerea unor drepturi.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex intre 15-18 ani, daca fapta este savarsjta de tutore sau curator ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.

Daca actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de catre faptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Daca faptele prevazute in alin. 1 - 3 au fost savarsite in scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrangerea, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 ani, fara posibiiitatea reducerii pedepsei pe durata executarii, si interzicerea unor drepturi.

Cand fapta prevazuta in alin. 1 a fost savarsita in imprejurarile prevazute in art. 197 alin. 2 lit. b) ori daca faptele prevazute in alin. 1 - 4 au avut urmarile prevazute in art. 197 alin. 2 lit. c), pedeapsa este detentiunea pe viata si interzicerea unor drepturi.

Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa detentiunea pe viata, fara posibilitatea reducerii pedepsei pe durata executarii, si interzicerea unor drepturi."

6. Articolul 246 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ART. 246 - Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor
Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani."

7. Articolul 247 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ART. 247 - Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi
Ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situatii de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 7 ani."


8. Articolul 248 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ART. 248 - Abuzul in serviciu contra intereselor publice
Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se referii art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 7 ani."


9. Articolul 248^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ART. 248^1- Abuzul in serviciu in forma calificata
Daca faptele prevazute in art. 246, 247 si 248 au avut consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 25 ani si interzicerea unor drepturi."

10. Articolul 250 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ART. 250 - Purtarea abuziva
Intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana, de catre un funcfionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.
Amenintarea savarsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Lovirea sau alte acte de violenta savarsite de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Vatamarea corporala savarsita de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
Vatamarea corporala grava savarsjta de catre un functionar public, in conditiile alin. 1, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani."

11. Articolul 253^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ART. 253^1 - Conflictul de interese
Fapta functionarului public care, in exercitiul atribu^iilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 7 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.
Dispozitiile alin. 1 nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative."

12. Articolul 254 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ART. 254 - Luarea de mita
Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor tndatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Fapta prevazuta in alin. 1, daca a fost savarsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 25 ani si interzicerea unor drepturi.
Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani."

13. Articolul 255 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ART. 255 - Darea de mita
Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, in modurile si scopurile aratate in art. 254, se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 7 ani.
Fapta prevazuta in alineatul precedent nu constituie infractiune atunci cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.
Dispozitiile art. 254 alin. 3 se aplica in mod corespunzator, chiar daca oferta nu a fost urmata de acceptare.
Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat in cazurile aratate in alin. 2 si 3."

14. Articolul 256 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ART. 256 - Primirea de foloase necuvenite
Primirea de catre un functionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, dupa ce a indeplinit un act in virtutea functiei sale si la care era obligat in temeiul acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 7 ani.
Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani."

15. Articolul 257 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„ART. 257 - Traficul de influenta
Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani.
Dispozitiile art. 256 alin. 2 se aplica in mod corespunzator."


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 Iunie 2012
Votati articolul "Codul Penal se modifica din nou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre trafic de influente
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016