Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Invatamant: Contract colectiv de munca unic

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat in Monitorul Oficial, partea a V-a, nr. 1 din 10 ianuarie 2013, Cotnractul Colectiv de munca Univ la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Superior si Cercetare.

Cotnractul a fost inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - S.D.S. sub nr. 59495 din data de 19.12.2012

    In temeiul drepturilor garantate de Constitutia Romaniei, precum si al art. 128 si art. 137-138 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, si al pct. 26 din Anexa la H.G. nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate stabilite conform Legii nr. 62/2011,
    a intervenit urmatorul Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Superior si Cercetare intre:
    1. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, numit in continuare MECTS;
    2. Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater", numita in continuare FNS Alma Mater.

    CAP. I
    Dispozitii generale

    ART. 1
    Partile contractante recunosc si accepta pe deplin ca sunt egale si libere in negocierea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Superior si Cercetare si se obliga sa respecte prevederile acestuia.
    ART. 2
    Termenul angajator desemneaza:
    - Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, reprezentat prin ministru;
    - Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, prin presedinte;
    - Institutiile de invatamant superior, reprezentate prin rectori;
    - Institutele de cercetare, reprezentate de directori;
    - Bibliotecile centrale universitare, reprezentate de directori;
    - Casele universitare, reprezentate de directori.
    Termenul unitate, in conformitate cu prevederile art. 1 lit. k, din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, desemneaza:
    - Unitatile si institutiile de invatamant superior;
    - Unitatile si institutele de cercetare;
    - Bibliotecile centrale universitare;
    - Casele universitare.
    ART. 3
    (1) Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Superior si Cercetare, denumit in continuare contract colectiv, are ca scop stabilirea drepturilor si obligatiilor reciproce ale angajatorului si salariatilor membri de sindicat si urmareste promovarea si garantarea unor relatii de munca echitabile, de natura sa asigure protectia sociala a salariatilor.
    (2) In ceea ce priveste conditiile specifice de munca, determinate conform legii, drepturile si obligatiile partilor se vor stabili prin contractele colective de munca incheiate la nivelul institutiilor de invatamant superior, institutelor de cercetare si al bibliotecilor centrale universitare. Angajatorul are toate drepturile si obligatiile care decurg din legislatia in vigoare.
    (3) Partile contractante asigura aplicarea clauzelor prezentului contract colectiv pentru membrii sindicatelor afiliate la FNS Alma Mater, in conditiile legii.
    (4) Angajatorul recunoaste libera exercitare a dreptului sindical, a libertatii de opinie a fiecarui salariat conform Constitutiei Romaniei, legislatiei nationale, precum si conventiilor internationale pe care Romania le-a ratificat.
    (5) La angajare si la stabilirea drepturilor individuale, angajatorii respecta dispozitiile legale in vigoare privind aplicarea principiului egalitatii de tratament fata de toti salariatii, fara discriminare.
    (6) Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nicio discriminare.
    (7) Principiul platii egale pentru munca egala implica, pentru aceeasi munca sau pentru o munca pentru care este atribuita o valoare egala, eliminarea, cu privire la toate elementele si conditiile de remunerare, a oricarei discriminari directe sau indirecte.
    (8) Tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la plata egala in raport cu munca prestata, dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale.
    ART. 4
    (1) Partile se obliga ca, in perioada de aplicare a prezentului contract colectiv, sa nu initieze si sa nu sustina promovarea unor acte normative sau a altor dispozitii care ar conduce la diminuarea drepturilor care decurg din legislatia specifica invatamantului in vigoare la data inregistrarii acestui contract.
    (2) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului se obliga sa nu initieze niciun act normativ si/sau act administrativ cu caracter normativ care priveste relatiile de munca si sistemul national de invatamant, fara consultarea FNS Alma Mater.
    (3) Eventualele completari ale prezentului contract colectiv vor face obiectul unor noi negocieri.
    ART. 5
    (1) Negocierea contractului colectiv de munca la nivelul institutiilor si unitatilor prevazute la Anexa nr. 5 se face de catre sindicatele imputernicite de FNS Alma Mater, conform art. 51 si art. 135 din Legea dialogului social 62/2011, republicata sau, conform legii, de catre reprezentantii salariatilor, acolo unde nu exista sindicate afiliate la FNS Alma Mater.
    (2) In contractele colective de munca incheiate la nivelul institutiilor si unitatilor prevazute in Anexa nr. 5, cu sindicatele, partile pot conveni, printr-o clauza expresa, plata de catre salariatii care nu sunt membri de sindicat, cu acordul scris al acestora, a unei contributii lunare, doar pentru durata desfasurarii negocierilor colective, contributie care sa nu fie mai mica de 0,5% din veniturile lunare brute, dar care sa nu depaseasca valoarea cotizatiei sindicale.
    Cotizatia mentionata mai sus se retine pe statul de plata de catre Compartimentul Resurse Umane-Salarizare.
    ART. 6
    (1) In situatiile in care, in privinta drepturilor ce decurg din prezentul contract colectiv, intervin reglementari legale mai favorabile salariatilor, acestea vor face parte, de drept, din contract.
    (2) Interpretarea clauzelor contractului se face prin consens. Daca nu se realizeaza consensul, clauza se interpreteaza potrivit regulilor dreptului comun. Daca si dupa aceasta exista divergente, interpretarea clauzelor se va face in sensul favorabil salariatilor, in limitele legii.
    ART. 7
    (1) Drepturile si obligatiile personalului didactic, de cercetare si didactic auxiliar sunt reglementate prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) Orice propunere de modificare a legislatiei in vigoare privind drepturile si obligatiile personalului din invatamant nu poate fi facuta fara consultarea FNS Alma Mater.
    ART. 8
    (1) Partile convin sa sarbatoreasca 5 Octombrie - Ziua Mondiala a Educatiei, organizand impreuna, in timpul programului de lucru, manifestari specifice, dedicate acestui eveniment.
    (2) Partile convin sa sarbatoreasca 19 Noiembrie - Ziua Nationala a Cercetatorului, organizand impreuna, in timpul programului de lucru, manifestari specifice, dedicate acestui eveniment.
    ART. 9
    In luna septembrie a fiecarui an, semnatarii prezentului contract colectiv vor avea obligatoriu o intrunire a comisiei paritare.
    In cadrul acestei sedinte partile se vor consulta in vederea elaborarii strategiei anuale de dezvoltare a invatamantului superior si cercetarii din Romania.

    CAP. II
    Incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului colectiv de munca

    ART. 10
    (1) Prezentul contract colectiv se incheie pe o durata de un an si intra in vigoare la data inregistrarii acestuia, cu posibilitatea de prelungire.
    (2) Daca niciuna dintre parti nu are initiativa renegocierii lui anterior expirarii, contractul se prelungeste de drept, in conditiile legii.
    ART. 11
    (1) Clauzele prezentului contract colectiv pot fi modificate pe parcursul executarii lui, ori de cate ori convin partile semnatare, in conformitate cu prevederile art. 149 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata.
    (2) Cererea de modificare se aduce la cunostinta celeilalte parti, in scris, cu cel putin 30 de zile inainte de data propusa pentru inceperea negocierii.
    (3) In perioada de depunere a cererii de modificare si pe perioada negocierilor in vederea modificarii contractului, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului/Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica se obliga sa nu initieze si sa nu emita acte normative si/sau administrative cu caracter normativ care sa incalce prevederile prezentului contract colectiv de munca precum si sa nu efectueze concedieri colective din motive neimputabile salariatilor. FNS Alma Mater se obliga sa nu declanseze conflicte de interese, conform Legii dialogului social nr. 62/2011, republicata.
    (4) Modificarile aduse contractului colectiv de munca se comunica in scris Ministerului Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale si devin aplicabile de la data inregistrarii la acest minister.
    ART. 12
    Aplicarea contractului colectiv de munca poate fi suspendata prin acordul de vointa al partilor sau in caz de forta majora.
    ART. 13
    Prezentul contract colectiv inceteaza:
    - la implinirea termenului pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin la prelungirea aplicarii acestuia sau nu opereaza prelungirea de drept;
    - prin acordul partilor.
    ART. 14
    (1) Pentru rezolvarea problemelor care apar in aplicarea prevederilor prezentului contract colectiv, partile convin sa constituie comisii paritare la toate nivelurile.
    (2) Hotararile comisiilor paritare sunt obligatorii pentru parti si vor fi aduse la cunostinta salariatilor prin afisare la sediul ministerului, institutiei/unitatii prevazute in Anexa nr. 5 la prezentul contract colectiv, dupa caz.
    (3) Atributiile, componenta, organizarea si functionarea comisiilor paritare sunt stabilite prin regulamentul anexa la prezentul contract colectiv.
    ART. 15
    (1) Executarea prezentului contract este obligatorie pentru parti.
    (2) Neindeplinirea obligatiilor asumate prin prezentul contract colectiv atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.

    CAP. III
    Timpul de munca si timpul de odihna ... citeste aici mai multe detalii >>>

Citeste aici cuprinsul integral al Contractului Colectiv de ramura


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Invatamant: Contract colectiv de munca unic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016