Ce impozit pe cladire va achita persoana fizica ce inchiriaza unei persoane juridice un apartament cu destinatie locuinta, in conditiile in care aceasta isi inregistreaza cheltuiala cu utilitatile in contabilitate?
Raspunsul specialistilor Gabriel Apostolescu, pentru PortalContabilitate.ro:
Cu toate ca in contabilitatea persoanei juridice se evidentiaza cheltuieli cu utilitatile, deoarece cladirea este utilizata ca locuinta, proprietarul persoana fizica va datora impozit pe cladire rezidentiala, tinandu-se cont de destinatia finala a cladirii. Acest impozit se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% si 0,2% asupra valorii impozabile a cladirii si este mentionat in Codul fiscal la ART. 457.
Specialistul recomanda ca actul ce sta la baza inchirierii (contractul de chirie) sa aiba inscris scopul in care se va utiliza pe viitor apartamentul. Deoarece societatea isi recunoaste in evidentele proprii cheltuielile cu utilitatile, aceasta poate, de exemplu, sa inchirieze cladirea pentru a asigura cazarea unuia sau mai multor angajati proprii.
Raspuns oferit de specialistii PortalContabilitate.ro
Intrebare: In noiembrie 2014 s-a suspendat cererea mea de chemare in judecata, cu recurs pe toata durata suspendarii. Am primit comunicarea hotararii in 15.05. 2015. Sunt chemat sa discut perimarea in data de 09.10.2015. Este pe codul nou si am inteles ca se perimeaza in 6 luni. 6 luni de la 15.05.2015 data cand mi s-a comunicat in scris hotararea prin care s-a dispus suspendarea sau din noiembrie 2014? Este perimata actiunea mea ori ba? Sa stiu ce sa mai fac. In caz de perimare mai pot face ceva? Multumesc.
Raspuns: In cazul in care cauza s-a suspendat in temeiul art.413 NCPC, cursul perimării este suspendat c... [citeste tot raspunsul aici...]