Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua conducere CSM: Presedinte, Horatius Dumbrava, si vicepresedinte, George Balan

Judecatorul Horatius Dumbrava a fost ales astazi, 7 ianuarie 2011, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (cu 15 voturi pentru, 3 impotriva si un vot nul).

Procurorul George Balan a fost ales vicepresedinte al Consiliului (18 voturi pentru si un vot nul).

 Jud. Horatius Dumbrava, noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat astazi, 7 ianaurie 2011:

“Consiliul Superior al Magistraturii, in componenta validata de Senat prin hotararea publicata in 23 dec 2010, si-a inceput de astazi activitatea.

In numele tuturor membrilor noului CSM care isi incep azi mandatul pentru sase ani multumesc colegilor magistrati care ne-au investit sa ii reprezentam la alegerile din toamna anului 2010. Ii asiguram de altfel pe toti magistratii ca ii vom reprezenta cu onestitate si eficienta. Totodata multumim membrilor fostului CSM care ieri si-au incheiat activitatea, regretand insa faptul ca nu a existat o dezbatere publica reala pe marginea raportului de activitate 2005 – 2010.

Activitatea noului CSM trebuie sa porneasca de la ce s-a realizat in mandatul 2005 – 2010. In egala masura, trebuie sa acceptam ca au fost si multe probleme nerezolvate sau disfunctii in activitatea fostului CSM. Este nevoie de o schimbare de abordare in functionarea sistemului judiciar, de eficientizare si credibilitate a acestuia. Aceasta este datoria si obligatia constitutionala a CSM.

Justitia este coloana vertebrala a oricarei societati democratice. Sunt convins ca justitia noastra va ramane un puternic factor de stabilitate si echilibru pentru o societate romaneasca greu incercata. Tocmai de aceea, sistemul judiciar si intreaga societate romaneasca au nevoie de un CSM credibil, puternic si eficient, cu obiective clar definite si pe termen lung.

Justitia nu este o structura care sa intereseze doar magistratii: clasa politica, prin Parlamentul Romaniei, trebuie sa isi doreasca de asemenea independenta justitiei si sa sprijine din punct de vedere normativ modul de organizare si de functionare a acesteia; Ministerul Justitiei, puterea executiva in ansamblu, trebuie sa colaboreze in sustinerea unei finantari adecvate a sistemului si a alocarii resurselor umane – judecatori, procurori, grefieri – corespunzatoare si sa coopereze in chestiunile ce necesita decizii comune. CSM are datoria sa gaseasca parghiile adecvate, transparente de a comunica, dialoga si a lucra eficient, pragmatic, in interesul justitiei, cu celelalte doua puteri constituite in stat.

Membrii noului CSM afirma in mod ferm ca sunt determinati in a-si implini pe deplin atributiile constitutionale de a apara independenta judecatorilor si a procurorilor. In acelasi timp, vor contribui la cresterea profesionalismului prin mijloacele pe care le au la indemana. Toate acestea intr-un singur scop: acela de a avea un sistem eficient de satisfacere a imenselor asteptari pe care le are societatea de la sistemul de justitie, in vederea apararii drepturilor omului si a contribui la instaurarea statului de drept.

Evident, insusi CSM trebuie sa fie in afara oricaror suspiciuni si conflicte de interese. De aceea, in calitate de presedinte, lucru pe care de altfel mi l-am asumat si prin proiectul de candidatura propus colegilor, voi propune membrilor din CSM insusirea unei declaratii de integritate, prin care:

- membrii care detin functii de conducere la instante si parchete sa demisioneze din acestea, iar cei care sunt membri in asociatiile profesionale sau alte ONG-uri sa demisioneze sau sa se suspende din calitatea de membru;

- membrii actualului CSM sa declare ca nu mai candideaza pentru un nou mandat intr-un alt CSM, si ca in timpul mandatului nu vor candida pentru promovare in functii de executie sau la ICCJ, ori pentru numire in functii de conducere;

- cererile de la magistratii sau instantele ori parchetele din care provin membrii CSM sa fie tratate fara niciun fel de favoritism;

- membrii CSM sa nu se foloseasca de privilegiul secretului votului pentru a se feri de raspundere individuala fata de corpul magistratilor.

Fata de recentele dezbateri din spatiul public, nu putem fi de acord cu acuzatiile care sunt aduse sistemului nostru in legatura cu accesul la Spatiul Schengen. Daca Romania indeplineste conditiile tehnice pentru aceasta, urmeaza a fi decis de autoritatile de la Bruxellles si, evident, nu poate fi decat o decizie administrativa bazata pe negocieri politice in care justitia nu trebuie sa fie implicata in niciun fel.

In acest context, tin sa precizez, in calitate de presedinte al unei autoritati constitutionale, ca aderarea la Spatiul Schengem nu este insa conditionata de realizarea obligatiilor mentionate in Mecanismul de Cooperare si Verificare stabilit de Comisia Europeana, obligatii pe care actualul CSM si le asuma si va face toate eforturile institutionale pentru a le indeplini. Mecanismul trebuie ridicat, si acesta va fi un obiectiv primordial al noului CSM, insa este necesar sa pornim de la premisa ca acest lucru ar trebui sa aiba loc numai in momentul in care Romania va indeplini conditionalitatile tehnice legate de justitie, cuprinse in acest document.

In urmatoarele saptamani vom face o proprie evaluare a activitatii CSM si mai ales a eficientei acestei institutii; vom lua masurile de optimizare ce se impun, vom stabili responsabilitatile membrilor CSM fata de competentele institutionale; vom optimiza relatiile institutionale firesti cu Ministerul Justitiei, Parlamentul Romaniei, Administratia Prezidentiala; vom stabili relatii permanente cu magistratii si asociatiile acestora si vom intari legaturile cu toate profesiile juridice si cu societatea civila; vom alcatui un plan de masuri care sa exprime si vointa colegilor care ne-au acordat increderea.

Suntem constienti de drumul ce ne asteapta. Ne propunem sa luam deciziile cele mai intelepte care sa asigure o buna functionare a sistemului in conditiile unui impas institutional.

Multumesc!”

Dumbrava renunta la Curtea de Apel Targu Mures

Dupa ce a fost ales in functie, Dumbrava a anuntat ca isi va da demisia de la conducerea Curtii de Apel Targu Mures, unde se afla din 2009 si ca se va suspenda din Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. Totodata, el le-a cerut tututor membrilor CSM sa isi dea demisiile din functiile de conducere de la instantele si parchetele unde activeaza.

Horatius Dumbrava s-a nascut pe 1 august 1971, este casatorit si are doi copii, de 16, respectiv 11 ani. Inainte de a fi numit la conducerea Curtii de Apel Targu Mures, Dumbrava a fost judecator la aceeasi Curte, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ (din septembrie 2004), la Tribunalul Mures (noiembrie 2001 - august 2004, Sectia penala) si la Judecatoria Targu-Mures (ianuarie 2000 - octombrie 2001, specializat in judecarea cauzelor penale).

Noul presedinte al CSM este membru fondator al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si al Asociatiei "Societatea pentru Justitie" (SoJust). Timp de un an, intre 2006 si 2007, a fost si presedinte al Asociatiei SoJust, iar in perioada 2003-2007 a fost membru al Asociatiei Magistratilor din Romania - Filiala Mures.

George Balan, ales in CSM din partea parchetelor de pe langa curtile de apel

Tot vineri, membrii CSM si-au ales si vicepresedintele. Pentru aceasta functie, singurul care si-a inaintat candidatura a fost procurorul George Balan, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, care a si obtinut majoritatea voturilor. Balan a fost ales in noul Consiliu Superior al Magistraturii din partea parchetelor de pe langa curtile de apel.

Noul vicepresedinte al CSM s-a nascut pe 2 aprilie 1962 si a terminat Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in anul 1990. In 2000 a terminat Colegiul National de Aparare, iar in 2006 a obtinut titlul de doctor in ordine publica si siguranta nationala.

George Balan a fost delegat in functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in anul 2009. Intre 2002 si 2009, el a fost procuror general al institutiei.

Incepand din 1998, George Balan a participat la mai multe intalniri oficiale atat la nivel national, cat si international. Din 2000 pana in 2002, acesta a fost sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Anterior a ocupat functia de presedinte al Comisiei de disciplina din Ministerul Public.

Noul vicepresedinte al CSM este casatorit si are un copil.

Predoiu: Avem nevoie de un Consiliu mai exigent si flexibil

La sedinta de constituire a forului au participat cei 11 magistrati alesi ai CSM, cei doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliu, precum si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, membri de drept ai CSM.

La finalul sedintei, ministrul Justitiei a declarat ca este nevoie de un Consiliu mai exigent si mai flexibil, care sa fie mult mai prezent in dialogul cu Comisia Europeana.

"Cred ca avem nevoie de un nou Consiliu care sa fie mult mai mai exigent in ceea ce priveste probleme de integritate din sistem si sanctionarea lor, un Consiliu care sa fie mai flexibil si daca imi permiteti mai imaginativ in relatia cu Executivul si Legislativul. Si un consiliu care sa fie mult mai prezent in dialogul cu Comisia Europeana", a declarat Predoiu.

"Acest dialog trebuie extins la nivelul consiliilor judiciare din alte tari si la nivelul Ministerelor de Justitie", a mai spus ministrul.


Sedinta CSM, convocata la termenul stabilit

Sedinta de constituire a forului a avut loc la data la care a fost initial convocata, desi presedintele Traian Basescu a sugerat, miercuri, amanarea acesteia pana in 20 ianuarie, dupa pronuntarea Curtii Constitutionale in cazul contestatiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.

Curtea Constitutionala ia in discutie, in 19 ianuarie, sesizarea a 30 de deputati PDL privind neconstitutionalitatea Hotararii Senatului de validare a listei celor 11 noi mambri in CSM. Tot atunci va fi judecata si sesizarea privind neconsttiutionalitatea Hotararii Senatului de validare a lui Victor Alistar si a Corinei Dumitrescu ca reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri nou alesi in viitorul CSM pe 22 decembrie 2010, decizia fiind luata cu 64 de voturi "pentru" si 60 "impotriva".

 


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 07 Ianuarie 2011
Votati articolul "Noua conducere CSM: Presedinte, Horatius Dumbrava, si vicepresedinte, George Balan":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016