Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod al muncii, modificarea contributiilor la asigurarile sociale

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 225/31.03.2011
=================================================

*** LEGE Nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii

Firme interesate
Act de interes general

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, Directorul de Resurse Umane, consilier juridic, inspector din domeniul resurselor umane, salariati, reprezentantii organizatiilor sindicale, specialisti financiari din Administratia publica centrala, reprezentantii organizatiilor patronale

Index
Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.

Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.

Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.

Perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.

Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza si se transmite inspectoratului teritorial de munca in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, salariul, sporurile si cuantumul acestora, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca.
La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Cetatenii straini si apatrizii pot fi angajati prin contract individual de munca in baza autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca, eliberata/eliberat potrivit legii.

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

Atunci cand nu exista un salariat cu contract individual de munca incheiat pe durata nedeterminata comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.
Munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara, precum si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Utilizatorul este persoana fizica sau juridica pentru care si sub supravegherea si conducerea careia munceste temporar un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara.

Misiunea de munca temporara inseamna acea perioada in care salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia, pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar.

Prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de:

a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 194 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

Consiliul Economic si Social este institutie publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului tripartit la nivel national.
Organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social se stabilesc prin lege speciala.

Sindicatele, federatiile si confederatiile sindicale, denumite in continuare organizatii sindicale, sunt constituite de catre salariati pe baza dreptului de libera asociere, in scopul promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale, precum si al apararii drepturilor individuale si colective ale acestora prevazute in contractele colective si individuale de munca sau in acordurile colective de munca si raporturile de serviciu, precum si in legislatia nationala, in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte.

Constituirea, organizarea si functionarea sindicatelor se reglementeaza prin lege.
La cererea membrilor lor, sindicatele pot sa ii reprezinte pe acestia in cadrul conflictelor de munca, in conditiile legii.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 224/31.03.2011
=================================================

*** LEGE Nr. 39/2011 pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007 si pentru completarea art. 51^1 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului

Firme interesate
Camerele de comert, organizatii autonome, comunitati de afaceri, autoritati publice si cu organisme din tara si din strainatate

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, consilier juridic, specialsiti financiari din Adminstratia publica centrala, functionarii camerelor de comert

Index
Camerele de comert sunt organizatii autonome, neguvernamentale, apolitice, fara scop patrimonial, de utilitate publica, cu personalitate juridica, create in scopul de a reprezenta, apara si sustine interesele membrilor lor si ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate.

Camerele judetene au urmatoarele atributii principale:

a) sprijina autoritatile administratiei publice locale in scopul dezvoltarii economico-sociale a zonei;
b) sprijina membrii lor in relatia economica cu reprezentantele oficiale ale altor state, cu consulatele si organismele din strainatate, similare camerei judetene;
c) reprezinta si apara interesele comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile romane si cu organizatii similare din strainatate;
d) prezinta propuneri institutiilor abilitate privind promovarea de proiecte de acte normative in domeniul de activitate, pe care le transmit, la cerere sau din proprie initiativa;
e) elibereaza, la cerere, cu respectarea normelor legale in vigoare si a competentelor stabilite pentru alte institutii, certificate de origine a marfurilor, certificate privind uzantele comerciale, firmele inscrise, adnotarile si modificarile in situatia juridica a firmelor, precum si certificate ce atesta existenta unor incidente comerciale;
f) elaboreaza, la nivel sectorial si de ansamblu, studii si analize economice la solicitarea celor interesati;
g) promoveaza in comunitatea de afaceri standardele comerciale si industriale ale Uniunii Europene;
h) realizeaza baze de date cuprinzand toate informatiile utile comerciantilor in exercitarea activitatii lor, desfasoara activitati de informare, documentare si consultanta in afaceri; tin si valorifica, in interesul imbunatatirii climatului de afaceri, date privind incidentele comerciale;
i) organizeaza activitatea de solutionare a litigiilor comerciale si civile prin mediere si arbitraj ad-hoc si institutionalizat;
j) avizeaza existenta cazurilor de forta majora si influenta acestora asupra executarii obligatiilor comerciantilor;
k) redacteaza si publica buletinul camerei judetene, cataloage, anuare sau alte publicatii de informare, documentare si reclama comerciala;
l) organizeaza si administreaza targuri, expozitii, saloane, forumuri de afaceri, actiuni de parteneriat economic in tara si in strainatate, in locatii proprii, concesionate sau inchiriate;
m) organizeaza anual topul firmelor si topul investitorilor, recompensand eforturile comerciantilor;
m^1) intocmesc o evidenta proprie a societatilor comerciale, sub denumirea de Catalogul firmelor; inscrierea in acesta se face la solicitarea societatilor comerciale, iar comerciantii inregistrati la registrul comertului se inscriu in Catalogul firmelor intocmit de camerele de comert;
n) constituie servicii de asistenta pentru inregistrare in registrul comertului si desfasoara urmatoarele activitati:

1. indrumarea prealabila privind formalitatile legale pentru constituirea si modificarea actelor constitutive ale firmelor;
2. indrumarea pentru completarea corecta a cererii de inregistrare si a formularelor tipizate specifice activitatii registrului comertului;
3. depunerea la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a documentelor in vederea inregistrarii in registrul comertului;

o) indeplinesc si alte atributii, conform prevederilor legale si statutului propriu.

Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera Nationala indruma activitatea curtilor de arbitraj de pe langa camerele judetene.
Activitatea curtilor de arbitraj de pe langa camerele judetene se desfasoara conform prevederilor Codului de procedura civila, ale Regulamentului de organizare si functionare si ale Regulilor de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera Nationala.

Camerele de comert bilaterale, denumite in continuare camere bilaterale, sunt organizatii autonome, neguvernamentale, apolitice, cu caracter nonprofit, cu personalitate juridica, recunoscute de utilitate publica conform Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Camerele bilaterale sunt create in scopul dezvoltarii relatiilor economice ale Romaniei cu tarile pentru care au fost create si al promovarii, apararii si sustinerii intereselor economice ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 222/31.03.2011
=================================================

*** ORDIN Nr. 1.823/2011 al ministrului Finantelor Publice  privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont si ale obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii aprilie 2011

Firme interesate
Persoane fizice si juridice interesate de achizitionarea de certificate de trezorerie cu discount si de obligatiuni de stat de tip benchmark

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, specialisti financiari din Administratia publica centrala

Index
Valoarea nominala individuala a unui certificat de trezorerie cu discont este de 10.000 lei.
Metoda de vanzare este licitatia, care va avea loc la data mentionata in tabelul de mai sus, iar adjudecarea se va face dupa metoda cu pret multiplu.

Certificatele de trezorerie cu discont pot fi cumparate de catre dealerii primari, care vor depune oferte atat in cont propriu, cat si in contul clientilor persoane fizice si juridice.
Ofertele de cumparare sunt competitive si necompetitive.

In cadrul ofertei de cumparare competitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 7 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2005 in aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare.

Numarul de transe valorice la rate diferite ale randamentului nu este restrictionat.
Ofertele de cumparare necompetitive pot fi depuse de persoane fizice si juridice, cu exceptia institutiilor de credit astfel cum sunt acestea definite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de clienti ai dealerilor primari.

In cadrul ofertei de cumparare necompetitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 5 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 13/2005 in aplicarea Regulamentului nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare. Se admit oferte de cumparare necompetitive intr-o pondere de 25% din totalul emisiunilor anuntate. Executarea acestora se va efectua la nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-au adjudecat ofertele competitive.

Fiecare transa a ofertei de cumparare competitive sau necompetitive va fi de minimum 10.000 lei.

Pretul si randamentul se vor determina utilizandu-se urmatoarele formule:
*T*
             d x r
P = 1 - -------
              360
*ST*
Y = r/P,
in care:
P = pretul titlului cu discont, exprimat cu 4 zecimale;
d = numarul de zile pana la scadenta;
r = rata discontului, exprimata cu doua zecimale;
Y = randamentul, exprimat cu doua zecimale.

Ofertele de cumparare se transmit la Banca Nationala a Romaniei, ce actioneaza in calitate de administrator al pietei primare si secundare a titlurilor de stat si al sistemului de inregistrare/depozitare, in ziua licitatiei, pana la ora 12,00.

Rezultatul licitatiei se va stabili in aceeasi zi la sediul Bancii Nationale a Romaniei de catre comisia de licitatie constituita in acest scop si va fi dat publicitatii.
Evenimentele de plata aferente certificatelor de trezorerie cu discont se gestioneaza in conformitate cu Regulile Sistemului de inregistrare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat - SaFIR.

Daca data la care trebuie efectuata una dintre platile aferente titlului de stat este o zi de sarbatoare sau o zi nelucratoare, plata se va face in urmatoarea zi lucratoare, fara obligarea la dobanzi moratorii. Titlurile de stat care se regasesc in aceasta situatie raman in proprietatea detinatorului inregistrat si nu pot fi tranzactionate.
Regimul fiscal al titlurilor de stat prevazute la art. 1 este reglementat de legislatia in vigoare.

Valoarea nominala totala a emisiunii de obligatiuni de stat de tip benchmark poate fi majorata prin redeschideri ulterioare ale acesteia.
Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat de tip benchmark este de 10.000 lei.

Dobanda (cuponul) se plateste anual la data de 25 octombrie pentru obligatiunile de stat de tip benchmark cu scadenta la 3 ani, incepand cu data de 25 octombrie 2011 si terminand cu data de 25 octombrie 2014 inclusiv, si la data de 30 aprilie pentru obligatiunile de stat de tip benchmark cu scadenta la 5 ani, incepand cu data de 30 aprilie 2011 si terminand cu data de 30 aprilie 2016 inclusiv. Pentru obligatiunile de stat de tip benchmark cu scadenta la 10 ani, dobanda (cuponul) se plateste la datele specificate in prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 266/2007 privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont si ale obligatiunilor de stat de tip benchmark, aferente lunii iunie 2007, fiind determinata conform formulei:

D = VN* r/ frecventa anuala a cuponului (1),
in care:
D = dobanda (cuponul);
VN = valoarea nominala;
r = rata cuponului.

Metoda de vanzare este licitatia, care va avea loc la data mentionata in tabelul de mai sus, iar adjudecarea se va efectua dupa metoda cu pret multiplu. Cotatia de pret va fi exprimata sub forma procentuala, cu 4 zecimale.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 219/30.03.2011
=================================================

*** HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 279/2011 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1.909/2006 privind finantarea din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei a subprogramului multianual "Asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor de infrastructura aferente proiectelor finantate din Programul PHARE Coeziune economica si sociala"

Firme interesate
Beneficiarii Programelor PHARE

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Economic, consilier jurdic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, beneficiarii persoane fizice ai programelor
Index
In cadrul programului «Programe regionale specifice», prevazut in anexa 3/15/27 la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, se constituie subprogramul multianual «Asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor de infrastructura aferente proiectelor finantate din Programul PHARE Coeziune economica si sociala», finantat de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Integrarii Europene pe anii 2006 si 2007, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei pe anul 2009, respectiv Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului pe anii 2010, 2011 si 2012.

Subprogramul multianual «Asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor de infrastructura aferente proiectelor finantate din Programul PHARE Coeziune economica si sociala» se incheie, sub aspect financiar, la data de 31 decembrie 2012.

Pentru activitatile prevazute la art. 2 se aloca pentru anul 2011 suma de 6.000 mii lei, prevazuta in bugetul aprobat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului pe anul 2011, la capitolul 80.01 «Actiuni generale economice, comerciale si de munca», subcapitolul 80.01.01.10 «Programe de dezvoltare regionala si sociala», titlul 55 «Alte transferuri», alineatul 55.01.13 «Programe de dezvoltare».

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 218/30.03.2011
=================================================

*** HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 273/2011 privind aprobarea cuantumului sumelor alocate in sectorul vegetal prin aplicarea schemei de plati tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii

Firme interesate
Actul intereseaza beneficiarii schemelor de plati tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul de Productie, Directorul Economic, consilier juridic, specialiti financiari din Administratia publica centrala

Index
Se aproba cuantumul sumelor care se aloca in sectorul vegetal, ca mecanism de sustinere a producatorilor agricoli prin aplicarea schemei de plati tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii.

Cuantumul sumelor pentru tomatele destinate procesarii, aferent cererilor unice de plata pe suprafata pentru anul 2010 eligibile depuse de beneficiari, este de 1.725,81 euro/ha.
Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,2718 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2010 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 266 din 1 octombrie 2010.

Beneficiarii schemelor de plati tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii sunt cei prevazuti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2007, cu modificarile ulterioare, care indeplinesc conditiile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 91/2008 privind modalitatea de acordare a platilor tranzitorii pentru tomate destinate procesarii si aprobarea prim-procesatorilor.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de plati tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii sunt de 869.000 euro si se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2011 ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricola, in conformitate cu prevederile art. 28 din Legea bugetului de stat pe anul 2011 nr. 286/2010.

Prezenta hotarare respecta prevederile art. 128 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a regulamentelor (CE) nr. 1.290/2005, (CE) nr. 247/2006, (CE) nr. 378/2007 si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 30 din 31 ianuarie 2009.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 216/29.03.2011
=================================================

*** HOTARARE GUVERNULUI Nr. 251/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru derularea proiectelor prioritare din cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, realizate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Firme interesate
Beneficiarii proiectelor din cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii

Index
Proiectele prioritare din cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2011, cu completarile ulterioare, denumit in continuare P.N.D.I., pentru care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are calitatea de ordonator principal de credite, se realizeaza prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de autoritate contractanta.

In acest scop, in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, isi desfasoara activitatea Unitatea de implementare a P.N.D.I., denumita in continuare U.I.P.N.D.I., care are ca scop implementarea si derularea proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I.
P.N.D.I. cuprinde urmatoarele proiecte prioritare pentru care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are calitatea de ordonator principal de credite:

a) 10.000 km drumuri judetene si de interes local;
b) modernizarea localitatilor;
c) sisteme de canalizare, epurare a apelor uzate si alimentarea cu apa a localitatilor, proiect prioritar format din doua proiecte.

Proiectul prioritar prevazut la alin. (3) lit. c) este format din doua proiecte:

a) sistem de canalizare si epurare a apelor uzate;
b) alimentarea cu apa a localitatilor.

In cadrul proiectelor prioritare prevazute la alin. (3) se pot realiza obiective de investitii noi, obiective de investitii aflate in diferite stadii de executie si care necesita finalizare, precum si obiective care necesita modernizare si/sau reabilitare.

Se pot include in program, in conditiile legii, si obiective de investitii aflate in diferite stadii de executie, care nu au putut fi finalizate din motive obiective si pentru care beneficiarii finali prezinta documente justificative care sa ateste faptul ca nu fac obiectul altui contract in curs de executare. Pentru aceste obiective beneficiarii trebuie sa prezinte stadiul fizic si valoric actualizat la zi al restului de executat.

In sensul prezentelor norme metodologice, prin beneficiari finali se intelege unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale.
Obiectivele de investitii din cadrul proiectelor prioritare prevazute la art. 1 alin. (3) se amplaseaza pe terenuri proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Terenurile apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale se preiau in folosinta gratuita de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pe perioada realizarii proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I., prin protocol incheiat cu beneficiarii finali pe baza hotararii consiliului judetean sau, dupa caz, a hotararii consiliului local, cu exceptia drumurilor judetene si de interes local, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1, cu specificatia expresa ca terenurile sunt libere de orice sarcini si ca nu se afla in litigiu.

Drumurile judetene si de interes local apartinand domeniului public al statului sau al unitatilor administrativteritoriale se preiau in administrare de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pe perioada realizarii proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I., prin protocol incheiat cu beneficiarii finali pe baza hotararii consiliului judetean sau, dupa caz, a hotararii consiliului local, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2, cu specificatia expresa ca terenurile sunt libere de orice sarcini si ca nu se afla in litigiu.

Modelul declaratiei pe propria raspundere referitoare la faptul ca terenul este liber de orice sarcini si ca nu se afla in litigiu este prevazut in anexa nr. 3.

Pe terenurile destinate realizarii proiectelor prioritare prevazute la art. 1 alin. (3), in functie de tipul proiectului, se realizeaza utilitatile si dotarile tehnico-edilitare de catre beneficiarii finali, conform documentelor urbanistice si in corelare cu graficele de executie ale obiectivelor de investitii prioritare semnate de executanti, cu respectarea reglementarilor in vigoare.

Beneficiarii finali raspund de intocmirea si transmiterea catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a documentatiilor necesare care stau la baza solicitarilor de realizare a obiectivelor de investitii din cadrul fiecarui proiect prioritar al P.N.D.I.
La solicitarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului beneficiarii finali transmit propunerile pentru realizarea obiectivelor de investitii, defalcate pe fiecare proiect prioritar in parte, insotite de documentatiile tehnico-economice, intocmite in conformitate cu prevederile legale in vigoare, aprobate si finantate de acestia.

Beneficiarii finali ai obiectivelor de investitii au obligatia de a elibera certificatul de urbanism si de a obtine acordurile si avizele necesare si de a le pune la dispozitia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului centralizeaza propunerile transmise de beneficiarii finali, defalcate pe fiecare proiect.

Obiectivele de investitii centralizate se prioritizeaza de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, conform prevederilor art. 12, 14, 15 si 17 care aproba indicatorii tehnicoeconomici dupa avizarea acestora in Consiliul tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, si, dupa caz, al Consiliului interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte, conform legislatiei in vigoare.

Beneficiarii finali impreuna cu proiectantii inainteaza spre avizare documentatiile aferente obiectivelor de investitii, pe care ulterior le sustin in sedintele de avizare ale Consiliului tehnicoeconomic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si, dupa caz, ale Consiliului interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte.
Documentatiile tehnico-economice se actualizeaza prin grija beneficiarilor finali in conformitate cu prevederile legale in vigoare si se prezinta pentru avizare in Consiliul tehnicoeconomic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si, dupa caz, in Consiliul interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte.
In cuprinsul documentatiilor tehnico-economice actualizate se adauga si cheltuielile de finantare-operare.

Pentru obiectivele de investitii aprobate la finantare, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului preia de la beneficiarii finali, pe durata de realizare a investitiei, potrivit legii, terenurile aferente constructiilor si/sau sectoare de drum, dupa caz, in functie de tipul proiectului prioritar, conform protocoalelor prevazute in anexa nr. 1 sau, dupa caz, in anexa nr. 2, cu specificatia expresa ca sunt libere de sarcini, conform extraselor de carte funciara sau declaratiei pe propria raspundere a primarului/presedintelui consiliului judetean, in situatia in care terenurile nu sunt inscrise in cartea funciara.

Protocoalele prevazute in anexele nr. 1 si 2 cuprind in mod explicit si imperativ obligativitatea beneficiarului final de a asigura, in conditiile legii, suprafetele de teren necesare pentru depozitare si pentru organizarea santierului, precum si racordurile pentru utilitati, aferente constructiei, pana la limita amplasamentului santierului, corelat cu graficul de executie al obiectivului de investitii prioritar, anexa la contractul de executie a lucrarilor.

Beneficiarii finali ai obiectivelor de investitii au obligatia de a elibera si de a pune la dispozitia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului autorizatia de construire.
Beneficiarii finali ai obiectivelor de investitii participa la urmarirea bunei realizari a lucrarilor, inclusiv pe faze de executie, primesc in custodie, pe masura realizarii acestora si pe raspunderea executantilor, pana la data receptiei prevazute la art. 3 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2011, cu completarile ulterioare, parti functionale din proiect sau proiectul in intregul sau si asigura din bugetul lor folosinta/operarea provizorie a bunului primit in custodie, in masura in care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, precum si intretinerea acestuia.

Beneficiarii finali ai proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I. vor desemna un reprezentant care, pe durata contractului de lucrari incheiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu executantul, va avea urmatoarele atributii:

a) sa participe activ la predarea amplasamentului, prin convocarea detinatorilor de utilitati;
b) sa sprijine Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului prin reinnoirea avizelor si permiselor, precum si prin prelungirea autorizatiei de construire, daca este cazul;
c) sa asigure legatura dintre autoritatile locale si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pe parcursul executiei lucrarilor;
d) sa participe la sedintele de masuratori organizate de inspectorul de santier in vederea verificarii situatiei de lucrari pregatite de executant;
e) sa avizeze situatiile de lucrari pregatite de executant si verificate de inspectorul de santier, in prealabil ca acestea sa fie acceptate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului;
f) sa formuleze punctele de vedere ale beneficiarului final in cazul in care intervin modificari de solutii tehnice;
g) sa participe ca membru in comisia de receptie la terminarea lucrarilor organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului;
h) sa semnaleze Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pe parcursul perioadei de notificare a defectiunilor, in termen de 5 zile de la aparitie, orice defectiune;
i) sa participe ca membru in comisia de receptie finala organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

In vederea asigurarii folosintei/operarii provizorii a bunului primit in custodie potrivit alin. (4), autoritatile si institutiile publice cu rol de reglementare vor emite custodelui avize/ acorduri/autorizatii cu caracter provizoriu pana la receptia finala a proiectului de investitii, potrivit prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, aprobata cu modificari si completari prinLegea nr. 15/2011, cu completarile ulterioare, urmata de transferul proprietatii sau administrarii, dupa caz, catre beneficiarul final si obtinerea de catre acesta a avizelor/acordurilor/autorizatiilor definitive.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 215/29.03.2011
=================================================

*** CIRCULARA  BANCII NATIONALE A ROMANIEI Nr. 10/2011 privind punerea in circulatie, in scop numismatic, a unei monede din argint dedicate aniversarii a 140 de ani de la infiintarea Monetariei Statului

Firme interesate
Act de interes general

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Specialisti din domeniul numismaticii, consilier juridic, functionar bancar, istorici, colectionarii de monede

Index
In conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 14 martie 2011, o moneda din argint dedicata aniversarii a 140 de ani de la infiintarea Monetariei Statului.

Aversul prezinta o compozitie care sugereaza procesul tehnologic de fabricare a monedelor, stema Romaniei, valoarea nominala a monedei - "10 lei" si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".

Reversul prezinta imaginea primului sediu al Monetariei Statului; dedesubt, versul si reversurile primelor monede batute aici; sus si jos, anii aniversari "1870" si "2010"; la exterior, inscriptiile circulare "MONETARIA STATULUI" si "140 DE ANI DE LA INFIINTARE".

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Monedele din argint, din emisiunea numismatica "Aniversarea a 140 de ani de la infiintarea Monetariei Statului", au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 214/28.03.2011
=================================================

*** HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 257/2011pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Firme interesate
Act de interes general

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, consilier juridic, specialsiti financiari din Administratia publica centrala, inspector din domeniul assigurarilor de sanatate, contabil, expert contabil, consultant fiscal, cetateni

Index
Asigurarea evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat se realizeaza pe baza declaratiei nominale de asigurare, potrivit modelului aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.397/2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

Declaratia nominala de asigurare se completeaza si se depune de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator sau entitati asimilate angajatorului, prevazute la art. 296^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatii de plata privind impozitul pe venitul din salarii, precum si cele privind bugetul asigurarilor sociale de stat.
Declaratia nominala de asigurare se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributiile, la organul fiscal competent, potrivit prevederilor art. 296^19 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Obligatia de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat consta in plata contributiei de asigurari sociale.

Cotele contributiei individuale de asigurari sociale, a celei datorate de angajator, baza de calcul a acestora, termenele de plata si celelalte aspecte privind contributiile de asigurari sociale sunt reglementate in titlul IX^2 "Contributii sociale obligatorii" din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratia nominala de asigurare constituie documentul pe baza caruia casele teritoriale de pensii, respectiv casele de pensii sectoriale competente stabilesc stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si determina punctajul lunar al asiguratului, utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

In situatiile in care, pentru anumite perioade de dupa data de 31 martie 2001, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, respectiv veniturile asigurate pe baza carora se determina punctajul lunar, nu pot fi dovedite prin declaratia nominala de asigurare, persoana in cauza poate prezenta casei teritoriale/sectoriale de pensii competente alte documente doveditoare, intocmite in conditiile legii.

Documentele doveditoare pot fi:

a) carnetul de munca, cu inregistrarile efectuate potrivit normelor legale, in original;
b) certificate cu informatii extrase din registrele generale de evidenta a salariatilor depuse de angajatori potrivit art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) certificate/adeverinte eliberate in conditiile legii de Arhivele Nationale sau de catre detinatorii legali ai arhivelor fostilor angajatori;
d) hotarari judecatoresti prin care se reconstituie elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Documentele prevazute in alin. (2) se prezinta in copie certificata sau in original, dupa caz.

Prevederile alin. (1) si (2) se aplica numai in situatiile in care se dovedeste ca angajatorul se afla in imposibilitatea de a intocmi si de a depune declaratia nominala de asigurare.
In sistemul public de pensii se pot asigura, pe baza de contract de asigurare sociala, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, cu sisteme proprii de asigurari sociale si pensii, neintegrate in sistemul public, precum si orice alta persoana care doreste sa se asigure in sistemul public de pensii.

Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, si persoanele care, asigurate fiind in temeiul art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, denumita in continuare lege, doresc sa isi completeze venitul asigurat pana la plafonul prevazut de lege.

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, denumita, in continuare, asigurator, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei interesate ori, dupa caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii la asigurator.

Venitul asigurat inscris in contractul de asigurare sociala, la care se datoreaza contributia de asigurari sociale, este stabilit de persoana interesata, cu respectarea prevederilor legale.

Venitul asigurat poate fi modificat din initiativa asiguratului, in conditiile legii, prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala.

Actul aditional la contractul de asigurare sociala produce efecte pentru viitor cel mai devreme de la data inregistrarii acestuia la asigurator si are acelasi regim juridic ca si contractul de asigurare sociala.

La incheierea contractului de asigurare sociala se prezinta asiguratorului urmatoarele documente:

a) actul de identitate, certificarea pentru conformitate a copiei facandu-se de catre asigurator;
b) actul de identitate al reprezentantului, precum si actul care atesta calitatea acestuia, dupa caz.

In situatia nerespectarii termenului de plata a contributiei, prevazut la art. 27, in cursul derularii contractului de asigurare sociala, se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere aferente.

Constatarea rezilierii contractului de asigurare sociala se face prin decizie a asiguratorului.

In sistemul public de pensii sunt obligate sa depuna declaratie individuala de asigurare persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV din lege.

Persoanele care sunt asigurate in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de instrumentele juridice cu caracter international la care Romania este parte, avand angajator nerezident in Romania, isi pot asuma obligatiile respectivului angajator, in numele acestuia, in ceea ce priveste plata contributiilor, fiind asimilate, in acest sens, asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV lit. e) din lege.

Persoanele care nu au domiciliul sau resedinta in Romania si care in temeiul instrumentelor juridice cu caracter international la care Romania este parte au obligatia de a se asigura in sistemul public de pensii, nefiind intr-o relatie dependenta cu un angajator rezident in Romania, depun declaratie individuala de asigurare.

Declaratia individuala de asigurare se depune personal la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

Nedepunerea declaratiei individuale de asigurare constituie, potrivit prevederilor art. 144 lit. b) din lege, contraventie si se sanctioneaza conform legii.

Declaratia individuala de asigurare prevazuta la art. 14 alin. (2) se depune la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de locul de desfasurare a activitatii.
La depunerea declaratiei individuale de asigurare persoana obligata sa se asigure prezinta asiguratorului, dupa caz, urmatoarele documente:

a) actul de identitate, in original si in copie, certificarea pentru conformitate a copiei facandu-se de catre asigurator;
b) copie a contractului de administrare ori de management, in cazul administratorilor sau managerilor care au incheiat contract de administrare ori de management;
c) copie a certificatului de inregistrare la registrul comertului, copii ale declaratiilor fiscale depuse in cazul membrilor intreprinderii individuale si ai intreprinderii familiale;
d) copie a certificatului de inregistrare la registrul comertului, copii ale declaratiilor fiscale depuse in cazul persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
e) copie a contractului individual de munca sau a altui document din care rezulta desfasurarea activitatii, incheiat cu societatea angajatoare, in cazul persoanelor angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) copie a contractului, a acordului sau a altui document din care rezulta desfasurarea activitatii, incheiat cu societatea angajatoare, in cazul altor persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.

In situatia in care pe parcursul derularii asigurarii in baza declaratiei individuale de asigurare se face dovada ca intr-un an calendaristic nu se realizeaza venituri la nivelul prevazut de lege, declaratia se suspenda la cererea asiguratului sau din initiativa casei teritoriale de pensii.

In situatia in care declaratia individuala de asigurare se suspenda din initiativa casei teritoriale de pensii, aceasta va notifica asiguratul, cu indicarea perioadei pentru care s-a produs suspendarea.

Constatarea nerealizarii veniturilor se face pe baza documentelor fiscale prevazute de legislatia in materie, a adeverintelor eliberate de organele fiscale competente sau, dupa caz, pe baza datelor furnizate caselor teritoriale de pensii de catre organele fiscale.
In perioada de suspendare prevazuta la alin. (1) nu se datoreaza contributia de asigurari sociale si perioada respectiva nu constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

In situatia in care in perioada de suspendare s-au achitat contributii de asigurari sociale, acestea nu se restituie, fiind luate in calcul la determinarea stagiului de cotizare si a punctajului lunar pentru stabilirea drepturilor de pensie.

Declaratia individuala de asigurare este suspendata de drept, in conditiile legii, pe perioada in care asiguratul a beneficiat de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si/sau de concedii pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Asiguratii care fac dovada ca nu se mai regasesc in situatiile pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit art. 6 alin. (1) pct. IV din lege, au obligatia sa depuna la casele teritoriale de pensii, in termen de 30 zile de la modificarea situatiei, formularul-tip de incetare a declaratiei individuale de asigurare in sistemul public de pensii, aprobat prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.

In situatia in care casa teritoriala de pensii detine informatii certe cu privire la faptul ca asiguratii pe baza de declaratie individuala de asigurare nu se mai regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV din lege, pentru a fi asigurati obligatoriu in sistemul public, poate proceda, dupa notificarea prealabila a asiguratului, la incetarea, din oficiu, a declaratiei individuale de asigurare.

Prevederile alin. (1) se pot aplica si persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 11 alin. (4) din lege.

Incetarea declaratiei individuale de asigurare se efectueaza pe baza de proces-verbal in care se consemneaza motivele incetarii, precum si informatiile/documentele care au fost avute in vedere.

Incetarea opereaza cu data de intai a lunii urmatoare celei in care asiguratul nu se mai regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV din lege.
Asiguratii cu declaratie individuala de asigurare, care fac dovada ca se regasesc in situatiile prevazute la art. 11 alin. (4) din lege, pot depune formularul-tip de incetare a declaratiei individuale de asigurare in sistemul public de pensii. In acest caz, incetarea opereaza incepand cu data depunerii cererii.

Ori de cate ori intervin modificari ale elementelor care au stat la baza declaratiei individuale de asigurare, asiguratul are obligatia de a depune la casa teritoriala de pensii o comunicare de modificare a declaratiei.

In situatia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V din lege, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii perioadele pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale.
In situatia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) din lege, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii perioadele pentru care s-au datorat si platit contributii de asigurari sociale.

In situatia persoanelor care beneficiaza de plati compensatorii, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru care contributia de asigurari sociale se datoreaza la nivelul cotei contributiei individuale, stagiul de cotizare se determina prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale.

Perioadele necontributive prevazute la art. 49 din lege reprezinta perioade asimilate stagiului de cotizare.

Perioada pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale in sistemul public de pensii se inregistreaza in zile lucrate dintre cele lucratoare, corespunzatoare conditiilor de munca in care asiguratul isi desfasoara activitatea, sau, dupa caz, in zile lucratoare din numarul zilelor calendaristice, in cazul perioadelor de concedii medicale.
Stagiul de cotizare se determina si se exprima in zile calendaristice.

Modalitatea tehnica de transformare a zilelor lucratoare in zile calendaristice, in vederea determinarii stagiului de cotizare realizat, se face potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, denumita in continuare CNPP.
Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de catre CNPP si casele de pensii sectoriale.

Certificarea prevazuta la alin. (1) se face prin emiterea si comunicarea catre asigurati a Certificatului privind stagiul de cotizare in sistemul public de pensii.

In sistemul public de pensii au dreptul la pensie, in situatia indeplinirii conditiilor prevazute de lege, urmatoarele categorii de persoane:

a) asiguratii prevazuti la art. 6 din lege;
b) persoanele care satisfac obligatii militare sau sunt elevi ai unei scoli militare/scoli de agenti de politie, cu exceptia elevilor liceelor militare, studenti ai unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala;
c) elevii, inclusiv elevii liceelor militare, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca datorita bolilor profesionale sau accidentelor de munca survenite in timpul si din cauza practicii profesionale;
d) persoanele care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 sau in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, daca erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza;
e) persoanele care, la data solicitarii drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
f) urmasii persoanelor prevazute la lit. a)-e), respectiv copiii si sotul supravietuitor.
Stagiul minim/complet de cotizare prevazut la art. 53 alin. (2) si (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevazut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde si:
a) stagiul de cotizare realizat pana la intrarea in vigoare a legii;
b) vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor, pana la intrarea in vigoare a legii, in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege;
c) vechimea in munca sau, dupa caz, vechimea in serviciu realizata in celelalte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public de pensii;
d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.

Stagiul minim de cotizare in specialitate prevazut la art. 54 alin. (2) din lege este constituit din perioada in care o persoana din sistemul national de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:

1. a avut calitatea de cadru militar in activitate;
2. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;
3. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
4. a fost in captivitate;
5. a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract si/sau de soldat si gradat voluntar.

Varstele standard de pensionare si stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei si barbati sunt prevazute in anexa nr. 5 la lege.

In situatia cadrelor militare, soldatilor si gradatilor voluntari, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, varstele standard de pensionare si stagiile minime sau complete de cotizare in specialitate sunt prevazute in anexa nr. 6 la lege.

Reducerea varstelor standard de pensionare pentru persoanele care au desfasurat activitati incadrate prin lege in conditii deosebite de munca se face corespunzator timpului efectiv lucrat in aceste conditii, din varstele standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la lege, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 55 alin. (1) lit. a) din lege.

Se asimileaza stagiilor realizate in conditii deosebite de munca si vechimea in munca realizata in grupa I sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cu exceptia celor incadrate in conditii speciale.

Stagiul complet de cotizare, in sensul art. 62 alin. (1) si art. 65 alin. (1) din lege, este cel prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege.

La stabilirea stagiului complet de cotizare/stagiului de cotizare in specialitate, precum si la determinarea punctajului mediu anual in cazul pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g) din lege, respectiv stagiile de cotizare realizate in sistemele de asigurari sociale neintegrate sistemului public de pensii la data intrarii in vigoare a legii.

Sistemele neintegrate sistemului public de pensii, potrivit art. 6 alin. (2) din lege, sunt urmatoarele: sistemul de asigurari sociale al avocatilor si sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege.

In vederea deschiderii dreptului la pensia anticipata si la pensia anticipata partiala, stagiul de cotizare cuprinde si perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.

Stagiul minim de cotizare in specialitate nu cuprinde perioadele suplimentare mentionate la alin. (1).

Stagiul de cotizare realizat in perioadele in care titularul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale contribuie la sistemul public de pensii, avand plata pensiei suspendata, potrivit legii, poate fi valorificat numai la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

Pensia anticipata ori pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta, care se acorda incepand cu data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta.

Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale si data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 ori, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege sau, dupa caz, data implinirii varstei standard reduse potrivit legii.

Procentul de diminuare, in cazul pensiei anticipate partiale, prevazut la art. 65 alin. (4) din lege, se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu 0,75%. Fractiunile de luna se intregesc la luna.

Diminuarea stabilita potrivit alin. (2) se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale.
Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipata partiala, fara penalizare, cu cel mult 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege.
Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, cu reducerea varstei standard prevazute la alin. (1), persoanele trebuie sa indeplineasca si celelalte conditii prevazute de lege pentru inscrierea la aceasta pensie.

Prin sintagma au locuit prevazuta la art. 65 alin. (5) din lege se intelege ca au avut domiciliul/resedinta in una dintre localitatile Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau in unitatile administrativ-teritoriale aflate pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati.
Lista unitatilor administrativ-teritoriale situate in zona de 8 km in jurul localitatilor Copsa Mica, Baia Mare si Zlatna, precum si a localitatilor componente ale acestora, la care face trimitere art. 65 alin. (5), este prevazuta in anexa nr. 4.

Dovada indeplinirii conditiilor prevazute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire in zonele afectate de poluarea remanenta, se face prin adeverinta-tip eliberata de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor competent, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 5.

Cererea pentru obtinerea adeverintei prevazute la alin. (5) se depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, in functie de domiciliul actual al solicitantului. Cererea va cuprinde obligatoriu informatii referitoare la data si locul nasterii, prenumele parintilor, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum si motivul solicitarii.
Serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor are obligatia sa elibereze adeverinta in termen de 20 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza inregistrarilor existente in componentele Registrului national de evidenta a persoanelor prevazute la art. 9-11 din Hotararea Guvernului nr. 1.375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitara a dispozitiilor legale privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

Persoanele cu handicap, care solicita pensie de invaliditate potrivit prevederilor art. 73 alin. (2) din lege, fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap emis in conditiile legii, care va contine obligatoriu urmatoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum si mentiunea ca certificatul a fost emis in vederea aplicarii art. 73 alin. (2) din lege.

Autoritatile emitente ale certificatelor mentionate la alin. (3) au obligatia sa comunice caselor teritoriale/sectoriale de pensii orice modificare a elementelor initiale, in termen de 15 zile de la emiterea noului certificat.

Schimbarea ulterioara inscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteaza drepturile de pensie acordate, cu exceptia cazului in care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost anulat, in conditiile legii.

Pensia de invaliditate se acorda, indiferent de stagiul de cotizare realizat:

a) persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale potrivit legii, neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
b) persoanelor care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g) din lege;
c) elevilor, ucenicilor si studentilor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale;
d) persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marilor mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza.

Stagiul complet de cotizare in functie de care se determina stagiul potential prevazut la art. 75 din lege este stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la lege.

In situatia pensiei de invaliditate gradul III, nu se acorda stagiu potential persoanelor care au drept cauza a ivirii invaliditatii boala obisnuita sau accident care nu are legatura cu munca.

In vederea deschiderii dreptului la pensie de invaliditate, stagiul de cotizare necesar cuprinde si perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.

In cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie de invaliditate se deschid dupa data intrarii in vigoare a legii, la schimbarea gradului de invaliditate stagiul potential acordat la inscrierea initiala se mentine, iar eventualele stagii de cotizare, precum si stagiile asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) din lege, realizate dupa pensionare, nu se valorifica.

Prin exceptie de la prevederile alin. (1) nu se acorda stagiu potential in cazul schimbarii in gradul al III-lea de invaliditate, atunci cand cauza ivirii invaliditatii este boala obisnuita sau accident care nu are legatura cu munca.

In cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, precum si in alte situatii prevazute de lege, la determinarea stagiului potential si a punctajului mediu anual aferent acestuia se utilizeaza stagiile complete de cotizare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la lege, in functie de ultimul loc de asigurare.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 213/28.03.2011
=================================================

*** HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 245/2011 privind aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2011-2013, a normelor de aplicare, a cuprinsului Ghidului de bune practici pentru apicultura, precum si a valorii sprijinului financiar

Firme interesate
Crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala, inginer agricol, crescatori de albine

Index
Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu pana la 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA.
Exercitiile financiare ale Programului se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecarui an pana la data de 15 octombrie a anului urmator, iar actiunile cuprinse in acesta se aplica anual de catre beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului in curs pana la data de 31 august a anului urmator.

Platile aferente se fac in timpul exercitiului financiar.

Contributia Uniunii Europene la Programul de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole este aprobata prin Decizia Comisiei din 14 septembrie 2010, iar cursul euro este stabilit de Banca Centrala Europeana, la data de 30 decembrie 2009, la valoarea de 4,2325 lei, conform art. 11 din Regulamentul (CE) nr. 1.913/2006 al Comisiei din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a sistemului agromonetar al euro in sectorul agricol si de modificare a anumitor regulamente.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este autoritatea competenta pentru elaborarea prevederilor de implementare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de avizarea ghidului solicitantului pentru acordarea sprijinului financiar in sectorul apicol.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este autoritatea competenta pentru elaborarea ghidului solicitantului pentru acordarea sprijinului financiar in sectorul apicol, a formularisticii de solicitare a sprijinului financiar in sectorul apicol, cu inregistrarea si centralizarea solicitarilor, cu elaborarea procedurilor de control, precum si cu efectuarea platilor, conform masurilor cuprinse in Program.

1. Asistenta tehnica pentru apicultori si grupuri de apicultori - Tiparirea si multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultura si a materialelor informative, respectiv flayere, afise, brosuri

Formele asociative legal constituite depun Ghidul de bune practici pentru apicultura atat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cat si la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutii care selecteaza cel mai complet si tehnic Ghid de bune practici pentru apicultura si il avizeaza, in urma consultarilor din cadrul intalnirilor de lucru dintre reprezentantii acestora.

Ghidul de bune practici pentru apicultura se depune pana la data de 4 aprilie 2011 si se avizeaza pana la data 29 aprilie 2011 de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Ghidul de bune practici pentru apicultura cuprinde capitole distincte referitoare la conditiile care trebuie indeplinite de catre apicultori, asa cum sunt prezentate in anexa nr. 3, prezentarea masurilor finantate prin Program, precum si adrese utile ale institutiilor publice sau ale formelor asociative legal constituite.

Diseminarea informatiilor cuprinse in Ghidul de bune practici pentru apicultura avizat se realizeaza atat prin tiparirea si multiplicarea acestuia, cat si prin tiparirea altor materiale informative, respectiv flayere, afise, brosuri.

Flayerele, afisele si brosurile contin informatiile referitoare la Ghidul de bune practici pentru apicultura, precum si masurile finantate prin Program.

Ghidul de bune practici pentru apicultura, precum si materialele informative, respectiv flayerele, afisele, brosurile se difuzeaza la institutiile publice cu atributii in apicultura, respectiv oficiile judetene pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, centrele locale si judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si oficiile judetene si centrele regionale de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit, dar si in cadrul targurilor si expozitiilor apicole.

Sprijinul financiar alocat pentru tiparirea si multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultura si a materialelor informative, respectiv flayere, afise, brosuri, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este in valoare de maximum 17.197,45 lei si reprezinta 50% din valoarea totala a acestuia, restul de 50% reprezentand contributia financiara a Comisiei Europene la acesta, fiind repartizat astfel:

a) pentru anul 2011, 7.398,41 lei;
b) pentru anul 2012, 5.612,29 lei;
c) pentru anul 2013, 4.186,75 lei.

Conditii de eligibilitate:

- forma asociativa in domeniul apicol, legal constituita, care depune in termen legal, tipareste si multiplica Ghidul de bune practici pentru apicultura, precum si materialele informative, respectiv flayere, afise, brosuri;
- forma asociativa prezinta un cost estimativ per pagina pentru Ghidul de bune practici pentru apicultura si per bucata pentru materiale informative;
- Ghidul de bune practici pentru apicultura depus la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor respecta prevederile anexei nr. 3 la hotarare;
- Ghidul de bune practici pentru apicultura se redacteaza astfel incat sa fie lizibil.
Cheltuieli eligibile:
- costul/pretul fara TVA pentru tiparirea si multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultura, precum si a materialelor informative, respectiv flayere, afise, brosuri.

2. Combaterea varoozei
Masura 2.1. Achizitionarea de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori si funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate in Romania din apicultura conventionala

Conditii de eligibilitate:

- apicultorul trebuie sa fie membru al unei forme asociative legal constituite, de profil;
- apicultorul trebuie sa detina si sa completeze carnetul de stupina, conform legislatiei in vigoare, din care sa rezulte ca familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale;
- apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat/certificat/diploma, conform legislatiei in vigoare;
- familiile de albine din rase omologate in Romania trebuie sa aiba inregistrare/autorizare la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, si in registrul agricol;
- apicultorul trebuie sa aiba stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;
- medicamentele achizitionate trebuie sa fie inscrise in lista produselor omologate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar;
- produsele biologice, suplimentele nutritive si biostimulatorii trebuie sa fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar;
- tratamentele trebuie sa se desfasoare pe baza unui calendar intocmit anual de apicultor, aprobat si urmarit de reprezentantii formei asociative;
- fundurile de stupi pentru control sau fundurile de stupi antivarooa trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici:

a) intreaga suprafata aflata sub rame trebuie sa fie acoperita cu o plasa metalica;
b) sub plasa metalica trebuie sa fie amplasat un sertar, care sa permita examinarea parazitilor cazuti din familia de albine pe acesta.

Cheltuieli eligibile:

- pretul/costul fara TVA al medicamentelor pentru combaterea varoozei;
- pretul/costul fara TVA al produselor biologice, suplimentelor nutritive si biostimulatorilor;
- pretul/costul fara TVA al fundurilor de stupi pentru control sau al fundurilor de stupi antivarooa.

Masura 2.2. Achizitionarea de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori si funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate in Romania din apicultura ecologica

Conditii de eligibilitate:

- apicultorul trebuie sa fie membru al unei forme asociative legal constituite de profil;
- apicultorul trebuie sa detina si sa completeze carnetul de stupina, conform legislatiei in vigoare, din care sa rezulte ca familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale;
- apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat/certificat/diploma, conform legislatiei in vigoare;
- apicultorul trebuie sa aiba stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;
- familiile de albine din rase omologate in Romania trebuie sa fie inregistrate la directia pentru agricultura judeteana privind productia ecologica sau sa fie in perioada de conversie;
- familiile de albine din rase omologate in Romania trebuie sa aiba inregistrare/autorizare la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, si in registrul agricol;
- medicamentele achizitionate trebuie sa fie inscrise in lista produselor omologate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar;
- produsele biologice, suplimentele nutritive si biostimulatorii trebuie sa fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar;
- tratamentele trebuie sa se desfasoare in baza unui calendar intocmit anual de apicultor, aprobat si urmarit de reprezentantii formei asociative;
- fundurile de stupi pentru control sau fundurile de stupi antivarooa trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici:
a) intreaga suprafata aflata sub rame trebuie sa fie acoperita cu o plasa din otel inoxidabil;
b) sub plasa metalica trebuie sa fie amplasat un sertar, care sa permita examinarea parazitilor cazuti din familia de albine pe acesta.
Cheltuieli eligibile:
- pretul/costul fara TVA al medicamentelor ecologice pentru combaterea varoozei care au la baza acizi organici, uleiuri esentiale, produse naturale;
- pretul/costul fara TVA al produselor biologice, suplimentelor nutritive si al biostimulatorilor;
- pretul/costul fara TVA al fundurilor de stupi pentru control sau al fundurilor de stupi antivarooa.

3. Sustinerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul national - Achizitionarea de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine din rase omologate in Romania
Conditii de eligibilitate:

- apicultorul trebuie sa fie membru al unei forme asociative legal constituite de profil;
- apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat/certificat/diploma, conform legislatiei in vigoare;
- apicultorul trebuie sa achizitioneze familiile de albine si/sau matcile si/sau roiurile la pachet si/sau roiurile pe faguri din rase omologate in Romania numai prin masurile prevazute in prezentul program si sa nu solicite finantare si din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR);
- apicultorul trebuie sa detina si sa completeze carnetul de stupina, conform legislatiei in vigoare, din care sa rezulte ca familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale;
- apicultorul trebuie sa detina minimum 25 de familii de albine in cazul achizitionarii matcilor din rase omologate in Romania;
- familiile de albine din rase omologate in Romania trebuie sa aiba inregistrare/autorizare la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, si in registrul agricol;
- apicultorul trebuie sa aiba stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;
- achizitionarea matcilor trebuie sa se faca numai din rase omologate in Romania de la ferme de elita sau ferme de multiplicare autorizate de catre Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform criteriilor de autorizare prevazute in legislatia in vigoare.

Cheltuieli eligibile:
- pretul/costul fara TVA pentru achizitia de maximum 100 de matci/apicultor;
- pretul/costul fara TVA pentru achizitia de maximum 100 de roiuri la pachet/apicultor;
- pretul/costul fara TVA pentru achizitia de maximum 100 de roiuri pe faguri/apicultor;
- pretul/costul fara TVA pentru achizitia de maximum 125 de familii de albine/apicultor.

4. Rationalizarea stuparitului pastoral - Achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral

Conditii de eligibilitate:
- apicultorul trebuie sa fie membru al unei forme asociative legal constituite de profil;
- apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat sau certificat ori diploma, conform legislatiei in vigoare;
- apicultorul trebuie sa achizitioneze stupii numai prin masurile prevazute in Program si sa nu solicite finantare si din FEADR;
- apicultorul trebuie sa detina minimum 25 de familii de albine din rase omologate in Romania care sa aiba inregistrare/autorizare la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, si in registrul agricol;
- apicultorul trebuie sa aiba stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;
- apicultorul trebuie sa detina si sa completeze carnetul de stupina, conform legislatiei in vigoare, din care sa rezulte ca familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale, respectiv sa aiba viza formei asociative din care face parte la rubrica "deplasari in pastoral";
- stupii trebuie sa fie achizitionati de la persoane juridice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile ulterioare, care produc si/sau comercializeaza stupi.

Beneficiarii Programului National Apicol pentru perioada 2011-2013 (Program), astfel cum sunt definiti in anexa nr. 1 la hotarare, solicita anual sprijinul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte, legal constituita conform legislatiei in vigoare, si depun la sediul acesteia urmatoarele documente justificative:

a) cerere pe baza careia solicita sprijinul financiar cuvenit si in care se mentioneaza acordul acestora de derulare a sprijinului prin intermediul formei asociative;
b) declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca acestia nu au mai solicitat sprijin financiar prin intermediul altei forme asociative;
c) declaratie pe propria raspundere ca achizitioneaza familiile de albine si/sau matcile si/sau roiurile la pachet si/sau roiurile pe faguri din rase omologate in Romania si/sau stupii, numai prin masurile prevazute in Program si nu solicita finantare si din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR);
d) copia actului de identificare - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice;
e) copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz;
f) copia adeverintei care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in Registrul agricol, eliberata de consiliul local;
g) copia atestatului sau certificatului ori diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol;
h) copia documentului de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat de directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/unitatea;
i) copia ordinului de deplasare eliberat de forma asociativa din care face parte, din care sa rezulte ca apicultorul a efectuat deplasarea in pastoral, avizat de catre consiliul local;
j) copia buletinului de analize fizico-chimice ale mierii;
k) copia facturii fiscale de efectuare a platii analizelor fizico-chimice ale mierii.

Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. i), pentru anul 2011, apicultorii care solicita sprijin financiar pentru achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral si nu au ordin de deplasare in pastoral pe anul 2010 trebuie sa depuna copia paginii vizate de forma asociativa din care face parte, la rubrica "deplasari in pastoral", din carnetul de stupina.

Beneficiarii Programului care sunt crescatori de albine ecologice solicita anual sprijinul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte, legal constituita conform legislatiei in vigoare, si depun la sediul acesteia, pe langa documentele prevazute la alin. (1), urmatoarele:

a) copia fisei de inregistrare a producatorului in agricultura ecologica, aprobata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
b) copia contractului producatorului ecologic incheiat cu un organism de inspectie si certificare aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
c) copia certificatului de confirmare/conformitate elaborat de organismul de inspectie si certificare, pentru familiile de albine aflate in perioada de conversie sau certificate.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 210/25.03.2011
=================================================

*** ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI Nr. 32/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii

Firme interesate
Actul intereseaza furnizorii de servicii medicale, de dispozitive medicale si de medicamente, care pot fi in relatii contractuale cu casele de asigurari.

Index
Bugetele de venituri si cheltuieli ale spitalelor din reteaua administratiei publice locale se intocmesc, se aproba si se executa potrivit prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, si fac parte din bugetul general al unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Furnizorii de servicii medicale, de dispozitive medicale si de medicamente, care pot fi in relatii contractuale cu casele de asigurari, sunt:

a) unitatile sanitare publice sau private, organizate conform prevederilor legale in vigoare, autorizate, evaluate si selectate in conditiile legii;
b) farmaciile, distribuitorii si producatorii de medicamente si materiale sanitare;
c) alte persoane fizice si juridice care furnizeaza servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.

Selectarea unitatilor sanitare cu paturi care nu pot incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate se realizeaza de catre o comisie de selectie numita prin ordin al ministrului sanatatii pe baza unor criterii obiective aprobate prin acelasi ordin.

Comisia prevazuta la alin. (2) prezinta raportul analizei efectuate si lista unitatilor sanitare cu paturi care nu pot incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate. Raportul analizei efectuate si lista unitatilor sanitare cu paturi se aproba prin hotarare a Guvernului.

Casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte pentru furnizarea de servicii numai cu unitatile care indeplinesc criteriile de evaluare stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii si care nu sunt cuprinse in hotarare a Guvernului pentru aprobarea raportului comisiei de selectie si a listei unitatilor sanitare cu paturi care nu pot incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate.

Daca, dupa aprobarea listei prevazute la art. 19, autoritatile administratiei publice locale nu preiau, pana la data de 15 aprilie 2011, unitatile sanitare publice cu paturi, conform dispozitiilor legale in vigoare, managementul acestora revine la Ministerul Sanatatii, prin hotarare a Guvernului, initiata de acest minister.

*** HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 250/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice

Firme interesate
Institutii si autoritati publice

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala

Index
Standardul de cost constituie document de referinta, cu rol de ghidare in promovarea obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice.

Standardul de cost se refera la cheltuielile cuprinse in cap. 4 "Cheltuieli pentru investitia de baza" din Metodologia privind elaborarea devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii.

La stabilirea costului investitiei de baza s-au avut in vedere:

- analiza dispersiei costurilor unitare la obiective similare contractate in perioada 2008-2009;
- costul investitiei de baza rezultat din rularea listelor cu cantitati pe categorii de lucrari in preturi la nivelul lunii ianuarie 2010.

Prezentul standard se adreseaza ordonatorilor de credite pentru:

a) fundamentarea necesarului de fonduri publice pentru finantarea programelor de investitii in conditii de eficienta economica;
b) fundamentarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investitii similare din punct de vedere tehnic obiectivului de referinta;
c) ghidarea in analiza ofertelor de catre membrii comisiilor de evaluare in vederea adjudecarii contractelor privind executia lucrarilor de constructii pentru realizarea obiectivelor de investitii, similare din punct de vedere tehnic obiectivului de referinta.
Prezentul standard se adreseaza si operatorilor economici pentru elaborarea ofertelor in vederea contractarii lucrarilor de constructii.

Obiectiv de referinta
Prezentare generala: "Modernizarea unui kilometru de drum comunal de clasa tehnica IV"
Scop:
- asigurarea conexiunii la reteaua nationala si judeteana;
- asigurarea accesibilitatii unor zone cu potential la nivel de regiune unde conditiile economice au impiedicat dezvoltarea zonei;
- economisirea timpului si a carburantilor;
- reducerea costurilor de operare a autovehiculelor;
- imbunatatirea capacitatii portante.
Traseul nemodernizat are doua benzi de circulatie, prezentand degradari accentuate.
Situatia proiectata urmareste:
* imbunatatirea elementelor geometrice si a cailor de rulare;
* aducerea structurilor rutiere la parametrii tehnici corespunzatori categoriei drumului;
* realizarea unui profil transversal cu elemente geometrice care sa se incadreze in prevederile legale;
* suprapunerea traseului peste traseul existent;
* asigurarea vitezei de deplasare de 30-60 km/h;
* incadrarea drumului in clasa tehnica IV, categoria de importanta C;
* clasa de trafic mediu: nivel de trafic de 0,1-0,3 m.o.s. (milioane osii standard 11,5 tone)
Situatia proiectata nu cuprinde: lucrari de arta, poduri si podete.
Pentru drumuri de clasa tehnica IV vor fi asigurate:
* latime platforma: 8,0 m;
* latime parte carosabila: 2 x 3,0 m;
* latime acostamente: 2 x 1,0 m, compuse din:
                          - 2 x 0,25 m benzi de incadrare; si
                          - 2 x 0,75 m umplutura balast;
* panta transversala carosabil: 2,5%
* panta transversala acostament: 4%
Sistem rutier propus:
* 4 cm uzura din BA16;
* 5 cm strat de legatura BAD 25;
* 15 cm piatra sparta;
* 15 cm balast pentru reprofilare (grosime medie);
* acostamente amenajate (balastate)
* santuri sectiune naturala 80% si sectiune pereata 20% din lungime, pe ambele parti ale drumului.
La stabilirea costului s-au luat in calcul:
- pentru materiale, utilaje si transport: preturile la nivelul lunii ianuarie 2010;
- pentru manopera: salariul mediu brut pe ramura comunicat de Institutul National de Statistica la nivelul mediei anului 2009;
- pentru contributii asupra salariilor pe care le suporta angajatorul si le include in costuri:
* C.A.S, C.A.S.S, ajutor de somaj, C.C.I., Fond de garantare: cotele in vigoare conform Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 nr. 287/2010;
* pentru accidentele de munca, boli profesionale: cotele in vigoare conform Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile ulterioare;
- pentru cheltuieli indirecte si profit: procentul de 10% si, respectiv, de 5%;
    - pentru distanta de transport:
* transport materiale - 25 km;
* transport pamant - 10 km.

NOTE:

1. Standardul de cost nu cuprinde cheltuielile aferente urmatoarelor capitole din structura devizului general al investitiei, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 28/2008:
- cap. 1. - Cheltuieli pentru obtinerea si amenajarea terenului;
- cap. 2. - Cheltuieli pentru asigurarea utilitatilor necesare obiectivului;
- cap. 3. - Cheltuieli pentru proiectare si asistenta tehnica;
- cap. 5. - Alte cheltuieli;
- cap. 6. - Cheltuieli pentru probe tehnologice si teste si predare la beneficiar.

2. Pentru eficientizarea cheltuielilor din fonduri publice, pentru urmatoarele capitole/subcapitole de cheltuieli necuprinse in standardul de cost se iau in considerare urmatoarele niveluri maximale de cheltuieli, exprimate in procente, astfel:
a) proiectare si inginerie: 3,0% din valoarea investitiei de baza;
b) consultanta: 1,0% din valoarea investitiei de baza;
c) asistenta tehnica: 1,5% din valoarea investitiei de baza;
d) organizare de santier: 2,5%;
e) cheltuieli diverse si neprevazute: 10,0%.
Valoarea cheltuielilor prevazute la lit. d) si e) se stabileste conform prevederilor anexei nr. 4 "Metodologie privind elaborarea devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii" la Hotararea Guvernului nr. 28/2008.

3. Cresterea costului unitar datorata, in principal, influentei zonei climatice de calcul al amplasamentului investitiei, precum si/sau caracteristicilor geomorfologice ale terenului de fundare, diferite de caracteristicile investitiei de referinta, se justifica distinct in documentatia pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei.

=================================================
ACTE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL NR. 209/25.03.2011
=================================================

*** ORDINUL Nr. 1.168/2011 al ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale privind aprobarea modelului Contractului de finantare a proiectelor strategice pentru Programul operational sectorial "Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013"

Firme interesate
Beneficiarii finantarii nerambursabile acordate de catre AMPOSDRU/OIPOSDRU

Cine ar trebui sa citeasca aceste acte
Directorul Executiv, Directorul Economic, consilier juridic, specialisti financiari din Administratia publica centrala

Index
Obiectul prezentului contract il reprezinta acordarea finantarii nerambursabile de catre AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat pentru implementarea Proiectului prevazut in anexa 1 - Cererea de finantare, denumit in continuare Proiect.

Beneficiarului i se va acorda finantarea nerambursabila in termenii si conditiile stabilite in prezentul contract si in anexele acestuia pe care Beneficiarul declara ca le cunoaste si le accepta.

Cererea de finantare depusa de Beneficiar, aprobata ca urmare a procesului de evaluare si selectie, devine anexa 1 la prezentul contract.

Beneficiarul accepta finantarea nerambursabila si se angajeaza sa implementeze Proiectul pe propria raspundere, in conformitate cu prevederile cuprinse in prezentul contract, cu instructiunile/deciziile emise de AMPOSDRU si cu legislatia comunitara si nationala.

Prezentul contract intra in vigoare la data semnarii de catre ultima parte semnatara a acestuia, respectiv reprezentantul legal al AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, sau de catre reprezentantul legal al Beneficiarului si inceteaza la data executarii integrale a oricareia si a tuturor obligatiilor pe care prezentul contract si/sau legislatia aplicabila le stabilesc/le stabileste in sarcina partilor contractante, in legatura cu sau decurgand din implementarea Proiectului si/sau din acordarea finantarii nerambursabile prevazute la art. 1.

Data de incepere a perioadei de implementare a Proiectului va fi prima zi lucratoare a lunii urmatoare datei intrarii in vigoare a prezentului contract. In situatii bine justificate, ca urmare a solicitarii Beneficiarului, AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat poate decide prelungirea acestui termen cu cel mult 3 luni, prin "notificare", in conformitate cu prevederile art. 9 lit. A alin. (12).

Perioada maxima de implementare a Proiectului este de 36 de luni.

Dupa expirarea perioadei de implementare se mentine obligatia Beneficiarului, in conformitate cu art. 90 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006, de a pastra pana la data de 31 decembrie 2021 si de a pune la dispozitia AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, Autoritatii de Certificare si Plata, Autoritatii de Audit, Comisiei Europene, Oficiului European de Lupta Antifrauda, Curtii Europene de Conturi, precum si oricarui alt organism abilitat sa efectueze verificari asupra modului de utilizare a finantarii nerambursabile toate documentele corespunzatoare utilizarii finantarii, cu posibilitatea prelungirii acestui termen pana la inchiderea oficiala a Programului operational sectorial "Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013".

Beneficiarul poate depune cererea de prefinantare la AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, in nume propriu, potrivit formatului standard stabilit, la care se vor anexa documentele precizate la alin. (3). Cererea de prefinantare se depune in termen de maximum 45 de zile de la data inceperii perioadei de implementare a Proiectului, asa cum este aceasta stabilita prin art. 2 alin. (2).

Beneficiarii care au calitatea de ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si ai bugetelor fondurilor speciale si entitatile aflate in subordine sau in coordonare, finantate integral din bugetele acestora, nu pot solicita sume cu titlu de prefinantare, aceste fonduri fiind asigurate integral prin bugetul propriu, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sumele aferente prefinantarii se transfera Beneficiarului, care nu face parte din categoriile prevazute la alin. (2), in baza urmatoarelor documente:

a) cererea de prefinantare;
b) formularul de identificare financiara si comunicarea/conventia emisa de Trezoreria Statului/banca comerciala privind deschiderea unui cont dedicat Proiectului pentru primirea prefinantarii.

In cazul proiectelor implementate in parteneriat, beneficiarii mentionati la alin. (2) pot solicita acordarea prefinantarii in numele partenerilor care sunt indreptatiti sa solicite prefinantare, conform art. 2 alin. (3) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si in conformitate cu procentele stabilite prin acordurile de parteneriat pentru fiecare partener.

In cazul contractelor cu o durata mai mare de un an, in situatia in care Beneficiarului i s-au acordat sume cu titlu de prefinantare, in termen de cel mult un an de la data semnarii prezentului contract, Beneficiarul are obligatia prezentarii unui contract de achizitie de bunuri/prestare de servicii/executie de lucrari incheiat cu un operator economic. In cazul contractelor cu o durata de implementare de pana la un an, dar nu mai putin de 6 luni, in situatia in care Beneficiarului i s-au acordat sume cu titlu de prefinantare, in termen de cel mult 6 luni de la data semnarii prezentului contract, Beneficiarul are obligatia prezentarii unui contract de achizitie de bunuri/prestare de servicii/executie de lucrari incheiat cu un operator economic.

In cazul in care Beneficiarul, din motive imputabile acestuia, nu a incheiat si nu face dovada incheierii unui contract de furnizare de bunuri/prestare de servicii/executie de lucrari cu un operator economic, in termenul stabilit la alin. (5), acesta are obligatia de a restitui, la implinirea termenului si de indata, intreaga prefinantare primita, urmand sa plateasca si penalitati de intarziere in cuantum de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere pana la restituirea integrala a prefinantarii, penalitati calculate la valoarea prefinantarii primite.

In cazul proiectelor finantate din cadrul axelor prioritare 1-6 ale POSDRU, prefinantarea se acorda in doua transe, in procent de maximum 30% din valoarea totala eligibila a prezentului contract, numai in urmatoarele conditii:

a) prima transa de prefinantare va fi de maximum 10% din valoarea totala eligibila a prezentului contract;
b) a doua transa de prefinantare va fi de maximum 20% din valoarea totala eligibila a prezentului contract si va putea fi acordata doar dupa recuperarea unei sume echivalente a cel putin 50% din prefinantarea primita anterior.

Prefinantarea se va plati in lei in contul special deschis de catre Beneficiar, in conformitate cu prevederile prezentului contract ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.548/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si va fi utilizata exclusiv pentru Proiect de catre Beneficiar si partenerii sai.

Beneficiarul si partenerii sai au obligatia sa deschida conturi dedicate pentru primirea sumelor aferente prefinantarii, precum si conturi pentru primirea rambursarii cheltuielilor efectuate in cadrul Proiectului, in conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2)-(4), respectiv art. 34 si 35 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.548/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sumele acordate cu titlu de prefinantare se vor recupera prin deducerea din fiecare cerere de rambursare intermediara solicitata a unui procent de 35% din valoarea cheltuielilor eligibile validate de AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz (excluzand valoarea TVA). Prin exceptie, pentru prima cerere de rambursare intermediara, mecanismul de recuperare a prefinantarii nu se va aplica.

Cu ocazia transmiterii ultimei cereri de rambursare intermediara AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, va putea aplica un procent de recuperare a prefinantarii diferit de cel mentionat anterior, astfel incat suma aferenta prefinantarii sa fie recuperata integral inainte de depunerea cererii finale de rambursare.

La data prezentarii fiecarei cereri de rambursare intermediara, Beneficiarul va trebui sa previzioneze fondurile disponibile care sa acopere necesarul de finantare al activitatilor prevazute in cererea de finantare la pct. 1.5 "Graficul activitatilor" pentru urmatoarele 3 luni de implementare a Proiectului, luand in considerare prevederile art. 7 alin. (1).

Daca prefinantarea nu a fost recuperata integral inainte de depunerea cererii finale de rambursare, diferenta ramasa nerecuperata trebuie platita de catre Beneficiar in contul AMPOSDRU, in termen de 15 zile calendaristice de la notificarea transmisa de catre AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat. Beneficiarul este obligat sa transmita o copie a ordinului de plata si a extrasului de cont aferent catre AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, in termen de 5 zile lucratoare de la data efectuarii platii.

In situatia in care Beneficiarul nu efectueaza plata diferentei ramase de recuperat din prefinantare in termenul mentionat sau nu transmite la AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat o copie de pe ordinul de plata in termenul mentionat anterior, acesta nu va depune cererea finala de rambursare sau, daca depune aceasta cerere, termenul de plata al cererii finale de rambursare nu va incepe sa curga pana la indeplinirea acestor obligatii de catre Beneficiar.

In situatia in care valoarea diferentei de recuperat din prefinantare este mai mica sau egala cu valoarea cererii finale de rambursare, AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat are posibilitatea sa opereze compensarea sumelor pana la concurenta diferentei de recuperat din prefinantare, urmand a rambursa Beneficiarului restul ramas in urma compensarii.
Prefinantarea transferata se va restitui de catre Beneficiar in contul AMPOSDRU daca nicio cerere de rambursare intermediara nu a fost depusa in termen de 6 luni de la data primirii acesteia de catre Beneficiar sau de catre partener/parteneri. Prefinantarea se va restitui in termen de maximum 10 zile de la implinirea termenului de 6 luni mentionat anterior, fara a fi necesara o notificare in acest sens din partea AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz.

Prefinantarea va fi utilizata exclusiv pentru implementarea activitatilor din cadrul Proiectului in conformitate cu prevederile prezentului contract si ale eventualelor acte aditionale sau notificari ulterioare aprobate.

Beneficiarul are obligatia de a completa si de a transmite AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat graficul estimativ privind depunerea cererilor de rambursare (conform instructiunilor/deciziilor AMPOSDRU), in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de prefinantare sau in termen de maximum 90 de zile de la data prevazuta la art. 2 alin. (2) in cazul in care Beneficiarul nu depune cererea de prefinantare, dar in niciun caz mai tarziu de 30 de zile inainte de depunerea primei cereri de rambursare. Nerespectarea acestui termen de 30 de zile poate atrage prorogarea termenului de efectuare a platii aferente cererii de rambursare intermediara, dar nu mai mult de 30 de zile.

Beneficiarul are obligatia, in cazul modificarii graficului estimativ privind depunerea cererilor de rambursare transmis initial, sa transmita in scris AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, cu celeritate, noile sale previziuni. In situatia in care Beneficiarul nu depune noile previziuni in cazul modificarii graficului estimativ privind depunerea cererilor de rambursare, iar cererile de rambursare intermediare depuse nu se incadreaza in graficul depus conform alin. (1), AMPOSDRU are dreptul sa proroge termenul de efectuare a platii aferente cererii de rambursare in cauza, dar nu mai mult de 30 de zile.
Beneficiarul are obligatia de a depune cereri de rambursare pentru cheltuielile efectuate, in termen de maximum 3 luni de la efectuarea acestora, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data inceperii perioadei de implementare a Proiectului.

In caz contrar, AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, va rezilia prezentul contract de plin drept, fara indeplinirea altor formalitati si fara interventia instantei judecatoresti, cu exceptia unei simple notificari de informare a Beneficiarului asupra rezilierii prezentului contract.


Cererea de rambursare intermediara a cheltuielilor va fi transmisa la AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, conform formatului standard comunicat prin instructiuni/decizii emise de AMPOSDRU.

AMPOSDRU va face transferul sumelor aferente platilor in contul deschis de catre Beneficiar in sistemul Trezoreriei Statului, in cazul in care Beneficiarul are calitatea de institutie publica, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, sau in contul special deschis de catre Beneficiar in sistemul Trezoreriei Statului sau la banca comerciala pentru care a optat, pentru celelalte categorii de beneficiari, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009, aprobata cu modificari prinLegea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Suma prefinantarii si a platilor intermediare nu poate sa depaseasca 95% din valoarea eligibila a prezentului contract.

Beneficiarul va transmite la AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, cererile de rambursare insotite de evidenta cheltuielilor, de raportul tehnico-financiar, precum si de raportul de verificare a cheltuielilor emis de auditorul financiar independent.
In functie de categoria de risc stabilita pentru proiect de catre AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, Beneficiarul, pe baza solicitarilor AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, va transmite documentele-suport justificative solicitate. Prin exceptie, pentru prima cerere de rambursare intermediara, Beneficiarul va transmite toate documentele-suport justificative.

Toate documentele-suport justificative aferente activitatilor derulate in cadrul Proiectului vor avea aplicata stampila cu mentiunea "Solicitat rambursare FSE - POSDRU Id proiect", in vederea evitarii dublei finantari.

Cererea de rambursare finala va fi transmisa la AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, in termen de 60 de zile de la finalizarea perioadei de implementare a Proiectului, asa cum a fost definita in cadrul art. 2.

Odata cu transmiterea fiecarei cereri de rambursare intermediara sau finala, Beneficiarul va transmite la AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, un raport de verificare a cheltuielilor aferente cererilor de rambursare respective, emis de catre un auditor financiar independent si autorizat in conditiile legii. Cererea de rambursare va purta mentiunea "Transmis spre auditare" si va fi semnata si datata de catre auditorul financiar independent.

Auditorul financiar independent si autorizat in conditiile legii verifica daca toate cheltuielile declarate de Beneficiar in cererea de rambursare intermediara sau finala sunt reale, sunt inregistrate corect in contabilitate si in evidenta cheltuielilor si sunt eligibile in conformitate cu prevederile prezentului contract si emite un raport de verificare a cheltuielilor, in conformitate cu formatul standard furnizat de AMPOSDRU.
In cazul in care in raportul de verificare a cheltuielilor intocmit de catre auditor sunt identificate cheltuieli neeligibile, acestea nu vor fi incluse de catre Beneficiar in evidenta cheltuielilor, anexa la cererea de rambursare intermediara sau finala.
In situatia in care sunt identificate cheltuieli neeligibile, care au fost insa certificate de auditorul financiar independent selectat conform alin. (15), AMPOSDRU sau OIPOSDRU delegat isi rezerva dreptul de a transmite Camerei Auditorilor Financiari din Romania situatiile de aceasta natura, in baza protocolului incheiat.
De asemenea, Beneficiarul poate retine, din contravaloarea prestatiei auditorului, cota-parte din valoarea cheltuielilor considerate neeligibile de catre AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat.
Beneficiarul trebuie sa puna la dispozitia auditorului financiar independent si autorizat in conditiile legii toate documentele si/sau informatiile solicitate si sa asigure toate conditiile pentru verificarea cheltuielilor de catre acesta.
Auditorul financiar independent si autorizat in conditiile legii va fi selectat cu respectarea conditiilor prevederilor legislatiei in vigoare privind achizitiile publice sau ale instructiunilor emise de AMPOSDRU, in cazul in care Beneficiarul nu este autoritate contractanta in sensul legislatiei nationale privind atribuirea contractelor de achizitie publica.
Prin exceptie, pentru beneficiarii institutii publice care au constituit la nivelul institutiei o structura specializata de audit intern, auditorul financiar poate fi reprezentat de catre seful/auditorul intern desemnat din cadrul acestei structuri, pentru a verifica daca toate cheltuielile declarate de Beneficiar in cererea de rambursare intermediara si finala sunt reale, inregistrate corect si eligibile, in conformitate cu prevederile prezentului contract.
Institutia publica poate contracta si un auditor financiar independent care va fi selectat din cadrul membrilor activi ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, pentru a verifica daca toate cheltuielile declarate de Beneficiar in cererea de rambursare intermediara si finala au fost efectuate in conformitate cu prevederile prezentului contract.
Auditorul selectat initial se comunica AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, prin intermediul unei simple adrese de instiintare.
In situatia rezilierii contractului de servicii incheiat cu auditorul financiar independent, Beneficiarul va transmite la AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz, o notificare, conform art. 9 lit. A alin. (12) lit. g), si va justifica motivele care au condus la luarea acestei decizii. Pana la incheierea unui nou contract cu un auditor financiar independent, toate platile aferente cererilor de rambursare intermediare/finale se suspenda.
In cazul in care activitatile Proiectului necesita efectuarea de plati in valuta, Beneficiarul va solicita spre rambursare contravaloarea in lei a platii, la cursul Bancii Nationale a Romaniei din data efectuarii platii in valuta.
AMPOSDRU poate restitui categoriilor de beneficiari/parteneri prevazuti la art. 15 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele aferente contravalorii TVA platite, aferente cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul Proiectului, dupa incheierea unui act aditional la prezentul contract.
Pe parcursul implementarii Proiectului, cheltuielile considerate neeligibile la verificarea cererii de rambursare vor fi suportate exclusiv de catre Beneficiar si/sau partenerii acestuia.
In cazul externalizarii/subcontractarii unor activitati din cadrul Proiectului, responsabilitatea totala in raport cu AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat revine in final Beneficiarului, in conformitate cu dispozitiile legale.
Valoarea maxima care va face obiectul externalizarii nu poate depasi 49% din valoarea contractului.
Prezentul contract, precum si toate drepturile si obligatiile decurgand din implementarea acestuia nu pot face obiectul cesiunii totale ori partiale, novatiei, subrogatiei sau al oricarui alt mecanism de transmisiune si/sau de transformare a obligatiilor si drepturilor prevazute in prezentul contract de catre Beneficiar.
Managementul Proiectului poate fi externalizat (subcontractat) integral sau partial.
Beneficiarul are obligatia de a respecta prevederile legislatiei nationale in vigoare in domeniul achizitiilor publice sau, in cazul in care Beneficiarul nu este autoritate contractanta in sensul legislatiei nationale privind atribuirea contractelor de achizitii publice, are obligatia respectarii instructiunilor emise de AMPOSDRU pentru derularea procedurilor de achizitie in cursul implementarii proiectelor contractate.
Subcontractorii nu sunt parteneri sau asociati ai Beneficiarului sau partenerilor in baza prezentului contract.
Valoarea maxima a externalizarii, reglementata la alin. (2), nu include contractele de achizitie publica care au ca obiect furnizarea de produse (contracte de furnizare), achizitia de imobile si executia de lucrari, acestea intrand sub incidenta cheltuielilor de tip FEDR si a categoriei de cheltuieli aferente managementului de proiect (materiale consumabile).
Pentru toate activitatile externalizate (subcontractate), subcontractorii (inclusiv persoane fizice autorizate) se angajeaza sa furnizeze organismelor de audit si de control, inclusiv AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, toate informatiile necesare privind activitatile subcontractate. In acest sens, Beneficiarul are obligatia de a asigura disponibilitatea tuturor informatiilor prin contractul incheiat cu prestatorul sau cu prestatorii.
Prevederile prezentului articol sunt aplicabile si externalizarii catre persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, cabinete individuale sau alte forme de organizare echivalente.
Prin neregula se intelege orice abatere de la legalitate, regularitate si conformitate in raport cu dispozitiile legale nationale si/sau comunitare, precum si cu prevederile contractelor ori ale altor angajamente legale incheiate in baza acestor dispozitii, care prejudiciaza bugetul general al Comunitatii Europene si/sau bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, precum si bugetele din care provine cofinantarea aferenta printr-o cheltuiala necuvenita.
Constatarea neregulilor si recuperarea sumelor platite necorespunzator se realizeaza conform prevederilor legale in domeniu, respectiv Ordonanta Guvernului nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator, aprobata cu modificari prin Ordonantei Guvernului nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator.
In cazul sumelor platite necorespunzator de catre AMPOSDRU, Beneficiarul are obligatia de a restitui sumele respective in termen de 15 zile de la data transmiterii referatului de restituire de catre AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, in conformitate cu dispozitiile legale. Incepand cu ziua a 16-a se vor calcula majorari de intarziere pentru fiecare zi de intarziere, in procentul stabilit conform dispozitiilor legale in vigoare la data respectiva.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 04 Aprilie 2011
Votati articolul "Noul Cod al muncii, modificarea contributiilor la asigurarile sociale":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016