Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Proceduri speciale: Procedura ofertei de plata si consemnatiunii


Cuvinte cheie: Proceduri, proceduri speciale, oferta de plata, consemnatiunea, noul cod de procedura civila


Proceduri speciale: Procedura ofertei de plata si consemnatiunii*


1. Introducere
In practica pot aparea situatii in care creditorul refuza sa primeasca plata oferita de debitor. Caracterul neintemeiat al refuzului creditorului de a primi plata genereaza oferta reala de plata urmata de consemnatiune. Un exemplu poate fi constituit de cazul creditorului ipotecar care nu se grabeste sa primeasca plata.

Aceasta tema impune o dezbatere de ordin practic, cu atat mai mult cu cat Noul Cod de procedura civila aduce noutati in reglementarea procedurii ofertei de plata si a consemnatiunii. Consemnatiunea nu este obligatorie de fiecare data. Ea poate lipsi atunci cand creditorul accepta suma de bani sau bunul datorat.

2. Aplicarea in timp a dispozitiilor privitoare la procedura ofertei de plata si consemnatiunii
Procedura ofertei de plata urmata de consemnatiune constituie un mod de stingere a obligatiilor.

Noul Cod de procedura civila va avea in vedere incidenta acestor dispozitii, in functie de izvorul obligatiei in legatura cu care se ofera plata. Este necesar sa se tina cont si de Legea de punere in aplicare a Noului Cod civil – Legea nr. 71/2011, care are doua dispozitii tranzitorii relevante referitoare la cartea despre obligatii, si anume art. 102 alin. (1)1 – si referitor la aceste dispozitii, s-a precizat ca prevederile din materia procedurii ofertei de plata si consemnatiunii reglementate de Noul Cod de procedura civila se vor aplica in legatura cu obligatiile care se nasc din contracte incheiate dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila – si art. 1182, in legatura cu care s-a precizat ca in materia extracontractuala, se recomanda aplicarea imediata a legii noi.

De asemenea, trebuie avute in vedere si dispozitiile cuprinse in Legea nr. 76/2012 – Legea de punere in aplicare a Noului Cod de procedura civila, care are o norma tranzitorie foarte importanta referitoare la procese si cereri formulate dupa 1 februarie 2013 si care suporta incidenta Noului Cod de procedura civila.

Consilierul Verde al Contabilului
Consilierul Verde al Contabilului

Vezi detalii

Informatii din spatele usilor inchise ale Ministerului Muncii
Informatii din spatele usilor inchise ale Ministerului Muncii

Vezi detalii
-------------
* Trimiterile la dispozitiile Noului Cod de procedura civila au in vedere varianta Codului republicata in Monitorul Oficial nr. 545/3.08.2012.
1 „Contractul este supus dispozitiilor legii in vigoare la data cand a fost incheiat in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea sa.”
2 „Obligatiile extracontractuale nascute inainte de intrarea in vigoare a Codului civil sunt supuse modurilor de stingere prevazute de acesta”.

Prelegere sustinuta de dl. Bogdan DUMITRACHE, formator INM

Sursa INM Rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012.Data aparitiei: 11 Martie 2013

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Vanzare apartament

Intrebare: Buna ziua! Va solicit un sfat in urmatoarea problema: Mama mea 74 de ani, este internata intr-un camin privat de batrani cu diagnostic ''dementa Alzheimer''. Procedura de obtinere a certificatului de handicap este abia la inceput, teoretic mama este inca ''in deplinatatea facultatilor mintale'', desi practic acest lucru nu mai constituie o realitate, in conditiile in care - am sa dau doar un singur exemplu - vrea sa mearga acasa la parinti si la bunici. Parintii mei au fost divortati, tata a decedat, mama nu s-a recasatorit. Mama este singura proprietara a unei garsoniere in care a locuit pana in momentul internarii. Eu sunt singurul copil. La momentul internarii in caminul de batrani mi s-a cerut ca buletinul si certificatul de nastere al mamei - in original - sa ramana acolo la dosar. Ma tem ca data fiind aceasta situatie, este suficient ca mama sa semneze o procura de vanzare a garsonierei si astfel sa ramana fara locuinta. Procedura de punere sub interdictie mi se pare extrem de anevoioasa si de foarte lunga durata, existand pericolul ca in acest interval de timp sa se produca obtinerea nedorita a semnaturii. Exista si alte cai/mijloace de blocare/ impiedicare a unei astfel de situatii ? Va rog mult sa imi dati un sfat ! Va multumesc !

Raspuns: Puteti sa instituiti o curatela pentru mama dumneavoastra, desi in principiu pentru curatela trebuie... [citeste tot raspunsul aici...]Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]