Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege: Legea profesiei de avocat ar putea suferi modificari importante

Luni, 29 iunie 2015, Senatul a adoptat cu 85 de voturi favorabile, 41 nefavorabile si 2 abtineri, proiectul de lege care ar putea modifica legea profesiei de avocat.

 

Propunerea legislativa privind modificarea si completarea legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere in data de 17 decembrie 2014.

 

In data de 10 martie 2015, acest proiect de lege a primit aviz de la Consiliul Legislativ, aviz favorabil. In acest moment, este trimis la Camera pentru dezbatere.

 

Conform expunerii de motive: "se impune modificarea si completarea Legii nr. 51/ 1995 ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale nr. 297 din 22 mai 2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 521 din 14.07.2014 prin care prevederile art. 25 alin. 2 din Legea nr. 51/1995 au fost declarate neconstitutionale, in sensul ca, <>, Curtea apreciind ca prin instituirea obligatiei incetarii starii de incompatibilitate in termen de doua luni de la emiterea deciziei de primire in profesie, in consecinta, in cazul neindeplinirii acestei obligatii, a excluderii din profesie, constituie o veritabila sanctiune, care depaseste limitele a ceea ce este adecvat si necesar pentru atingerea scopului avut in vedere, solutia fireasca intr-o astfel de situatie fiind aceea a trecerii, din oficiu sau la cerere, avocatilor aflati in stare de incompatibilitate la data primirii in profesie pe tabloul avocatilor incompatibili, astfel cum se intampla cu acei avocati a caror stare de incompatibilitate survine dupa primirea in profesie."

 

Mai mult, in expunerea de motive s-a amintit faptul ca in data de 27 ianuarie 2012, in MO nr. 67, s-a statuat faptul ca dispozitiile art. 21 alin. 1 din Legea nr. 51/1995 nu sunt constitutionale. Aceste prevederi spun ca profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al 3-lea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul unde isi desfasoara activitatea.

 

Asadar, Curtea Constitutionala a apreciat ca nu trebuie sa fie interzis dreptul avocatilor de a pleda la aceste instante si parchete atat timp cat mentinerea prezumtiei de impartialitate a instantei este asigurata prin dispozitiile corespunzatoare din codurile de procedura civila si penala.

 

 

Cateva modificari importante propuse prin intermediul acestui proiect de lege:

 

Art. 39 se modifica si alineatul (3) ar putea fi urmatorul:

"(3) Avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute oral sau in scris, in forma adecvata si cu respectarea prevederilor alin. (2), in fata instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a altor organe administrative de jurisdictie si nici daca sunt in legatura cu consultatiile oferite justitiabililor ori cu formularea apararii in acea cauza ori pentu sustinerile facute in cadrul consultatiilor verbale sau consultatiilor scrise acordate clientilor, daca ele sunt facute cu respectarea normelor de deontologie profesionala."

 

"(5) Nu constituie abatere disciplinara si nici nu poate atrage alte forme de raspundere juridica a avocatului opiniile juridice ale acestuia, exercitarea drepturilor, indeplinirea obligatiilor prevazute de lege si folosirea mijloacelor legale pentru pregatirea si realizarea efectiva a apararii libertatii, drepturilor si intereselor legitime ale clientilor sai."

 

"(6) Opiniile juridice ale avocatilor nu pot angaja nicio forma de raspundere juridica."

 

 

Se introduc si 4 alineate la art. 40, dintre care:

 

(3) Avocatul este obligat sa se abtina de la asistarea si sfatuirea unui client in realizarea de catre acesta de acte sau fapte ce ar putea constitui infractiuni.

 

(4) Avocatul este indreptatit sa se retraga imediat si sa renunte la asistarea si reprezentarea clientului in cazul in care actiunile si scopurile acestuia, aparent legale la inceputul asistentei si/sau a reprezentarii, se dovedesc pe parcursul acesteia ca fiind infractionale.

 

(5) Folosirea in scopuri ilegale de catre client a opiniei si sfatului avocatului, date clientului in aceasta calitate, fara cunostinta avocatului care a oferit opinia sa juridica sau care a dat sfatul respectiv, nu atrage raspunderea avocatului."

 

Mai mult, la art. 46, se introduce un nou alineat care prevede ca orice contact dintre un avocat si o persoana cu interese contrare in cauza in care avocatul este angajat, se va realiza doar cu acordul expres, prealabil, al clientului, in prezenta clientului sau a persoanei desemnate de acesta."

 

 

De asemenea, proiectul de lege despre care discutam astazi doreste si modificarea art. 59, dupa cum urmeaza:

 

"Art.59 – Avocatul nemultumit de decizia decanului o poate ataca la consiliul baroului in termen de 15 zile de la comunicare."

 

 

Atentie si la faptul ca art. 87, alin. (4) se va modifica dupa cum urmeaza:

 

"(4) In toate cazurile actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de cel mult 1 an de la data luarii la cunostinta de catre consiliului baroului despre savarsirea abaterii dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii acesteia."

 

 

Dupa art. 111 se introduc articole, dupa cum urmeaza:

 

"Art. 111/1. "Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare de catre o persoana, indiferent de calitatea ei, care participa la o procedura judiciara, fata de avocat, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la sase luni sau cu amenda."

 

Art. 111/2. "Declararea publica necorespunzatoare a adevarului, cu scopul de intimidare sau de razbunare, in cursul unei proceduri judiciare, de catre o persoana, prin care se imputa savarsirea de catre un avocat a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave prin sau in legatura cu prestatiile sale profesionale, se pedepseste cu inchisoare d ela 3 luni la 1 an sau cu amenda."

 

Art. 111/3 (1) Amenintarea savarsita impotriva avocatului in timpul exercitarii profesiei si in legatura cu aceasta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

(2) Lovirea sau alte acte de violenta sarvarsite impotriva avocatului in conditiile alin. (1) se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate, iar pentru faptele prevazute la alin. (2) si din oficiu. Retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

(4) In cazul infractiunilor prevazute la alin. (1) si (2), savarsite impotriva sotului sau a unei rude apropiate a avocatului in scop de intimidare ori de razbunare in legatura cu exercitarea de catre avocat a profesiei, limitele speciale de pedeaspa prevazute de lege se majoreaza cu jumatate.

 

Art. 111/4. - Folosirea fara drept a denumirilor "Barou", "Uniunea Nationala a Barourilor din Romania", "U.N.B.R." ori "Uniunea Avocatilor din Romania" sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre orice persoana fizica sau persoana juridica, indiferent de obiectul activitatii desfasurate de aceasta, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. "

 

Atentie si la faptul ca daca acest proiect de lege va deveni realitate, pedeapsa va fi de inchisoare de la 1 la 5 ani pentru exercitarea oricarei activitati de la art. 3 din aceasta lege de catre cei care nu detin calitatea de avocati inscrisi intr-un barou sau de catre o entitate care nu figureaza in tabloul unui astfel de barou!

 

Va invit sa consultati aici modificarile propuse de acest proiect de lege.

 

Conform Raportului asupra Propunerii legislative privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, Consiliul Legislativ a analizat aceasta propunere si a dat aviz favorabil, cu anumite observatii si propuneri.

 

Cat despre Guvern, nu a fost exprimat niciun punct de vedere scris, cu privire la adoptarea acestei initiative legislative.

 

Mai mult, conform raportului, propunerea legislativa s-a aflat pe ordinea de zi a mai multor sedinte, respectiv in 27 mai, 16 si 22 iunie 2015.

 

Care sunt amendamentele admise de Comisia Juridica de numiri, disciplina, imunitati si validari la Propunerea legislativa privind modificarea si completarea legii nr. 51/1995?

 

Enumeram urmatoarele amendamente:

 

Amendamentul nr. 34. La art. 31, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat cu urmatoarele prevederi: "Activitatea desfasurata de avocat in conditiile legii si a statutului profesiei de avocat, indiferent de forma si modalitatea de exercitare a profesiei, care genereaza venituri profesionale, nu poate fi reconsiderata ca activitate dependenta in conformitate cu prevederile din Codul fiscal."

 

Amendamentul nr. 38: Dupa alineatul 1 al articolului 35 se introduc doua noi alineate, care spun ca:

 

"Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii:

1. comunicarile scrise intre clienti si avocatul sau, autorizat legal sa refuze oferirea de declaratii,

2. consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie;

3. alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie.

 

Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului.

 

Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeinice justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitie sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infractiuni sau care provin dintr-o infractiune.

 

Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care avocatul contribuie la disimularea provenientei bunurilor obtinute ilegal, daca avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infractiune, disimuleaza provenienta acestuia sau obstructioneaza ori pericliteaza identificarea provenientei, identificarea, confiscarea, ridicarea sau punerea sub sechestru a unui astfel de bun.

 

(1/2) Perchezitia sediului profesional al avocatului sau a domiciliului acestuia este conditionata de existenta unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul Baroului local (sau Reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului."

 

 

Amendamentul nr. 42. Dupa alineatul (3) al articolului 39 se doreste introducerea unui nou alineat, cu urmatorul cuprins:

 

"(3/1) Folosirea de catre client a opiniilor si sfatului avocatului in scopuri ilegale, fara cunostinta avocatului care a oferit opinia sau sfatul respectiv, nu face avocatul responsabil de actiunea si scopurile ilegale ale clientului. Avocatul este obligat sa se abtina de la asistarea si sfauirea constienta a unui client in activitati infractionale. In masura in care avocatul constata ca clientul sau sustine imprejurari care nu corespund realitatii, avocatul nu are obligatia sa isi asume afirmatiile respective. In nicio situatie avocatul nu este autorizat sa sustina afirmatiile clientului sau asupra carora a constatat ca acestea nu corespund realitatii, cu exceptia situatiei in care se opune principiului contrazicerii de catre avocat a apararii clientului."

 

 

Amendamentul nr. 49: Se doreste introducerea a 3 alineate la articolul 46, referitoare la situatia in care avocatul face publica in mod ilegal o informatie confidentiala din sfera privata a unei alte persoane sau daca deconspira un secret operational sau comercial care i-a fost divulgat in caltiate de avocat sau despre care a aflat in alt mod, dar in legatura cu calitatea sa de avocat.

 

 

Mai mult, se doreste introducerea alineatului care prevede urmatoarele:

 

"Avocatul nu raspunde pentru nedenuntarea infractiunilor planificate de care are cunostinta in exercitarea profesiei, cu exceptia urmatoarelor infractiuni:

1. omor sau ucidere din culpa

2. genocid, crima impotriva umanitatii sau o crima de razboi,

3. rapide cu solicitarea unei recompense, luare de ostatici, atac impotriva traficului aerian si naval savarsit de catre o grupare terorista.

 

In toate cazurile, este exonerat de raspundere avocatul care previne savarsirea infractiunii sau consecintele acesteia in alt mod decat denuntarea faptuitorului."

 

Amendamentul nr. 51: Se doreste introducera unui nou articol, 48/1, cu urmatorul cuprins:

 

Art. 48/1 – 91) Avocatul raspunde daca cu intentia de a obtine un avantaj patrimonial ilegal in beneficiul sau ori al unui tert, prejudiciaza patrimoniul unui client prin disimularea de imprejurari false sau prin denaturarea sau ascunderea de imprejurari reale, genereaza sau mentine o eroarea propriului client de natura sa produce o paguba acestuia.

 

(2) Avocatul raspunde daca percepe in beneficiul sau taxe sau alte remuneratii pentru masuri oficiale, in masura in care percepe taxe sau remuneratii despre care cunoaste ca nu sunt datorate de catre platitor sau ca sunt datorate numai intr-o pondere mai redusa.

 

(3) Se interzice unui avocat sa reprezinte concomitent mai multi invinuiti implicati in aceeasi fapta. In cadrul unei cauze, un avocat nu este autorizat sa reprezinte mai multi invinuiti implicati in fapte diferite."

 

 

 

 

In acest caz, Senatul este prima Camera sesizata.

Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema! Nu uitati ca in acest moment, prevederile legale expuse mai sus nu se aplica. Sunt la stadiu de propuneri legislative!


Maria Nicutar



de Maria Nicutar
Jurnalist de Dreptul Muncii, Afaceri si HR

 





 

 

Surse: Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 51 / 1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

 

Raport asupra Propunerii legislative privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

 


Maria Nicutar - Jurnalist de Dreptul Muncii, Afaceri si HR

 


Maria Nicutar
de Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 30 Iunie 2015
Votati articolul "Proiect de lege: Legea profesiei de avocat ar putea suferi modificari importante":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre raspundere avocati
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016