Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de modificare OUG 83/2001 privind infiintarea si functionarea serviciilor publice comunitare

Va aducem la cunostinta ca a fost lansat in dezbatere publica luni, 25 iulie 2016, Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 83/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare.

Redam mai jos proiectul:

PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR SENATUL
L E G E pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 83/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple si serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Art. I – Ordonanta Guvernului nr. 83/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple si serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 543 din 1 septembrie 2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.  362/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6 alineatul (1), literele a) - d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) primesc si solutioneaza cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple, in conformitate cu prevederile legii, ale tratatelor si conventiilor internationale la care Romania este parte;

b) pun in aplicare masurile de limitare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, dispuse de organele competente, potrivit legii;

c) administreaza, gestioneaza si valorifica registrele judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, de evidența a pasapoartelor simple si furnizeaza, la cerererea persoanelor fizice sau juridice indreptatite, date din cuprinsul acestora, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare;

c1) furnizeaza permanent, in cadrul Sistemului national informatic de evidenta a persoanelor, informatii necesare actualizarii Registrului national de evidenta a pasapoartelor simple, denumit in continuare RNEPS;

d) intreprind, in conditiile legii, masuri de prevenire si combatere a infractionalitatii la regimul pasapoartelor;"

2. La articolul 6 alineatul (1), litera e) se abroga.
3. La articolul 9 alineatul (1), literele c) - f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"c) personalizeaza, prin Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice, pasapoartele simple electronice si alte documente, in conditiile legii;
d) administreaza Sistemul national informatic de evidența a pasapoartelor simple;
e) coordoneaza activitatile privind aplicarea masurilor de limitare a dreptului la libera circulatie in strainatate a cetatenilor romani, in conformitate cu prevederile legale;
f) indeplineste functia de Autoritate nationala de certificare pentru semnatura (CSCA) si de Autoritate nationala de certificare pentru verificare (CVCA) si coopereaza cu institutii similare ale statelor membre UE, in calitate de punct national unic de contact (SPOC) si cu Organizatia Aviației Civile Internationale, in calitate de operator al directorului national de chei publice (N-PKD), in vederea asigurarii securitatii documentelor de calatorie electronice prin garantarea autenticitatii si integritatii datelor si cresterea nivelului de interoperabilitate a sistemelor de validare;"

4. La articolul 9 alineatul (1), dupa litera f) se introduc cinci noi litere, lit. g) -k), care vor avea urmatorul cuprins:

"g) stabileste si actualizeaza elementele de securitate cuprinse in pasapoartele simple, in acord cu reglementarile europene si internationale in materie;
h) coopereaza cu institutiile competente in aplicarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991, in scopul atestarii, in conditiile legii, a calitatii de cetatean roman, la solicitarea autoritatilor competente sa elibereze documentele de identitate, de calatorie sau de stare civila;
i) efectueaza verificari in evidenta pasapoartelor, la solicitarea reprezentantelor diplomatice ale Romaniei din strainatate, cu privire la cetatenii romani accidentati/decedati sau care au incalcat legile statelor in care au calatorit, in scopul identificarii ori, dupa caz, informarii familiei/reprezentantului legal cu privire la situatia de dificultate in care se afla cetateanul roman in strainatate;

j) intreprinde, in conditiile legii, masuri de prevenire si combatere a infractionalitatii la regimul pasapoartelor;
k) gestioneaza activitatea de resurse umane pentru serviciile publice comunitare, conform competentelor in domeniul resurselor umane;"

5. Articolul 91 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 91 - Materiile prime, tipariturile speciale si echipamentele utilizate in activitatea de eliberare si evidenta a pasapoartelor simple se asigura de catre Ministerul Afacerilor Interne, prin Directia generala de pasapoarte, conform contractelor incheiate in acest scop."

6. Dupa articolul 91 se introduc doua noi articole, art. 92 si 93, cu urmatorul cuprins:

"Art. 92 - (1) in scopul organizarii activitatii de eliberare si evidenta a pasapoartelor simple, Directia generala de pasapoarte constituie, utilizeaza si actualizeaza RNEPS, in care pastreaza evidente si inregistrari ale datelor cu caracter personal, precum si alte date obtinute ca urmare a exercitarii competentelor, potrivit legii.

(2) RNEPS este format din evidenta tinuta atat in sistem informatic, cat si prin fondul arhivistic, a datelor cu caracter personal ale cetatenilor romani si/sau fostilor cetateni romani care s-au aflat in situatii ce au avut legatura cu activitatea desfasurata la nivelul Directiei generale de pasapoarte sau al serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple.

(3) Directia generala de pasapoarte si serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple furnizeaza date din RNEPS la solicitarea persoanelor fizice sau juridice indreptatite, a institutiilor ori organismelor publice sau entitatilor de drept public, in cadrul unor actiuni de interes public reglementate prin acte normative sau in vederea indeplinirii unor obligatii legale, pentru scopuri determinate, explicite si legitime si cu asigurarea tuturor garantiilor adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate.

(4) Modul de organizare si constituire a RNEPS, colectarea, prelucrarea si stocarea datelor cuprinse in acesta, se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.
Art. 93 - (1) Prelucrarile de date cu caracter personal efectuate de catre Directia generala de pasapoarte si serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple in scopul indeplinirii atributiilor ce le revin, sunt realizate cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Directia generala de pasapoarte si serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple sunt, in acceptiunea Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, operatori de date cu caracter personal pentru prelucrarile de date cu caracter personal efectuate in scopul indeplinirii atributiilor ce le revin."

7. Capitolul IV se abroga.
8. Alineatul (1) al articolului 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Taxele pentru eliberarea permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare, precum si taxele pentru furnizarea datelor din RNEPS si din registrele judetene si al municipiului Bucuresti se stabilesc potrivit legii."

9. Articolul 151 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 151 - (1) Personalul Directiei generale de pasapoarte si al serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple este constituit din politisti si personal contractual.

(2) incadrarea si eliberarea din functie a personalului serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple se efectueaza prin ordin al prefectului, in conditiile legii, cu avizul Directiei generale de pasapoarte.

(3) Drepturile personalului prevazut la alin. (1) se asigura prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, de la capitolul de finantare 61.01 <<Ordine Publica si Siguranta Nationala>>."

10. Articolul 152 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 152 - (1) Personalul Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor si al serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor este constituit din politisti si personal contractual.
(2) incadrarea si eliberarea din functie a personalului serviciilor publice comunitare pentru regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor se efectueaza prin ordin al prefectului, in conditiile legii, cu avizul Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor.
(3) Drepturile personalului prevazut la alin. (1) se asigura prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, de la capitolul de finantare 61.01 <<Ordine Publica si Siguranta Nationala>>."

Art. II - Ordonanta Guvernului nr. 83/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple si serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 543 din 1 septembrie 2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 362/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta Lege, se va republica, dandu-se textelor o noua numerotare.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Proiect de modificare OUG 83/2001 privind infiintarea si functionarea serviciilor publice comunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016