La data de 12 iunie 2017, la sediul Ministerului Justitiei a avut loc prima reuniune a Consiliului de Management Strategic, infiintat prin Protocolul incheiat la data de 06. 12.2016 intre Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Public.
Lucrarile Consiliului de Management Strategic au fost conduse de catre domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justitiei, la care au participat: doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei, doamna Mariana GHENA, presedintele CSM, doamna Cristina TARCEA, presedintele inaltei Curti de Casatie şi Justitie si domnul Augustin LAZaR, procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie şi Justitie.
Toti cei prezenti au salutat initiativa Ministerului Justitiei de intrunire a Consiliului de Management Strategic. Au fost discutate recomandarile MCV privind sistemul judiciar si au fost precizate masurile necesare pentru indeplinirea acestora, care vor fi cuprinse in raportul de progrese prezentat de Romania Comisiei Europene.
in ceea ce priveste proiectele de acte normative initiate de Ministerul Justitiei, s-a mentionat ca proiectul de lege privind modificarea legilor justitiei este in curs de finalizare. De asemenea, au fost clarificate aspecte procedurale privind evaluarea aplicarii celor patru coduri, reamintindu-se faptul ca instantele si parchetele au posibilitatea sa transmita Ministerului Justitiei propuneri pe aceasta tema pana la data de 15 iulie 2017.
Cu privire la infrastructura instantelor si parchetelor, participantii la discutii au fost de acord cu importanta si utilitatea proiectului privind Cartierul pentru Justitie. De asemenea in cadrul discutiilor, a fost amintit Protocolul de colaborare inter-institutional privind educatia juridica in scoli, demers apreciat de institutiile din sistemul judiciar.
Ministrul justitiei a subliniat necesitatea organizarii de reuniuni lunare ale Grupului tehnic de lucru, in vederea informarii reciproce asupra chestiunilor necesar a fi supuse dezbaterii Consiliului de Management Strategic.
Sursa: Ministerul Justitiei
Intrebare: Am arendat terenul arabil mostenit de la parinti la o firma SC cu profil agricol.Tariful pentru pamantul dat in arenda il primeam mereu cu mari intarzieri chiar de cate un an. Pentru acest motiv si nu numai, m-am hotarat sa schimb arendasul si sa-l dau in ardenda altui SC cu acelasi profil ba chiar vecin cu cateva parcele asa ca nu credeam ca ar fi o problema cand am aflat ca vechiul arendas a intran in insolventa si ca nu poate sa-mi elibereze pamantul numai dupa nustiuce procese care pot dura cativa ani. Ma intreb cum este posibil sa-mi terina terenul pentru acest motiv ca doar nu el este ci eu sunt proprietarul de derpt si de fapt al terenului.Va rog sa-mi raspundeti daca este posibil asa ceva sa nu-mi pot exercita dreptul de proprietate asupra unui bun mostenit cu acte in regula?
Raspuns: Dumneavoastra doriti sa reziliati contractul nu ca urmare a intrarii firmei in insolventa, ci drept ... [citeste tot raspunsul aici...]