Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

RIL admis: Normele de incriminare a insultei si calomniei nu sunt in vigoare


Cuvinte cheie: norme, insulta, calomnie, ril admis

 

In sedinta din 18 octombrie 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie constituita in Sectii Unite, a solutionat un dosar in care a fost declarat recurs in interesul legii, pronuntandu-se urmatoarea solutie:

Prin decizia nr. 8 s-a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in sensul ca, normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art. 205 si art. 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 Cod penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt in vigoare.

Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, aceasta se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Conform Deciziei nr. 62/2007, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Mihaela Marza in Dosarul nr. 3.003/325/2006 al Judecatoriei Timisoara, de Sofia Tambalaru in Dosarul nr. 2.414/P/2006 al Judecatoriei Targu Jiu si de Elena Iulia Stefanescu in Dosarul nr. 1.462/85/2006 al Tribunalului Sibiu – Sectia penala si constata ca dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, 206 şi 207 din Codul penal, sunt neconstitutionale.

Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 104 din 12 februarie 2007.

Altfel spus, normele de incriminare a insultei si calomniei nu sunt in vigoare. Ramane de vazut ce se va intampla in aceasta situatieData aparitiei: 08 Noiembrie 2010

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Drepturile minorului, pensie alimentara

Intrebare: Buna ziua! Am un nepot in varsta de 12 ani. in urma divortului, minorul a fost incredintat mamei. Tatal este plecat in Italia de ani de zile, unde si-a intemeiat o familie cu o italianca si au un copil impreuna, el refuzandsa achite pensia de intretinere respectiv suma de 125 RON lunar, conform sentintei civile 248/2008 a Judecatoriei. Fiica mea a facut plangere inaintata la Politie, impotriva tatalui pentru savarsirea infractiunii de "Abandon de familie" constand in aceea ca din anul 2010 luna iunie si pana in prezent acesta nu a platit pensia de intretinere. Organul de cercetare a luat legatura telefonic cu faptuitorul, acesta declarand ca s-a recasatorit in Italia unde are un copil minor din a doua casatorie, care are probleme medicale si necesita un tratament medical ce necesita costuri ridicate. Totodata acesta nu are loc de munca stabil, neavand o suma de venit constanta. Rezolutia data de organul de cercetare penala este: Fata de cele de mai sus, in temeiul art.228, alin 4, raportat la art.10 lit. "D" din Codul de procedura penala propunem: A nu se incepe urmarirea penala fata de faptuitorul, cercetat pentru savarsirea infractiunii de "Abandon de familie", fapta prevazuta si pedepsita de art 305 alin 1. lit. C, Cod Penal intrucat faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii, respectiv latura subiectiva a infractiunii, intentia. Va rog sa-mi raspundeti ce putem face pentru a rezolva aceasta situatie. Va multumesc!

Raspuns: Puteti sa atacati in termen rezolutia de neincepere a urmaririi penale data de procuror. De asemene... [citeste tot raspunsul aici...]Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 389060]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 379187]
 Codul Civil [Vizualizari: 297033]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 257357]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 180357]