Camera Deputatilor are in studiu un proiect de lege privind unele masuri pentru etichetarea produselor alimentare. „Cu toate ca legislatia actuala prevede in mod obligatoriu enumerarea aditivilor alimentari pe ambalajul sau eticheta produselor alimentare, o mare parte a consumatorilor nu au cunostinte suficiente pentru a intelege gradul de pericol si efectele negative pe care aditivii alimentari le pot avea pentru sanatate”, a motivat Staicu Dumitru Florian, initiatorul proiectului.
Acesta a propus un sistem de codare a alimentelor cu ajutorul culorilor, prin intermediul caruia le-ar fi mult mai usor consumatorilor sa aleaga alimentele sanatoase.
In functie de criteriile stabilite de Ministerul Sanatatii in urma unei analize a gradului de pericol pe care il prezinta aditivii alimentari prezenti in produsele alimentare, vor fi acordate trei tipuri de buline:
- bulina verde, asociata produselor alimentare sanatoase, care nu prezinta niciun risc pentru sanatate;
- bulina portocalie, asociata produselor alimentare care trebuie consumate cu moderatie pentru a nu afecta sanatatea consumatorilor;
- bulina rosie, asociata pentru produsele care contin aditivi alimentari periculosi pentru sanatate.
„Astfel, prin adoptarea acestui proiect de lege sunt satisfacute interesele consumatorului obisnuit, cu un nivel mediu de educatie, informatie si sanatate, ajutandu-l sa achizitioneze produse alimentare in mod responsabil, constient si rational”, a concluzionat senatorul PD-L.