Club Juridic - Tu intrebi, Specialisti raspund!

Codul de procedura penala - Luarea masurilor de ocrotire si de siguranta


Cuvinte cheie: Codul de procedura penala, Masuri de ocrotire, Masuri de siguranta

Codul de procedura penala


Luarea masurilor de ocrotire si de siguranta

Art. 161: Masurile de ocrotire in caz de retinere sau de arestare preventiva

(1) Cand masura retinerii sau a arestarii preventive a fost luata fata de un invinuit sau inculpat in a carui ocrotire se afla un minor, o persoana pusa sub interdictie, o persoana careia i s-a instituit curatela, ori o persoana care datorita varstei, bolii sau altei cauze are nevoie de ajutor, trebuie sa fie instiintata autoritatea competenta in vederea luarii masurilor de ocrotire. Obligatia de incunostintare revine organului judiciar care a luat masura retinerii ori a arestarii preventive.

Art. 162: Luarea masurilor de siguranta

(1) Daca procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala constata, in cursul urmaririi penale, ca invinuitul sau inculpatul se afla in vreuna dintre situatiile aratate in art. 113 sau 114 din Codul penal, sesizeaza instanta care, daca este cazul, dispune luarea, in mod provizoriu, a masurii de siguranta corespunzatoare. In cursul urmaririi penale, masura de siguranta poate fi dispusa pe o durata ce nu poate depasi 180 de zile. In cursul judecatii, masura de siguranta corespunzatoare este dispusa, de asemenea, in mod provizoriu de instanta de judecata.

(11) Instanta dispune luarea masurilor de siguranta prevazute in alin. 1 numai dupa ascultarea invinuitului ori inculpatului si in prezenta aparatorului si a procurorului.

(2) Instanta ia masuri pentru aducerea la indeplinire a internarii medicale provizorii si, totodata, sesizeaza comisia medicala competenta sa avizeze internarea bolnavilor
mintali si a toxicomanilor periculosi.

(3) Masura internarii provizorii dureaza pana la confirmarea acesteia de catre instanta de judecata.

(4) Confirmarea se face pe baza avizului comisiei medicale, care trebuie comunicat instantei in termen de 45 de zile de la sesizarea comisiei. Nerespectarea acestui termen constituie abatere judiciara si se sanctioneaza conform art. 198 alin. 3.

(5) In cazul in care s-a dispus internarea medicala, se vor lua si masurile prevazute in art. 161.

(6) Hotararea instantei de judecata prin care s-a confirmat masura internarii poate fi atacata separat cu recurs. Recursul nu suspenda executarea.Data aparitiei: 24 Octombrie 2007

Cat de utila va este aceasta informatie?

Noteaza folosind stelele!

Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Distribuie acest articol in reteaua de socializare preferata

ClubJuridic.ro - intrebarea zilei

Declaratie privind succesiunea

Intrebare: Am mostenit de la bunica mea o suprafata de teren extravilan de 1,5 ha si o casa cu teren de 2000 mp. Exista un titlu de propietate in care bunica mea mosteneste impreuna cu sora ei o suprafata de teren de 2 ha care include si terenul extravilan si casa cu curte . Pe titlul de propietate bunica are 50% si sora ei 50% . La primaria unde exista acest teren sunt acte care dovedesc ca sora bunicii a primit la data casatoriei de la parinti o suprafata de 1,5 ha de teren extravilan si un lot de casa intravilan. Sora bunicii a dat o declaratie ca nu are pretentii la casa parinteasca si nici la curte deoarece a primit teren de la parinti .Declaratia a fost data in fata primarului comunei si este semnata si stampilata . Din partea sorei bunicii mele exista 3 mostenitori .Eu sunt unic mostenitor, nemaifiind alti mostenitori. Parintii mei sunt decedati. La primariein registrul agricol eu figurez cu 1,5 ha si casa ( pentru care sunt cu impozitul la zi ) Mostenitorii sorei bunicii sunt trcuti in registrul agricol cu 0,5 ha. Eu vreau sa fac succesiunea si vreau sa fiu sigur ca mostenitorii sorei bunicii mele nu imi pot face probleme. Ei declara ca nu au alte pretentii la succesiune decat ceea ce -i revenea sorei bunicii de drept adica 0,5ha .Mostenitorii sorei bunicii mele figureaza in registrul agricol si cu suprafata de 1,5 ha si cu o casa si curte pe care sora bunicii a priimit-o la data casatoriei . Vreau sa ma ajutati cu un model de declaratie in care mostenitorii din partea bunicii sa scrie ca nu au alte pretentii decat la suprafata de teren de 0,5 ha. Va multumesc anticipat si astept un raspuns cat mai curand.

Raspuns: Domnule Dinca, adresati-va pentru dezbaterea mostenirii la un notar public de la ultimul domiciliu a... [citeste tot raspunsul aici...]Top articole

 NOUL COD RUTIER - actualizat [Vizualizari: 383281]
 Acte necesare - Cazier judiciar [Vizualizari: 372556]
 Codul Civil [Vizualizari: 294315]
 Cod CAEN - Actualizat 2008 [Vizualizari: 250563]
 Codul familiei - actualizat [Vizualizari: 173626]