Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contestarea deciziei de pensionare



O situatie extrem de des intalnita in practica este aceea a plangerilor/contestatiilor formulate impotriva deciziilor de pensionare, de regula datorita calcului efectuat de Casa de pensii.

Potrivit dispozitiilor art. 51 din Legea nr. 263/2010 in sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia anticipata partiala;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmas.

Conform dispozitiilor art. 103 din Legea nr. 263/2010 pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s -a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.

Pentru persoanele din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca.

Persoanele domiciliate in strainatate pot transmite cererea prin care solicita pensie din sistemul public de pensii, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de ultimul loc in care au fost asigurate in Romania, respectiv la casa de pensii sectoriala competenta.

Cererea de pensionare, depusa conform prevederilor legale, poate fi retrasa de persoana care a depus-o, pana la emiterea deciziei de pensionare.

Pentru cadrele militare si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care apartin Ministerului Justitiei, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, cererile de pensionare se depun la casele de pensii sectoriale care functioneaza in subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, potrivit protocoalelor incheiate intre acestea.

Conform dispozitiilor art. 104 din Legea nr. 263/2010, in sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata. Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, si se acorda de la data inregistrarii cererii. In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, conform dispozitiilor legale in vigoare.

Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii, potrivit art. 106 alin.1 din Legea nr. 263/2010.

Decizia cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.

In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului, conform art. 106 alin.2 din Legea nr. 263/2010.

Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.

Potrivit art.107 din Legea nr. 263/2010 in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

Sumele rezultate in urma aplicarii acestor prevederi legale se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor. Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile art. 107 alin.4 din Legea nr. 263/2010.

Ca o diferenta fata de legislatia anterioara privind contestarea deciziei de pensionare, noua lege a introdus procedura prealabila obligatorie. Potrivit dispozitiilor art. 149 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii. Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.

Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP. Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut de lege sunt definitive.

Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii sunt organisme de verificare, care examineaza si hotarasc asupra deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale si urmaresc aplicarea corecta a legislatiei referitoare la pensiile publice.

In solutionarea contestatiilor, Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii adopta hotarari.

Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.

Conform art. 151 din din Legea nr. 263/2010 hotararile Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se comunica persoanelor in cauza si caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, dupa caz, in termen de 5 zile de la adoptare.

Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 pot fi atacate la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare. Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) c din Legea nr. 263/2010 are nu au fost atacate la instantele judecatoresti in termenul prevazut la alin. (2) sunt definitive.

Jurisdictia asigurarilor sociale se realizeaza prin tribunale si curti de apel. Conform art. 153 din din Legea nr. 263/2010 tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind:
a) modul de calcul si de depunere a contributiei de asigurari sociale;
b) modul de stabilire a dobanzilor si penalitatilor de intarziere;
c) inregistrarea, evidenta si certificarea contributiei de asigurari sociale;
d) hotararile Comisiei Centrale de Contestatii si ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii privind deciziile de pensie;
e) deciziile comisiilor medicale de contestatii si ale comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii date in solutionarea contestatiilor privind deciziile medicale asupra capacitatii de munca;
f) refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurari sociale;
g) modul de stabilire si de plata a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale;
h) plangerile impotriva proceselor-verbale de contraventie incheiate in baza Legii nr. 263/2010;
i) contestatiile impotriva masurilor de executare silita, dispuse in baza Legii nr. 263/2010 ;
j) alte drepturi si obligatii de asigurari sociale nascute in temeiul Legii nr. 263/2010 .

Cererile indreptate impotriva CNPP, a caselor teritoriale de pensii sau impotriva caselor de pensii sectoriale se adreseaza instantei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul ori sediul reclamantul. Celelalte cereri se adreseaza instantei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul paratul.

Impotriva hotararilor tribunalelor se poate face recurs la curtea de apel competenta.Hotararile curtilor de apel, precum si hotararile tribunalelor, neatacate cu recurs in termen, sunt definitive si irevocabile.

Cererile in fata oricaror organe sau instante, precum si toate actele procedurale in legatura cu litigiile, avand ca obiect drepturi sau obligatii de asigurari sociale, sunt scutite de taxa de timbru.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 02 Mai 2012
Votati articolul "Contestarea deciziei de pensionare":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016