Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de comision. Declararea contributiilor si a impozitului

Sunt o agentie imobiliara si am colaboratori agenti de vanzari, pot sa inchei cu ei contract de comision si sa le retin impozit 16%, CASS si Cas (nu au carte de munca in alta parte) Ce obligatii declarative au agentii?

Raspuns:
Conform art. 2043 din Codul civil , contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numita comision.

Asadar, textul de lege prevede ca, comisionarul actioneaza cu titlu profesional.

Rezulta astfel ca, pentru a presta activitate in calitate de comisionar o persoana trebuie, anterior, sa se inregistreze si autorizeze iar activitatea va fi prestata in calitate de persoana fizica autorizata.

Pe cale de consecinta, veti incheia contracte de comision cu persoane fizice inregistrate si autorizate. Pentru veniturile din contractele de comision astfel incheiate, agentia imobiliara nu are obligatii in ceea ce priveste calculul, plata si declararea contributiilor sociale si a impozitului pe venit.
Au obligatia de a plati contributia la sistemul asigurarilor sociale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA) al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii venitului, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este peste 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Daca venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA), intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale nu datoreaza contributie de asigurari sociale

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.

2.117 x 35% = 740,95 (741 lei)

Asadar, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA) care realizeaza un venit net lunar mai mare de 741 de lei datoreaza contributie de asigurari sociale.

Venitul lunar asigurat este cel stabilit  in declaratie si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
2.117 x 5 = 10.585 lei

Prin urmare, venitul inscris in declaratia de asigurare trebuie sa se situeze intre 741 lei si 10.585 lei.
Nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale, chiar daca realizeaza un venit net lunar de 741 de lei, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA) care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de  Legea nr. 263/2010 sau  care se regasesc in una dintre urmatoarele situatii:

- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- sunt  functionarii publici;
- sunt cadre militare in activitate, soldati, gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- sunt cadre militare trecute in rezerva, politisti, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

Persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA), intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale datoreaza  integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege (31,3%).

Persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA) care au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale declara veniturile care reprezinta baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale prin depunerea formularului 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" la organul fiscal competent aprobat prin Ordinul comun ANAF si CNAPS nr. 874/2012.

Declaratia se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu,  pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevazute de lege.

Persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (PFA) vor efectua plati anticipate cu titlu de contributii sociale.

In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83 din Codul fiscal .

In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Formularul deciziei de impunere (620) pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate a fost aprobat prin OANAF nr. 891/2012.
Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat (Formular 200). Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala .
In ceea ce priveste impozitul pe venit, in primul an de activitate, persoana fizica autorizata depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la autorizare urmand ca, in baza acesteia, organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate.
Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie).
In anii urmatori, contribuabilul poate depune o declaratie 220 de venit estimat (in situatia in care in anul precedent au realizat pierderi sau au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si in situatia in care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior) sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depuse de contribuabil pentru anul precedent.
In cazul in care nu se primeste decizia de plati anticipate pana la 25 martie, contribuabilul va efectua plata anticipata de impozit aferenta trimestrului I, la nivelul impozitului platit pentru trimestrul IV al anului anterior, urmand ca diferenta sa se regularizeze pe celelalte 3 termene de plata ramase.
Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla.  Contribuabilul are obligatia de a depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200).  Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decat cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa.  Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 22 Noiembrie 2012
Votati articolul "Contract de comision. Declararea contributiilor si a impozitului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016