Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Important: Procedura adoptiei interne


Potrivit Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata, procedura adoptiei interne cuprinde etapa evaluarii adoptatorului in vederea obtinerii atestatului, efectuata de Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, din subordinea consiliilor judetene, respectiv consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul va sesiza instanta judecatoreasca de la domiciliul copilului pentru incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei interne in termen de 30 de zile de la luarea in evidenta a cazului de catre compartimentul de adoptii si postadoptii.

Judecarea cererilor referitoare la deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului se face cu citarea parintilor firesti ai copilului sau, dupa caz, a tutorelui si a directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului (art. 28 alin. (2) si (3) din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).

In cazul admiterii cererii de deschidere a procedurii adoptiei interne, in dispozitivul hotararii judecatoresti se va face mentiune despre constatarea existentei consimtamantului ambilor parinti, al unui singur parinte, al tutorelui sau, dupa caz, despre suplinirea consimtamantului refuzat abuziv si se va incuviinta deschiderea procedurii adoptiei interne (art. 29 alin. (4) din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).

Hotararea judecatoreasca irevocabila prin care instanta admite cererea directiei produce urmatoarele efecte:

a) drepturile si obligatiile parintesti ale parintilor firesti sau, dupa caz, cele exercitate de persoane fizice ori juridice se suspenda si vor fi exercitate de catre presedintele consiliului judetean sau, dupa caz, de catre primarul sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala domiciliaza copilul;

b) drepturile si obligatiile parintesti exercitate la momentul admiterii cererii de catre presedintele consiliului judetean, primarul sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala domiciliaza copilul sau, dupa caz, de tutore se mentin (art. 29 alin. (5) din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).

Efectele hotararii judecatoresti inceteaza de drept daca, in termen de 2 ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii, directia nu a identificat o persoana sau familie corespunzatoare pentru copil.

Prin exceptie, efectele hotararii se prelungesc pana la incuviintarea adoptiei, in cazul copiilor cu parinti necunoscuti, precum si in cazul in care s-a finalizat procedura de potrivire practica si a fost intocmit raportul de potrivire practica (art. 29 alin. (6) si (7) din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).
 
Potrivirea dintre copil si persoana/familia adoptatoare este o etapa premergatoare incredintarii in vederea adoptiei prin care se identifica si selecteaza cea mai potrivita persoana/familie atestata. Procesul de potrivire include o componenta teoretica si una practica (art. 36 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).
Potrivirea teoretica se initiaza de Oficiul Roman pentru Adoptii pentru copiii aflati in evidenta sa si care urmeaza sa fie incredintati in vederea adoptiei, prin identificarea si selectarea din Registrul national pentru adoptii a persoanelor/familiilor atestate care raspund in cea mai mare masura nevoilor copiilor.

Selectia celei mai potrivite persoane/familii care urmeaza sa parcurga etapa potrivirii practice se realizeaza de catre compartimentul de adoptii si postadoptii din structura Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, numai din lista intocmita de Oficiu (art. 37 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).

Dupa intocmirea raportului de potrivire, directia in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul va sesiza instanta judecatoreasca, in maximum 5 zile, pentru incredintarea copilului in vederea adoptiei. Cererea de incredintare in vederea adoptiei adresata instantei va fi insotita in mod obligatoriu de lista prevazuta la art. 37 alin. (2) (art. 39 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).

Judecarea cererilor de incredintare a copilului in vederea adoptiei interne se face cu citarea directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, a directiei in a carei raza teritoriala domiciliaza adoptatorul sau familia adoptatoare si a persoanei ori familiei adoptatoare.

Incredintarea in vederea adoptiei se dispune de catre instanta judecatoreasca de la domiciliul copilului pentru o perioada de 90 de zile prin hotarare executorie de la data pronuntarii (art. 41 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).

La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei, directia intocmeste un raport final referitor la evolutia relatiilor dintre copil si adoptatori, pe care il comunica instantei competente in vederea solutionarii cererii de incuviintare a adoptiei (art. 44).

Potrivit art. 48 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata, cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de catre adoptator sau familia adoptatoare in situatia adoptiei persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu si in cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv.

In toate celelalte cazuri cererea de incuviintare a adoptiei va fi introdusa fie de catre adoptator sau familia adoptatoare, fie de catre directia de la domiciliul acestora la sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz, la implinirea termenului de 2 ani prevazut pentru adoptia copilului aflat in plasament sau sub tutela.

Cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de urmatoarele acte:

a) certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata;

b) certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;

c) atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare;

d) hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei;
e) certificatele de nastere ale adoptatorului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;

f) certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;

g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz, al fiecarui membru al familiei adoptatoare;

h) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;

i) hotararea judecatoreasca irevocabila de deschidere a procedurii adoptiei interne a copilului;

j) raportul de consiliere si informare a parintilor firesti in cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc;

k) documentul care consemneaza rezultatul expertizei pentru confirmarea filiatiei fata de tata, realizata prin metoda serologica ADN, in cazul adoptiei copilului de catre sotia parintelui firesc atunci cand copilul a fost recunoscut de tata pe cale administrativa, precum si in cazul in care paternitatea copilului a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca prin care s-a luat act de recunoastere de catre tata sau care consfinteste invoiala partilor, fara a se fi cercetat temeinicia cererii;

l) declaratia notariala pe propria raspundere ca partenerul de sex opus a participat direct si nemijlocit la cresterea si ingrijirea copilului pentru o perioada neintrerupta de cel putin 5 ani.
 
Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei se face cu citarea directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului, a directiei care a solicitat deschiderea procedurii adoptiei interne si a persoanei ori familiei adoptatoare.

Judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu se face cu citarea adoptatorului sau familiei adoptatoare si a adoptatului, iar judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv se face cu citarea adoptatorului si a parintilor firesti ai adoptatului (art. 49 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).

Daca parintii firesti au fost in imposibilitate de a-si exprima consimtamantul la adoptie si sunt chemati in fata instantei pentru a si-l exprima, ei vor fi chemati prin invitatie in camera de consiliu, fara a se mentiona numarul dosarului sau alte date care ar permite divulgarea identitatii adoptatorului (art. 50 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata).

In termen de 5 zile  de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat adoptia directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului va instiinta in scris despre aceasta parintii firesti si autoritatile romane competente sa elibereze documentele de identitate sau de calatorie pentru adoptat.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 13 Iunie 2013
Votati articolul "Important: Procedura adoptiei interne":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016