Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager

Sinteza DNA

Biroul de Informare si Relatii Publice al Directie Nationale Anticoruptie a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna decembrie, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa:

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

POPESCU FLOREA, comisar - sef de politie in cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule (S.P.C.R.P.C.I.V.) Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita, in forma continuata;
COJITA MIHAI, instructor auto in cadrul scolii Auto Intact SRL Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de dare de mita, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit de procurori s-a retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 10 decembrie 2007, inculpatul Popescu Florea, in calitate de ofiter examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Bucuresti, a primit suma de 200 lei de la un denuntator (instructor auto) pentru a promova un candidat la proba practica pentru obtinerea permisului de conducere. In acelasi scop, inculpatul a acceptat promisiunea aceleiasi sume de bani de la un alt candidat, suma ce urma sa fie remisa ofiterului prin intermediul denuntatorului si al inculpatului Cojita Mihai.
De asemenea, inculpatul Cojita Mihai, in calitate de instructor auto in cadrul scolii Auto Intact SRL Bucuresti, a primit suma de 150 de euro de la un candidat pentru a remite o parte din acesti bani examinatorului Popescu Florea prin intermediul aceluiasi denuntator, pentru ca ofiterul de politie sa il promoveze in mod fraudulos cu ocazia probei practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul municipiului Bucuresti.
La instrumentarea acestui dosar procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.I.R.A. – Directia Generala Anticoruptie.

--------------------------------------------------------------------------------

2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a trei inculpati in legatura cu o frauda imobiliara in valoare de peste 1 milion de euro.

Astfel, au fost trimisi in judecata inculpatii:

LEONTIUC MARIUS SEBASTIAN, in stare de arest preventiv, asociat si administrator la S.C. ROMANIA EUROPLAN PROIECT SRL Caransebes, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de :
- asociere pentru savarsirea de infractiuni;
- inselaciune in conventii, prin calitati mincinoase si mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata;
- fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata;
- uz de fals, in forma continuata;
- doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
- falsificare de instrumente oficiale, in forma continuata;
- folosirea instrumentelor oficiale false, in forma continuata,
- participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, in forma continuata;

BARLA NICOLETA PAULA, asociat si fost administrator al agentiei imobiliare S.C. CRISTAL GRUP SRL Cluj Napoca, in prezent avocat stagiar la Baroul Cluj, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
- asociere pentru savarsirea de infractiuni;
- inselaciune in conventii, prin calitati mincinoase si mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata;
- doua infractiuni de uz de fals in forma continuata;

CHIFOR MARIANA SANDA, administrator al agentiei imobiliare S.C. CRISTAL GRUP SRL Cluj Napoca, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
- asociere pentru savarsirea de infractiuni;
- inselaciune in conventii, prin calitati mincinoase si mijloace frauduloase, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata;
- doua infractiuni de uz de fals in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii noiembrie 2005, inculpatul Leontiuc Marius Sebastian, administrator la S.C. ROMANIA EUROPLAN PROIECT SRL Caransebes, s-a asociat cu inculpata Barla Nicoleta Paula, fost administrator al agentiei imobiliare S.C. CRISTAL GRUP SRL Cluj Napoca, avand si sprijinul din partea inculpatei Chifor Mariana Sanda, secretara iar ulterior administrator la aceeasi agentie imobiliara, intr-un scop infractional comun, si anume obtinerea de sume importante de bani in cadrul unei fraude imobiliare cu apartamente dintr-un bloc din Cluj Napoca. Inculpatii au creat un mecanism prin care au indus si mentinut in eroare peste 120 de persoane, carora le-au produs un prejudiciu de peste 1 milion de euro.
Agentia imobiliara i-a asigurat practic inculpatului Leontiuc Marius Sebastian intrarea pe piata imobiliara din Cluj Napoca si crearea unei imagini de arhitect cu renume, implicat in diverse proiecte imobiliare. Clientii au fost racolati printr-o intensa publicitate in presa locala de specialitate prin oferirea de "promotii de pret", prezentarea de pliante cu viitoarea constructie, postarea de mesaje publicitare pe internet.
Astfel, inculpatul Leontiuc Marius Sebastian, in calitate de asociat si administrator la S.C. ROMANIA EUROPLAN PROIECT SRL Caransebes, iar in unele cazuri de reprezentant al S.C. EUROPLAN SRL Timisoara, respectiv, S.C. BANAT EUROPLAN PROIECT SRL Timisoara, SC NEON PROIECT (firma fictiva), prezentandu-se sub calitatea mincinoasa de arhitect, impreuna cu reprezentantele agentiei imobiliare S.C. CRISTAL GRUP SRL Cluj Napoca, respectiv inculpatele Barla Nicoleta Paula si Chifor Mariana Sanda au inselat 120 persoane prin falsificarea si folosirea de inscrisuri contrafacute (proiect imobiliar comercial civil, contract de asociere si vanzare cumparare, certificat de urbanism, autorizatie de construire, contract de prestari servicii, etc.) ori de inscrisuri in care s-au adus modificari (extrase cadastrale, inscrisuri emise de Consiliul Judetean Cluj, etc).
Aceasta activitate s-a derulat in perioada noiembrie 2005 – august 2008 cu ocazia incheierii si derularii antecontractelor de vanzare – cumparare si de construire a unor apartamente intr-un bloc cu 10 - 16 etaje ori de acte de rezervare a unor astfel de apartamente. Cu privire la acest imobil, inculpatii au sustinut in mod mincinos ca urmeaza sa fie edificat si ca procedura de autorizare este in curs, determinand persoanele interesate sa incheie antecontracte sau acte de rezervare in mare parte prin agentia imobiliara CRISTAL GRUP.
Constructia nu a fost edificata si, in consecinta, persoanele ce au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor si plata serviciilor agentiilor imobiliare au fost pagubite cu suma totala de 1.134.555,11 euro.
In vederea recuperarii acestui prejudiciu s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor, ale agentiei imobiliare CRISTAL GRUP si ale partii responsabile civilmente S.C. ROMANIA – EUROPLAN PROIECT S.R.L. Caransebes.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

--------------------------------------------------------------------------------

3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

ROMAN EMILIA, fost director financiar – contabil si director administrativ la Spitalul Clinic de Adulti Cluj –Napoca, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de :
- abuz in serviciu in forma calificata si continuata;
- luare de mita;
- fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata;
- uz de fals, in forma continuata;
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;

POP GHEORGHE, fost membru in comisia de evaluare a selectiilor de oferte si, respectiv, de receptie a lucrarilor din cadrul Spitalului Clinic de Adulti Cluj-Napoca, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata;
- luare de mita;
- fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata;
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
- uz de fals in forma continuata;

CIMPAN ANICA, administrator la S.C. “Relian Prod Impex" S.R.L Cluj-Napoca si, de facto, la S.C. Goodwill Eximp S.R.L. Cluj-Napoca, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
- complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata;
- doua infractiuni de dare de mita;
- fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata;
- complicitate la uz de fals in forma continuata;
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Intre anii 2002 – 2004, inculpata Roman Emilia, in calitate de director financiar – contabil, iar ulterior de director administrativ la Spitalul Clinic de Adulti Cluj –Napoca, precum si cea de membru al comisiei de evaluare a selectiilor de oferte, impreuna cu inculpatul Pop Gheorghe, membru in comisia de evaluare a selectiilor de oferte si, respectiv, de receptie a lucrarilor, cu ajutorul inculpatei Cimpan Anica, administrator la S.C. “Relian Prod Impex" S.R.L Cluj-Napoca si, de facto, la S.C. Goodwill Eximp S.R.L. Cluj-Napoca, a atribuit firmelor inculpatei Cimpan Anica, cu nerespectarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, mai multe lucrari de reparatii la sectiile acestei institutii sanitare.
De asemenea, prin nesocotirea normelor privind receptionarea lucrarilor si a celor din domeniul finantelor publice a decontat si achitat lucrari neexecutate ori lucrari a caror pret a fost majorat in mod artificial.
In acest scop, inculpatii Roman Emilia si Pop Gheorghe, cu ajutorul inculpatei Cimpan Anica, au falsificat mai multe inscrisuri oficiale sau sub semnatura privata (contractele de executie, referatele de necesitate, documentatia de licitatie, procesele verbale de receptie, facturi, etc) pe care le-au folosit pentru a justifica atribuirea lucrarilor si decontarea cheltuielilor.
Pentru a favoriza firmele inculpatei Cimpan Anica, in anul 2004, inculpata Roman Emilia a pretins de la Cimpan Anica construirea unei case in mun. Cluj Napoca in valoare de 1.886.150.000 ROL. La randul sau, inculpatul Pop Gheorghe a pretins construirea a doua case in mun. Cluj Napoca, in valoare de 1.422.645.000 ROL. Aceste imobile au fost construite de Cimpna Anica prin firma sa, S.C. “Relian Prod Impex" S.R.L Cluj-Napoca.
Spitalul Clinic de Adulti Cluj –Napoca s-a constituit parte civila cu suma de 437.715,49 RON.
Pentru recuperarea acestui prejudiciu, s-a luat masura instituirii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor, inclusiv asupra celor trei case primite cu titlu de mita.
Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din cauza penala nr. 54/P/2004 a Serviciului Teritorial Cluj, mediatizat prin comunicatul nr. 545/23.11.2004 afisat pe site-ul
www.pna.ro . In acest dosar, inculpatii Roman Emilia si Pop Gheorghe au fost condamnati definitiv pentru infractiunile retinute in sarcina lor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

--------------------------------------------------------------------------------

4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatilor TAMAS BELA, POPOVICIU MARIA, TEPELEA FLORIAN, MIHUS STELIAN DUMITRU si POPICA SEVASTIAN in sarcina carora s-au retinut infractiunile de:
- evaziune fiscala;
- producerea de produse accizabile ce intra sub incidenta sistemului de antrepozitare fiscala, in afara unui antrepozit fiscal autorizat de catre autoritatile fiscale competente;
- fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Din rechizitoriul intocmit de procurori a rezultat ca inculpatul Tamas Bela, cetatean maghiar cu domiciliul in Ungaria, administrator al SC "INTERAMERICAN TRADING " SRL- Filiala Arad, cu ajutorul celorlalti inculpati, salariati cu functii de conducere in cadrul aceleiasi societati, in perioada 2006-2007, a produs in mod ilegal, fara autorizatie si in afara unui antrepozit fiscal, 1.391.475 litri de alcool etilic rafinat de concentratie 96 % in scopul valorificarii si s-a sustras de la plata obligatiilor catre bugetul de stat cu suma totala de 43.369.019 lei echivalentul a peste 12.000.000 euro, reprezentand T.V.A si accize.
In cauza, pentru recuperarea pagubelor aduse bugetului de stat s-au luat masuri asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra produselor identificate, asupra mijloacelor fixe apartinand societatii comerciale si asupra bunurilor proprietate personala apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Arad.

--------------------------------------------------------------------------------

5. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatului BRUSTUR CORNELIU ZELEA CODREANU, administrator si asociat unic la SC DEALUL MARE SRL Sighisoara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- obtinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, in forma continuata;
- fals in inscrisuri sub semnatura privata;
- uz de fals, in forma continuata;
- instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In calitate de administrator al SC "DEALUL MARE" SRL Sighisoara, jud. Mures, inculpatul Brustur Corneliu Zelea Codreanu a fost si reprezentantul legal al proiectului "Modernizare si retehnologizare abator bovine, suine, ovine situat in Sighisoara str. Parangului nr. 100 jud. Mures", proiect finantat din fonduri nerambursabile SAPARD.
Obiectivul proiectului a constat in efectuarea unor lucrari de amenajare si modernizare a unui abator din Sighisoara prin achizitionarea unor utilaje si echipamente tehnologice moderne, avand ca scop cresterea productiei, imbunatatirea conditiilor sanitare, mentinerea si crearea de locuri de munca.
In acest context, in scopul obtinerii cofinantarii, in perioada anilor 2003 – 2004, inculpatul Brustur Corneliu Zelea Codreanu a prezentat Agentiei SAPARD Alba Iulia, dosare de achizitii si cereri de plata continand documente false, inexacte sau incomplete si inscrisuri care confirmau, contrar realitatii, ca s-au facut selectiile de oferte. In concret, contrar clauzelor contractului, a cumparat utilajele necesare investitiei la preturi supraevaluate, printr-o firma care, care, prin proceduri formale de licitatii, si–a adjudecat si lucrarile de constructii la preturi mai mari decat cele prevazute in bugetul Proiectului SAPARD.
De asemenea, in scopul justificarii unor achizitii si a unor lucrari de constructii, care in realitate nu s-au efectuat, inculpatul a depus la Agentia SAPARD Alba Iulia mai multe documente contabile (o factura si ordine de plata), unele dintre acestea falsificate de catre o alta persoana, la cererea sa.
In aceasta modalitate, Agentia de Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit a fost prejudiciata cu suma de 677.036,43 RON (aproximativ 173.599,08 euro).
In vederea recuperarii acestui prejudiciu, in cauza s-a luat masura instituirii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile (terenuri intravilane si casa) ale inculpatului Brustur Corneliu Zelea Codreanu.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sighisoara, jud. Mures.

--------------------------------------------------------------------------------

6. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatului CACULEA STEFAN, administrator al SC STEP CONSTRUCT TRANS SRL Constanta, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala si uz de fals, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada iunie – noiembrie 2007, in scopul sustragerii de la plata impozitelor si taxelor, inculpatul Caculea Stefan, administrator al SC STEP CONSTRUCT TRANS SRL Constanta, s-a sustras de la plata obligatiilor datorate bugetului general consolidat al statului prin neevidentierea in contabilitatea societatii a veniturilor obtinute din comercializarea de cereale catre doua firme private din judetul Constanta.
Aceasta omisiune a avut drept consecinta prejudicierea bugetului statului cu suma de 9.224.711 lei (echivalent a 2.819.462 euro), suma cu care Directia Generala a Finantelor Publice Constanta s-a constituit parte civila in cauza.
In cursul lunii noiembrie 2007, inculpatul Caculea Stefan a infiintat SC STEP CONSTRUCT TRANS SRL Constanta, stabilind in mod fictiv sediul social prin folosirea de inscrisuri contrafacute, in scopul de a impiedica efectuarea verificarilor financiare si fiscale.
In acelasi scop, in luna decembrie 2007, inculpatul Caculea Stefan a facut demersurile legale cu privire la cesionarea fictiva a partilor sociale ale firmei sale catre o persoana fizica care nu avea nicio legatura cu acest contract, prin folosirea unor inscrisuri falsificate.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Constanta.

--------------------------------------------------------------------------------

7. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

ZAHARIA CEZAR FLORIN, administrator la SC ALUMET SRL Suceava, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de :
- folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat, obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
- schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor;
GRIGORIU MARIA, referent in cadrul Administratiei Financiare Gura Humorului, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat, obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
- participatie improprie la fals intelectual, infractiune in legatura directa cu o infractiune impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare fapt:

La data de 29 noiembrie 2003, a fost semnat contractul de finantare cu fonduri nerambursabile PHARE intre Agentia de Dezvoltare Regionala Piatra Neamt (Autoritatea Contractanta) si SC ALUMET SRL Suceava (al carei obiect principal de activitate este efectuarea de constructii metalice si parti componente, structuri si tamplarii metalice, inclusiv din aluminiu, tamplarie din aluminiu si P.V.C.), contract ce vizeaza implementarea proiectului "Achizitie linie tehnologica pentru productie ansamble termopan din lemn stratificat". In aceasta modalitate, SC ALUMET SRL Suceava a obtinut o finantare nerambursabila in valoare de 75.000 euro.
In vederea incheierii acestui contract, la data de 9 iunie 2003, inculpatul Zaharia Cezar Florin, in calitate de administrator la SC ALUMET SRL, a depus la Autoritatea Contractanta un certificat de atestare fiscala si o declaratie, ambele atestand, in mod nereal, ca firma inculpatului nu are datorii la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor sociale sau alte impozite si taxe, aceasta fiind una din conditiile pentru obtinerea finantarii. Incalcand normele care reglementeaza procedura de eliberare a certificatelor fiscale, inculpata Grigoriu Maria, in calitate de referent in cadrul Administratiei Financiare Gura Humorului, la data de 12 mai 2003, i-a eliberat inculpatului certificatul de atestare fiscala, mentionand, in fals, ca firma respectiva nu are datorii la bugetul de stat.
Dupa ce a incasat suma de 37.500 de euro ca avans pentru acest contract, inculpatul a folosit acesti bani in alte scopuri decat cele prevazute de proiect, respectiv pentru plata unor datorii ale firmei sale.
Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor s-a constituit parte civila cu suma de 22.624,20 euro si 27.714,02 RON, reprezentand sumele nerecuperate din avansul achitat catre SC ALUMET SRL, la care se adauga valoarea penalitatilor.
In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Suceava.

--------------------------------------------------------------------------------

8. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului DUMITRESCU ARISTIN, administrator al SC UNIREA INVEST SRL Rm. Valcea, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor;
- schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor;
- fals intelectual si uz de fals, ambele in forma participatiei improprii si in forma continuata;
- evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare fapt:

In cursul anului 2002, intre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia (A.D.R. – S.V. Oltenia) si SC UNIREA INVEST SRL Rm.Valcea s-a incheiat un contract finantat cu fonduri PHARE ce are ca obiect implementare proiectului "Dezvoltarea activitatii firmei prin efectuarea de lucrari de cadastru, geodezie, cartografie".
In acest context, in perioada 18 iunie 2003 – 6 octombrie 2004, inculpatul Dumitrescu Aristin, in calitate de administrator si asociat unic al SC UNIREA INVEST SRL Rm.Valcea, a confirmat fictiv primirea unor bunuri (statii de emisie-receptie, sisteme de calcul, statie totala, prisme si jaloane, etc.) care ar fi trebuit aprovizionate in cadrul proiectului, semnand in fals patru facturi fiscale. Totodata, inculpatul a dispus plata contravalorii acestor bunuri si a evidentiat, in fals, in documentele contabile ale firmei sale, receptia acestor marfuri.
Cu ocazia depunerii cererii de plata a fondurilor nerambursabile la A.D.R. – S.V. Oltenia, in luna septembrie 2004, inculpatul Dumitrescu Aristin a anexat un raport tehnic in care a consemnat, in mod nereal, ca firma beneficiara a proiectului a achizitionat bunurile mentionate mai sus si ca a achitat contravaloarea acestora.
In aceasta modalitate, inculpatul a creat aparenta imprejurarii ca proiectul a fost finalizat si ca s-au atins toate obiectivele.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor se constituie parte civila in cauza cu suma totala de 64.065,16 lei, reprezentand asistenta financiara nerambursabila incasata necuvenit de catre SC UNIREA INVEST SRL Rm.Valcea.
Prin inregistrarea in mod nejustificat in evidenta contabila a societatii de documente fiscale privind statia totala cu prisme si jaloane a produs un prejudiciu bugetului general consolidat al statului in cuantum de 37.878 lei RON.
Pentru recuperarea acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului.
Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei sesizari a Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului Romaniei.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Rm. Valcea.

--------------------------------------------------------------------------------

9. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

DASCALU VASILE-DORIN, administrator al SC CSC OPEN SYSTEMS SRL Piatra Neamt, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (21 acte materiale);
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si
- schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene si

FODOR OANA-CATALINA, auditor intern in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (A.D.R – NE), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
- fals intelectual in forma continuata (7 acte materiale);
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si
- complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Intre SC CSC OPEN SYSTEMS SRL Piatra Neamt si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est Piatra Neamt (A.D.R. N-E) s-a incheiat un contract de asistenta financiara nerambursabila ce are ca obiect implementarea proiectului PHARE "Dezvoltarea unui sistem Wireless de mare capacitate si viteza pentru transmiterea de date". Proiectul are ca principal scop "introducerea in zona municipiului Piatra Neamt, cu posibilitati de extindere ulterioara, a unui sistem de transmisie a datelor de tip WIRELESS (fara cablu), utilizand cea mai recenta solutie tehnica pentru crearea retelelor LAN (Local Area Network)".
In acest context, inculpatul Dascalu Vasile-Dorin, in calitate de administrator al SC CSC OPEN SYSTEMS SRL Piatra Neamt si coordonator al acestui proiect, a intocmit mai multe documente (extrase de cont, facturi fiscale, certificat de origine, raport tehnic final, raport financiar final, etc.) adresate A.D.R N – E Piatra Neamt si Ministerului Dezvoltarii si Prognozei in care a inscris date nereale privind achizitii de bunuri si plati efectuate din fonduri PHARE. De asemenea, aceste documente au fost depuse pentru a justifica modul de utilizare a fondurilor primite.
In plus, inculpatul Dascalu Vasile-Dorin a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 37.482 euro obtinute in cadrul proiectului, transferand acesti bani in contul curent al firmei, in vederea utilizarii acestora in alte scopuri decat cele aferente proiectului.
La randul sau, inculpata Fodor Oana-Catalina, in calitate de ofiter procesare plati in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est Piatra Neamt, in exercitarea atributiunilor de serviciu, a atestat ca fiind conforme cu originalul un numar de sapte documente, copii ale unor documente false, depuse de Dascalu Vasile pentru justificarea cheltuielilor aferente proiectului. In acest mod, inculpata a dat un ajutor direct lui Dascalu Vasile-Dorin in ascunderea faptului ca a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 37.482 euro din bugetul general al Comunitatilor Europene,respectiv faptul ca proiectul PHARE nu a fost implementat in conditiile contractate iar sistemul wireless finantat nu a fost operational.
Prejudiciul cauzat in aceasta modalitate este in cuantum total de 46.756,66 euro.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Piatra Neamt.

--------------------------------------------------------------------------------

10. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

VARGA IOAN MARIUS, VARGA FLOARE si VARGA MIRCEA, ultimii doi in stare de arest preventiv, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de trafic de influenta, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada august – octombrie 2008, inculpatii Varga Mircea, Varga Floare si Varga Ioan – Marius (care executa o pedeapsa in Penitenciarul Baia Mare) au pretins suma de 11.000 euro de la un detinut din acelasi penitenciar, asigurandu-l ca prin influenta pe care o au asupra functionarilor din Penitenciarul Baia Mare ii vor determina pe acestia sa efectueze demersurile legale pentru a fi eliberat conditionat. De asemenea, inculpatii i-au mai promis detinutului ca prin influenta pe care o au pot determina ca magistratii din cadrul Instantelor si Parchetelor din judetul Maramures sa dispuna liberarea conditionata a acestuia.
Din intreaga suma de bani pretinsa, cei trei au primit efectiv 1.650 euro si 32.000 RON.
La data de 21 octombrie 2008, inculpata Varga Floare a fost retinuta de procurorii anticoruptie pe o perioada de 24 de ore iar la data de 22 octombrie 2008, Tribunalul Maramures a dispus arestarea acesteia pe o perioada de 29 de zile. La data de 19 noiembrie 2008, inculpatul Varga Mircea a fost retinut de procurorii anticoruptie pe termen de 24 de ore iar la data de 20 noiembrie 2008, Tribunalul Maramures a dispus arestarea acestuia pe o perioada de 29 de zile.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Maramures.

--------------------------------------------------------------------------------

11. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatului RISCU DAN, administrator al SC DAN LUCI TRADING SRL Constanta, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada mai 1999 – februarie 2000, inculpatul Riscu Dan, in calitate de administrator al SC DAN LUCI TRADING SRL Constanta, s-a sustras in intregime de la plata obligatiilor fiscale (accize, taxa pe valoarea adaugata si taxa pentru fondul special al drumurilor), datorate in calitate de producator de carburanti auto (benzina PREMIUM si motorina) prin nedeclararea veniturilor obtinute din comercializarea acestor produse si ascunderea sursei taxabile.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Directia Generala a Finantelor Publice Constanta s-a constituit parte civila cu suma de 2.301.421,82 RON.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Constanta.

--------------------------------------------------------------------------------

12. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatei RUTA RODICA-LIGIA, avocat in cadrul Baroului Mures, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit de procurori s-a retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 18 septembrie 2008, inculpata Ruta Rodica-Ligia a acceptat de la un denuntator promisiunea ca-i va da suma de 3.000 Euro pentru ca, in schimb, sa intervina pe langa cunostintele sale, judecatori la Judecatoria Ludus si Tribunalul Mures, pentru a obtine o solutie favorabila denuntatorului. Acesta fusese condamnat de Judecatoria Ludus la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare conditionata pentru comiterea infractiunilor de distrugere, amenintare si violare de domiciliu si dorea reducerea acestei pedepse.
La data de 22 septembrie 2008, din banii promisi, inculpata a primit de la denuntator, in avans, suma de 1.500 euro.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Targu Mures.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

--------------------------------------------------------------------------------

Cu referire la toate cele 12 cauze sus mentionate, precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate in nici un fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

DAE - BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016