Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infractiuni contra persoanei - art. 188-227 Noul Cod Penal 2019

PARTEA II - PARTEA SPECIALA
 

Cuprins TITLUL I - Infractiuni contra persoanei

 

CAPITOLUL I - Infractiuni contra vietii
CAPITOLUL II - Infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii
CAPITOLUL III - Infractiuni savarsite asupra unui membru de familie
CAPITOLUL IV - Agresiuni asupra fatului
CAPITOLUL V - Infractiuni privind obligatia de asistenta a celor in primejdie
CAPITOLUL VI - Infractiuni contra libertatii persoanei
CAPITOLUL VII - Traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile
CAPITOLUL VIII - Infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale
CAPITOLUL IX - Infractiuni ce aduc atingere domiciliului si vietii private
 

 

 


CAPITOLUL I - Infractiuni contra vietii

 

 


 


Art. 188: Omorul
(1) Uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseste.

Art. 189: Omorul calificat
(1) Omorul savarsit in vreuna dintre urmatoarele imprejurari:
a) cu premeditare;
b) din interes material;
c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse;
d) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni;
e) de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor;
f) asupra a doua sau mai multor persoane;

Potrivit Deciziei nr. 5/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 492 din 07 iunie 2006, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a stabilit ca actele de violenta cu intentia de a ucide, savarsite in aceeasi imprejurare asupra a doua persoane, dintre care una a decedat, constituie atat infractiunea de omor - simplu, calificat sau deosebit de grav - comisa asupra unei singure persoane, cat si tentativa de omor, dupa caz, simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate in concurs. Agravanta prevazuta in art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal vechi [art. 189 alin. (1) lit. f) Cod Penal actual] nu este aplicabila in cazul faptelor mentionate. Decizia isi pastreaza valabilitatea in conditiile in care, fata de reglementarile anterioare, in prevederile actuale nu s-a schimbat decat denumirea infractiunii.


g) asupra unei femei gravide;
h) prin cruzimi,
se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseste.

Art. 190: Uciderea la cererea victimei
Uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestata medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 191: Determinarea sau inlesnirea sinuciderii
(1) Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani.
(2) Cand fapta prevazuta in alin. (1) s-a savarsit fata de un minor cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani sau fata de o persoana cu discernamant diminuat, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani.
(3) Determinarea sau inlesnirea sinuciderii, savarsita fata de un minor care nu a implinit varsta de 13 ani sau fata de o persoana care nu a putut sa-si dea seama de consecintele actiunilor sau inactiunilor sale ori nu putea sa le controleze, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Daca actele de determinare sau inlesnire prevazute in alin. (1) -(3) au fost urmate de o incercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Art. 192: Uciderea din culpa
(1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alin. (1) si alin. (2) se majoreaza cu jumatate.

 

 

CAPITOLUL II - Infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii

 

 


 


Art. 193: Lovirea sau alte violente
(1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 194: Vatamarea corporala
(1) Fapta prevazuta in art. 193, care a cauzat vreuna dintre urmatoarele consecinte:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav si permanent;
d) avortul;
e) punerea in primejdie a vietii persoanei, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii uneia dintre consecintele prevazute in alin. (1) lit. a) , lit. b) si lit. c) , pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (2) se pedepseste.

Art. 195: Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte
Daca vreuna dintre faptele prevazute in art. 193 si art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani.

Art. 196: Vatamarea corporala din culpa
(1) Fapta prevazuta in art. 193 alin. (2) savarsita din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta in art. 194 alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Cand fapta prevazuta in alin. (2) a fost savarsita ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Daca urmarile prevazute in alin. (1) -(3) s-au produs fata de doua sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
(5) Daca nerespectarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere sau desfasurarea activitatii care a condus la comiterea faptelor prevazute in alin. (1) si alin. (3) constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(6) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 197: Relele tratamente aplicate minorului
Punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de orice persoana in grija careia se afla minorul, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

 Potrivit Decizei nr. 37/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 177 din 23 martie 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in interpretarea dispozitiilor art. 306 din C.P. anterior [art. 197 Cod penal actual], a stabilit ca: Infractiunile de lovire sau alte violente prevazute de art. 180 din C.P. anterior [art. 205 Codul penal actual], vatamare corporala prevazuta de art. 181 din C.P. anterior [art. 194 Cod Penal actual] si lipsire de libertate in mod ilegal prevazuta de art. 189 din C.P. anterior [art. 205 Codul Penal actual], dupa caz, se vor retine in concurs ideal cu infractiunea de rele tratamente aplicate minorului, in cazul faptei parintelui sau persoanei careia minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare, care abuzeaza de autoritatea sa si, contrar intereselor minorului, exercita acte de violenta sau lipsire de libertate impotriva acestuia, cu intentia de a-i produce suferinte, vatamari fizice sau morale, si care au pus in primejdie grava dezvoltarea fizica, intelectuala sau morala a minorului. Avand in vedere canu exista modificari ale laturii obiective a infractiunii, decizia isi pastreaza valabilitatea. 

Art. 198: Incaierarea
(1) Participarea la o incaierare intre mai multe persoane se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Daca in cursul incaierarii s-a cauzat o vatamare corporala uneia sau mai multor persoane si nu se cunoaste care dintre participanti a produs urmarile, se aplica tuturor pedeapsa inchisorii de la unu la 5 ani, cu exceptia victimei, care raspunde potrivit alin. (1) .
(3) Cand prin fapta savarsita in conditiile alin. (2) s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani, iar daca s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
(4) Nu se pedepseste cel care a fost prins in incaierare impotriva vointei sale sau care a incercat sa-i desparta pe altii.

 

Cuprins

 

 

CAPITOLUL III - Infractiuni savarsite asupra unui membru de familie

 


 


Art. 199: Violenta in familie
(1) Daca faptele prevazute in art. 188, art. 189 si art. 193-195 sunt savarsite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o patrime.
(2) In cazul infractiunilor prevazute in art. 193 si art. 196 savarsite asupra unui membru de familie, actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu. impacarea inlatura raspunderea penala.

Art. 200: Uciderea ori vatamarea nou-nascutului savarsita de catre mama
(1) Uciderea copilului nou-nascut imediat dupa nastere, dar nu mai tarziu de 24 de ore, savarsita de catre mama aflata in stare de tulburare psihica se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Daca faptele prevazute in art. 193-195 sunt savarsite asupra copilului nou-nascut imediat dupa nastere, dar nu mai tarziu de 24 de ore, de catre mama aflata in stare de tulburare psihica, limitele speciale ale pedepsei sunt de o luna si, respectiv, 3 ani.

 

 

CAPITOLUL IV - Agresiuni asupra fatului

 

 


 


Art. 201: Intreruperea cursului sarcinii
(1) Intreruperea cursului sarcinii savarsita in vreuna dintre urmatoarele imprejurari:
a) in afara institutiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate in acest scop;
b) de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrica-ginecologie si drept de libera practica medicala in aceasta specialitate;
c) daca varsta sarcinii a depasit paisprezece saptamani,
se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Intreruperea cursului sarcinii, savarsita in orice conditii, fara consimtamantul femeii insarcinate, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a cauzat femeii insarcinate o vatamare corporala, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca fapta a avut ca urmare moartea femeii insarcinate, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Cand faptele au fost savarsite de un medic, pe langa pedeapsa inchisorii, se va aplica si interzicerea exercitarii profesiei de medic.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) si alin. (2) se pedepseste.

(6) Nu constituie infractiune intreruperea cursului sarcinii in scop terapeutic efectuata de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta sarcinii de douazeci si patru de saptamani, sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii, in scop terapeutic, in interesul mamei sau al fatului.

(7) Nu se pedepseste femeia insarcinata care isi intrerupe cursul sarcinii.

Art. 202: Vatamarea fatului
(1) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a impiedicat instalarea vietii extrauterine se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 7 ani.
(2) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Vatamarea fatului in timpul sarcinii, prin care s-a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(4) Vatamarea fatului savarsita in timpul nasterii de catre mama aflata in stare de tulburare psihica se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. (1) si alin. (2) , ale carei limite se reduc la jumatate.
(5) Daca faptele prevazute in alin. (1) -(4) au fost savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
(6) Nu constituie infractiune faptele prevazute in alin. (1) -(3) savarsite de un medic sau de persoana autorizata sa asiste nasterea sau sa urmareasca sarcina, daca acestea au fost savarsite in cursul actului medical, cu respectarea prevederilor specifice profesiei si au fost facute in interesul femeii gravide sau al fatului, ca urmare a riscului inerent exercitarii actului medical.
(7) Vatamarea fatului in perioada sarcinii de catre femeia insarcinata nu se pedepseste.

 

 

Cuprins

 

 

 

CAPITOLUL V - Infractiuni privind obligatia de asistenta a celor in primejdie

 


 


Art. 203: Lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunta de indata autoritatile de catre cel care a gasit o persoana a carei viata, integritate corporala sau sanatate este in pericol si nu are putinta de a se salva se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta nu constituie infractiune daca, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viata, integritatea corporala sau sanatatea sa.

Art. 204: Impiedicarea ajutorului
Impiedicarea interventiei ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent si grav pentru viata, integritatea corporala sau sanatatea acesteia se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

 

 

 

CAPITOLUL VI - Infractiuni contra libertatii persoanei
 


Art. 205: Lipsirea de libertate in mod ilegal
(1) Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 7 ani.
(2) Se considera lipsire de libertate si rapirea unei persoane aflate in imposibilitatea de a-si exprima vointa ori de a se apara.
(3) Daca fapta este savarsita:
a) de catre o persoana inarmata;
b) asupra unui minor;
c) punand in pericol sanatatea sau viata victimei, pedeapsa este inchisoarea cuprinsa intre 3 si 10 ani.
(4) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) -(3) se pedepseste.

Art. 206: Amenintarea
(1) Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa ii produca o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 207: Santajul
(1) Constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, in scopul de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata ori pentru un membru de familie al acesteia, in scopul prevazut in alin. (1) .
(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au fost comise in scopul de a dobandi in mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Art. 208: Hartuirea
(1) Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

 

 

 

 

Cuprins

 

 

CAPITOLUL VII - Traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile

 


 


Art. 209: Sclavia
Punerea sau tinerea unei persoane in stare de sclavie, precum si traficul de sclavi se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 210: Traficul de persoane
(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unei persoane in scopul exploatarii acesteia, savarsita:
a) prin constrangere, rapire, inducere in eroare sau abuz de autoritate;
b) profitand de imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa ori de starea de vadita vulnerabilitate a acelei persoane;
c) prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase in schimbul consimtamantului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Traficul de persoane savarsit de un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani.

(3) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.
Potrivit Deciziei nr. 16/2007, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 542 din 17 iulie 2008, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în aplicarea dispozițiilor incriminatorii ale art. 329 din C.P. anterior [art. 213 C.P. actual] și ale art. 12 [art. 210 C.P. actual] și 13 [art. 211 C.P. actual] din Legea nr. 678/2001 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, a stabilit că:

4. În situația unor acte de recrutare, transportare, transferare, cazare sau primire a unei persoane, prin amenințare, violență, răpire, fraudă ori înșelăciune, abuz de autoritate sau prin alte forme de constrângere ori profitând de imposibilitatea acelei persoane de a-și exprima voința sau prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obținerea consimțământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane, fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de persoane, prevăzută de art. 12 din Legea nr. 678/2001[art. 210 C.P. actual].

5. În cazul în care o persoană acționează asupra altei persoane prin modalitățile arătate la pct. 2 și 3, îndemnând, înlesnind sau trăgând foloase ori recrutând sau traficând persoane majore în vederea practicării de bunăvoie a prostituției, iar ulterior acționează asupra aceleiași persoane și prin modalitățile arătate în conținutul textului art. 12 din Legea nr. 678/2001, se va reține săvârșirea atât a infracțiunii prevăzute de art. 329 alin. 1 din C.P. anterior [art. 213 alin. (1) C.P. actual] sau art. 329 alin. 2 tezele I și II [art. 213 alin. (2) C.P. actual] din Codul penal, după caz, cât și a infracțiunii prevăzute de art. 12 din Legea nr. 678/2001 [art. 210 C.P. actual], în concurs real.

* Conform "Analizei deciziilor pronunțate în recursurile în interesul legii în materie penală și procesual penală cu privire la efectele acestora în contextul noilor reglementări", publicată pe site-ul Ministerului Public:

"Diferențele dintre infracțiunile la care se referă decizia se mențin și în prezent cu observația că acestea rezultă din latura obiectivă a infracțiunilor și nu din obiectul juridic generic al acestora. 
Prin urmare punctul 2 și 4 al deciziei va produce efecte în continuare. De asemenea punctul 5 al deciziei acesta rămâne de actualitate.

În concluzie, decizia pronunțată în recurs în interesul legii va produce efecte în continuare (cu excepția punctelor 1 și 3), începând cu 1 februarie 2014 impunându-se corelarea dispozițiilor legale invocate în cuprinsul acesteia cu noile prevederi (art. 213, 210 și 211 din Noul Cod penal)." 


Art. 211: Traficul de minori
(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Daca fapta a fost savarsita in conditiile art. 210 alin. (1) sau de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.

Art. 212: Supunerea la munca fortata sau obligatorie
Fapta de a supune o persoana, in alte cazuri decat cele prevazute de dispozitiile legale, la prestarea unei munci impotriva vointei sale sau la o munca obligatorie se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 3 ani.

Art. 213: Proxenetismul
(1) Determinarea sau inlesnirea practicarii prostitutiei ori obtinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicarii prostitutiei de catre una sau mai multe persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) In cazul in care determinarea la inceperea sau continuarea practicarii prostitutiei s-a realizat prin constrangere, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Daca faptele sunt savarsite fata de un minor, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.

(4) Prin practicarea prostitutiei se intelege intretinerea de acte sexuale cu diferite persoane in scopul obtinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.

Potrivit Deciziei nr. 16/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 542 din 17 iulie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in aplicarea dispozitiilor incriminatorii ale art. 329 din C.P. anterior [art. 213 C.P. actual] si ale art. 12 [art. 210 C.P. actual] si 13 [art. 211 C.P. actual] din Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, a stabilit ca:

[...]

2. Drept urmare, in cazul in care o persoana, fara a intrebuinta constrangeri, indeamna sau inlesneste practicarea prostitutiei ori trage foloase de pe urma practicarii prostitutiei de catre persoane majore, savarseste infractiunea de proxenetism prevazuta de art. 329 alin. 1 din C.P. anterior [art. 213 alin. (1) C.P. actual].

[...]

4. In situatia unor acte de recrutare, transportare, transferare, cazare sau primire a unei persoane, prin amenintare, violenta, rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau prin alte forme de constrangere ori profitand de imposibilitatea acelei persoane de a-si exprima vointa sau prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane, fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de persoane, prevazuta de art. 12 din Legea nr. 678/2001[art. 210 C.P. actual].

5. In cazul in care o persoana actioneaza asupra altei persoane prin modalitatile aratate la pct. 2 si 3, indemnand, inlesnind sau tragand foloase ori recrutand sau traficand persoane majore in vederea practicarii de bunavoie a prostitutiei, iar ulterior actioneaza asupra aceleiasi persoane si prin modalitatile aratate in continutul textului art. 12 din Legea nr. 678/2001, se va retine savarsirea atat a infractiunii prevazute de art. 329 alin. 1 din C.P. anterior [art. 213 alin. (1) C.P. actual] sau art. 329 alin. 2 tezele I si II [art. 213 alin. (2) C.P. actual] din Codul penal, dupa caz, cat si a infractiunii prevazute de art. 12 din Legea nr. 678/2001 [art. 210 C.P. actual], in concurs real.

* Conform "Analizei deciziilor pronuntate in recursurile in interesul legii in materie penala si procesual penala cu privire la efectele acestora in contextul noilor reglementari" publicata pe site-ul Ministerului Public:

"Diferentele dintre infractiunile la care se refera decizia se mentin si in prezent cu observatia ca acestea rezulta din latura obiectiva a infractiunilor si nu din obiectul juridic generic al acestora, prin urmare punctele 2 si 4 ale deciziei vor produce efecte.

In ceea ce priveste punctul 5 al deciziei acesta ramane de actualitate.

In concluzie, decizia pronuntata in recurs in interesul legii va produce efecte in continuare (cu exceptia punctelor 1 si 3), incepand cu 1 februarie 2014 impunandu-se corelarea dispozitiilor legale invocate in cuprinsul acesteia cu noile prevederi (art. 213, 210 si 211 din Noul Cod penal)." Art. 214: Exploatarea cersetoriei
(1) Fapta persoanei care determina un minor sau o persoana cu dizabilitati fizice ori psihice sa apeleze in mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiaza de foioase patrimoniale de pe urma acestei activitati se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta este savarsita in urmatoarele imprejurari:
a) de parinte, tutore, curator ori de catre cel care are in ingrijire persoana care cerseste;
b) prin constrangere,
pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 215: Folosirea unui minor in scop de cersetorie
Fapta majorului care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, folosindu-se in acest scop de prezenta unui minor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 216: Folosirea serviciilor unei persoane exploatate
Fapta de a utiliza serviciile prevazute in art. 182, prestate de o persoana despre care beneficiarul stie ca este victima a traficului de persoane ori a traficului de minori, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Art. 2161: Folosirea prostitutiei infantile

Intretinerea oricarui act de natura sexuala cu un minor care practica prostitutia se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. 

Art. 217: Sanctionarea tentativei
Tentativa la infractiunile prevazute in art. 209-211 si art. 213 alin. (2) se pedepseste.

 

Cuprins

 

 

CAPITOLUL VIII - Infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale

 


 


Art. 218: Violul
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise in conditiile alin. (1) .
(3) Pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand:
a) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
b) victima este ruda in linie directa, frate sau sora;
c) victima nu a implinit varsta de 16 ani;
d) fapta a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice;
e) fapta a avut ca urmare vatamarea corporala;
f) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna.
(4) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 18 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(5) Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. (1) si alin. (2) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(6) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) -(3) se pedepseste.


Potrivit Deciziei nr. 17/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 866 din 22.12.2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a stabilit ca:

1. Raportul sexual savarsit in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, atunci cand victima este membru al familiei, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, atat inainte, cat si dupa ce aceasta a implinit 15 ani [16 ani, potrivit Noului Cod Penal], intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol prevazute de art. 197 alin. 1 Cod penal vechi [art. 218 alin. 1 din Noul Cod penal] raportat la alin. 2 lit. b1) [art. 218 alin. 3 lit. b) din Noul Cod penal] si alin. 3 teza I [art. 218 alin. 3 lit c) din Noul Cod Penal], cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal vechi [art. 35 alin. 1 din Noul Cod Penal].

* Conform "Analizei deciziilor pronuntate in recursurile in interesul legii in materie penala si procesual penala cu privire la efectele acestora in contextul noilor reglementari" publicata de Ministerul Public, "punctul I al Deciziei va produce efecte in continuare, urmand a se tine seama de modificarile aduse de art.218 alin.3 lit.b, c din Codul penal actual in ceea ce priveste subiectul pasiv (persoanele vizate, varsta acestora).

De asemenea, potrivit acestei analize, pct.2 al Deciziei nu mai produce efecte fata de modificarea formei agravate a violului, prevazuta de alin.3 lit.b a art. 218 (calitatea victimei de membru a familiei fiind inlocuita cu aceea de ruda in linie directa frate sau sora) precum si infractiunii de incest (aceasta presupunand un raport sexual consimtit – art.377 din Codul penal). In atare situatie, concurs de infractiuni intre viol si incest nu mai poate fi retinut." 


Art. 219: Agresiunea sexuala
(1) Actul de natura sexuala, altul decat cele prevazute in art. 218, cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara sau de a-si exprima vointa ori profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand:
a) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
b) victima este ruda in linie directa, frate sau sora;
c) victima nu a implinit varsta de 16 ani;
d) fapta a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice;
e) fapta a avut ca urmare vatamarea corporala;
f) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna.
(3) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi,
(4) Daca actele de agresiune sexuala au fost precedate sau urmate de savarsirea actelor sexuale prevazute in art. 218 alin. (1) si alin. (2) , fapta constituie viol,
(5) Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. (1) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(6) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) si alin. (2) se pedepseste.

Art. 220: Actul sexual cu un minor
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum si orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise cu un minor cu varsta intre 13 si 15 ani se pedepsesc cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1) , savarsita asupra unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Fapta prevazuta in alin. (1) , comisa de un major cu un minor cu varsta intre 13 si 18 ani, cand majorul a abuzat de autoritatea ori influenta sa asupra victimei, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Fapta prevazuta in alin. (1) -(3) se sanctioneaza cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, atunci cand:
a) minorul este ruda in linie directa, frate sau sora;
b) minorul se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
c) a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice.
(5) Faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) nu se sanctioneaza daca diferenta de varsta nu depaseste 3 ani.

Art. 221: Coruperea sexuala a minorilor
(1) Comiterea unui act de natura sexuala, altul decat cel prevazut in art. 220, impotriva unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani, precum si determinarea minorului sa suporte ori sa efectueze un astfel de act se pedepsesc cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, atunci cand:
a) minorul este ruda in linie directa, frate sau sora;
b) minorul se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
c) fapta a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice.
(3) Actul sexual de orice natura savarsit de un major in prezenta unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(4) Determinarea de catre un majora unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani sa asiste la comiterea unor acte cu caracter exhibitionist ori la spectacole sau reprezentatii in cadrul carora se comit acte sexuale de orice natura, precum si punerea la dispozitia acestuia de materiale cu caracter pornografic se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(5) Faptele prevazute in alin. (1) nu se sanctioneaza daca diferenta de varsta nu depaseste 3 ani.

Art. 222: Racolarea minorilor in scopuri sexuale
Fapta persoanei majore de a-i propune unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani sa se intalneasca, in scopul comiterii unui act dintre cele prevazute in art. 220 sau art. 221, inclusiv atunci cand propunerea a fost facuta prin mijloacele de transmitere la distanta, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.

Art. 223: Hartuirea sexuala
(1) Pretinderea in mod repetat de favoruri de natura sexuala in cadrul unei relatii de munca sau al unei relatii similare, daca prin aceasta victima a fost intimidata sau pusa intr-o situatie umilitoare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

 

Cuprins

 

 

CAPITOLUL IX - Infractiuni ce aduc atingere domiciliului si vietii private

 


 


Art. 224: Violarea de domiciliu
(1) Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, ori refuzul de a le parasi la cererea acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda,
(2) In cazul in care fapta este savarsita de o persoana inarmata, in timpul noptii ori prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 225: Violarea sediului profesional
(1) Patrunderea fara drept, in orice mod, in oricare dintre sediile unde o persoana juridica sau fizica isi desfasoara activitatea profesionala ori refuzul de a le parasi la cererea persoanei indreptatite se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) In cazul in care fapta este savarsita de o persoana inarmata, in timpul noptii ori prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 226: Violarea vietii private
(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinand de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1) , catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(4) Nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;
b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;
c) daca faptuitorul surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
d) daca surprinde fapte de interes public, care au semnificatie pentru viata comunitatii si a caror divulgare prezinta avantaje publice mai mari decat prejudiciul produs persoanei vatamate.
(5) Plasarea, fara drept, de mijloace tehnice de inregistrare audio sau video, in scopul savarsirii faptelor prevazute in alin. (1) si alin. (2) , se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 227: Divulgarea secretului profesional
(1) Divulgarea, fara drept, a unor date sau informatii privind viata privata a unei persoane, de natura sa aduca un prejudiciu unei persoane, de catre acela care a luat cunostinta despre acestea in virtutea profesiei ori functiei si care are obligatia pastrarii confidentialitatii cu privire la aceste date, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

 


 

 

 

Codul penal actualizat 2018 – Legea 286/2009 republicata

 

Folosind linkul urmator gasiti varianta actualizata pentru Codul de procedura penala actualizat 2018

de Redactia E-juridic.ro
Data aparitiei: 05 Noiembrie 2018
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Infractiuni contra persoanei - art. 188-227 Noul Cod Penal 2019":
Rating:

Nota: 4.11 din 5 din 31 voturi


Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
©2021 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016