Conditii generale ecatii, poate dispune luarea masurii controlului judiciar fata de inculpat, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la alin. (1).
Conditii generale Art. 216 (1) În cursul urmaririi penale, procurorul poate dispune luarea masurii controlului judiciar pe cautiune fata de inculpat, daca sunt întrunite conditiile prevazute la art. 223 alin. (1) si (2), luarea acestei masuri este suficienta pentru realizarea scopului prevazut la art. 20
Conditiile generale de luare a masurii arestului la domiciliu Art. 218 (1) Arestul la domiciliu se dispune de catre judecatorul de drepturi si libertati, de catre judecatorul de camera preliminara sau de catre instanta de judecata, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 223 si luarea acestei masuri este necesara si suficienta pentru realizar
Informarea privind conditiile speciale de executare a retinerii si arestarii preventive dispuse fata de minor Art. 244^1 (1) Daca persoana retinuta sau arestata este minor, odata cu informarea prevazuta la art. 209 alin. (17) si art. 228 alin. (2), acesteia i se comunica si dreptul la conditii speciale de executare, potrivit art. 244. (2) Informarea prevazuta la alin. (1) se face si catre parinti sau, dup
Autorizari sau alte conditii prealabile efectuarii in continuare a urmaririi penale fata de o persoana Art. 294^1 Ori de câte ori este necesara o autorizare sau îndeplinirea unei alte conditii prealabile pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmaririi penale fata de o anumita persoana, parchetul, odata cu sesizarea institutiei competente, înainteaza un referat î
Conditiile generale de luare a masurilor asiguratorii folosi si partii civile. (7) Masurile asiguratorii luate în conditiile alin. (1) sunt obligatorii în cazul în care persoana vatamata este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restrânsa. (8) Nu pot fi sechestrate bunuri care apartin u
Respingerea cererii pentru neindeplinirea conditiilor de forma si fond Art. 532 (1) Cererea de reabilitare se respinge pentru neîndeplinirea conditiilor de forma si fond în urmatoarele cazuri: a) a fost introdusa înainte de termenul legal; b) lipseste mentiunea prevazuta la art. 530 alin. (3) lit. a) si petitionarul nu s-a prezentat la termenul de
Cazurile si conditiile in care se poate dispune perchezitia domiciliara Art. 157
(1) Perchezitia domiciliara ori a bunurilor aflate în domiciliu poate fi dispusa daca exista o suspiciune rezonabila cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o persoana ori la detinerea unor obiecte sau înscrisuri ce au legatura cu o infractiune si se presupune ca perchezitia poate conduce la descoperirea si strângerea probelor cu privire la aceasta infractiune, la conservarea urmelor savârsirii infractiunii sau la prinderea suspectului ori inculpatului.
(2) Prin domiciliu se întelege o locuinta sau orice spatiu delimitat în orice mod ce apartine ori este folosit de o persoana fizica sau juridica.
Cazurile si conditiile in care se efectueaza perchezitia corporala Art. 165
(1) Perchezitia corporala presupune examinarea corporala externa a unei persoane, a cavitatii bucale, a nasului, a urechilor, a parului, a îmbracamintei, a obiectelor pe care o persoana le are asupra sa sau sub controlul sau, la momentul efectuarii perchezitiei.
(2) În cazul în care exista o suspiciune rezonabila ca prin efectuarea unei perchezitii corporale vor fi descoperite urme ale infractiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezinta importanta pentru aflarea adevarului în cauza, organele judiciare sau orice autoritate cu atributii în asigurarea ordinii si securitatii publice procedeaza la efectuarea acesteia.
Scopul, conditiile generale de aplicare si categoriile masurilor preventive Art. 202
(1) Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savârsit o infractiune si daca sunt necesare în scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al împiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savârsirii unei alte infractiuni.
(2) Nicio masura preventiva nu poate fi dispusa, confirmata, prelungita sau mentinuta daca exista o cauza care împiedica punerea în miscare sau exercitarea actiunii penale.
(3) Orice masura preventiva trebuie sa fie proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse persoanei fata de care este luata si necesara pentru realizarea scopului urmarit prin dispunerea acesteia.
(4) Masurile preventive sunt:
a) retinerea;
b) controlul judiciar;
c) controlul judiciar pe cautiune;
d) arestul la domiciliu;
e) arestarea preventiva.
Conditiile si cazurile de aplicare a masurii arestarii preventive Art. 223
(1) Masura arestarii preventive poate fi luata de catre judecatorul de drepturi si libertati, în cursul urmaririi penale, de catre judecatorul de camera preliminara, în procedura de camera preliminara, sau de catre instanta de judecata în fata careia se afla cauza, în cursul judecatii, numai daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savârsit o infractiune si exista una dintre urmatoarele situatii:
a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmarirea penala sau de la judecata, ori a facut pregatiri de orice natura pentru astfel de acte;
b) inculpatul încearca sa influenteze un alt participant la comiterea infractiunii, un martor ori un expert sau sa distruga, sa altereze, sa ascunda ori sa sustraga mijloace materiale de proba sau sa determine o alta persoana sa aiba un astfel de comportament;
c) inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau încearca sa realizeze o întelegere frauduloasa cu aceasta;
d) exista suspiciunea rezonabila ca, dupa punerea în miscare a actiunii penale împotriva sa, inculpatul a savârsit cu intentie o noua infractiune sau pregateste savârsirea unei noi infractiuni.
(2) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savârsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de droguri, de efectuare de operatiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, o infractiune privind nerespectarea regimului armelor, munitiilor, materialelor nucleare, al materiilor explozive si al precursorilor de explozivi restrictionati, trafic si exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede, timbre sau de alte valori, santaj, viol, act sexual cu un minor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, lipsire de libertate în mod ilegal, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, ultrajul contra bunelor moravuri, o infractiune de coruptie, o infractiune savârsita prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor împrejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru înlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.
Conditii speciale de aplicare fata de minori a masurilor preventive Art. 243
(1) Fata de suspectul si inculpatul minor se pot dispune masuri preventive potrivit dispozitiilor prevazute în sectiunile 1-7 din prezentul capitol, cu derogarile si completarile prevazute în prezentul articol.
(2) Retinerea si arestarea preventiva pot fi dispuse fata de un minor, în mod exceptional, numai daca efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalitatii si dezvoltarii acestuia nu sunt disproportionate fata de scopul urmarit prin luarea masurii.
(3) La stabilirea duratei pentru care se ia masura arestarii preventive se are în vedere vârsta inculpatului de la data când se dispune asupra luarii, prelungirii sau mentinerii acestei masuri.
(4) Când s-a dispus retinerea sau arestarea preventiva a unui minor, încunostintarea prevazuta la art. 210 si 228 se face, în mod obligatoriu, si catre reprezentantul legal al acestuia sau, dupa caz, catre persoana în îngrijirea ori supravegherea careia se afla minorul.
Conditii speciale de executare a retinerii si arestarii preventive dispuse fata de minori Art. 244
Regimul special de detentie al minorilor, în raport cu particularitatile vârstei, astfel încât masurile preventive luate fata de acestia sa nu prejudicieze dezvoltarea lor fizica, psihica sau morala, va fi stabilit prin legea privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Conditiile de aplicare si continutul masurii Art. 245
(1) Judecatorul de drepturi si libertati, pe durata urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara, în cursul procedurii de camera preliminara, sau instanta, în cursul judecatii, poate dispune obligarea provizorie la tratament medical a suspectului sau inculpatului, daca se afla în situatia prevazuta de art. 109 alin. (1) din
Codul penal.
(2) Masura prevazuta la alin. (1) consta în obligarea suspectului sau inculpatului sa urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate, pâna la însanatosire sau pâna la obtinerea unei ameliorari care sa înlature starea de pericol.
(3) Judecatorul de drepturi si libertati si judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra masurii prevazute la alin. (1) în camera de consiliu, prin încheiere motivata. Instanta se pronunta asupra masurii prin încheiere motivata.
Conditiile de aplicare si continutul masurii Art. 247
(1) Judecatorul de drepturi si libertati, în cursul urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara, pe durata procedurii de camera preliminara, sau instanta, în cursul judecatii, poate dispune internarea medicala provizorie a suspectului sau inculpatului care este bolnav mintal ori consumator cronic de substante psihoactive, daca luarea masurii este necesara pentru înlaturarea unui pericol concret si actual pentru siguranta publica.
(2) Masura prevazuta la alin. (1) consta în internarea medicala nevoluntara a suspectului sau inculpatului într-o unitate specializata de asistenta medicala, pâna la însanatosire sau pâna la ameliorarea care înlatura starea de pericol ce a determinat luarea masurii.
(3) Dispozitiile art. 245 alin. (3) se aplica în mod corespunzator.
Conditiile de admisibilitate Art. 472
Recursul în interesul legii este admisibil numai daca se face dovada ca problemele de drept care formeaza obiectul judecatii au fost solutionate în mod diferit prin hotarâri judecatoresti definitive, care se anexeaza la cerere.
Conditiile de punere in miscare sau de exercitare a actiunii penale Art. 15
Actiunea penala se pune în miscare si se exercita când exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca o persoana a savârsit o infractiune si nu exista cazuri care împiedica punerea în miscare sau exercitarea acesteia.
Conditiile incheierii acordului de recunoastere a vinovatiei Art. 480
(1) Acordul de recunoastere a vinovatiei se poate încheia numai cu privire la infractiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 15 ani.
(2) Acordul de recunoastere a vinovatiei se încheie atunci când, din probele administrate, rezulta suficiente date cu privire la existenta faptei pentru care s-a pus în miscare actiunea penala si cu privire la vinovatia inculpatului. La încheierea acordului de recunoastere a vinovatiei, asistenta juridica este obligatorie.
(3) Inculpatul beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege în cazul pedepsei închisorii si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege în cazul pedepsei amenzii.
(4) Inculpatul beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege în cazul pedepsei închisorii si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege în cazul pedepsei amenzii. Pentru inculpatii minori se va tine seama de aceste aspecte la alegerea masurii educative; în cazul masurilor educative privative de libertate, limitele perioadelor pe care se dispun aceste masuri, prevazute de lege, se reduc cu o treime.
Competenta curtii de apel e legii si de ceilalti membri ai înaltului cler, care au cel putin rangul de arhiereu sau echivalent al acestuia; f) infractiunile savârsite de magistratii-asistenti de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, de judecatorii de la curtile de apel si Curtea Militara de Apel, precum
Exceptiile de necompetenta ea cercetarii judecatoresti. (3) Exceptia de necompetenta teritoriala poate fi invocata în conditiile alin. (2). (4) Exceptiile de necompetenta pot fi invocate din oficiu, de catre procuror, de catre persoana vatamata sau de catre parti.
Organele de urmarire penala ie acordul de recunoastere a vinovatiei, în conditiile legii; f) formuleaza si exercita contestatiile si caile de atac prevazute de lege împotriva hotarârilor judecatoresti; g) îndeplineste orice alte atributii prevazute de lege. (4) Atributiile organelor de cercetare pena
Competenta organelor de cercetare penala e de lege. (2) Organele de cercetare penala speciale efectueaza acte de urmarire penala numai în conditiile art. 55 alin. (5) si (6), corespunzator specializarii structurii din care fac parte, în cazul savârsirii infractiunilor de catre militari sau în cazul savârsirii
Dispozitii comune circ;n conditiile prevazute la art. 41 se efectueaza de catre organul de urmarire penala din circumscriptia instantei competente sa judece cauza, daca legea nu dispune altfel. (4) Conflictul de competenta dintre 2 sau mai multi procurori se rezolva de catre procurorul ierarhic superior comun acesto
Recuzarea proces-verbal sau, dupa caz, în încheierea de sedinta. (5) Nerespectarea conditiilor prevazute la alin. (2) - (4) sau formularea unei cereri de recuzare împotriva aceleiasi persoane pentru acelasi caz de incompatibilitate cu aceleasi temeiuri de fapt invocate într-o cerere a
Persoanele audiate in cursul procesului penal Art. 104 În cursul procesului penal, în conditiile prevazute de lege, pot fi audiate urmatoarele persoane: suspectul, inculpatul, persoana vatamata, partea civila, partea responsabila civilmente, martorii si expertii.
Modul de audiere a persoanei vatamate propune administrarea de probe, de a ridica exceptii si de a pune concluzii, în conditiile prevazute de lege; d) dreptul de a fi încunostintata cu privire la desfasurarea procedurii, dreptul de a formula plângere prealabila, precum si dreptul de a se constitui parte civila; e) ob
Modul de audiere a partii civile si a partii responsabile civilmente a pune concluzii în legatura cu solutionarea laturii civile a cauzei, în conditiile prevazute de lege.
Protectia persoanei vatamate si a partii civile Art. 113 (1) Atunci când sunt îndeplinite conditiile prevazute de lege referitoare la statutul de martor amenintat sau vulnerabil ori pentru protectia vietii private sau a demnitatii, organul de urmarire penala poate dispune fata de persoana vatamata ori fata de partea civila masurile d
Obiectul si limitele declaratiei martorului obligatiei de a pastra secretul sau confidentialitatea. (5) Declaratia data în conditiile alin. (4) nu constituie infractiune.
Comunicarea drepturilor si obligatiilor rilejuite de chemarea în fata organelor judiciare, atunci când sunt îndeplinite conditiile prevazute de lege; b) obligatia de a se prezenta la chemarile organelor judiciare, atragându-i-se atentia ca, în cazul neîndeplinirii acestei obligatii, se poate emite mand
Masurile de protectie dispuse in cursul urmaririi penale libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta, în conditii de confidentialitate. (4) Procurorul dispune acordarea statutului de martor amenintat si aplicarea masurilor de protectie prin ordonanta motivata, care se pastreaza în conditii de confidentialitate. (5) Procurorul v
Dispunerea masurii protectiei martorului in cursul judecatii re se dispune masura de protectie se pastreaza în conditii de confidentialitate. Daca protectia martorului este necesara si dupa ramânerea definitiva a hotarârii, sunt aplicabile dispozitiile legii speciale. (8) Masurile de protectie prevazute la art. 127 lit. a) si b) se comunica
Audierea martorului protejat se afla organul judiciar. (2) La solicitarea organului judiciar sau a martorului audiat în conditiile alin. (1), la luarea declaratiei poate participa un consilier de probatiune, care are obligatia de a pastra secretul profesional cu privire la datele de care a luat cunostinta în timpul
Procedura de emitere a mandatului de perchezitie domiciliara n locuri învecinate, mandatul de perchezitie este valabil, în conditiile legii, si pentru aceste locuri. Continuarea efectuarii perchezitiei în aceasta situatie se încuviinteaza de catre procuror. (4) Procurorul înainteaza cererea împreuna cu dosarul cauzei judec
Efectuarea perchezitiei domiciliare a perchezitiei este extinsa în locuintele învecinate în conditiile art. 158 alin. (3), persoanele din aceste spatii vor fi înstiintate cu privire la extinderea efectuarii perchezitiei. (8) Persoanelor prevazute la alin. (5) si (6) li se solicita, înainte de încep
Procesul-verbal de perchezitie ticipe la perchezitie; g) descrierea amanuntita a locului si conditiilor în care înscrisurile, obiectele sau urmele infractiunii au fost descoperite si ridicate, enumerarea si descrierea lor amanuntita, pentru a putea fi recunoscute; mentiuni cu privire la locul si conditiile în c
Masurile privind obiectele ori inscrisurile ridicate persoanei careia îi apartin, cu exceptia celor care sunt supuse confiscarii, în conditiile legii. (5) Obiectele ce servesc ca mijloc de proba, daca nu sunt supuse confiscarii, în conditiile legii, pot fi restituite, chiar înainte de solutionarea definitiva a procesului, pers
Efectuarea perchezitiei corporale eri intervenite; f) descrierea amanuntita a locului si conditiilor în care înscrisurile, obiectele sau urmele infractiunii au fost descoperite si ridicate, enumerarea si descrierea lor amanuntita, pentru a putea fi recunoscute; mentiuni cu privire la locul si conditiile în care su
Perchezitia unui vehicul Art. 167 (1) Perchezitia unui vehicul consta în examinarea exteriorului ori interiorului unui vehicul sau a altui mijloc de transport ori a componentelor acestora. (2) Perchezitia unui vehicul se efectueaza în conditiile prevazute la art. 165 alin. (2). (3) Prevederile art. 162, 165 s
Perchezitia informatica nformatica se dispune de catre instanta, din oficiu sau la cererea procurorului, a partilor ori a persoanei vatamate, în cazurile prevazute la alin. (2). Mandatul de efectuare a perchezitiei informatice dispuse de instanta se comunica procurorului, care procedeaza potrivit alin. (8) - (15).
Predarea obiectelor, inscrisurilor sau a datelor informatice posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada. (2) De asemenea, în conditiile alin. (1), organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune ca: a) orice persoana fizica sau juridica de pe teritoriul României sa comunice anumite date informat
Ridicarea silita de obiecte si inscrisuri matice au caracter secret ori confidential, prezentarea sau predarea se face în conditii care sa asigure pastrarea secretului ori a confidentialitatii.
Calea de atac impotriva incheierilor prin care se dispune asupra masurilor preventive in cursul urmaririi penale od corespunzator. (11) Daca sunt întrunite conditiile prevazute de lege, se poate dispune luarea uneia dintre masurile preventive prevazute la art. 202 alin. (4) lit. b) -d) sau majorarea cuantumului cautiunii. (12) În cazul admiterii contestatiei formulate de inculpat împotriva
Calea de atac impotriva incheierilor prin care se dispune asupra masurilor preventive in procedura camerei preliminare eliminare asupra masurilor preventive se solutioneaza de un alt complet al aceleiasi instante, în conditiile legii. (3) Contestatia formulata împotriva încheierii prin care s-a dispus luarea sau mentinerea unei masuri preventive ori prin care s-a constatat încetarea de drept
Calea de atac impotriva incheierilor prin care se dispune asupra masurilor preventive in cursul judecatii ratei masurii preventive dispuse anterior. (7) Daca sunt întrunite conditiile prevazute de lege, instanta poate dispune luarea uneia dintre masurile preventive prevazute la art. 202 alin. (4) lit. b) -d) sau majorarea cuantumului cautiunii.
Retinerea Art. 209 (1) Organul de cercetare penala sau procurorul poate dispune retinerea, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 202. (2) Persoanei retinute i se aduc la cunostinta, de îndata, în limba pe care o întelege, infractiunea de care este suspectat si motivele r
Calea de atac impotriva masurii controlului judiciar dispuse de procuror oca masura, daca au fost încalcate dispozitiile legale care reglementeaza conditiile de luare a acesteia, sau poate modifica obligatiile din continutul controlului judiciar. (6^1) Încheierea prin care judecatorul de drepturi si libertati solutioneaza plângerea este definitiva. (7
Continutul controlului judiciar icirc;n conditiile legii. (5) Daca s-a impus inculpatului obligatia prevazuta la alin. (2) lit. a), câte o copie a ordonantei procurorului ori, dupa caz, a minutei, se comunica, în ziua emiterii ordonantei sau a pronuntarii încheierii, inculpatului, unitatii de politie în a
Durata controlului judiciar catre judecatorul de drepturi si libertati. (4) Ordonanta procurorului prin care, în conditiile alin. (2) sau (3), s-a prelungit masura controlului judiciar se comunica în aceeasi zi inculpatului. (5) Împotriva ordonantei procurorului prin care, în conditiile prevazute la a
Continutul cautiunii a arestului la domiciliu sau a arestarii preventive, în conditiile prevazute de lege.
Luarea masurii arestului la domiciliu de catre judecatorul de drepturi si libertati a art. 202 alin. (4) lit. b) si c), daca sunt întrunite conditiile prevazute de lege.
Continutul masurii arestului la domiciliu masura arestarii preventive, în conditiile prevazute de lege.
Propunerea de arestare preventiva a inculpatului in cursul urmaririi penale Art. 224 (1) Procurorul, daca apreciaza ca sunt întrunite conditiile prevazute de lege, întocmeste o propunere motivata de luare a masurii arestarii preventive fata de inculpat, cu indicarea temeiului de drept. (2) Propunerea prevazuta la alin. (1), împreuna cu dosarul cauzei, se
Admiterea propunerii de arestare preventiva in cursul urmaririi penale Art. 226 (1) Judecatorul de drepturi si libertati, daca apreciaza ca sunt întrunite conditiile prevazute de lege, admite propunerea procurorului si dispune arestarea preventiva a inculpatului, prin încheiere motivata. (2) Arestarea preventiva a inculpatului poate fi dispusa pentru cel
Respingerea propunerii de arestare preventiva in cursul urmaririi penale Art. 227 (1) Judecatorul de drepturi si libertati, daca apreciaza ca nu sunt întrunite conditiile prevazute de lege pentru arestarea preventiva a inculpatului, respinge, prin încheiere motivata, propunerea procurorului, dispunând punerea în libertate a inculpatului retinut.
Mandatul de arestare preventiva ment scris în conditii care sa permita autoritatilor destinatare sa îi stabileasca autenticitatea. (5) Daca persoana vatamata a solicitat înstiintarea sa cu privire la eliberarea în orice mod sau evadarea persoanei arestate, judecatorul care a emis mandatul consemneaza aceas
Executarea mandatului de arestare preventiva emis in lipsa inculpatului prin fax, posta electronica sau prin orice mijloc în masura sa produca un document scris în conditii care sa permita autoritatilor destinatare sa îi stabileasca autenticitatea. (3) În situatia în care mandatul de arestare contine erori materiale, dar permite identifica
Durata arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale Art. 233 (1) În cursul urmaririi penale, durata arestarii preventive a inculpatului nu poate depasi 30 de zile, în afara de cazul când este prelungita în conditiile legii. (2) Termenul prevazut la alin. (1) curge de la data punerii în executare a masurii fata de incul
Admiterea propunerii de prelungire a arestarii preventive in cursul urmaririi penale Art. 236 (1) Judecatorul de drepturi si libertati, daca apreciaza ca sunt întrunite conditiile prevazute de lege, admite propunerea procurorului si dispune prelungirea arestarii preventive a inculpatului, prin încheiere motivata. (2) Prelungirea arestarii preventive a inculpatului se p
Respingerea propunerii de prelungire a arestarii preventive in cursul urmaririi penale Art. 237 (1) Judecatorul de drepturi si libertati, daca apreciaza ca nu sunt întrunite conditiile prevazute de lege pentru prelungirea arestarii preventive a inculpatului, respinge, prin încheiere motivata, propunerea procurorului, dispunând punerea în libertate a inculpatul
Arestarea preventiva a inculpatului in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii ivata a procurorului, pentru o perioada de cel mult 30 de zile, pentru aceleasi temeiuri si în aceleasi conditii ca si arestarea preventiva dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati în cursul urmaririi penale. Dispozitiile art. 225-232 se aplica în mod corespunzator. (
Durata maxima a arestarii preventive a inculpatului in cursul judecatii in prima instanta ute la alin. (1), instanta de judecata poate dispune luarea unei alte masuri preventive, în conditiile legii.
Revocarea masurilor preventive si inlocuirea unei masuri preventive cu o alta masura preventiva rc;nlocuieste, din oficiu sau la cerere, cu o masura preventiva mai usoara, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute de lege pentru luarea acesteia si, în urma evaluarii împrejurarilor concrete ale cauzei si a conduitei procesuale a inculpatului, se apreciaza ca masura preventiva
Procedura de aplicare si de ridicare a masurii Art. 246 (1) În cursul urmaririi penale sau al procedurii de camera preliminara, daca apreciaza ca sunt întrunite conditiile prevazute de lege, procurorul înainteaza judecatorului de drepturi si libertati sau judecatorului de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni co
Procedura de aplicare si de ridicare a masurii Art. 248 (1) În cursul urmaririi penale sau al procedurii de camera preliminara, daca apreciaza ca sunt întrunite conditiile prevazute de lege, procurorul înainteaza judecatorului de drepturi si libertati sau judecatorului de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni co
Plangerea a sau de mandatar. (5) Plângerea în forma electronica îndeplineste conditiile de forma numai daca este certificata prin semnatura electronica, în conformitate cu prevederile legale. (6) Plângerea formulata oral se consemneaza într-un proces-verbal de catre organ
Examinarea sesizarii ului competent. (2) În situatia în care plângerea sau denuntul nu îndeplineste conditiile de forma prevazute de lege ori descrierea faptei este incompleta ori neclara, se restituie pe cale administrativa petitionarului, cu indicarea elementelor care lipsesc. (3) Atunci c&ac
Obligatiile organului de urmarire penala in procedura plangerii prealabile Art. 297 (1) La primirea plângerii prealabile, organul de urmarire penala verifica daca aceasta îndeplineste conditiile de forma si daca a fost depusa în termenul prevazut de lege. În cazul în care constata ca este tardiva, organul de cercetare penala înainteaza
Inceperea urmaririi penale Art. 305 (1) Când actul de sesizare îndeplineste conditiile prevazute de lege, organul de urmarire penala dispune începerea urmaririi penale cu privire la fapta savârsita ori a carei savârsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut. (2) Înce
Obligatiile organelor de urmarire penala nculpatului. (4) Organul de urmarire penala se pronunta, prin ordonanta motivata, în conditiile art. 100 alin. (3) si (4), asupra cererilor de administrare a probelor, în limita competentei sale. (5) Când organul de cercetare penala apreciaza ca este necesara administrarea unor m
Dispozitii privind luarea unor masuri fata de faptuitor Art. 310 (1) În cazul infractiunii flagrante, orice persoana are dreptul sa îl prinda pe faptuitor. (2) Daca faptuitorul a fost prins în conditiile alin. (1), persoana care l-a retinut trebuie sa îl predea de îndata, împreuna cu corpurile delicte, precum si cu o
Clasarea Art. 315 (1) Clasarea se dispune când: a) nu se poate începe urmarirea penala, întrucât nu sunt întrunite conditiile de fond si forma esentiale ale sesizarii; b) exista unul dintre cazurile prevazute la art. 16 alin. (1). (2) Ordonanta de clasare cuprinde mentiunile
Restituirea dosarului organului de cercetare penala Art. 317 Procurorul sesizat cu propunerea de clasare de catre organul de cercetare penala, atunci când constata ca nu sunt îndeplinite conditiile legale pentru a dispune clasarea sau când dispune clasarea partial si disjunge cauza conform art. 46, restituie dosarul organului de ce
Procedura in cazul recunoasterii invinuirii Art. 375 (1) Daca inculpatul solicita ca judecata sa aiba loc în conditiile prevazute la art. 374 alin. (4), instanta procedeaza la ascultarea acestuia, dupa care, luând concluziile procurorului si ale celorlalte parti, se pronunta asupra cererii. (1^1) Inculpatul poate recunoaste fapt
Cercetarea judecatoreasca in cazul recunoasterii invinuirii Art. 377 (1) Daca a dispus ca judecata sa aiba loc în conditiile prevazute la art. 375 alin. (1), instanta administreaza proba cu înscrisurile încuviintate. (2) Înscrisurile pot fi prezentate la termenul la care instanta se pronunta asuprea cererii prevazute la art. 375 ali
Audierea martorului si a expertului au a fost ascultat de catre judecatorul de drepturi si libertati în conditiile art. 308, instanta dispune citirea depozitiei date de acesta în cursul urmaririi penale si tine seama de ea la judecarea cauzei. (8) Daca unul sau mai multi martori lipsesc, instanta poate dispune motivat fie
Consemnarea declaratiilor Art. 382 Declaratiile si raspunsurile inculpatilor, ale martorilor ori ale altor persoane audiate în cauza se consemneaza întocmai în conditiile prevazute la art. 110 alin. (1) - (4), întrebarile respinse urmând a fi consemnate în încheierea de sedinta potr
Reluarea cercetarii judecatoresti sau a dezbaterilor revederile privind citarea se aplica în mod corespunzator. (2) Daca judecata a avut loc în conditiile art. 375 alin. (1) si (2), iar instanta constata ca pentru solutionarea actiunii penale se impune administrarea altor probe în afara înscrisurilor prevazute la art. 377 alin
Rezolvarea actiunii penale zonabila, ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savârsita de inculpat, în conditiile art. 80-82 din Codul penal. (4) Amânarea aplicarii pedepsei se pronunta daca instanta constata, dincolo de orice îndoiala rezonabila, ca fapta exista, constituie infractiune si a
Dispozitiile cu privire la masurile preventive neprivativa de libertate. (4) Hotarârea pronuntata în conditiile alin. (1) - (3) cu privire la masurile preventive este executorie. (5) Când, potrivit dispozitiilor prevazute la alin. (1) - (3), inculpatul este pus în libertate, instanta comunica aceasta administratiei loc
Continutul dispozitivului arârea a fost pronuntata si a faptului ca pronuntarea s-a facut în sedinta publica.
Pronuntarea hotararii 5 zile. Presedintele sau, dupa caz, alt membru al completului pronunta minuta hotarârii, în conditiile alin. (1), daca legea nu prevede altfel. (3) La pronuntarea hotarârii partile si persoana vatamata nu se citeaza.
Scopul recursului in casatie si instanta competenta Art. 433 Recursul în casatie urmareste sa supuna Înaltei Curti de Casatie si Justitie judecarea, în conditiile legii, a conformitatii hotarârii atacate cu regulile de drept aplicabile.
Declararea recursului in casatie circ;n casatie cu respectarea, în ceea ce priveste latura civila, a conditiilor prevazute de legea civila. Inculpatul minor nu poate retrage recursul în casatie declarat personal sau de reprezentantul sau legal. (5) Recursul în casatie declarat de procuror poate fi retras de procu
Admiterea in principiu ncheiere. (4) În cazul în care instanta constata ca cererea îndeplineste conditiile prevazute la art. 434-438, dispune prin încheiere admiterea în principiu a cererii de recurs în casatie si trimite cauza în vederea judecarii recursului în casatie. (
Solutiile la judecata recursului in casatie ne rejudecarea de catre instanta a carei hotarâre a fost casata, în conditiile alin. (1) pct. 2 lit. b). (3) În cazul prevazut la alin. (1) pct. 2 lit. a) instanta de recurs în casatie desfiinteaza si hotarârea primei instante, daca se constata aceleasi încalcari
Cererea de revizuire de un traducator autorizat. (4) În cazul în care cererea nu îndeplineste conditiile prevazute la alin. (2) si (3), instanta pune în vedere celui ce a formulat cererea sa o completeze, într-un termen stabilit de instanta, sub sanctiunea prevazuta la art. 459 alin. (5).
Admiterea in principiu circ;n care instanta constata ca sunt îndeplinite conditiile prevazute la alin. (3), dispune prin încheiere admiterea în principiu a cererii de revizuire. (5) În cazul în care instanta constata neîndeplinirea conditiilor prevazute la alin. (3), dispune prin senti
Cererea de redeschidere a procesului penal e. (3) Cererea se formuleaza în scris si trebuie motivata cu privire la îndeplinirea conditiilor prevazute la art. 466. (4) Cererea poate fi însotita de copii de pe înscrisurile de care persoana judecata în lipsa întelege a se folosi în proces, certificate
Judecarea cererii de redeschidere a procesului te la art. 215 alin. (1) si (2). (3) Daca instanta constata îndeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1), dispune prin încheiere admiterea cererii de redeschidere a procesului penal. (4) Daca instanta constata neîndeplinirea conditiilor prevazute la art. 466, dispune prin sent
Procedura de judecata Art. 476 (1) Sesizarea Înaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre completul de judecata dupa dezbateri contradictorii, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 475, prin încheiere care nu este supusa niciunei cai de atac. Daca prin încheiere se dispune s
Trimiterea spre executare a mandatului sta electronica sau prin orice mijloc în masura sa produca un document scris în conditii care sa permita autoritatilor destinatare sa îi stabileasca autenticitatea. (3) În cazul în care cel condamnat se afla în stare de libertate, organele de executare prevazute
Interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori o alta activitate de executare revocarea masurii, în conditiile art. 111 alin. (2) din Codul penal. (4) Solutionarea cererii se face cu citarea persoanei fata de care este luata masura, dupa ascultarea concluziilor avocatului acesteia si ale procurorului.
Inscrisurile declarate false (2), de pe înscrisul sub semnatura privata falsificat. În aceleasi conditii, instanta poate dispune restituirea înscrisului oficial partial falsificat.
Anularea renuntarii la aplicarea pedepsei Art. 581^1 (1) Anularea renuntarii la aplicarea pedepsei se dispune, din oficiu sau la sesizarea procurorului, de instanta care judeca ori a judecat în prima instanta infractiunea ce atrage anularea. (2) Daca constata ca sunt îndeplinite conditiile art. 82 alin. (3) din Codul penal, in
Revocarea sau anularea amanarii aplicarii pedepsei ) Daca constata ca sunt îndeplinite conditiile art. 88 sau 89 din Codul penal, instanta, anulând sau, dupa caz, revocând amânarea aplicarii pedepsei, dispune condamnarea inculpatului si executarea pedepsei stabilite prin hotarârea de amânare, aplicând apoi,
Liberarea conditionata ircumscriptie se afla locul de detinere. (2) Când instanta constata ca nu sunt îndeplinite conditiile pentru acordarea liberarii conditionate, prin hotarârea de respingere fixeaza termenul dupa expirarea caruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoita. Termenul nu poate
Obligatiile condamnatului in cazul amanarii executarii Art. 590 (1) Pe durata amânarii executarii pedepsei, condamnatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa nu depaseasca limita teritoriala fixata decât în conditiile stabilite de instanta; b) sa ia legatura, în termenul stabilit de instanta, cu organul de politie d
Cazurile de intrerupere Art. 592 (1) Executarea pedepsei închisorii sau a detentiunii pe viata poate fi întrerupta în cazurile si în conditiile prevazute la art. 589, la cererea persoanelor aratate la alin. (3) al aceluiasi articol, iar în cazul prevazut la art. 589 alin. (1) lit. a), si la c
Separarea functiilor judiciare se pronunta judecatorul de camera preliminara, în conditiile legii. (7) Judecata se realizeaza de catre instanta, în complete legal constituite.
Obligativitatea punerii in miscare si a exercitarii actiunii penale irc;mpiedicare, alta decât cele prevazute la alin. (2) si (3). (2) În cazurile si în conditiile prevazute expres de lege, procurorul poate renunta la exercitarea actiunii penale daca, în raport cu elementele concrete ale cauzei, nu exista un interes public în realizare
Dreptul la libertate si siguranta Art. 9 (1) În cursul procesului penal este garantat dreptul oricarei persoane la libertate si siguranta. (2) Orice masura privativa sau restrictiva de libertate se dispune în mod exceptional si doar în cazurile si în conditiile prevazute de lege. (3) Orice persoana arestat
Respectarea demnitatii umane si a vietii private tei sunt garantate. Restrângerea exercitarii acestor drepturi nu este admisa decât în conditiile legii si daca aceasta este necesara într-o societate democratica.
Obiectul si exercitarea actiunii penale ut de lege. (3) Actiunea penala se poate exercita în tot cursul procesului penal, în conditiile legii.
Cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale irc;mpacarea ori a fost încheiat un acord de mediere în conditiile legii; h) exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege; i) exista autoritate de lucru judecat; j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii. (2) În cazurile prevazute la alin. (1) l
Stingerea actiunii penale Art. 17 (1) În cursul urmaririi penale actiunea penala se stinge prin clasare sau prin renuntare la urmarirea penala, în conditiile prevazute de lege. (2) În cursul judecatii actiunea penala se stinge prin ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti de condamnare,
Obiectul si exercitarea actiunii civile în numele acesteia de catre reprezentantul legal sau, dupa caz, de catre procuror, în conditiile art. 20 alin. (1) si (2), si are ca obiect, în functie de interesele persoanei pentru care se exercita, tragerea la raspundere civila delictuala. (4) Actiunea civila se solutioneaza &i
Constituirea ca parte civila sau, dupa caz, în încheiere. (4) În cazul nerespectarii vreuneia dintre conditiile prevazute la alin. (1) si (2), persoana vatamata sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civila în cadrul procesului penal, putând introduce actiunea la instanta civila.
Introducerea in procesul penal a partii responsabile civilmente l este obligat sa ceara introducerea în procesul penal a partii responsabile civilmente, în conditiile alin. (1). (3) Partea responsabila civilmente poate interveni în procesul penal pâna la terminarea cercetarii judecatoresti la prima instanta de judecata, luând proce
Disjungerea actiunii civile it legii civile si în cazul admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei în conditiile art. 486. (5) Încheierea prin care se disjunge actiunea civila este definitiva.
Cazurile de solutionare a actiunii civile la instanta civila c;n caz de reluare a procesului penal, actiunea introdusa la instanta civila se suspenda în conditiile prevazute la alin. (7). (4) Persoana vatamata sau succesorii acesteia, care au pornit actiunea în fata instantei civile, pot sa paraseasca aceasta instanta si sa se adreseze organului
Avocatul Art. 31 Avocatul asista sau reprezinta partile ori subiectii procesuali în conditiile legii.
Drepturile persoanei vatamate ormatii sa îi fie comunicate; e) dreptul de a consulta dosarul, în conditiile legii; f) dreptul de a fi ascultata; g) dreptul de a adresa întrebari inculpatului, martorilor si expertilor; g^1) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu &ici
Drepturile inculpatului rcetat si încadrarea juridica a acesteia; b) dreptul de a consulta dosarul, în conditiile legii; c) dreptul de a avea un avocat ales, iar daca nu îsi desemneaza unul, în cazurile de asistenta obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu; d) dreptul de a prop
Avocatul Art. 88 (1) Avocatul asista sau reprezinta, în procesul penal, partile ori subiectii procesuali principali, în conditiile legii. (2) Nu poate fi avocat al unei parti sau al unui subiect procesual principal: a) sotul ori ruda pâna la gradul al IV-lea cu procurorul sau cu judecato
Avocatul din oficiu (5) Daca la judecarea cauzei avocatul lipseste si nu poate fi înlocuit în conditiile alin. (2), cauza se amâna.
Drepturile avocatului suspectului si inculpatului au a audierii, daca exista dovada ca acesta a fost încunostintat în conditiile alin. (2). (4) Avocatul suspectului sau inculpatului are de asemenea dreptul sa participe la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, sa formuleze plângeri, cereri si me
Asistenta juridica a persoanei vatamate, a partii civile si a partii responsabile civilmente Art. 93 (1) În cursul urmaririi penale, avocatul persoanei vatamate, al partii civile sau al partii responsabile civilmente are dreptul sa fie încunostintat în conditiile art. 92 alin. (2), sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala în conditiile art. 92, dreptu
Excluderea probelor obtinute in mod nelegal n. (2) nu se exclud daca probele obtinute în mod nelegal sunt folosite în conditiile alin. (3).
Supravegherea tehnica Art. 139 (1) Supravegherea tehnica se dispune de judecatorul de drepturi si libertati atunci când sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savârsirea unei infractiuni dintre cele prevazute la alin. (2); b) ma
Procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica nu sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 139 si prevederile alin. (1) din prezentul articol, dispune, prin încheiere, respingerea cererii de încuviintare a masurii supravegherii tehnice. (7) Încheierea prin care judecatorul de drepturi si libertati se pronunta asupra
Autorizarea unor masuri de supraveghere tehnica de catre procuror Art. 141 (1) Procurorul poate autoriza, pe o durata de maximum 48 de ore, masurile de supraveghere tehnica atunci când: a) exista urgenta, iar obtinerea mandatului de supraveghere tehnica în conditiile art. 140 ar conduce la o întârziere substantiala a cercetarilor, la pier
Prelungirea masurii supravegherii tehnice instanta competenta, la cererea motivata a procurorului, în cazul în care sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 139, fiecare prelungire neputând depasi 30 de zile. (2) Judecatorul de drepturi si libertati se pronunta în camera de consiliu, fara citarea partilo
Obtinerea datelor privind tranzactiile financiare ale unei persoane e face parte procurorul care a întocmit propunerea, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la alin. (1). (3) Dispozitiile art. 140 alin. (2) - (9) se aplica în mod corespunzator. (4) Mandatul prin care este autorizata obtinerea datelor privind tranzactiile financiare ce urmea
Retinerea, predarea si perchezitionarea trimiterilor postale i de retinere, predare si perchezitionare a trimiterilor postale în conditiile art. 140 ar conduce la o întârziere substantiala a cercetarilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranta victimei sau a altor persoane si sunt îndepl
Utilizarea investigatorilor sub acoperire sau cu identitate reala si a colaboratorilor amenintati. (9) Durata masurii poate fi prelungita pentru motive temeinic justificate, în cazul în care sunt îndeplinite conditiile prevazute la alin. (1), fiecare prelungire neputând depasi 60 de zile. Durata totala a masurii, în aceeasi cauza si cu privire la aceeasi
Participarea autorizata la anumite activitati Art. 150 (1) Participarea autorizata la anumite activitati în conditiile art. 138 alin. (11) se poate dispune de catre procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala, pe o perioada de maximum 60 de zile, daca: a) exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau sav&
Obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului servicii de comunicatii electronice destinate publicului daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii: a) exista o suspiciune rezonabila cu privire la savârsirea unei infractiuni dintre cele prevazute la art. 139 alin. (2) sau a unei infractiuni de concurenta neloiala, de eva
Obtinerea de date privind situatia financiara a unei persoane esia ori care are sub control datele, numele suspectului sau inculpatului, motivarea îndeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1), mentionarea obligatiei institutiei de a comunica imediat, în conditii de confidentialitate, datele solicitate. (3) Institutia prevazuta la alin. (1) este
Conservarea datelor informatice nculpatului, daca este cunoscut, descrierea datelor ce trebuie conservate, motivarea îndeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1), durata pentru care a fost emisa, mentionarea obligatiei persoanei sau furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorilor de servicii de
Dispunerea efectuarii expertizei sau a constatarii area adevarului în cauza este necesara si opinia unui expert. (2) Expertiza se dispune, în conditiile art. 100, la cerere sau din oficiu, de catre organul de urmarire penala, prin ordonanta motivata, iar în cursul judecatii se dispune de catre instanta, prin încheiere motiva
Drepturile si obligatiile expertului lamuriri partilor si subiectilor procesuali principali, cu încuviintarea si în conditiile stabilite de organele judiciare. (5) Expertul are dreptul la un onorariu pentru activitatea depusa în vederea efectuarii expertizei, pentru cheltuielile pe care ar trebui sa le suporte sau l
Efectuarea unei noi expertize a unei noi expertize de catre o institutie medico-legala, aceasta este efectuata de o comisie, în conditiile legii.
Expertiza medico-legala psihiatrica internarii nevoluntare poate fi luata de instanta în cursul judecatii la propunerea comisiei medico-legale psihiatrice. Dispozitiile alin. (6) - (19) se aplica în mod corespunzator. (22) Imediat dupa luarea masurii internarii nevoluntare sau în cazul schimbarii ulterioare a loculu
Examinarea fizica sa cuprinda: numele persoanei a carei examinare fizica este ceruta, motivarea îndeplinirii conditiilor prevazute la alin. (2), modalitatea în care examinarea fizica urmeaza a fi efectuata, infractiunea de care este acuzat suspectul sau inculpatul. (4) Judecatorul de drepturi si liberta
Expertiza genetica judiciara identificarea profilului genetic judiciar. (4) Profilul genetic judiciar obtinut în conditiile alin. (3) poate fi folosit si în alta cauza penala, daca serveste la aflarea adevarului. (5) Datele obtinute ca urmare a expertizei genetice judiciare constituie date personale si sunt prote
Reconstituirea rea cauzei, poate sa procedeze la reconstituirea, în întregime sau în parte, a modului si a conditiilor în care s-a comis fapta. (2) Organele judiciare procedeaza la reconstituirea activitatilor sau a situatiilor, având în vedere împrejurarile în care
Delegarea Art. 201 (1) Organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune, în conditiile aratate la art. 200 alin. (1) si (2), efectuarea unui act de procedura si prin delegare. Delegarea poate fi data numai unui organ sau unei instante de judecata ierarhic inferioare. (2) Dispozitiile
Cazuri speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate efinitive, atunci când sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii: proprietarul nu a putut fi identificat si valorificarea nu se poate face potrivit alin. (2), autovehiculele asupra carora s-a instituit sechestrul asigurator pot fi valorificate, în urmatoarele situatii: a) at
Valorificarea bunurilor mobile sechestrate in cursul urmaririi penale ate pe judecatorul de drepturi si libertati. (2) Judecatorul de drepturi si libertati sesizat în conditiile alin. (1) fixeaza un termen, care nu poate fi mai scurt de 10 zile, la care sunt chemate partile, precum si custodele bunurilor, atunci când a fost desemnat unul. Participarea pro
Procesul-verbal de sechestru si notarea sau inscrierea ipotecara ul judiciar, chiar si fara consimtamântul proprietarului, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute de art. 252^1 alin. (2). (3) Un exemplar al procesului-verbal prevazut la alin. (1) se lasa persoanei asupra bunurilor careia s-a aplicat sechestrul, iar în lipsa acesteia, celor c
Locul de citare icirc;n conditiile legii. În absenta unei asemenea norme sau în cazul în care instrumentul juridic international aplicabil o permite, citarea se face prin scrisoare recomandata. În acest caz, avizul de primire a scrisorii recomandate, semnat de destinatar, sau refuzul de prim
Mandatul de aducere cursul urmaririi penale, trebuie sa cuprinda: a) motivarea îndeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) si (2); b) indicarea infractiunii care constituie obiectul urmaririi penale si numele suspectului sau al inculpatului; c) indicarea adresei unde se afla persoana pentru care se solici
Accesul la bazele electronice de date ii accesului direct al acestora la informatiile existente în bazele electronice de date, în conditiile legii.
Sumele cuvenite martorului, expertului si interpretului retributie pentru îndeplinirea însarcinarii date, în cazurile si în conditiile prevazute prin dispozitii legale. (5) Sumele acordate potrivit alin. (1), (3) si (4) se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul care a dispus chemarea si în fata caruia s-a prezentat
Efectele nulitatii Art. 280 (1) Încalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza desfasurarea procesului penal atrage nulitatea actului în conditiile prevazute expres de prezentul cod. (2) Actele îndeplinite ulterior actului care a fost declarat nul sunt la rândul lor lovite de nulitate, at
Abateri judiciare cata a avocatului ales sau desemnat din oficiu, fara a asigura substituirea, în conditiile legii, sau refuzul nejustificat al acestuia de a asigura apararea, în conditiile în care s-a asigurat exercitarea deplina a tuturor drepturilor procesuale, se sanctioneaza cu amenda judiciara
Obiectul supravegherii enala astfel ca niciun suspect sau inculpat sa nu fie retinut decât în cazurile si în conditiile prevazute de lege.
Solutiile rc;ndata acestora. (2) Daca respinge cererile si exceptiile invocate ori ridicate din oficiu, în conditiile art. 345 alin. (1) si (2), prin aceeasi încheiere judecatorul de camera preliminara constata legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de u
Publicitatea sedintei de judecata , a partii responsabile civilmente sau a martorilor, în conditiile prevazute la alin. (3) sau (4). (10) Informatiile de interes public din dosar se comunica în conditiile legii. (11) În cazul în care informatiile clasificate sunt esentiale pentru solutionarea cauzei, instan
Strigarea cauzei si apelul celor citati at. În cazul participantilor care lipsesc verifica daca le-a fost înmânata citatia în conditiile art. 260 si daca si-au justificat în vreun fel absenta. (2) Partile si persoana vatamata se pot prezenta si participa la judecata chiar daca nu au fost citate sau nu au pri
Instanta la care se depune apelul Art. 413 (1) Cererea de apel întocmita în conditiile prevazute la art. 412 se depune la instanta a carei hotarâre se ataca. (2) Persoana care se afla în stare de detinere poate depune cererea de apel si la administratia locului de detinere. (3) Cererea de apel înregi
Retragerea apelului 2) Reprezentantii legali pot retrage apelul, cu respectarea, în ceea ce priveste latura civila, a conditiilor prevazute de legea civila. Inculpatul minor nu poate retrage apelul declarat personal sau de reprezentantul sau legal. (3) Apelul declarat de procuror poate fi retras de procurorul ie
Judecarea apelului nistra probele administrate la prima instanta si poate administra probe noi, în conditiile art. 100. (6) Când apelul este în stare de judecata, presedintele completului da cuvântul apelantului, apoi intimatului si pe urma procurorului. Daca între apelurile declarate se
Titularii acordului de recunoastere a vinovatiei si limitele acestuia stere a vinovatiei, cu încuviintarea reprezentantului lor legal, în conditiile prezentului capitol.
Procedura in fata instantei Art. 484 (1) Daca acordului de recunoastere a vinovatiei îi lipseste vreuna dintre mentiunile prevazute la art. 482 sau daca nu au fost respectate conditiile prevazute la art. 483, instanta dispune acoperirea omisiunilor în cel mult 5 zile si sesizeaza în acest sens conducatorul p
Solutiile instantei Art. 485 (1) Instanta, analizând acordul, pronunta una dintre urmatoarele solutii: a) admite acordul de recunoastere a vinovatiei si pronunta solutia cu privire la care s-a ajuns la un acord, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 480-482 cu privire la toate faptele retinut
Calea de atac Art. 488 (1) Împotriva sentintei pronuntate potrivit art. 485 si 486, procurorul, inculpatul, celelalte parti si persoana vatamata pot declara apel, în termen de 10 zile de la comunicare. (2) Apelul poate fi declarat în conditiile art. 409, care se aplica în mod corespunzat
Locul de citare a persoanei juridice în mod corespunzator. (2) Daca persoana juridica este reprezentata prin mandatar, numit în conditiile art. 491 alin. (2) si (3), citarea se face la locuinta mandatarului ori la sediul practicianului în insolventa desemnat în calitatea de mandatar.
Informarea suspectului sau inculpatului minor aceleasi informatii comunicate minorului; c) dreptul la protectia vietii private, în conditiile legii; d) dreptul de a fi însotiti de parinti sau, dupa caz, tutore, curator ori persoana în îngrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul sau de un alt adult care
Desfasurarea judecatii influenta negativa asupra sa, poate dispune îndepartarea lui din sedinta. În aceleasi conditii pot fi îndepartati temporar din sala de judecata si parintii ori tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul. (4) La rech
Prelungirea sau inlocuirea masurilor educative neprivative de libertate Art. 513 (1) Prelungirea masurii educative neprivative de libertate în cazul în care minorul nu respecta, cu rea-credinta, conditiile de executare si obligatiile impuse se dispune de instanta care a pronuntat aceasta masura. (2) Înlocuirea masurii luate initial cu o alta masura e
Schimbarile privind masura educativa a internarii intr-un centru educativ irc;n care acesta nu respecta, cu rea-credinta, conditiile de executare a masurii educative ori obligatiile impuse, se dispune, din oficiu sau la sesizarea serviciului de probatiune, de instanta care a judecat cauza în prima instanta. (3) În cazul prevazut la art. 125 alin. (7) din Codu
Schimbarile privind masura educativa a internarii intr-un centru de detentie icirc;n care acesta nu respecta cu rea-credinta conditiile de executare a masurii educative ori obligatiile impuse, se dispune, din oficiu sau la sesizarea serviciului de probatiune, de instanta care a judecat în prima instanta pe minor. (3) În cazul prevazut la art. 125 alin. (7) din C
Amanarea sau intreruperea executarii masurilor privative de libertate Art. 519 Executarea masurii educative a internarii într-un centru educativ sau a masurii educative a internarii într-un centru de detentie poate fi amânata sau întrerupta în cazurile si în conditiile prevazute de lege.
Urmarirea alizare si prindere a persoanei urmarite. (2) Institutiile publice sunt obligate sa sprijine, în conditiile legii si conform competentelor legale, organele de politie care efectueaza urmarirea unei persoane date în urmarire. (3) Activitatea de urmarire a unei persoane arestate preventi
Activitatile ce pot fi efectuate in procedura urmaririi Art. 523 (1) În vederea identificarii, cautarii, localizarii si prinderii persoanelor date în urmarire pot fi efectuate, în conditiile prevazute de lege, urmatoarele activitati: a) supravegherea tehnica; b) retinerea, predarea si perchezitionarea corespondentei si a obiectelor;
Reabilitarea Art. 527 Reabilitarea are loc fie de drept, în cazurile prevazute la art. 150 sau 165 din Codul penal, fie la cerere, acordata de instanta de judecata, în conditiile prevazute în prezentul capitol.
Cererea de reabilitare eabilitare pornita anterior decesului. (2) Reabilitarea judecatoreasca se dispune în cazurile si conditiile prevazute la art. 166 si 168 din Codul penal. (3) În cerere trebuie sa se mentioneze: a) adresa condamnatului, iar când cererea este facuta de alta persoana, adresa aceste
Solutionarea cererii Art. 533 (1) La termenul fixat, în sedinta nepublica, instanta asculta persoanele citate prezente, concluziile procurorului si ale petitionarului si verifica daca sunt îndeplinite conditiile cerute de lege pentru admiterea reabilitarii. (2) Daca înainte de solutionarea cererii de
Actiunea in regres rc;n regres, prin ordonanta procurorului sau hotarâre penala definitiva, ca cel asigurat în conditiile alin. (1) a produs cu rea-credinta sau din culpa grava profesionala eroarea judiciara sau privarea nelegala de libertate cauzatoare de prejudicii.
Solutionarea cererilor fictive si cererile formulate în numele unei persoane condamnate, fara mandat din partea acesteia, dat în conditiile legii, sunt inadmisibile.