Tribunalul Hunedoara a dat castig de cauza Academiei Romane intr-un proces intentat in anul 2009 si in care institutia a cerut anularea a trei titluri de proprietate prin care doua mostenitoare ale familiei de cneji Kendeffy solicitasera punerea in posesie a mii de hectare de pasuni, paduri, goluri alpine in Parcul National Retezat.
Decizia Tribunalului Hunedoara este definitiva si mentine solutia pronuntata de Judecatoria Hateg ca instanta de fond, scrie
News.ro.
Anuntul privind sentinta finala pronuntata in acest proces a fost facut de militantii de la Agent Green.
”Dupa 13 ani de judecata, instanta s-a pronuntat irevocabil in dosarul retrocedarii din Parcul National Retezat catre mostenitorii familiei Kendeffy. Este vorba despre retrocedarea a cateva mii de hectare de teren, Tribunalul Hunedoara considerand ca terenurile trebuie sa ramana statului roman. In anul 2005, doua mostenitoare ale familiei Kendeffy au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor suprafete din Retezat. In 2006, o comisie constituita in baza unui ordin al Prefectului a emis titlurile de proprietate pentru cele doua solicitante, stabilind ca familia Kendeffy a detinut proprietatile din Retezat, hectare de pasuni, paduri, goluri alpine, terenurile pe care se afla lacurile glaciare din Retezat si rezervatia stiintifica Gemenele”, a scris
Agent Green, pe Facebook.
Procesul a fost intentat de Academia Romana in decembrie 2009, la Sectia Civila a Judecatoriei Hateg. Prin acest dosar, Academia Romana a solicitat anularea unor titluri de proprietate emise de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Hunedoara - Institutia Prefectului judetului Hunedoara in favoarea a doua mostenitoare ale familiei Kendeffy.
In proces au avut calitatea de intervenienti Statul roman, dar si mai multe comune din zona respectiva.
”Judecatoria Hateg a stabilit ca mostenitoarele nu puteau solicita si nici nu erau indreptatite sa obtina terenurile respective, deoarece statul roman platise despagubiri, nu exista un certificat de mostenitor, iar una dintre solicitante nu avea cetatenie romana la data solicitarii reconstituirii dreptului de proprietate.Solutia nu a fost definitiva, iar un exemplar al sentintei nu a fost semnat de magistratul care a pronuntat-o, desi minuta si exemplarul aflat in mapa de sedinte au fost semnate, sentinta fiind atacata cu recurs”, a explicat Agent Green.
Decizia Judecatoriei Hateg a fost mentinuta prin solutia pronuntata, joi, Tribunalul Hunedoara, care a respins ca nefondate recursurile civile declarate de catre mostenitoare.