Codul Rutier 2023 actualizat

Articolul 30

(1) Mijloacele de semnalizare rutiera sunt: 
a) sistemele de semnalizare luminoasa sau sonora; 
b) indicatoarele;
c) marcajele; 
d) alte dispozitive speciale. 

2) Mijloacele de semnalizare rutiera se constituie intr-un sistem unitar, se realizeaza si se instaleaza astfel incat sa fie observate cu usurinta si de la o distanta adecvata, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, de cei carora li se adreseaza si trebuie sa fie in deplina concordanta intre ele, precum si intr-o stare tehnica de functionare corespunzatoare. 

(3) Semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei in intersectii au urmatoarele semnificatii: 
a) semnalul de culoare verde permite trecerea; 
b) semnalul de culoare rosie interzice trecerea; 
c) semnalul de culoare galbena impreuna cu cel de culoare rosie interzic trecerea. 

(4) Mijloacele de semnalizare rutiera, precum si alte dispozitive speciale de acest fel se asigura, se instaleaza si se intretin prin grija administratorului drumului public respectiv ori al caii ferate, dupa caz. Instalarea mijloacelor de semnalizare rutiera si a dispozitivelor speciale se executa numai cu avizul prealabil al politiei rutiere. 

(5) Mijloacele de semnalizare si presemnalizare a intersectiilor dintre doua drumuri de categorii diferite se asigura, se instaleaza si se intretin de catre administratorul fiecarui drum, cu respectarea modului de reglementare a circulatiei stabilit in nodul rutier respectiv. 

(6) Mijloacele de semnalizare rutiera pot fi insotite si de dispozitive speciale de avertizare. 

(7) Se interzic: 
a) amplasarea, in zona drumului public, de constructii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalatiile ce servesc la semnalizarea rutiera ori realizarea de amenajari sau alte obstacole care sunt de natura sa limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, sa stanjeneasca participantii la trafic sau sa le distraga atentia, punand in pericol siguranta circulatiei; 
b) lipirea de afise, inscriptii sau inscrisuri pe indicatoarele ori dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora. 

Capitol