Codul Rutier 2024 actualizat

Articolul 61

(1) Au regim de circulatie prioritara numai autovehiculele prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b), atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie sa aiba in functiune semnalele luminoase si sonore.

(2) Conducatorii autovehiculelor apartinand institutiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b) pot incalca regimul legal de viteza sau alte reguli de circulatie, cu exceptia celor care reglementeaza trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta.

(3) Cand pe drumul public circulatia este dirijata de un politist rutier, conducatorii autovehiculelor prevazute la alin. (1) trebuie sa respecte semnalele, indicatiile si dispozitiile acestuia.

(4) In situatia incalcarii regimului legal de viteza sau a altor reguli de circulatie, in conditiile alin. (2), confirmarea deplasarii conducatorului autovehiculului in actiunea de interventie sau in misiunea care a avut caracter de urgenta se face in scris de catre institutiile prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b), in termen de cel mult 30 de zile, la solicitarea politiei rutiere.

Sectiunea 2 - Reguli pentru circulatia vehiculelor