Codul Rutier 2021 actualizat

Articolul 99

(1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:  a) la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare; 
b) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) si la art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal; 
c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 88 alin. (3), art. 89 alin. (3), art. 90 alin. (3) si in situatia prevazuta la art. 103 alin. (1); 
d) cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie; 
e) cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari ori este deteriorat; 
f) cand se afla in mod nejustificat asupra altei persoane; 
g) cand perioada de valabilitate a expirat. 

(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin. (1), titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie. 

(3) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si d), la art. 90 alin. (3) lit. a) si c) din prezenta ordonanta de urgenta, precum si in cele mentionate la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie. 

(4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca acesta a incalcat o regula de circulatie, eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, in situatia in care regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art. 90 alin. (3) lit. a) si c), sau dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, in celelalte cazuri. 

(5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g) si la alin. (3) lit. b) si e) din prezenta ordonanta de urgenta, la art. 88 alin. (3), la art. 89 alin. (3), precum si la art. 334 alin. (1) si (3) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.

(6) La cererea titularului permisului de conducere retinut in conditiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta. 

(7) Alineatele (3)-(5) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care se retine dovada inlocuitoare a permisului retinut pentru o fapta savarsita anterior, aflata in termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu il poate depasi pe cel al primei dovezi. 

Capitol