Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in constatarea
nulitatii absolute a unei
donatii deghizate intre soti

 
INSTANTA1)  ......................
 


                                               Domnule Presedinte,
 


Subsemnatii2):
1. ..................................................., domiciliat in3)  ......................................., str. ............................... nr. ..........., bloc .........., scara ........, etaj ......., apart. ........., sector/judet ............................, prin mandatar ........................................................,
cu procura speciala nr. ......... autentificata de BNP ..................................... la data de ..................., domiciliat in ...................................., str. ...................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .................. si
2. ................., domiciliat in ............, str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ......., etaj .........., apart. ........., sector/judet .........................., reprezentat prin avocat ........................................................................., cu sediul profesional in .......
.................., str. .............. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................................., in  calitate  de  frati,  chemam  in  judecata  si  personal  la  interogatoriu  pe  parata  ............................, domiciliata in ..............., str. .................. nr. ...., bloc ...., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet
............, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa se constate


                                      NULITATEA ABSOLUTA4)

a5)  actului de partaj voluntar autentificat de Biroul Notarului Public ............ in data de ............. sub


                         DOMNULUI PRESEDINTE AL6)  ........................................


1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este in principiu cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila). Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine are interes, instanta, procuror sau alte organe si institutii prevazute de lege.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Nulitatea absoluta este o sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila, sanctionand nerespectarea, la incheierea actului juridic a unor norme juridice imperative  ce  ocrotesc  un  interes  general,  obstesc.  Nulitatea  absoluta  poate  fi  invocata  oricand,  actiunea  in declararea nulitatii absolute fiind imprescriptibila extinctiv. Nulitatea absoluta nu poate fi acoperita, in principiu, prin confirmare expresa sau tacita.
5. Se indica actul juridic a carui nulitate se cere: actul de donatie nr. ... din data de ...... autentificat de BNP ........., hotararea adunarii detinatorilor de obligatiuni ................, contractul de intretinere etc.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

nr. ......, intervenit intre parata si tatal subsemnatilor, in prezent decedat, intrucat ascunde o donatie deghizata intre soti.
Va  solicitam  de  asemenea,  in  conformitate  cu  dispozitiile  art.  274  Cod  procedura  civila,  sa
obligati parata sa ne plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces1).

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT2):

La data de ................, a intervenit intre tatal subsemnatilor si sotia lui din a doua casatorie un act de imparteala voluntara privind imobilul (teren si constructie situat in ................, str. ....................... nr. ......, numar cadastral ..............., sola ........, tarla ........, sector/judet ...............), pretinzandu-se ca intre parti exista o stare de indiviziune.
In realitate, imobilul, teren si constructie, era dobandit de autorul nostru comun inca inainte de data incheierii casatoriei sale cu parata, constituind in exclusivitate bunul propriu al acestuia.
Cum actul de partaj voluntar in discutie nu corespunde unei situatii reale este evident ca acesta are un alt scop, ascunzand o donatie facuta de tatal nostru decedat, paratei donatie care, pe de o parte, atinge rezerva succesorala a subsemnatilor, in calitate de mostenitori rezervatari, iar pe de alta parte, incalca principiul revocabilitatii donatiilor intre soti, in timpul casatoriei va rugam sa con- statati nulitatea absoluta a acestuia si sa dispuneti obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:

Ne intemeiem prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.3)  ........ .
In dovedirea actiunii intelegem sa ne folosim de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ...... martori, expertiza tehnica4)  ....................................... privind5)  ...................................... .

 

1. Se arata in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului (taxa de timbru este insa fixa pentru capatul de cerere privind nulitatea). Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic. Nulitatea are efect atat pentru viitor, cat si pentru trecut si  conduce  la  repunerea  partilor  in  situatia  anterioara,  asa  incat  prin  efectul  acesteia  partile  sunt  obligate  sa-si inapoieze tot ceea ce si-au prestat in temeiul actului nul, anularea actului juridic primar atragand si anularea actului subsecvent, secundar (ex. anularea actului de vanzare-cumparare conduce si la anularea titlului prin care un tert a dobandit prin cumparare subsecventa primei vanzari).
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care ii determina pe reclamanti sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
3. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantii la admiterea actiunii: art. 940 alin. (2) Cod civil.
4. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, bunuri imobile, contabila, topometrica, medico-legala etc.).
5. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate (de ex.: identificarea imobilului, a suprafetei si a vecinatatilor, verificarea identitatii intre imobilul expertizat si imobilul descris in titlul de proprietate ce constituie obiectul dosarului, stabilirea daca acesta este comod partajabil in natura, stabilirea modalitatilor de partajare etc.).
 

  Propunem ca martori spre a fi audiati pe:
1. .............................., domiciliat in ......................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ............................, domiciliat in ........................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicitam de asemenea sa dispuneti citarea paratei la interogatoriu.

Depunem prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratei.

ANEXAM1):

1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Actul juridic a carui nulitate se cere a se constata.
4. Titlul de proprietate in baza caruia a dobandit autorul nostru imobilul in litigiu.
5. Certificatele de stare civila ale partilor.
6. Actul de deces al autorului.
7. Procura speciala nr. ....... autentificata de BNP .................. la data de ........... .
8. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ........... .
9. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ......... si timbru judiciar .......... .                                                   SEMNATURILE

 
1. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016