Inregistrarea contractelor de chirie a redevenit obligatorie in Romania. Conform prevederilor O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Codului fiscal, contractele de inchiriere incheiate dupa 1 ianuarie 2023 trebuie inregistrate la ANAF în cel mult 30 de zile. Iata ce trebuie sa retinem!
Pentru o scurta perioada de timp contractul de inchiriere (sau locatiune) nu trebuia inregistrat la ANAF. Acest lucru, insa, a fost modificat, astfel incat contribuabilii (persoane fizice) care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal (chirii) au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite anterior, in termen de cel mult 30 de zile de la data incheierii/ procedurii modificarii cestuia, la organul fiscal competent.
In urma inregistrarii, contractele de locatiune devin titluri executorii.
De la 1 ianuarie 2024, chiria platita are un nou tratament fiscal conform OUG nr. 115/2023! Afla totul despre noile reglementari si obligatii fiscale cu ghidul "Impozitarea veniturilor din chirii 2024" de la Rentrop & Straton. Descopera solutii pentru 32 de situatii frecvente, inclusiv plata chiriei in valuta, indexarea pretului si impozitarea veniturilor din platforme precum Airbnb si Booking.
Potrivit O.G. nr. 16/2022, in cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, (deci incheiate INAINTE de 1 ianuarie 2023) inregistrarea la organul fiscal competent s-a efectuat in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora.
Procedura de in registrare a contractelor de locatiune din 17.11.2022 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr 1164 din 5 decembrie.
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, potrivit art. 120 alin. (6.1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In vederea inregistrarii contractului, contribuabilii depun Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune, insotita de o copie a contractului de inchiriere. Conformitatea cu originalul a copiei contractului de inchiriere se efectueaza de catre locator prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si prin semnatura acestuia.
Daca bunul a carui folosinta se cedeaza este detinut in comun, fiecare coproprietar are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal competent.
De la 1 ianuarie 2024, chiria platita are un nou tratament fiscal conform OUG nr. 115/2023! Afla totul despre noile reglementari si obligatii fiscale cu ghidul "Impozitarea veniturilor din chirii 2024" de la Rentrop & Straton. Descopera solutii pentru 32 de situatii frecvente, inclusiv plata chiriei in valuta, indexarea pretului si impozitarea veniturilor din platforme precum Airbnb si Booking.
Locatorii pot inregistra la organele fiscale competente din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala contractele de locatiune pe care le incheie prin inscris sub semnatura privata in calitate de locator atat cu persoane fizice, cat si cu persoane juridice, potrivit prevederilor art. 1.798 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui evidenta locatorul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii.
Pentru inregistrarea contractului de locatiune, locatorul depune cererea, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin, insotita de o copie a contractului de locatiune. Conformitatea cu originalul a copiei se efectueaza de catre locator prin inscrierea mentiunii „conform cu originalul” si semnatura acestuia. Cererea se completeaza si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta. La cerere se anexeaza copia contractului de locatiune.
Mentiunile privind modificarea sau incetarea contractului de locatiune se declara prin completarea si depunerea cererii, avand bifata in formular casuta „Modificare” sau „Incetare”, dupa caz, insotita de documentele justificative.
Data inregistrarii contractului de locatiune, a modificarilor ulterioare sau a incetarii acestuia este data inregistrarii cererii pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor.
Dovada inregistrarii la organul fiscal competent a contractului de locatiune, a modificarilor ulterioare sau a incetarii acestuia este copia cererii, insotita de mesajul electronic de confirmare a depunerii.
Util! Un model de contract de inchiriere actualizat puteti gasi in format .PDF sau .DOCX dand click AICI!
IMPORTANT! Cererea se depune alaturi de o copie dupa contractul de inchiriere sau locatiune. Conformitatea se face prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si semnarea de catre locator (n.r. cel care inchiriaza).
Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune se completeaza si se depune de catre:
Modificarea sau incetarea contractului de locatiune poate fi inregistrata de locator la organul fiscal, prin depunerea Cererii de inregistrare a contractelor de locatiune, avand bifata in formular casuta "Modificare" sau "Incetare", dupa caz, insotita de documentele justificative.
Data inregistrarii contractului de locatiune, a modificarilor ulterioare sau a incetarii acestuia este, dupa caz, data inregistrarii la registratura organului fiscal competent, data postei sau data inregistrarii cererii pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor.
Dovada inregistrarii la organul fiscal competent a contractului de inchiriere, a modificarilor ulterioare sau a incetarii acestuia este:
a) copia cererii avand inscrise numarul si data inregistrarii la organul fiscal - pentru cererile depuse direct la registratura organului fiscal competent;
b) copia cererii, insotita de confirmarea de primire semnata de reprezentantul organului fiscal competent - pentru cererile depuse prin posta cu confirmare de primire;
c) copia cererii, insotita de mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor - pentru cererile depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
In cazul neindeplinirii obligatiei de inregistrare a contractelor de inchiriere, organul fiscal competent notifica persoanele fizice care figureaza in evidentele fiscale cu venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal.
Notificarea se intocmeste in doua exemplare, se vizeaza de catre conducatorul compartimentului de specialitate si se inainteaza spre aprobare conducatorului organului fiscal competent. Copia notificarii se semneaza de catre persoanele implicate potrivit competentelor stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare al Directiilor generale regionale ale finantelor publice Bucuresti, Iasi, Galati, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov (aparat propriu si unitati subordonate) si prin prezenta procedura.
Notificarea se comunica contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia.
De la 1 ianuarie 2024, chiria platita are un nou tratament fiscal conform OUG nr. 115/2023! Afla totul despre noile reglementari si obligatii fiscale cu ghidul "Impozitarea veniturilor din chirii 2024" de la Rentrop & Straton. Descopera solutii pentru 32 de situatii frecvente, inclusiv plata chiriei in valuta, indexarea pretului si impozitarea veniturilor din platforme precum Airbnb si Booking.
Catre:
Denumirea/Numele si prenumele: ..............................................................................................................................
Domiciliu fiscal:
Localitatea ......................., str. ...................., nr. ......., bl. ......, sc. ...., ap. ......, et. ....., judetul/sectorul ....................
Cod de identificare fiscala ................................................
Stimata doamna/Stimate domn,
Va aducem la cunostinta ca, prin formularul 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, capitolul ......................................, ati declarat venituri din cedarea folosintei bunurilor si nu ati depus cererea de inregistrare a Contractului nr. ........... din data ................., incheiat pentru bunul din ....................... (adresa)
Va comunicam ca, potrivit prevederilor art. 120 alin. (61) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aveti obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.
Pentru informatii suplimentare in legatura cu aceasta notificare, persoana care poate fi contactata este doamna/ domnul .................................., la sediul nostru sau la numarul de telefon ....................., intre orele ............ . In speranta ca veti da curs solicitarii noastre, va multumim.
Conducatorul unitatii fiscale,
Numele si prenumele ..........................................
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri