Divortul la notar este cea mai buna varianta de terminare a unei casatorii pe cale amiabila. Iata cum poti sa realizezi acest lucru in 2023!
Asa cum v-am informat si in trecut, din 2010 avem posibilitatea de a incepe si finaliza divortul la notar. Practica continua si in 2023!
Se poate divorta rapid si la notar sau la oficiile de stare civila, conform reglementarile prevederilor Mici Reforme a Justitiei. "Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort", se specifica in lege. Simplu si eficient, in doar 30 de zile. Si destul de ieftin.
Asadar, nu mai rezistati impreuna si divortul este singura cale, mergeti la notar sau la oficiul de stare civila, fie cel la care v-ati casatorit fie cel pe raza caruia domiciliati. In momentul de fata exista sansa ca taxele pentru un divort amiabil sa fie mai mici la oficiul de stare civila, insa la notar procedura este una mult mai privata, lipsita de prejudecati anoste.
Daca alegeti sa mergeti la oficiul de stare civila, depuneti o cerere. Cererea de divort se depune de soti impreuna, atunci cand se si achita onorariul integral. Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenita mentiune in actul de casatorie. In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Reguli de punctuatie si ortografie pentru elevi si nu numai
Memorator Gramatica Gimnaziu
Divortul la notar in acest moment costa aproximativ 600 de lei, suma incluzand si toate taxele si comunicarile ce trebuie facute de catre notar. Suma poate varia daca sunt implicati copii minori, deoarece trebuie incheiata conventia acestora, dupa caz. La Starea civila sumele se pot schimba, dat fiind ca taxele sunt stabilite de Consiliul local. Cu siguranta insa va costa mai putin de jumatatea variantei de a divorta la notariat.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri