O cerere de chemare in judecata iti poate fi utila in momentul in care nu vrei sa apelezi imediat la un avocat sau mediator. E-Juridic iti pune la dispozitie un model gratuit in format .PDF pe care il poti copia si folosi sau descarca si edita dupa bunul plac.
O cerere de chemare in judecata precum modelul pe care vi-l punem la dispozitie mai jos trebuie realizata "in atatea exemplare cate sunt necesare pentru comunicare, in afara de cazurile in care partile au un reprezentant comun sau partea figureaza in mai multe calitati juridice, cand se va face intr-un singur exemplar. In toate cazurile este necesar si un exemplar pentru instanta". E important sa retineti aceasta informatie!
Cererea de chemare in judecata isi are originea explicata in Codul de procedura civila. Conform art. 194, o cerere de chemare in judecata in 2021 trebuie sa cuprinda:
- numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
- numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;
- obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;
- aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
- aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150. Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica. In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;
- semnatura.
Atentie! Cererea de chemare in judecata care nu cuprinde numele si prenumele sau, dupa caz, denumirea oricareia dintre parti, obiectul cererii, motivele de fapt ale acesteia ori semnatura partii sau a reprezentantului acesteia este nula.
Conform art. 199 din Codul de procedura penala, cererea de chemare in judecata, depusa personal sau prin reprezentant, sosita prin posta, curier, fax sau scanata si transmisa prin posta electronica ori prin inscris in forma electronica, se inregistreaza si primeste data certa prin aplicarea stampilei de intrare.
Dupa inregistrare, cererea si inscrisurile care o insotesc, la care sunt atasate, cand este cazul, dovezile privind modul in care acestea au fost transmise catre instanta, se predau presedintelui instantei sau persoanei desemnate de acesta, care va lua de indata masuri in vederea stabilirii in mod aleatoriu a completului de judecata, potrivit legii.
MODEL cerere de chemare in judecata actualizat 2022 .PDF
Domnule Presedinte,
Subsemnatul _________, domiciliat in _________, avand C.N.P. _______ in calitate de reclamant,
Chem in judecata
pe ________, domiciliat in ______, avand C.N.P.__________ in calitate de parat, pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta sa dispuneti:
– obligarea paratului la ______
– obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata;
Motivele cererii sunt urmatoarele:
Motivele de fapt: Invederez instantei ca ________
Temeiul de drept: Imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. ________
Probe: Solicit incuviintarea urmatoarelor probe ________
Anexez: copie actiune pentru parat, copii inscrisuri pentru parat certificate pentru conformitate, lista cu numele martorilor propusi si adresele acestora, chitanta de plata a taxei judiciare de timbru in cuantum de ______ lei, timbrul judiciar in valoare de ______ lei.
Semnatura,
______________
Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului _______________
Cererea de chemare in judecata valabila pentru 2019 poate fi descarcata in format .PDF complet gratuit dand click AICI!

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o clarificare privind majorarea salariului minim cu 200 ron cf OUG 67/2022. Daca avem angajati care de pilda au salariul de 2650 si operam majorarea la 2750 scutirile de taxe se vor aplica? Daca da pentru ce suma 100 sau 200 ron? De asemenea, in cazul in care avem angajati care acum sunt la nivelul de 2750 ron, pot beneficia de la 1 iunie de aceasta facilitate fiscala sau este valabil doar pentru noi angajati incadrati cu acest nivel si pentru cei care sunt adusi prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne-ar fi de mare ajutor daca ne veti putea transmite punctul dumneavoastra de vedere in legatura cu aplicarea Legii nr. 72/2022 la unele situatii aparute in practica, respectiv: Daca se mentioneaza in CIM aria geografica/localitatea, in principal, precum si in orice alt loc de munca in functie de necesitatile angajatorului, in subsidiar, in acest caz, pentru perioada in care salariatul se deplaseaza in alta localitate, primeste indemnizatie de mobilitate, proportional, cu aplicarea scutirii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna mai angajatorul a oferit angajatilor sai abonamente medicale la o clinica privata. Trebuie inregistrate in stat aceste abonamente ? De asemenea angajatii au posibilitatea de a abona si membri de familie, costurlie fiind suportate de catre ei. Putem face aceste retineri angajatilor care doresc sa-si aboneze membri de familie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<