Model plangere penala pentru a te adresa anchetatorilor. Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt disponibile pe E-Juridic pentru a putea verifica auspiciile sub care se incadreaza plangerea pe care vreti sa o depuneti.
Plangerea reprezinta acea comunicare facuta de o persoana fizica sau juridica referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune. Daca ati suferit o vatamare prin comiterea unei infractiuni, veti avea calitatea de persoana vatamata in procesul penal, avand o serie de drepturi procesuale.
In urma cercetarilor efectuate de catre organele judiciare, ca urmare a depunerii plangerii de catre dumneavoastra, in calitate de victima a infractiunii, se poate pune in miscare actiunea penala, atunci cand exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare a acesteia.
Actiunea penala are ca obiect tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiuni si, la marea majoritate a infractiunilor, punerea sa in miscare se face de catre organele de urmarire penala din oficiu.
Exista insa o serie de infractiuni pentru care legea prevede expres ca punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Plangerea prealabila a persoanei vatamate necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale pentru anumite infractiuni nu este aceeasi cu plangerea ca act de sesizare a organului de urmarire penala.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Plangerea penala se depune, in mod normal, la o sectie de Politie sau la Parchet. Insa ea poate fi scanata si trimisa prin e-mail, sau o poti trimite prin posta.
Important! Pentru a putea fi luata in considerare, orice sesizare trebuie sa cuprinda obligatoriu anumite elemente, asa cum sunt prevazute in Codul de procedura penala, la articolul 289 si la articolul 290.
Aceste elemente sunt:
PLANGERE PENALA
Domnule Prim Procuror,
Subsemnatul .............................., domiciliat in ..........., str. .........., nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul ............, formulez prezenta plangere penala impotriva faptuitorului ........................., domiciliat in ............, str. ............, nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul ..........., pentru savarsirea infractiunii de ................, prevazuta si pedepsita de art. ... C. penal.
Motivele plangerii:
In fapt, la data de ............., ora ..., locul .............., faptuitorul ..........................., a savarsit ........................ .
Prejudiciul pe care faptuitorul mi l-a creat prin savarsirea infractiunii este de ............. si se compune din ................................ .
In drept, fapta constituie infractiunea de ....................., prevazuta si pedepsita de art. ... C. penal.
In dovedirea plangerii, inteleg sa ma folosesc de urmatoarele probe: proba cu acte si urmatorii martori:
- ......................., domiciliat in .............., str. ............, nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul ............;
- ......................., domiciliat in .............., str. ............, nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul .............
Data
................
Semnatura reclamantului
....................
DOMNULUI PRIM PROCUROR AL PARCHETULUI DE PE LANGA JUDECATORIA ........................
Plangerea penala poate varia in functie de severitatea faptei care s-a comis impotriva dumneavoastra. Pentru un denunt puteti folosi modelul de mai jos:
Model DENUNT - ACTUALIZAT
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri