Soferilor le poate fi suspendat permisul si in 2022 pentru incalcarea prevederilor Codului Rutier.
Codul Rutier prevede doua situatii in care permisul auto ii poate fi suspendat unui sofer, iar in acest material le vom analiza pentru a clarifica unele aspecte.
In primul rand, exista trei categorii de fapte care genereaza si suspendarea permisului de conducere, insa perioadele in care actul ii este luat soferului difera. Ele pot fi de 30, 60 sau 90 de zile.
Retinerea sau suspendarea permisului de conducere pot avea loc in mai multe scenarii, avand in vedere ca legea stabileste anumite praguri care trebuie depasite inainte ca acestea sa fie considerate infractiuni.
In functie de gravitatea faptei comise, vor fi aplicate prevederile din Codul rutier sau Regulamentul de aplicare a acestuia. In situatii extreme intervine Codul penal.
Conform Codului Rutier, permisul este suspendat:
Citeste si:
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII - format tiparit
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totodata, exista cazuri speciale cand permisul de conducere poate sa-ti ramana la politisti: atunci cand incepe urmarirea penala, dupa constatarea unei infractiuni si atunci cand in urma unui accident a rezultat un deces sa vatamarea corporala a unei persoane. La acest capitol, Codul Penal si Codul Rutier se folosesc complementar.
In al doilea rand, permisul auto poate fi suspendat atunci cand se ajunge la limita de puncte de penalizare (15). In cazul de fata, actul va fi retinut de autoritati pentru 30 de zile, insa exista situatii cand perioada poate fi si mai lunga. Spre exemplu, daca in urmatoarele 12 luni de la inapoierea permisului se aduna din nou 15 puncte de penalizare, suspendare permisului va fi aplicata pentru 60 de zile. In plus, daca soferul care a atins maximul de puncte de penalizare nu preda actul la autoritati in timp util, perioada de suspendare creste automat cu inca 30 de zile. Totusi, daca cel sanctionat dovedeste ca n-a fost posibil sa ajunga la autoritati in timp util, suplimentarea pedepsei nu va avea loc.
In al treilea rand, in momentul in care incalci reguli de circulatie si esti prins/a, sanctiunile contraventionale banesti aplicate vin la pachet si cu puncte. Atingerea pragului maxim de puncte prin incasarea prea multor amenzi duce la pierderea dreptului de a conduce.
In Romania, numarul maxim de puncte de penalizare pe care un sofer le poate avea este 15. In momentul de fata, numai depasirea vitezei maxime legal admise cu 11 km/h inseamna 2 puncte de penalizare minimum, adica 290 de lei amenda contraventionala.
Odata ce s-au acumulat cele 15 puncte intr-un termen de maximum 6 luni pentru incalcarea repetata a mai multor norme rutiere, permisul va fi automat suspendat timp de 30 de zile si va trebui predat Politiei Rutiere. Daca de la data ultimei amenzi s-au scurs 6 luni si sanctiunea/sanctiunile a/au fost platita/e, atunci punctele se anuleaza si se revine la zero.
Daca ai ajuns la numarul maxim de puncte pentru retinerea permisului si repeti din nou acest lucru in urmatoarele 12 luni, atunci permisul iti va fi suspendat pentru 60 de zile. Daca recidivezi, se ajunge la 90 de zile!
In esenta, cel mai bine te asiguri ca nu depasesti incasarea a 15 puncte-amenda intr-un termen de 12 luni. Eviti drumuri si batai de cap, iar tu ramai un sofer mai sigur!
Daca dreptul de a conduce ti-a fost suspendat pentru una dintre faptele mentionate mai sus si permisul de conducere ti-a fost retinut, atunci vei putea sa-l recuperezi dupa ce expira perioada pentru care acesta a fost suspendat.
Important! Acest lucru va putea fi posibil numai dupa ce expira dovada si trec zilele de suspendare. Spre exemplu, daca dovada inlocuitoare a permisului suspendat si retinut expira pe 15 ianuarie, atunci vei putea recupera documentul in 30/60/90 de zile de la acea data, nu de cand ti-a fost luat efectiv permisul de conducere.
Finalmente, recuperarea permisului se face de la Politia Rutiera (sau Brigada Rutiera) de la ghiseul Restituiri permise.
Pentru cei care locuiesc in Bucuresti programul Ghiseului restituiri permise de conducere retinute este:
Documente necesare pentru recuperarea permisului de conducere sunt:
S-ar putea sa te intereseze si: Doua puncte bonus pentru soferii fara amenzi
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri