Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2021 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acte necesare succesiune 2021. Taxe, costuri si durata

Acte necesare succesiune 2021. Taxe, costuri si durata
Aici vei gasi actele necesare pentru succesiune in 2021. Totodata, ai la dispozitie detaliile complete cu privire la taxe, costuri si durata.

E-Juridic iti ofera toate informatiile cu privire la succesiune de care ai nevoie. Indiferent de ceea ce iti doresti sa afli, continua mai jos si vei gasi fix informatiile de care ai nevoie. Retine, insa, ca particularitatile vor putea fi disputate numai cu ajutorul specialistilor autorizati sau in fata instantei. Pana la acel pas, totusi, este important sa stii cu ce ai de-a face. Codul civil nu iarta pe nimeni!

In primul rand, succesiunea este fapta prin care se preia functia sau bunurile unei persoane prin mostenire. Aceasta se defereste sau prin lege, sau dupa vointa omului prin testament.

Succesiunile sunt deferite copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale, in ordinea si dupa reguli. Proximitatea rudeniei se stabileste prin numarul generatiunilor; fiecare generatiune numara un grad. 

Sunt nedemni de a succede si prin urmare exclusi dela succesiune:
 • condamnatul pentru ca a omarat sau a incercat sa omoare pe defunct;
 • acela care a facut in contra defunctului o acuzatiune capitala, declarata de judecata calomnioasa;
 • mostenitorul majore care, avand cunostinta de omorul defunctului, nu denuntat acesta justitiei.

Mostenitorul departat de la succesiune ca nedemn, este obligat a intoarce toate fructele si veniturile a caror folosinta a avut-o dela deschiderea succesiunii.

Succesiune 2021. Cand devin mostenitor?

Mostenirea revine automat mostenitorului la data decesului persoanei pe care o mosteneste. In principiu, nu este necesar, asadar, niciun act explicit specific de acceptare a mostenirii. Acest aspect este prevazut la articolul 1846 din Codul civil.

In cazul in care un mostenitor indica prin comportamentul sau ca doreste sa devina mostenitor (prin implicarea sa in succesiune), se considera ca acesta a acceptat in mod tacit mostenirea.

In cazul in care un mostenitor nu si-a exercitat dreptul de renuntare la mostenire in termenul stabilit se considera ca acesta a acceptat mostenirea in mod fictiv.

In al doilea rand, exista o exceptie de la principiul dobandirii automate a patrimoniului succesoral in cazul in care obiectul care urmeaza sa fie mostenit este un drept de proprietate sau orice alt drept real asupra unui bun imobil. In acest caz, actul de acceptare a mostenirii sau certificatul de mostenitor trebuie inscris in registrul actelor sau in cartea funciara, iar mostenitorul dobandeste dreptul real cu efect retroactiv de la data decesului persoanei pe care o mosteneste.

Succesiune 2021. Acte necesare

In al treilea rand, inainte de a ajunge in instanta pentru probleme mai complexe, dezbaterea mostenerii are loc la notar. Acolo vor fi necesare primele documente, dupa cum urmeaza:
 • actele de identitate ale mostenitorilor;
 • certificatul de deces al defunctului (original sau duplicat);
 • certificatul de casatorie al sotului supravietuitor ( sau certificatul de deces / certificatul de mostenitor / sentinta judecatoreasca de divort, dupa caz);
 • certificat de nastere si casatorie al descendentilor (copii, nepoti) sau al altor rude care au dreptul la succesiune;
 • 2 martori care l-au cunoscut pe defunct;
 • daca exista, testamentul.

acte necesare succesiune mostenire

In functie de complexitatea cazului, mai pot fi necesare si:
 • acte proprietate bunuri imobile: contract vanzare-cumparare/construire, proces verbal de predare-primire a locuintei; contract de imprumut si adeverinta de achitare integrala;
 • certificat fiscal eliberat de Administratia Financiara, care poate fi solicitat si prin intermediul biroului notarial;
 • acte proprietate automobil (talon, carte de identitate);
 • certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiara;
 • certificat actionar, carnete CEC, conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit), act concesiune pentru locul de veci, adeverinta cu valoarea locului de veci, eliberata de Administratia Cimitirelor sau de Parohie.

La finalul procedurii se elibereaza certificatul de mostenitor. Acesta este autorizat de instanta competenta in materie de succesiune si contine informatiile referitoare la succesiune (calitati si drepturi, cote succesorale). Actul poate fi un document personal sau comun. 

Certificatul de mostenitor este un inscris autentic. Toate partile terte care efectueaza tranzactii cu buna-credinta cu partea indicata ca mostenitor in certificatul de mostenitor sunt protejate.

Succesiune 2021. Mostenitorul si mostenirea

In al patrulea rand, retinem cel mai simplu scenariu. Mostenitorul poate renunta la intreaga mostenire, adica are posibilitatea de a anula succesiunea. Mostenitorul poate, in termenul prevazut pentru renuntarea la mostenire (si anume, patru luni sau un an, in cazul in care defunctul sau mostenitorul isi avea resedinta in strainatate la data deschiderii succesiunii – articolul 1847 din Codul civil), sa declare la secretariatul instantei competente in materie de succesiune (asa cum stabileste art. 810 din Codul de procedura civila in care se specifica instanta corespunzatoare) ca a acceptat mostenirea sub beneficiu de inventar. In acest caz, mostenitorul sub beneficiu de inventar raspunde pentru datoriile mostenirii in limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral (articolele 1902 si 1904 din Codul civil).

Mostenitorul sub beneficiu de inventar are obligatia de a proceda la inventarierea bunurilor din patrimoniul succesoral in termen de patru luni. Patrimoniul succesoral este un ansamblu de bunuri diferit de patrimoniul personal al mostenitorului. Mostenitorul sub beneficiu de inventar are obligatia de a-i plati mai intai pe creditorii mostenirii si apoi pe legatari. In cazul actelor de renuntare la bunurile mostenirii, mostenitorul sub beneficiu de inventar are obligatia de a cere permisiunea instantei competente in materie de succesiune.

Daca datoriile acumulate de defunct sunt prea mari, atunci creditorii sau mostenitorii pot pot solicita instantei competente in materie de succesiune lichidarea judiciara a patrimoniului succesoral (art. 1913 din Codul civil). Instanta are obligatia de a dispune lichidarea patrimoniului succesoral la cererea mostenitorului sub beneficiu de inventar, iar, in acest caz, mostenitorul sub beneficiu de inventar transmite bunurile mostenirii creditorilor si este degrevat de toate datoriile (art. 1909 din Codul civil).

Instanta competenta in materie de succesiune numeste un lichidator in scopul lichidarii, care ii invita pe creditori sa isi prezinte creantele. Creditorii sunt platiti inaintea legatarilor, asa cum este prevazut in art. 1913-1922 din Codul civil.

In situatia in care mostenitorul este necunoscut, instanta competenta in materie de succesiune numeste un curator al mostenirii vacante, care are sarcina de a administra patrimoniul succesoral si de a-i plati pe creditorii mostenirii pana la gasirea mostenitorului (art. 1865-1870 din Codul civil).

In al cincilea rand, daca cel/cea trecut/a in nefiinta a facut deja obiectul unei proceduri de declarare a falimentului, procedura de faliment continua in ceea ce priveste mostenirea.

Succesiune 2021. Datoriile, la pachet cu mostenirea?

In al saselea rand, mostenitorul, in calitate de succesor universal al defunctului, raspunde, inclusiv cu averea personala, pentru datoriile mostenirii, spre deosebire de legatari, care sunt succesori cu titlu particular ai defunctului.

taxe costuri succesiune mostenire

Mostenitorul poate, in termenul prevazut pentru renuntarea la mostenire, sa declare la secretariatul instantei competente in materie de succesiune ca a acceptat succesiunea sub beneficiu de inventar. In acest caz, mostenitorul sub beneficiu de inventar raspunde pentru datoriile mostenirii in limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.

Mostenitorul sub beneficiu de inventar are obligatia de a proceda la inventarierea bunurilor din patrimoniul succesoral in termen de patru luni. Patrimoniul succesoral este un ansamblu de bunuri diferit de patrimoniul personal al mostenitorului. Mostenitorul sub beneficiu de inventar are obligatia de a-i plati mai intai pe creditorii mostenirii si apoi pe legatari. In cazul actelor de renuntare la bunurile mostenirii, mostenitorul sub beneficiu de inventar are obligatia de a cere permisiunea instantei competente in materie de succesiune.

Succesiune 2021. Taxe!

In al saptelea rand, asa cum bine stim, exista un pret pentru orice. Mostenirea nu este gratuita, daca nu se face inainte de trecerea in nefiinta un contract de vanzare cumparare sau unul de intretinere.

Conform regulilor aplicabile in prezent, taxele pentru succesiune se calculeaza pentru intreaga masa succesorala (adica toate bunurile care fac parte din mostenire) astfel:
 • valoarea totala de 1.000 de euro va insemna 186 lei taxe cu TVA inclus;
 • valoarea totala de 5.000 de euro va insemna 531 lei taxe cu TVA inclus;
 • valoarea totala de 10.000 de euro va insemna 791 lei taxe cu TVA inclus;
 • valoarea totala de 100.000 de euro va insemna 3861 lei taxe cu TVA inclus.

Finalmente, este important sa retinem ca succesiunea poate presupune un proces indelungat in situatiile in care actele nu sunt realizate corespunzator inainte de deces sau atunci cand exista suficiente rude cu drepturi egale. Indiferent de caz, este necesar sa discutati cel putin cu un notar, daca nu se va ajunge la avocat. Astfel de situatii pot fi evitate prin incheierea contractelor relevante inainte de trecerea in nefiinta a celui/celei care lasa mostenirea.
Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Acte necesare succesiune 2021. Taxe, costuri si durata":
Rating:

Nota: 4.04 din 5 din 25 voturi


©2021 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2021

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016