In materialul de fata analizam actele necesare pentru schimbarea permisului auto in 2023 si situatiile in care se impune o astfel de actiune.
Permisul auto il schimbam atunci cand acesta urmeaza sa isi piarda valabilitatea sau cand avem nevoie de un duplicat, intrucat originalul a fost pierdut, a fost furat, v-ati schimbat numele sau, pur si simplu, s-a deteriorat iremediabil.
Este important sa mentionam ca toata procedura este cuprinsa in Ordinul MAI nr. 123/2013 pe care il veti putea citi integral, in varianta actualizata la zi, mai jos.
Permisul auto sau carnetul de sofer este un act important caruia trebuie sa ii acordati o importanta deosebita. Lipsa lui va poate aduce amenzi destul de mari pe care nu le puteti evita. Asigurati-va periodic ca este valabil si ca il aveti la dispozitie de fiecare data.
Pentru a evita statul la cozi, si in 2023 va puteti face programare online pentru schimbarea permisului auto. Tot ce trebuie sa faceti este sa accesati site-ul DRCPIV, sa completati datele necesare si sa va alegeti data si ora la care va doriti sa va prezentati la ghiseu. Tineti cont insa ca daca nu ajungeti la timp, veti pierde programarea.
In primul rand, avem nevoie de o cerere-tip. Aceasta se completeaza la ghiseul institutiei si vi se va inmana pentru a o semna. In plus, va trebui sa completati si informatiile privind fisa medicala si sa aveti la dumneavoastra dovada platii taxei pentru permisul de conducere.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Urmatoarele acte vor fi necesare:
Eliberarea unui duplicat se face atunci cand permisul a fost pierdut, furat, deteriorat sau titularul s-a casatorit sau/si si-a schimbat numele.
Important! Acest lucru se face doar inaintea expirarii valabilitatii. In caz contrar, va fi nevoie de fisa medicala. Duplicatul se elibereaza doar pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat.
La solicitarea unui duplicat este nevoie de o cerere tip care se completeaza la ghiseu, actul de identitate in original si copie, dovada de plata a taxei, permisul in original numai atunci cand este deteriorat.
Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere se depune personal de catre titular la oricare serviciului public comunitar regim premise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.
Nota! Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere emis dupa data de 01 ianuarie 2009., insotita de celelalte documente, poate fi transmisa si prin corespondenta, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior. Permisul se ridica , personal de titular, de la serviciul public comunitar mentionat de solicitant in cerere. Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere emis dupa data de 01 ianuarie 2009., insotita de celelalte documente, poate fi transmisa si prin posta electronica pe adresa de e-mail a serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior . Pentru ridicarea noului permis de conducere, titularul trebuie sa se prezinte si sa depuna personal, la serviciul public comunitar, in original, documentele ale caror copii au fost initial transmise (scanat).
Cererea in acest sens se depune personal la DRPCIV/SRPCIV, in functie de locul in care persoana isi are resedinta sau domiciliul. Alaturi de aceasta sunt necesare urmatoarele documente:
Permisele de conducere nationale straine se preschimba cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului administratiei si internelor nr.163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
In cazul in care valabilitatea permisului depus nu a expirat, dovada inlocuitoare se emite cu drept de circulatie cu valabilitate de cel mult 30 de zile, fara a fi depasita perioada de valabilitate a permisului de conducere, iar pentru celelalte situatii, dovada se emite fara drept de circulatie.
Permisul de conducere romanesc se elibereaza in termen de maximum 30 de zile de la depunerea dosarului. In situatiile in care verificarile mentionate nu se finalizeaza in termenul de valabilitate a dovezii inlocuitoare a permisului depus pentru preschimbare, se elibereaza o noua dovada inlocuitoare cu valabilitatea de cel mult 30 de zile. Procedura continua pana la momentul in care se primeste raspunsul de la autoritatea competenta din statul membru, cand se procedeaza la eliberarea permisului de conducere.
La data inmanarii permisului de conducere preschimbat dovada inlocuitoare isi inceteaza valabilitatea.
Dupa preschimbarea permisului de conducere strain, institutia prefectului il remite autoritatii competente a statului emitent, prin adresa oficiala, in cuprinsul careia informeaza cu privire la efectuarea preschimbarii.
In cazul pierderii, retinerii intr-un stat membru UE sau furtului permisului de conducere, titularul declara acest fapt prin completarea in mod corespunzator a cererii (prin bifarea casutelor corespunzatoare).
Cetatenii straini din Elvetia, Republica Moldova, UAE, SUA, Canada, China, Africa de Sud, Israel si Marea Britania se supun unor reguli suplimentare care trebuie consultate in avans.
Pentru permisele de conducere emise dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisa si prin corespondenta la adresa postala sau adresa elecronica a Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor judetean, fiind necesar sa atasati cererii si celelalte documente, scanate.
In cazul transmiterii prin e-mail este obligatorie predarea/prezentarea documentelor in original la ridicarea permisului de la ghiseul eliberarari permise. Documentul se ridica personal de la sediul serviciului.
- permisele de conducere internationale;
- permisele de conducere a caror valabilitate a expirat, cu exceptia celor eliberate de autoritatile statelor membre;
- permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restrictii care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendari ori retrageri intr-un alt stat;
- permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducator;
- permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6) din ordonanta de urgenta, cu exceptia cazurilor in care a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1) din odonanta de urgenta.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri