Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acte necesare pentru schimbare permis auto in 2023. Unde platesti taxa si cum faci programare

Acte necesare pentru schimbare permis auto in 2023. Unde platesti taxa si cum faci programare
In materialul de fata analizam actele necesare pentru schimbarea permisului auto in 2023 si situatiile in care se impune o astfel de actiune. 

Permisul auto il schimbam atunci cand acesta urmeaza sa isi piarda valabilitatea sau cand avem nevoie de un duplicat, intrucat originalul a fost pierdut, a fost furat, v-ati schimbat numele sau, pur si simplu, s-a deteriorat iremediabil. 

Este important sa mentionam ca toata procedura este cuprinsa in Ordinul MAI nr. 123/2013 pe care il veti putea citi integral, in varianta actualizata la zi, mai jos. 

Permisul auto sau carnetul de sofer este un act important caruia trebuie sa ii acordati o importanta deosebita. Lipsa lui va poate aduce amenzi destul de mari pe care nu le puteti evita. Asigurati-va periodic ca este valabil si ca il aveti la dispozitie de fiecare data. 

Cum se face programare pentru schimbare permis

Pentru a evita statul la cozi, si in 2023 va puteti face programare online pentru schimbarea permisului auto. Tot ce trebuie sa faceti este sa accesati site-ul DRCPIV, sa completati datele necesare si sa va alegeti data si ora la care va doriti sa va prezentati la ghiseu. Tineti cont insa ca daca nu ajungeti la timp, veti pierde programarea. 

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto sau pentru eliberarea unuia nou [2023]

In primul rand, avem nevoie de o cerere-tip. Aceasta se completeaza la ghiseul institutiei si vi se va inmana pentru a o semna. In plus, va trebui sa completati si informatiile privind fisa medicala si sa aveti la dumneavoastra dovada platii taxei pentru permisul de conducere.


In al doilea rand, va trebui sa prezentati cartea de identitate in original si sa aveti si o copie pentru ca aceasta va ramane la autoritati, dupa ce vor constata ca cele doua corespund. In cazul cererilor depuse prin mandatar (va aflati temporar in strainatate si imputerniciti alta persoana sa va schimbe permisul), este necesara doar copia dupa actul dumneavoastra de identitate + procura speciala si actul de identitate al mandatarului, in original si copie.

In al treilea rand, trebuie sa achitati taxa de pentru eliberarea permisului auto. 

In al patrulea rand, fisa medicala este obligatorie atunci cand se inlocuieste permisul de conducere pentru ca valabilitatea acestuia a expirat. Aceasta nu e necesara la solicitarea duplicatului. 

In al cincilea rand, la schimbarea permisului pentru ca a expirat termenul de valabilitate va trebui sa predati si actul care se inlocuieste. Bineinteles, acest aspect nu se aplica atunci cand acesta v-a fost furat sau l-ati pierdut. 

Nu uitati ca vor fi necesare doua fotografii color recente in format 35x38,5mm, doar daca trimiteti prin mandatar sau daca depuneti cererea la alt serviciu public comunitar decat cel de la domiciliu.

Totodata, este important sa fiti cu actele in regula, intrucat conducerea unui vehicul cu permisul auto expirat atrage o amenda usturatoare, conform Codului Rutier in vigoare. 

In cazul persoanelor carora le-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, acestea vor prezenta pentru eliberarea unui nou permis de conducere, documentele de mai sus insotite de hotararea de dezincriminare, nefiind necesara sustinerea vreunui examen. 

Unde se plateste taxa pentru preschimbare permis auto in 2023 

Taxa pentru permis auto, in valoare de 89 de lei, nu se mai plateste in numerar la ghiseu, odata cu depunerea documentelor, ci poate fi achitata online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzactiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro nu este necesara dovada platii. Taxa pentru schimbarea permisului poate fi achitata si prin OP in contul BCR, CEC Bank si in reteaua de statii de plata SelfPay, caz pentru care dovada platii este necesara.  

Eliberarea duplicatului permisului de conducere romanesc pierdut, furat sau deteriorat [2023]

Urmatoarele acte vor fi necesare:

  • cererea titularului*
    • *Atentie! Aceasta se editeaza informatic la ghiseu si se inmaneaza titularului pentru a o semna si pentru a completa informatiile privind motivul lipsei permisului de conducere si dovada platii contravalorii duplicatului. 

 

  • in cazul cetatenilor romani:
    • actul de identitate al titularului, in original si copie, din care rezulta ca acesta are domiciliul sau resedinta in Romania;
  • in cazul cetatenilor straini:
    • carte de rezidenta
    • permis de sedere
    • certificat de inregistrare insotit de pasaport
    • pasaport diplomatic/serviciu;
  • dovada platii contravalorii permisului de conducere - 89 lei, se poate achita numerar la ghiseu odata cu depunerea documentelor;
  • permisul de conducere, in caz de deteriorare sau pentru schimbarea numelui.
 

 

Eliberare duplicat. Schimbare permis dupa casatorie

Eliberarea unui duplicat se face atunci cand permisul a fost pierdut, furat, deteriorat sau titularul s-a casatorit sau/si si-a schimbat numele. 

Important! Acest lucru se face doar inaintea expirarii valabilitatii. In caz contrar, va fi nevoie de fisa medicala. Duplicatul se elibereaza doar pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat. 

schimbare permis casatorie

La solicitarea unui duplicat este nevoie de o cerere tip care se completeaza la ghiseu, actul de identitate in original si copie, dovada de plata a taxei, permisul in original numai atunci cand este deteriorat.

Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere se depune personal de catre titular la oricare serviciului public comunitar regim premise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

Nota! Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere emis dupa data de 01 ianuarie 2009., insotita de celelalte documente, poate fi transmisa si prin corespondenta, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior. Permisul se ridica , personal de titular, de la serviciul public comunitar mentionat de solicitant in cerere. Cererea pentru eliberarea duplicatului permisului de conducere emis dupa data de 01 ianuarie 2009., insotita de celelalte documente, poate fi transmisa si prin posta electronica pe adresa de e-mail a serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior . Pentru ridicarea noului permis de conducere, titularul trebuie sa se prezinte si sa depuna personal, la serviciul public comunitar, in original, documentele ale caror copii au fost initial transmise (scanat).
 

Preschimbare permis strain cu cel romanesc

Cererea in acest sens se depune personal la DRPCIV/SRPCIV, in functie de locul in care persoana isi are resedinta sau domiciliul. Alaturi de aceasta sunt necesare urmatoarele documente:

  • permisul de conducere national si, in anumite cazuri, o traducere legalizata in romana a acestuia sau documentul care atesta pierderea, furtul sau lipsa justificata a permisului de conducere, in cazul in care acesta a fost eliberat de un alt stat UE;
  • documentul de identitate al celui care semneaza cererea;
  • documentul care atesta domiciliul sau resedinta.


Permisele de conducere nationale straine se preschimba cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului administratiei si internelor nr.163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

In cazul in care valabilitatea permisului depus nu a expirat, dovada inlocuitoare se emite cu drept de circulatie cu valabilitate de cel mult 30 de zile, fara a fi depasita perioada de valabilitate a permisului de conducere, iar pentru celelalte situatii, dovada se emite fara drept de circulatie.

Permisul de conducere romanesc se elibereaza in termen de maximum 30 de zile de la depunerea dosarului. In situatiile in care verificarile mentionate nu se finalizeaza in termenul de valabilitate a dovezii inlocuitoare a permisului depus pentru preschimbare, se elibereaza o noua dovada inlocuitoare cu valabilitatea de cel mult 30 de zile. Procedura continua pana la momentul in care se primeste raspunsul de la autoritatea competenta din statul membru, cand se procedeaza la eliberarea permisului de conducere.

La data inmanarii permisului de conducere preschimbat dovada inlocuitoare isi inceteaza valabilitatea.

Dupa preschimbarea permisului de conducere strain, institutia prefectului il remite autoritatii competente a statului emitent, prin adresa oficiala, in cuprinsul careia informeaza cu privire la efectuarea preschimbarii.

In cazul pierderii, retinerii intr-un stat membru UE sau furtului permisului de conducere, titularul declara acest fapt prin completarea in mod corespunzator a cererii (prin bifarea casutelor corespunzatoare).

Cetatenii straini din Elvetia, Republica Moldova, UAE, SUA, Canada, China, Africa de Sud, Israel si Marea Britania se supun unor reguli suplimentare care trebuie consultate in avans.

Pentru permisele de conducere emise dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisa si prin corespondenta la adresa postala sau adresa elecronica a Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor judetean, fiind necesar sa atasati cererii si celelalte documente, scanate.

In cazul transmiterii prin e-mail este obligatorie predarea/prezentarea documentelor in original la ridicarea permisului de la ghiseul eliberarari permise. Documentul se ridica personal de la sediul serviciului.

Nu pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, urmatoarele categorii de documente:

- permisele de conducere internationale;
- permisele de conducere a caror valabilitate a expirat, cu exceptia celor eliberate de autoritatile statelor membre;
- permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restrictii care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendari ori retrageri intr-un alt stat;
- permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducator;
- permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6) din ordonanta de urgenta, cu exceptia cazurilor in care a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1) din odonanta de urgenta.


 


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Acte necesare pentru schimbare permis auto in 2023. Unde platesti taxa si cum faci programare":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 54 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016