Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regulamentul condominiului [2024] - imperativ pentru orice asociatie de proprietari!

Regulamentul condominiului [2024] - imperativ pentru orice asociatie de proprietari!
Regulamentul condominiului a intrat in vigoare dupa ce Ordinul nr. 1058/2019 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 149/2019. Il puteti descarca in format .PDF editabil actualizat pentru 2024 apasand pe link-ul de descarcare disponibil mai jos.

E-Juridic a relatat anterior despre Statutul asociatiei de proprietariLegea asociatiilor de proprietari si Legea locuintei, asadar acum va oferim si Regulamentul condominiului in format .PDF pentru descarcare.

Asociatia de Proprietari este forma juridica de organizare si de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor unui condominiu, recunoscuta de lege. Prin condominiu sau cladire sau bloc de locuinte se intelege o proprietate imobiliara formata din apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta (proprietatea individuala) si proprietatea comuna indiviza, aferenta in cota-parte fiecareia dintre proprietatile individuale si de care nu poate fi separata.

regulament condominiu 2020

Proprietatea individuala si proprietatea comuna aferente fiecarui proprietar constituie o unitate imobiliara in cadrul condominiumului. Asociatia de Proprietari devine, prin sentinta judecatoreasca, persoana juridica cu caracter non-profit. Non-profit inseamna ca sumele provenite din venituri (dobanzi bancare, inchirieri spatii/elemente din proprietatea comuna, profit din activitati lucrative, sponsorizari, subventii, finantari nerambursabile, penalizari etc.) se folosesc numai pentru imbunatatirea sau repararea proprietatii comune, pentru dezvoltarea condominiumului, pentru remunerarea membrilor activi, pentru investitii in scopurile asociatiei etc., in functie de hotararile adunarii generale a proprietarilor, membri ai asociatiei. 

Avand in vedere ca si in 2024 un condominiu se va administra dupa un Regulament nou, vi-l oferim in varianta actualizata.

Iata, asadar, noul model-cadru de Regulament al condominiului in vigoare. Il poti consulta integral mai jos sau descarca in format .PDF dand >>click AICI<<. E valabil pentru anul 2024!

Ai nevoie de ajutor? Foloseste cu incredere lucrarea Top 45 modele editabile de documente pentru asociatiile de proprietari disponibila AICI! Va pune la dispozitie 45 modele de documente indispensabile pentru buna functionare a asociatiei de proprietari. Enumeram cateva dintre ele: Regulamentul condominiului, Contracte de utilitati, Registru de casa, Registru pentru evidenta fondului de rulment, etc.

 

Ordin al viceprim-ministrului, ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 1058 din 11 februarie 2019 privind aprobarea continutului-cadru al statutului asociatiei de proprietari si al regulamentului condominiului, publicat in Monitorul Oficial nr. 149 din 25 februarie 2019

Avand in vedere prevederile art. 108 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor,

In conformitate cu prevederile art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative, aprobata prin Legea nr. 147/2018,

In temeiul art. 12 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 51/2018 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu modificarile ulterioare, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, emite urmatorul ordin:

Art. 1. – Se aproba continutul-cadru al statutului asociatiei de proprietari, prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. – Se aproba continutul-cadru al regulamentului condominiului, prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 3. – Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 3 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale
si administratiei publice, interimar,
Adrian Ionut Gadea
secretar de stat

CONTINUTUL-CADRU al regulamentului condominiului

Partea I:


CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1. – (1) Prezentul regulament de condominiu, denumit in continuare regulament, reprezinta documentul de ordine interioara al asociatiei de proprietari ...............1, cu sediul in ..............2, denumita in continuare asociatie de proprietari, care contine totalitatea instructiunilor, normelor, regulilor care stabilesc si asigura ordinea si buna functionare a condominiului.
(2) In aplicarea prezentului regulament, organele asociatiei de proprietari si proprietarii din condominiu vor tine cont de urmatoarele principii:
a) principiul egalitatii in drepturi si obligatii, in conditiile legii, indiferent de statutul social;
b) principiul tratamentului egal, al egalitatii intre proprietari si al excluderii oricaror privilegii sau discriminari;
c) principiul colaborarii pentru apararea drepturilor si a intereselor comune ce deriva din dreptul de proprietate comuna indiviza;
d) principiul asumarii si respectarii hotararilor si deciziilor luate in cadrul organelor asociatiei de proprietari cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare, indiferent de opinia personala sau de modul in care au votat;
e) principiul transparentei totale in ceea ce priveste actiunile sau inactiunile care pot afecta dreptul de proprietate comuna indiviza sau condominiul;
f) principiul adoptarii unei atitudini decente, corecte si civilizate in toate raporturile din cadrul asociatiei de proprietari si din cadrul condominiului;
g) principiul respectului reciproc in interactiunea dintre proprietarii din condominiu.

Art. 2. – (1) Prezentul regulament contine regulile si conditiile de folosinta a partilor comune ale condominiului si normele de conduita si buna vecinatate dintre proprietari.
(2) Dispozitiile prezentului regulament se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.
(3) Dispozitiile prezentului regulament sunt adoptate in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare si nu deroga de la acestea.

Art. 3. – Prezentul regulament al condominiului a fost initiat de ..............3, a fost dezbatut si adoptat in adunarea generala a asociatiei de proprietari din data de ...............4, cu acordul majoritatii proprietarilor din condominiu, in conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2018, si va fi adus la cunostinta, prin afisare la avizier sau prin inmanarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, in termen de 7 zile de la adoptare.

Art. 4. – Regulamentul condominiului nu poate impune nicio restrictie exercitarii drepturilor proprietarilor in afara celor care sunt justificate prin destinatia imobilului, asa cum este prevazuta in proiectul tehnic si cartea tehnica a constructiei.

Art. 5. – (1) Toti proprietarii, precum si chiriasii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt gazduite pe perioada determinata sau persoanele aflate in tranzit in condominiu sunt obligate sa respecte prezentul regulament.
(2) Responsabilitatea informarii chiriasilor si a persoanelor care tranziteaza condominiul referitor la prevederile regulamentului condominiului apartine proprietarului.

CAPITOLUL II
Folosinta partilor comune ale condominiului5

Art. 6. – Fiecare proprietar/locatar poate folosi, in conditiile legii si acordului de asociere, atat spatiul care constituie bunul principal, cat si partile comune, fara a aduce atingere drepturilor celorlalti proprietari si fara a schimba destinatia cladirii.

Art. 7. – Fiecare proprietar/locatar poate exercita folosinta bunurilor comune, cu conditia sa respecte destinatia acestuia si sa permita exercitarea folosintei de catre ceilalti proprietari in conditii normale.

Art. 8. – (1) Proprietarii din condominiu au obligatia de a mentine si intretine curatenia proprietatii comune, sa protejeze si sa mentina aspectul si integritatea cladirii.
(2) Proprietarii din condominiu sunt obligati sa respecte intocmai masurile stabilite de autoritatea administratiei publice locale pentru asigurarea igienei publice si salubritatii, precum si regulile elementare de igiena in gospodaria sau locuinta proprie, astfel incat sa nu creeze disconfort vecinilor si sa nu constituie pericol pentru sanatatea publica a comunitatii.

Art. 9. – (1) Proprietarul este obligat sa asigure intretinerea spatiului care constituie bunul principal, astfel incat cladirea sa se pastreze in stare buna.
(2) In cazul partilor comune atribuite proprietarilor in folosinta exclusiva, potrivit art. 43 din Legea nr. 196/2018, acestia au obligatia de a mentine si intretine curatenia proprietatii comune aflate in folosinta exclusiva pe cheltuiala proprie, fara realizarea de modificari constructive sau utilizarea in alte scopuri a acesteia.

Art. 10. – Instalatiile comune se utilizeaza numai conform destinatiei acestora. Instalatiile si bunurile comune care necesita, conform legislatiei in vigoare, verificari periodice nu pot fi utilizate fara efectuarea reviziilor sau fara obtinerea avizelor de functionare.

Art. 11. – (1) Este interzisa depozitarea oricaror obiecte pe proprietatea comuna, daca prin acest fapt se impiedica utilizarea normala a cladirii sau a partilor comune sau daca se aduce atingere drepturilor celorlalti proprietari.
(2) Este interzisa abandonarea oricaror obiecte pe proprietatea comuna.

Art. 12. – Este interzisa blocarea sau obturarea cailor de acces in condominiu sau in proprietatile individuale.

Art. 13. – Proprietarii din condominiu pot efectua, in cadrul proprietatii individuale, lucrari de modificare si modernizare a proprietatii, cu conditia ca acestea sa nu contravina reglementarilor legale in vigoare, esteticii exterioare a imobilului/condominiu, proiectului initial al imobilului, instalatiilor sanitare ale condominiului, sa nu deterioreze sau sa afecteze proprietatile individuale sau pe cele comune si sa nu incalce drepturile de folosinta ale celorlalti proprietari, conform proiectului cladirii.

Art. 14. – Daca proprietarul unei locuinte ori al unui spatiu cu alta destinatie provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau din proprietatea individuala a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligatia sa repare stricaciunile sau sa suporte cheltuielile pentru lucrarile de reparatii, in conditiile legii.

CAPITOLUL III
Norme de conduita si buna vecinatate dintre proprietari 5

Art. 15. – Drepturile proprietarilor din condominiu nu pot fi lezate de nicio actiune sau inactiune a celorlalti proprietari din condominiu, de chiriasi, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt gazduite pe perioada determinata sau persoanele aflate in tranzit in condominiu.

Art. 16. – (1) Niciun proprietar nu poate, prin orice actiune sau inactiune, aduce atingere dreptului celorlalti proprietari din condominiu de acces la serviciile de utilitati publice.
(2) Proprietarii apartamentelor si ai spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta deconectati de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica al cladirii au obligatia sa isi asigure o alta sursa de incalzire.

Art. 17. – Este interzisa restrictionarea accesului pe partile comune a proprietarilor din condominiu, cu exceptia cazurilor expres prevazute de legislatia in vigoare.

Art. 18. – (1) Este interzisa introducerea si/sau depozitarea in cadrul condominiului a oricaror substante periculoase sau a substantelor poluante, a deseurilor, precum si a oricaror materiale si/sau bunuri care, prin natura lor sau printr-o gresita intrebuintare, pot conduce la aparitia unor situatii periculoase, punand astfel in pericol viata si siguranta proprietarilor/locatarilor sau integritatea cladirii.
(2) Este interzisa depozitarea sau deversarea deseurilor menajere in alte locuri decat cele special amenajate, conform legislatiei in vigoare.

Art. 19. – (1) Este interzisa tulburarea, fara drept, a linistii proprietarilor/locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma.
(2) Este interzisa tulburarea linistii proprietarilor/locatarilor din condominiu intre orele 22,00-08,00, 13,00-14,00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata, precum si in intervalul ..................7, de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare.

Art. 20. – Proprietarii/Locatarii care detin animale de companie au obligatia sa respecte prevederile legale pentru detinerea acestora, precum si obligatia de a nu tulbura linistea locatarilor, de a mentine curatenia pe spatiile comune, precum si de a lua toate masurile necesare pentru a nu aduce atingere drepturilor celorlalti proprietari.

CAPITOLUL IV
Dispozitii finale

Art. 21. – In cazul nerespectarii regulamentului condominiului de catre unul dintre proprietari sau chiriasi, ceilalti proprietari pot sesiza presedintele si/sau comitetul executiv al asociatiei de proprietari, cu privire la aceste nereguli.

Art. 22. – In baza prezentului regulament nu sunt stabilite sau aplicate sanctiuni de catre organele asociatiei de proprietari, iar incalcarea prevederilor prezentului regulament nu constituie contraventie8.

Art. 23. – Prezentul regulament se poate modifica/completa cu acordul majoritatii proprietarilor din condominiu si va fi adus la cunostinta, prin afisare la avizier sau prin inmanarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, in termen de 7 zile de la adoptarea modificarilor/completarilor.

Art. 24. – Prezentul regulament este adus la cunostinta tuturor proprietarilor din condominiu, prin afisare la avizier sau prin inmanarea unei copii conforme al acestuia, in termen de 7 zile de la adoptare.

Art. 25. – Prezentul regulament intra in vigoare in termen de .............. zile de la adoptare, dar nu mai devreme de indeplinirea obligatiei prevazute la art. 24.

*COMITETUL EXECUTIV
Presedintele asociatiei de proprietari:
Nume si prenume:
1. ............................
Adresa
..........................
Semnatura:
......................
Membrii comitetului executiv al asociatiei de proprietari:
Nume si prenume:
Adresa:
Semnatura:
2. .......................
3. .......................
4. .......................
5. .......................
 

Partea II:

Note privind completarea si aplicarea Regulamentului de condominiu:
1 Se completeaza cu denumirea completa a asociatiei de proprietari,
2 Se completeaza cu adresa completa a asociatiei de proprietari.
3 Se completeaza cu denumirea organului initiator (presedintele asociatiei sau comitetul executiv al asociatiei de proprietari) si numele acestora.
4 Se completeaza cu data la care a test dezbatut si adoptat in adunarea generala prezentul regulament.
5 Adunarea generala a asociatiei de proprietari poate adopta, cu acordul majoritatii proprietarilor din condominiu, in conditiile legislatiei in vigoare, completari la Capitolul II - Folosinta partilor comune ale condominiului din regulamentul condominiului.
6 Adunarea generala a asociatiei de proprietari poate adopta, cu acordul majoritatii proprietarilor din condominiu, in conditiile legislatiei in vigoare, completari la Capitolul III - Norme de conduita si buna vecinatate dintre proprietari din regulamentul condominiului.
7 Adunarea generala a asociatiei de proprietari poate stabili extinderea sau nu a intervalului orar prevazut de legislatia in vigoare in care este interzisa tulburarea linistii proprietarilor/locatarilor din condominiu.
8 Asociatia de proprietari sau organele asociatiei de proprietari nu reprezinta agenti constatatori in sensul legislatiei in vigoare.
9 Se completeaza cu termenul de intrare in vigoare a regulamentului. Termenul va fi stabilit numai dupa aducerea la cunostinta a regulamentului tuturor proprietarilor din condominiu, prin afisare la avizier sau prin inmanarea unei copii conforme al acestuia.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Regulamentul condominiului [2024] - imperativ pentru orice asociatie de proprietari!":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 45 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016