Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declararea judecatoreasca a mortii

Declararea judecatoreasca a mortii
Declararea judecatoreasca a mortii are loc prin depunerea unei actiuni civile. Iata ce a decis instanta intr-o speta recenta.

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 6.04.2020, petentul A____ A_____ a solicitat declararea judecatoreasca a mortii numitului A____ A_____, in vederea efectuarii cuvenitelor mentiuni in registrele de stare civila.

In fapt, petentul arata ca intimatul este bunicul sau pe care nu l-a cunoscut intrucat acesta plecand pe front a murit si nu s-a mai intors, aspect pe care il cunoaste de la tatal sau.

A mentionat ca de cand a plecat pe front, familia nu a mai stiut nimic despre el, bunica sa fiind informata doar ca a murit in Rusia. Urmare a unei cereri adresata Arhivelor Armatei Romane i s-a comunicat la data de 10.03.2020, un Certificat nr. 1219 prin care se atesta faptul ca bunicul sau a fost pe front in perioada 22.06.1941 – 26.09.1941, iar in data de 26.09.1941 a fost gasit mort conform ordinului de zi pe unitate nr. 251/1941.

A aratat ca imobilul in care locuieste este proprietatea bunicului sau potrivit extrasului CF, el fiind singurul urmas. Intrucat doreste dezbaterea mostenirii bunicului sau are nevoie de certificatul de deces al acestuia, act ce nu se poate intocmi decat dupa pronuntarea unei sentinte de declararea mortii.

In drept a invocat prevederile art. 49 – 50 Cod civil, art. 944 – 947 c.pr.civila.

In probatiune a depus la dosar inscrisuri si s-au ascultat martorii B_______ G_______ si B___ S_____.

Conform prevederilor art. 945 c.pr.civila, prin Incheierea nr. 4/4.01.2021 pronuntata de Judecatoria A___ in dosar nr. _____/55/2020 a fost desemnat curator pentru intimatul A____ A_____, av. D______ D____ P____.

Au fost indeplinite masurile premergatoare prevazute de art. 945 c.pr.civila: la data de 5.08.2020, a fost intocmit procesul verbal de afisare a cererii la sediul instantei, la data de 18.11.2020 a fost intocmit procesul verbal de afisare a cererii la sediul Primariei M____, la data de 2.11.2020 a fost depus referatul intocmit de IPJ A___, proces verbal de efectuare a cercetarilor, la data de 19.11.2020 s-a depus dovada publicatiei intr-un ziar de larga circulatie a anuntului de deschidere a procedurii de declare a mortii, a fost afisata cererea la ultimul domiciliu cunoscut al intimatului.

Instanta a solicitat relatii la Primaria M____ privind eliberarea certificatului de deces, respectiv relatii la Politia M____.

Declararea judecatoreasca a mortii - analiza instantei

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine in fapt urmatoarele:

Reclamantul A____ A_____ este nepotul numitului A____ A_____, fiul lui G_____ si Palagia , nascut in M____, jud.A___, la data de 23.04.1908, cu ultimul domiciliu in in M____ nr.207, jud.A___ care a disparut in data 26.09.1941.

Potrivit art. 49 alin. 1 C.civ., "in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin 2 ani de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata."

Astfel, instanta retine ca textul legal anterior mentionat impune indeplinirea in mod cumulativ a doua conditii pentru declararea mortii prin hotarare judecatoreasca, respectiv ca persoana sa fie disparuta de cel putin doi ani si sa existe indicii ca a incetat din viata.

Din Certificatul nr. 1219 din 10.03.2020 emis de Ministerul Apararii Nationale-UM _____ Pitesti, rezulta ca intimatul A____ A_____, fiul lui G_____ si Palagia , nascut in M____, jud.A___, la data de 23.04.1908, cu ultimul domiciliu in in M____ nr.207, jud.A___ a luptat pe front Batalionul 9 Vinatori de M____ in perioada 22.06._____________41 , fiind declarat mort pe front la data de 26.09.1941, conform Ordinului de zi pe unitate nr.252/1941.

De asemeena, acesta a fost decorat postmortem la data de 09.07.1943, prin Ordinul de zi pe unitate nr.74/1943.

Din declaratiile martorilor B_______ G_______ si B___ S_____, ambii localnici din M____, rezulta ca intimatul A____ A_____ a fost declarat mort pe front in anul 1941, fapt de notorietate in localitate.

De asemenea, dupa incheierea razboiului acesta nu a mai aparut in localitate, sotia acestuia, decedata dupa anul 1989, sustinand ca acesta este decedat, in urma instiintarii primite de pe front.

Asa cum rezulta din relatiile solicitate la Primaria M____, din evidentele pe care le detine nu a rezultat ca este inregistrat decesul intimatului.

Din referatul de ancheta sociala intocmit de Primaria M____, procesul verbal de efectuare a cercetarilor intocmit de IPJ A___, coroborat cu relatiile solicitate la Politia M____, precum si declaratiile martorilor B___ S_____ si B_______ G_______, rezulta ca numitul A____ A_____ a disparut in data 26.09.1941, pe front in Rusia, ultimele informatii de spre acesta datand din 26.09.1941.

Prin urmare, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute de art. 49 C.civ. pentru declararea judecatoreasca a mortii intimatului respectiv acesta a disparut in 26.09.1941, neexistand in prezent indicii ca ar mai fi in viata.

Conform art. 52 C.civ.: „Cel declarat mort este socotit ca a incetat din viata la data pe care hotararea ramasa definitiva a stabilit-o ca fiind aceea a mortii. Daca hotararea nu arata si ora mortii, se socoteste ca cel declarat mort a incetat din viata in ultima ora a zilei stabilite ca fiind aceea a mortii.

In lipsa unor indicii indestulatoare, se va stabili ca cel declarat mort a incetat din viata in ultima ora a celei din urma zile a termenului prevazut de art. 49 sau 50, dupa caz.”

Astfel, potrivit art. 49 alin. 2 C.civ., „daca data primirii ultimelor informatii sau indicii despre cel disparut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevazut in alin. 1) se socoteste de la sfarsitul lunii in care s-au primit ultimele informatii sau indicii, iar in cazul in care nu se poate stabili nici luna, de la sfarsitului anului calendaristic”.

Prin urmare, avand in vedere ca ultimele informatii despre intimat dateaza din 26.09.1941, instanta va stabili data decesului acestuia ca fiind aceea de 26.09.1941, ora 24.

Pe cale de consecinta, pentru considerentele aratate, in temeiul prevederilor legal mai sus citate, va admite cererea, sens in care va declara mort pe numitul A____ A_____, fiul lui G_____ si Palagia , nascut in M____, jud.A___, la data de 23.04.1908, cu ultimul domiciliu in in M____ nr.207, jud.A___, stabilind ca data a decesului aceea de 26.09.1941, ora 24.

Dupa ramanerea definitiva a hotararii, dispozitivul acesteia va fi afisat timp de doua luni la sediul instantei, al Primariei comunei M____ si la ultimul domiciliu al celui declarat mort.

Totodata, dispozitivul hotararii va fi comunicat, dupa ramanerea definitiva a acesteia, instantei de tutela, Judecatoria A___ si serviciului de stare civila pentru inregistrarea mortii.

Declararea judecatoreasca a mortii - hotararea

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea formulata de petentul A____ A_____ CNP _____________, domiciliat in M____ nr.207, jud.A___, cu domiciliul procesual ales la Cabinet de Avocat C______ E___, cu sediul in C______, sr.Revolutiei nr.148A, jud.A___.

Declara mort pe numitul A____ A_____, fiul lui G_____ si Palagia , nascut in M____, jud.A___, la data de 23.04.1908, cu ultimul domiciliu in M____ nr.207, jud.A___, stabilind ca data a decesului aceea de 26.09.1941, ora 24.

Dupa ramanerea definitiva a prezentei hotariri dispozitivul acesteia va fi afisat timp de doua luni la sediul instantei, al Primariei comunei M____ si la ultimul domiciliu al celui declarat mort.

Dispune comunicarea dispozitivului prezentei hotariri, dupa ramanerea definitiva a acesteia, instantei de tutela, Judecatoria A___ si serviciului de stare civila pentru inregistrarea mortii.

Cu drept de apel in 30 zile de la comunicare. In cazul exercitarii caii de atac, cererea de apel se va depune la Judecatoria A___.

Pronuntata in sedinta publica de la 10 mai 2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa.

Dupa ramanerea definitiva, se afiseaza timp de doua luni la sediul instantei, al Primariei comunei M____ si la ultimul domiciliu al celui declarat mort, M____ nr.207, jud.A___.

Dupa ramanerea definitiva, se comunica instantei de tutela- Judecatoria A___ si serviciului de stare civila _____________________ pentru inregistrarea mortii

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Declararea judecatoreasca a mortii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016