Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Model: Actiunea pentru reparrea prejudiciului cauzat de ruina edificiului

Domnule Presedinte,

Subsemnatul1  ........................................., domiciliat in  ......................, str……….......................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........., reprezentat prin ........................................., cu sediul profesional in ........................., str. ................................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet  ...................................,  chem  in  judecata  si personal la interogatoriu pe paratul ......................................., domiciliat in ………...................., str. ............................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta pe calea

ACŢIUNII IN RASPUNDERE CIVILA DELICTUALA2

sa fie obligat3  sa-mi plateasca suma de .............. lei, ce reprezinta repararea prejudiciului pe care mi l-a cauzat, prin daramarea gardului ce l-a ridicat pe proprietatea sa, asupra cladirii proprietatea mea, din ............................, str. ..................... nr. ......, numar cadastral ................. judet/sector4  .............. .
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACŢIUNI:

IN FAPT:5
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:

1. Subsemnatul detin o proprietate in ...................., str. ....................................... nr. ......, numar cadastral........................., judet/sector ................................, proprietate invecinata cu cea a paratului.

La data de  ........................, paratul a construit in interiorul terenului sau un gard inalt de ...... m, pentru a-si proteja intimitatea curtii. La construirea acestui gard nu s-a luat in aplicare metodologia de calcul  a  rezistentei  constructiei,  asa  incat,  avand  la  baza  acest  viciu  de  constructie,  la  numai................................... zile/luni gardul s-a prabusit peste proprietatea mea, distrugandu-mi o mica magazie si peretele casei, invecinat cu proprietatea paratului.

Intrucat este evidenta vinovatia paratului, ce nu a tinut seama la ridicarea gardului de calculul de rezistenta al constructiei, desi l-am avertizat de acest aspect, pretinzand ca-si asuma acest viciu de constructie al cladirii, va rog sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de subsemnat cu suma de ............ lei, solicitandu-va de asemenea sa obligati paratul si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
2. Paratul chemat in judecata avea in interiorul terenului sau un rest de gard inalt de .... m, zid pe care l-am rugat in mod repetat sa-l darame, intrucat, aflat in stare avansata de degradare si avand in vedere inaltimea semnificativa a acestuia, exista in permanenta pericolul de prabusire.
La data de ...................., pe fondul unei furtuni foarte puternice, zidul subrezit, in stare avansata de descompunere a cedat si s-a prabusit peste proprietatea mea, distrugandu-mi o mica magazie si peretele casei, invecinat cu proprietatea paratului.
Intrucat este evident ca incidentul s-a produs din culpa paratului, ca urmare a actiunii sale proprii,
va rog sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de subsemnat cu suma de ............ lei, solicitandu-va de asemenea sa obligati paratul si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.6.

IN DREPT:
Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod procedura civila si art.7  ... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori, expertiza tehnica8  ........................................ privind9 ..................................................
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ................................., domiciliat in .................................., str. ................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................;
2. ....................................., domiciliat in ............................., str. ................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.

Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului .

ANEXAM:10
1. .............................................. .
2. Acte de proprietate asupra bunurilor prejudiciate.
3. Imputernicirea si/sau contractul de asistenta juridica nr. ........... .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ........... si timbru judiciar ........... .


SEMNATURA

DOMNULUI PRESEDINTE AL11  ........................................

Note:

1. Calitatea de reclamant o are victima prejudiciului, persoana care a suferit un prejudiciu si in patrimoniul careia s-a nascut dreptul la dezdaunare si bineinteles succesorii in drepturi ai acesteia.
2. Raspunderea civila delictuala reprezinta o sanctiune civila, cu caracter reparator ce ia nastere in momentul in care cu intentie, din neglijenta sau din imprudenta s-a comis o fapta care a cauzat un prejudiciu altei persoane. Raspunderea civila delictuala este de mai multe feluri: raspunderea pentru fapta proprie art. 1384, 1385 Cod civil, raspunderea pentru fapta altei persoane art. 1373 alin. (1), (2), (3) Cod civil si raspunderea pentru lucruri, edificii si animale art. 1372 alin. (1) Cod civil, art. 1375 Cod civil, art. 1378 Cod civil. Proprietarul unui edificiu (casa, gard, baraj, pod, canal, pivnita etc.) este responsabil de prejudiciul cauzat prin ruina edificiului, cand ruina este urmarea lipsei de intretinere sau a unui viciu de constructie. Prin ruina se intelege nu doar daramarea completa, ci si dezagregarea materialului din care este construit. Atentie, raspunderea nu este intemeiata pe paza juridica, ci pe calitatea de proprietar. In caz de coproprietate paratii vor raspunde solidar.
3. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, ce vizeaza dezdaunarea sau reparatiunea, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Reclamantul-creditor poate solicita obligarea paratului-debitor la repararea prejudiciului efectiv (damnum emergens), cat si la plata foloaselor nerealizate (lucrum cessans).
4. In cazul raspunderii civile delictuale opereaza de drept punerea in intarziere, fara efectuarea vreunei formalitati in acest sens. In materie comerciala avem ca procedura prealabila obligatorie dispozitiile art. 7201 Cod procedura civila, ce reglementeaza procedura concilierii.
5. Pentru a fi admisibila actiunea trebuie indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale: existenta unui prejudiciu, un raport de cauzalitate intre ruina edificiului si prejudiciu, ruina edificiului sa fi fost cauzata de lipsa de intretinere ori de un viciu de constructie. Proprietarul se poate exonera prin dovedirea altor cauze ce au determinat ruina edificiului: fapta victimei insasi, fapta unui tert pentru care proprietarul nu este tinut a raspunde, cazul de forta majora, dar nu si cazul fortuit.
6. Proprietarul va avea, la randul sau, dreptul la regres pentru recuperarea daunelor platite impotriva vanzatorului de la care a cumparat, impotriva locatarului constructiei sau impotriva constructorului, proiectantului constructiei pentru viciile ascunse ce au constituit cauza ruinei.
7. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 1378 Cod civil. Potrivit art. 1499 Cod civil, cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca. Dovada se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, interogatoriu etc.
8. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri imobile, in constructii, in instalatii etc.).
9. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
10. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea, de asemenea, depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime.
Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
11. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este in principiu cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), dar reclamantul poate alege instanta in a carei circumscriptie s-a savarsit fapta (art. 10 pct. 8 Cod procedura civila).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 05 Octombrie 2012
Votati articolul "Model: Actiunea pentru reparrea prejudiciului cauzat de ruina edificiului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI