Comunicat CSM:
Azi, 17 noiembrie 2009, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii s-a desfasurat intalnirea Presedintelui CSM – domnul judecator Viorel-Virgil Andreies cu Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie – doamna judecator Lidia Barbulescu; Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – doamna Laura Codruta Kovesi si domnul Octavian-Virgiliu Ojog secretar de stat in Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, domnul judecator Gheorghe Buta, presedintele Sectiei Comerciale a Inaltei Curti de Casatie si Justite. .
Principalii ordonatori de credite din sistemul judiciar au purtat discutii pentru a stabili masurile ce se impun a fi luate in vederea reducerii cheltuielilor de personal impuse prin Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii.
S-a stabilit ca este necesar ca masurile concrete sa fie stabilite de conducatorii fiecarui parchet sau instanta in parte, cu acordul salariatului ori a magistratului dupa caz. Masura se impune a fi luata de catre conducatorii fiecarei instante ori parchet in parte, raportat la specificul activitatii fiecarei institutii, astfel incat sa nu fie prejudiciat mersul anchetelor in cazul parchetelor, si sa nu fie incalcate principiile repartizarii aleatorii a cauzelor, a continuitatii, pe care se bazeaza activitatea instantelor.
Potrivit art.10 din Legea 329/2009, in vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie - decembrie 2009, conducatorii institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri:
-sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10
zile lucratoare;
-sa reduca programul de lucru;
-sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la lit. a) si b);
-alta masura cu efect echivalent.
Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si Parchetul General vor lua masuri pentru reducerea cheltuielilor de personal, in medie cu 15,5% lunar in una dintre modalitatile de mai sus.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<