Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept comercial 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune de iesire din indiviziune (partaj, imparteala)

Actiune de iesire din
indiviziune (partaj, imparteala)


 
INSTANTA1)  ......................
 


                                             Domnule Presedinte,
 


   Subsemnatul ..................................., domiciliat in2)  ........................., str. ...........
nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .................................., reprezentat prin avocat .........................., cu sediul profesional in ......................., str. ......................... nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ...........
..................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul .........................
............, domiciliat in ..............................., str. ............................, nr. ...., bloc ......,
scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................................., prin prezenta


                      
                                   ACTIUNE DE IESIRE DIN INDIVIZIUNE3)

pentru  ca  prin  hotararea  ce  veti  pronunta  sa4)   dispuneti  iesirea  din  indiviziune  asupra  bunurilor ramase urmare decesului defunctului nostru autor ...................................................., conform certificatului de deces seria ........ nr. ........, eliberat de ........................................., la data de ......................., bunuri ce ni se cuvin in calitate de copartasi.
In acest sens, va rog sa stabiliti masa bunurilor de impartit, cotele ce mi se cuvin in calitatea mai sus mentionata si lichidarea starii de indiviziune, prin individualizarea, atribuirea si predarea efectiva a bunurilor ce mi se cuvin, conform loturilor ce urmeaza a fi create in natura.
De asemenea, cer ca paratul sa fie obligat sa raporteze la masa impartelii bunurile primite de la defunct  cu  ocazia  casatoriei,  sa  fie  redus  testamentul  facut  paratului,  iar  pana  la  definitivarea
impartelii in vederea conservarii si administrarii bunurilor, sa fie numit un sechestru judiciar.


                             DOMNULUI PRESEDINTE AL5)  .........................


1. Cand cererea de iesire din indiviziune izvoraste din succesiune, cererea de chemare in judecata se depune instantei de la ultimul domiciliu al defunctului (art. 14 Cod procedura civila). Cand starea de indiviziune provine din alte cauze (cumparare, donatie etc.) cererea se face numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilul (art. 13 alin. 1 Cod procedura civila).
2. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. Sau de partaj judiciar sau de imparteala judiciara.
4. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic.
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

Va solicit totodata, ca paza bunurilor sechestrate sa fie incredintata1)  numitului ..........
...................., domiciliat in ..........................., str. ................................... nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................, intrucat .......................................................................... .
Cer totodata, anularea certificatului de mostenitor eliberat de ........, la data de ......, sub numarul ........ .
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.


MOTIVELE ACESTEI ACTIUNI SUNT:

IN FAPT2):
La data de ....................., s-a deschis succesiunea de pe urma defunctului ...............
............................, decedat la data de ............, conform certificatului de deces emis de ........................., sub nr. .........................., din ................, fost cu ultim domiciliu in ............................, str. ............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet3)  ................ .
In urma decesului acestuia au ramas mostenitori cu vocatie succesorala, partile din acest proces, subsemnatul reclamant si paratul in calitate de descendenti ai defunctului.
Masa succesorala ramasa de pe urma decesului defunctului se compune din:
a)  Bunuri  mobile:  Un  numar  de  ........  actiuni  la  Fondul  Proprietatii  Private  II,  cu  sediul .............., cu numerele de ordine de la ................... la ....................., in valoare nominala de ........ lei fiecare, in valoare totala de ................ lei, dobandite de defunct prin ..................., conform certifica- tului de actionar nr. .../........ eliberat de .................. .
b) Bunuri imobile: Apartamentul situat in ................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., compus din ....... camere si dependinte, in suprafata utila de ..... mp, impreuna cu cota indiviza de ...........% din dreptul de coproprietate fortata si perpetua asupra partilor si dependintelor comune ale imobilului si cu cota indiviza de ................
din dreptul de coproprietate fortata si perpetua asupra terenului aferent, in suprafata de ........ mp, atribuit pe durata existentei constructiei, dobandit de defunct prin cumparare, conform contractului de construire nr. ............./........... si procesului-verbal de predare-primire-receptie nr. ........, din data de ....................., ambele incheiate cu ................ si transcrise sub nr. ........ de ................................. .
Potrivit art. 751 Cod civil, masa bunurilor de mai sus urmeaza a fi intregita prin raportarea in natura  a  bunurilor  imobile  si  prin  raportarea  contravalorii  bunurilor  mobile  primite  de  parat  ca donatie, fara scutire de raport, si anume: ............................................................................................ .
De asemenea, potrivit art. 738 Cod civil, paratul urmeaza sa fie obligat la raportul urmatoarelor datorii: ......................................................................................... .
In baza dispozitiilor art. 848 Cod civil, solicit reductiunea liberalitatilor care trec peste partea disponibila, si anume testamentul autentificat sub nr. ......, din ..... de catre ........................... si actul


1. Paza bunului sechestrat va fi incredintata persoanei desemnate de parti de comun acord, iar in caz de neintelegere, unei persoane desemnate de instanta, care va putea fi chiar detinatorul bunului. In situatia in care administratorul - sechestru  a fost numit o alta persoana decat detinatorul, instanta va fixa o remunerare pentru acesta.
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
3. Informatii necesare pentru stabilirea competentei teritoriale.
 


de donatie autentificat sub nr. ..........., din ............ de catre .............. prin care s-au testat si respectiv donat paratului urmatoarele bunuri: ................................................
........................................... .
Solicit ca sechestrul judiciar sa fie dispus asupra urmatoarelor bunuri: ....................................... .
In temeiul dispozitiilor art. 85 din Legea nr. 36/1995, se impune anularea certificatului de moste- nitor eliberat de ..................., la data de ..............., sub numarul ............
........., intrucat .........................................  .
Va solicit de asemenea, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

IN DREPT:

Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art. 119, 728, 738, 751, 848 Cod civil, art. 598 si urm. Cod procedura civila, art. 673 indice 1 – 673 indice 13 Cod procedura civila, pe dispozitiile Legii nr. 603/1943, Legii nr. 36/19951).
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ............. martori, expertiza tehnica topometrica si imobiliara.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. .................................., domiciliat in .........................., str. ............................... nr. ......, bloc ......, scara....., etaj .........., apart. ........., sector/judet ..........................,
2. .................................., domiciliat in .........................., str. ............................... nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ2):

1. .............................................. .
2. Copie a certificatul de deces al defunctului.
3. Copie certificat de actionar pe numele defunctului.
4. Contractul de construire nr. .............../............. si procesului-verbal de predare-primire-receptie nr. ................. .
5. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .................. .
6. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar ................ .


                                                SEMNATURA


1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii.
Daca cererea de iesire din indiviziune are drept cauza impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei, temeiul juridic il va constitui, fie dispozitiile art. 36 alin. (2) Cod procedura civila (daca impartirea este solicitata exceptional in timpul casatoriei), fie art. 36 alin. (1) Cod procedura civila, cand cererea este introdusa urmare/datorita desfacerii casatoriei.
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura, la cerere, atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Votati articolul "Actiune de iesire din indiviziune (partaj, imparteala)":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016