Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in rezolutiunea unui contract
de vanzare-cumparare pentru vicii  ascunse
(actiune redhibitorie)


INSTANTA1)  ......................


                                               Domnule Presedinte,


Subsemnatul2)  ............................., domiciliat in3)  ........................, str. ..................
................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ...................
............................., reprezentat prin avocat............................., cu sediul profesional in ............................, str. ................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................................., formulez, in termen legal prezenta


     ACTIUNE IN REZOLUTIUNEA CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE4)

incheiat  la  data  de  ...................................................,  intre  subsemnat,  in  calitate  de  cumparator  si paratul  ......................................,  domiciliat  in  ...............................,  str.  ...............................  nr.  ....., bloc ......., scara ........., etaj ........., apart. ........, sector/judet ......................................, in calitate de vanzator, pe care il chem in judecata si personal la interogatoriu, pentru ca prin hotararea ce veti pro- nunta sa desfiintati contractul mai sus aratat prin care paratul mi-a vandut imobilul proprietatea sa


                         DOMNULUI PRESEDINTE AL5)  .............................

1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila.
Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie cea prevazuta de art. 10 alin. (1) Cod procedura civila, fie, in cazul imobilelor, cea de la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele
(art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Calitatea de reclamant o are cumparatorul semnatar al conventiei legal facute, cu putere de lege intre partile contractante, intrucat vanzatorul este raspunzator pentru viciile ascunse ale lucrului vandut. Daca cumparatorul a instrainat lucrul, actiunea redhibitorie poate fi exercitata de subdobanditori.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Actiunea pentru vicii, redhibitorie, trebuie sa fie intentata de cumparator in termen scurt, dupa natura viciului, obiceiul locului si distanta (art. 1359 Cod civil). Conform art. 5 din Decretul nr. 167/1958, dreptul la actiune privind viciile ascunse se prescrie prin implinirea unui termen de 6 luni, in cazul in care viciile nu au fost  ascunse cu viclenie, per a contrario in cazul viciilor ascunse cu viclenie se aplica termenul general de prescriptie. Termenele curg de la data descoperirii viciilor sau, cel mai tarziu, de la indeplinirea unui an de la predarea lucrului  (cu exceptia constructiilor, cand se aplica un termen de 3 luni de la predare) art. 11 din Decretul nr. 167/1958.
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

din ......................, str. .................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ..., apart. ..., sector/judet ......, nr. carte funciara .........., intrucat1)  .............................. .
De asemenea, solicit obligarea paratei-debitoare sa-mi restituie suma de ........... lei, ce reprezinta dublul arvunei pe care i-am dat cu aceasta ocazie2).
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati3)
paratul sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT4):
Subsemnatul am incheiat la data de ............, un contract de vanzare-cumparare cu paratul, prin care acesta mi-a vandut imobilul proprietatea sa din .................., str. ....................... nr. ...., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., nr. carte funciara ............., subsemnatul platindu-i pretul vanzarii in suma de ............... lei, asa cum rezulta din contractul incheiat intre parti si autentificat de BNP ............................., sub nr. ........, din data de ....................... .

La data vanzarii, imobilul se gasea, in aparenta, in stare buna, dar in cursul lunilor ce au urmat vanzarii s-au ivit in peretii cladirii crapaturi mari care dovedesc posibilitatea unei prabusiri a zidurilor.
Ulterior,  am  aflat  de  la  vecini  ca,  inainte  de  vanzare,  paratul  a  efectuat  anumite  lucrari  de zugravire si reparatii superficiale pentru a masca viciile cladirii.
Avand in vedere cele de mai sus, reaua-credinta a paratului la incheierea contractului dintre parti, va rog sa admiteti actiunea asa cum a fost formulata, sa dispuneti5)  desfiintarea contractului incheiat intre parti in data de ..............., sub nr. ......, avand ca obiect vanzarea imobilului din ......................, str. .................. nr. ..., bloc ..., scara ..., etaj ..., apart. ....., sector/judet ........................, cu obligarea paratului-vanzator sa-mi restituie pretul si cheltuielile vanzarii in cuantum de .................. lei si a


1. Rezolutiunea contractului pentru vicii ascunse este o sanctiune aplicata vanzatorului care trebuie sa asigure cumparatorului atat folosinta linistita a lucrului cat si pe cea utila. De precizat, ca raspunderea vanzatorului nu   este conditionata de cunoasterea viciului de catre vanzator art. 1354 Cod civil, insa intinderea raspunderii acestuia este diferita dupa cum acesta a fost sau nu de buna  credinta  la  incheierea  vanzarii.  Conventiile  de  limitre  sau  inlaturare  a  garantiei  pentru  vicii  sunt  valabile  doar  daca vanzatorul a fost de buna-credinta, necunoscand viciile lucrului vandut art. 1354 Cod civil.
2. Cumparatorul are dreptul la restituirea pretului vanzarii si a cheltuielilor legate de vanzare (taxa de timbru, onorariul notarului etc.). Daca vanzatorul a fost de rea credinta, cumparatorul poate solicita si daune interese (art. 1355-1357 Cod civil), inclusiv beneficiul realizat (lucrum cessans).
3. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii de chemare in judecata, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului.
4. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Reclamantul trebuie sa faca dovada ca sunt indeplinite conditiile raspunderii contractuale; pentru a fi admisibila actiunea redhibitorie cumparatorul trebuie sa faca dovada existentei celor 3 elemente care conditioneaza obligatia de garantie a vanzatorului pentru vicii ascunse: trebuie sa demonstreze ca viciul este ascuns, ca viciul a existat in momentul incheierii contractului si ca viciul este grav, adica din cauza lui lucrul sa fie impropiu intrebuintarii sau isi micsoreaza valoarea de intrebuintare asa incat, daca reclamantul cumparator ar fi stitut acest lucru nu ar mai fi cumparat. Actiunea este admisibila chiar daca viciile nu sunt imputabile vanzatorului, dovada culpei vanzatorului nu conditioneaza raspunderea lui pentru vicii. Nu exista obligatia de garantie in cazul vanzarii prin licitatie publica care se face prin intermediul justitiei si in cazul vanzarii.
5. Reclamantul in privinta caruia angajamentul nu a fost executat poate sa renunte la rezolutiune si sa ceara instantei reducerea pretului proportional cu reducerea valorii lucrului datorita viciului (actiune estimatorie) sau in practica s-a recunoscut posibilitatea unei actiuni in vederea remedierii defectiunilor, inlaturarii viciilor, cu acordul si la cererea cumparatorului.
 

cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, cheltuieli legate de audierea martorilor etc.).
Avand in vedere reaua-credinta a acestuia la incheierea contractului, va solicit obligarea paratului la plata catre subsemnat a daunelor-interese in cuantum de ....... lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de amenajare a spatiului, cheltuielile de mutare, inclusiv valoarea dobanzii sumei investite in acest imobil.

IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm., art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.1)  ...... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori, expertiza tehnica2)  in constructii.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ................................, domiciliat in ................, str. ........................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ................................, domiciliat in ................, str. ........................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ3):
1. .............................................. .
2. Contractul de vanzare-cumparare incheiat intre parti.
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .............. .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar ............ .

                                                        SEMNATURA


1. Se  indica  textul  de  lege  ce  indreptasete  reclamatul  la  admiterea  actiunii:  art.  1019-1021  Cod  civil,  coroborat  cu art. 1352-1359 Cod civil.
2. Se indica felul expertizei solicitate (imobiliara, in constructii, auto, topometrica etc.)
3. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016