Legile sunt facute pentru a nu fi incalcate? Chiar si atunci cand vorbim de cele mai ciudate 7 legi? Probabil depinde si de ce fel de legi au ramas in vigoare. Societatea evolueaza, apar tot timpul noi nevoi si libertati sau pericole de ordin social, asadar normativul ar trebui sa urmeze aceste modificari.
Nu se intampla intotdeauna astfel, insa. In politica si drept legile reprezinta regulile scrise de conduita ce descriu sau regleaza relatii specifice intre persoane si organizatii, ca si masurile punitive asupra celor ce incalca aceste reguli de conduita.
Spre exemplu,
Constitutia Romaniei prevede ca cetatenii au dreptul sa initieze proiecte de lege, sustinute cu o lista cu cel putin 100.000 semnaturi (art. 74 alin. (1) din Constitutie).
Daca nu propunem acte normative, atunci este important sa fim atenti la ce si cum se propune si voteaza pentru a ne asigura confortul ca putem sa ne desfasuram liberi ca indivizi in spatiul delimitat geografic care formeaza un stat.
Pana acolo, insa, iata
cele mai ciudate 7 legi care sunt inca in vigoare!
Cele mai ciudate 7 legi. Ce faci cu somonul ala?
Aplicabila in Tara Galilor si Anglia din Regatul Unit, legea stabilea ca este sanctionabila cu pana la 2 ani de inchisoare "utilizarea suspicioasa a somonului in circumstante dubioase".
Desi suna amuzant, legea are menirea de a proteja apele de pescuitul ilegal si a ramas chiar si astazi in vigoare intr-o forma adaptata.
Cele mai ciudate 7 legi. Gainile nu au voie sa treaca strada
In statul american Georgia fermierii si taranii au o grija legala in plus cu privire la gaini: acestea nu au voie sa treaca strada. Pedeapsa este constituita doar din contraventie, dar se aplica chiar si in 2021.
Formularea pare putin invechita si starneste chicote, dar scopul legii a fost de la bun inceput sa protejeze animalele de accidente rutiere. In plus, se asigura astfel un standard de siguranta pentru cei care circulau in apropierea fermelor sau in zonele rurale.
Cele mai ciudate 7 legi. Poti sa schimbi becul doar daca esti electrician
Pare greu de crezut astazi, dar pana in anul 1998 era sanctionabila cu amenda schimbarea de unul singur a propriului bec.
Actul a fost actualizat si nu se mai aplica acum, dar cei care erau gasiti vinovati de aceasta contraventie trebuiau sa achite 10 dolari australiene drept pedeapsa pentru ca nu au apelat la un electrician.
Cele mai ciudate 7 legi. Cu exceptia inmormantarilor sau a spitalizarii, este obligatoriu sa zambesti in Milano
Actul este in vigoare si astazi, chiar daca prevederile sale nu mai sunt puse in aplicare de fortele de ordine. In esenta, autoritatile voiau sa aiba oameni fericiti in urbe, chiar daca asta insemna sa-i forteze la schitarea unui zambet in timp ce se intalneau cu alti straini pe strada.
Decizia apartine autoritatilor locale din Milano si dateaza inca din vremea ocuparii zonei de catre Imperiul Austro-Ungar.
Cele mai ciudate 7 legi. Este ilegal sa nu-ti plimbi cainele de trei ori pe zi in Torino
Ramanem in Italia si aflam ca o norma locala adoptata recent instituie o amenda de 500 de euro pentru proprietarii care nu-si plimba cainele de trei ori pe zi.
Regula este atent supravegheata de fortele de ordine locale si acestia raspund la orice informatie oferita de vecinii ingrijorati de animalele de companie canine care nu primesc cele trei plimbari zilnice.
Cele mai ciudate 7 legi. Daca cineva vrea sa-ti foloseasca baia, esti obligat sa-l lasi in Scotia
Una dintre tarile cele mai orientate catre sustinerea activa a nevoilor fiziologice umane are si o lege destul de interesanta in acest sens. Pe langa faptul ca femeile beneficiaza de produse de igiena gratuite pentru menstruatie, este obligatoriu sa lasi o persoana sa-ti foloseasca baia.
Din nefericire, nu exista detalii cu privire la aplicarea acestui act de-a lungul timpului. Cert este, insa, un lucru: scotienii sunt primitori si intelegatori cu ai lor, asadar s-ar putea sa se aplice indiferent ca este sau nu valabila legea.
Cele mai ciudate 7 legi. Nu poti muri in orasul Sarpourenx din Franta, daca n-ai loc de veci
Ultima din setul de cele mai ciudate 7 legi din lume este regula stabilita de autoritatile locale prin care este ilegal sa mori in Sarpourenx, daca n-ai loc de veci cumparat. Desi n-ai voie sa treci la cele vesnice fara cavou, nu este clar cum se aplica actul.
"Legile inutile slabesc puterea legilor necesare", spunea Montesquieu. Sa fie adevarat?
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<