Raspunderea penala reprezinta unul dintre cele mai importante capitole delimitate in Codul Muncii. Discutam despre 5 articole esentiale din care vom extrage cele mai importante aspecte pe care angajatorii si angajatii deopotriva trebuie sa le cunoasca referitor la raspunderea penala.
Primul aspect punctat in Codul Muncii cu privire la raspunderea penala atrage atentia asupra faptei de neexecutare a unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata.
"Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu
inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.", prevede art. 261 din Codul Muncii.
Mai mult,
pedeaspa cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda se instituie si in cazul angajatorilor care nu executa hotararea judecatoreasca definitiva privind reintegrarea in munca a unui salariat.
In aceste doua cazuri de mai sus, actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate. Codul Muncii prevede faptul ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Un aspect pe care cu siguranta toti angajatorii il cunosc este si cel referitor la infractiunea de stabilire a unor salarii sub nivelul celui minim pe economie. In acest moment, salariul minim pe economie este de 1050 de lei, pentru un program complet de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.
Se pedepseste cu
inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.
Mai mult, discutam despre raspundere penala si in cazul angajatorilor ce refuza in mod repetat sa ofere acces inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii. In acest caz, pedeapsa este de
inchisoare de la 6 luni la un an sau amenda penala.
Angajatorii trebuie sa stie si faptul ca o alta infractiune mentionata in Codul Muncii este cea de a primi la munca mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca. Infractiunea se sanctioneaza cu
inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala.
Nu conteaza care este cetatenia angajatilor. Toti trebuie sa aiba contract individual de munca din secunda in care incep activitatea.
Inchisoare de la 1 la 3 ani reprezinta pedeapsa instituita in cazul celor care incadreaza in munca minori cu cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor.
Constituie infractiune si se sanctioneaza cu
inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.
Daca munca prestata de persoana aflata in situatia de sedere ilegala in Romania, victima a traficului de persoane este de natura sa ii puna in pericol viata, integritatea sau sanatatea, pedeapsa este
inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Angajatorii care comit una dintre dintre infractiunile prevazute la alin. (2) si (3) si la art. 264 alin. (3), risca si una dintre urmatoarele pedepse complementare:
a) pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de prestatii, ajutoare sau subventii publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autoritatile romane, pentru o perioada de pana la 5 ani;
b) interzicerea dreptului angajatorului de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice pentru o perioada de pana la 5 ani;
c) recuperarea integrala sau partiala a prestatiilor, ajutoarelor sau subventiilor publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autoritatile romane, atribuite angajatorului pe o perioada de pana la 12 luni inainte de comiterea infractiunii;
d) inchiderea temporara sau definitiva a punctului ori punctelor de lucru in care s-a comis infractiunea sau retragerea temporara ori definitiva a unei licente de desfasurare a activitatii profesionale in cauza, daca acest lucru este justificat de gravitatea incalcarii.
Angajatorii care savarsesc uneia dintre infractiunile prevazute la alin. (2) si (3) si la art. 264 alin. (3), vor fi obligati sa plateasca sumele reprezentand:
a) orice remuneratie restanta datorata persoanelor angajate ilegal. Cuantumul remuneratiei se presupune a fi egal cu salariul mediu brut pe economie, cu exceptia cazului in care fie angajatorul, fie angajatul poate dovedi contrariul;
b) cuantumul tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale pe care angajatorul le-ar fi platit daca persoana ar fi fost angajata legal, inclusiv penalitatile de intarziere si amenzile administrative corespunzatoare;
c) cheltuielile determinate de transferul platilor restante in tara in care persoana angajata ilegal s-a intors de bunavoie sau a fost returnata in conditiile legii.
Angajatorii care savarsesc uneia dintre infractiunile prevazute la alin. (2) si (3) si la art. 264 alin. (3) de catre un subcontractant, atat contractantul principal, cat si orice subcontractant intermediar, daca au avut cunostinta de faptul ca subcontractantul angajator angaja straini aflati in situatie de sedere ilegala, pot fi obligati de catre instanta, in solidar cu angajatorul sau in locul subcontractantului angajator ori al contractantului al carui subcontractant direct este angajatorul, la plata sumelor de bani prevazute la alin. (5) lit. a) si c).
Art. 265 alin. (2) Cu pedeapsa prevazuta la art. 264 alin. (3) se sanctioneaza primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.
(3) Daca munca prestata de persoana prevazuta la alin. (2) si la art. 264 alin. (3) este de natura sa ii puna in pericol viata, integritatea sau sanatatea, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Art. 246 alin. (3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.