Voci numeroase afirma ca noul cod reprezinta radiul infractorilor. Discutam despre pedepse mai mici si, cu toate acestea...
"Am tot auzit in spatiul public ca 'noul cod, raiul infractorilor'. Nu este asa. Am publicat si pe site-ul Ministerului Public o nota de studiu prin care demonstram cu argumente juridice ca nu este asa.
Noul cod, la o analiza extrem de atenta, este mult mai dur decat vechiul cod, chiar daca pedepsele sunt mai mici.
Sunt cateva elemente care sunt strans legate intre ele care ne pot duce la aceasta concluzie.
Termenele de prescriptie speciala, este o data si inca o data, nu doar la jumatate cum a fost inainte. Nu mai spun ca in caz de concurs (n.r. de infractiuni) si de recidiva esti obligat ca judecator sa dispui spor, ceea ce pana acum nu exista. (...) Practic, orice act faci intrerupe cursul prescriptiei. Inainte doar daca faceai acte ce trebuiau comunicate invinuitului intrerupeau cursul prescriptiei", a afirmat Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei, joi la CSM, cu privire la noul Cod Penal.
Tiberiu Nitu a precizat ca in urma unei eventuale analize stiintifice a acestor coduri, se va observa ca sunt "coduri europene si care pot fi aplicate".
"Colegii nostri care au lucrat la aceste coduri de-a lungul timpului nu au inventat ei institutia. Au studiat ce se intampla in statele Uniunii Europene si incercam sa ne adaptam si noi la ceea ce este in Europa. Daca noua ne place sa mergem la Paris sau la Viena, trebuie sa ajungem ca si justitia sa fie ca la Paris si ca la Viena. Nu trebuie sa fim inchistati sau sa ne sperie noul" , a mai subliniat Tiberiu Nitu, citat de Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<