Inspectoratul General al Politiei Romane afirma ca serviciul politienesc are caracter permanent si obligatoriu, politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greve, iar nemultumirile si le pot exprima in timpul liber, conform prevederilor legale.
"Conducerea Politiei Romane, atat la nivel central, cat si la nivel local se afla intr-un permanent dialog cu organizatiile sindicale reprezentative. Activitatea politistului este strict reglementata de catre prevederile Legii 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, ale Legii 360/2002 privind Statutul politistului si ale HG 991/2005 privind aprobarea Codului de Etica si Deontologie a Politistului", se arata intr-un comunicat de joi al IGPR.
Aceste acte normative prevad faptul ca serviciul politienesc are caracter permanent si obligatoriu, iar politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greve , explica Politia Romana.
"De asemenea, politistul are datoria de a raspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, sa se sesizeze despre orice incalcare a legii, avand obligatia sa intervina cu promptitudine pentru solutionarea acesteia, in conformitate cu prerogativele specifice functiei publice pe care o detine. Politistii isi pot exprima nemultumirile, in timpul liber, conform prevederilor legale in vigoare", subliniaza sursa citata.
IGPR se declara in continuare suntem deschis la orice forma de dialog si analiza, pentru ca impreuna cu organizatiile sindicale si organizatia profesionala sa gaseasca cele mai bune solutii.
Presedintele Sindicatul National al Politistilor si Personalului Constractual (SNPPC), Marian Gruia, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca politistii isi reduc activitatea, incepand de luni nu mai participa la audieri in dosarele penale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijeaza circulatia, pentru ca sunt platiti doar 75 la suta, astfel ca isi vor limita activitatea la 75 la suta.
"Din 20 septembrie anumite activitati vor fi reduse. Politistii vor merge in teren, dar vor sta in puncte fixe, nu vor actiona decat la apelurile de urgenta 112. Politia rutiera nu va mai dirija circulatia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, nu vor mai face audieri in dosarele penale. Protestul nostru este similar cu cel al magistratilor. Avertizam autoritatile sa nu faca presiuni la adresa noastra ca s-ar putea sa se trezeasca cu o revolta fara precedent", a spus Gruia.
SNPPC a solicitat o intalnire urgenta cu premierul Emil Boc, dar nu au primit inca raspuns. "Din informatiile pe care le detin sindicatele, sefii inspectoratelor judetene au comunicat ierarhic despre starea de tensiune care se acutizeaza in unitati fara a se solidariza cu problemele personalului. In acest context, conducerea superioara a politiei fara sa prezinte public o viziune, o strategie sau un plan de masuri motivat a reactionat transmitand conducerilor profesionale teritoriale atentionari privind interdictia politistilor de a declara sau de a participa la greva", a zis Gruia.
Cartea verde a contabilitatii
Fise distractive pentru gradinita
Portal Codul Muncii
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Liderul sindical a precizat ca politistii nu vor declara greva si nici nu vor participa la aceasta forma de protest, actiunile lor fiind similare cu cele ale magistratilor din septembrie 2009 si politistii va trebui sa fie tratati similar cu magistratii de catre instutiile statului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri