Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

VIDEO. Ce prevede legea in cazul lui Ilie Nastase

Fostul tenisman si actual general cu o stea (general de brigada), Ilie Nastase, a fost centrul unui scandal privind conducerea sub influenta bauturilor alcoolice pe drumurile publice ale Romaniei si nerespectarea autoritatii angajatilor MAI.

Lumea a fost luata prin surprindere in momentul in care fostul tenisman a fost incatusat de ofiterii MAI pentru incalcarea legii in vigoare, insa ce prevede exact legea in cazul lui Ilie Nastase si cate a incalcat acesta? Sa le luam pe rand.

 

Legea in cazul lui Ilie Nastase - Codul Rutier  

Conform art. 102, alin. (3), lit. a din Codul Rutier in vigoare:
Art. 102. - 
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;

 

Conform art. 106, alin. (1), lit. a din Codul Rutier in vigoare:
Art. 106. - 


(1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

 

Conform art. 117, alin. (1), lit. f din Codul Rutier in vigoare:
Art. 117. –

(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de catre politistul rutier in cazul savarsirii de catre conducatorul acestuia a uneia dintre urmatoarele fapte:
f) se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a produselor sau substantelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurata de o alta persoana;

 

Conform art. 125., lit. c din Codul Rutier in vigoare:
Art. 125. - Ministerul Sanatatii Publice are urmatoarele atributii:
c) elaboreaza norme privind examinarea medicala a conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere si tramvaie , precum si norme privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor si substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere si tramvaie;

 

Legea in cazul lui Ilie Nastase - Codul Penal 

Conform art. 257, alin. (1), alin. (2), alin. (3) si alin. (4) din Codul Penal in vigoare:
At. 257. - 
(1) Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime. 

(2) Savarsirea unei infractiuni impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori asupra bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.

(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin. (2), daca privesc un membru de familie al functionarului public. 

(4) Faptele prevazute in alin. (1) - (3), comise asupra unui politist sau jandarm, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate. 

 

Conform art. 258, alin. (1) si alin. (2) din Codul Penal in vigoare:
Art. 258. - 
(1) Folosirea fara drept a unei calitati oficiale care implica exercitiul autoritatii de stat, insotita sau urmata de indeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.  
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta functionarului public care continua sa exercite o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, dupa ce a pierdut acest drept conform legii. 

 

Conform art. 335, alin. (1) si alin. (3) din Codul Penal in vigoare:
Art. 335. - 
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani. 
(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana care incredinteaza un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care stie ca se afla in una dintre situatiile prevazute in alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenta alcoolului ori a unor substante psihoactive.

 

Conform art. 336, alin. (1) din Codul Penal in vigoare:
Art. 336. - 
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda. 

 

Conform art. 337. din Codul Penal in vigoare:
Refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

 

Reamintim ca politistii rutieri au fost nevoiti sa blocheze masina lui Ilie Nastase din cauza ca fostul jucator de tenis a plecat de pe loc dupa un schimb de replici cu un agent, chiar daca acesta l-a somat sa opreasca si i-a cerut sa se legitimize, a anuntat seful Brigazii Rutiere a Capitalei. Politistii spun ca fostul jucator de tenis a refuzat sa i se faca testul, a devenit agresiv cu politistii, motiv pentru care a fost necesara incatusarea acestuia si dus pentru recoltarea de probe biologice la sediul INML, unde a facut totusi testul.

Fostului jucator de tenis i-a fost intocmit astfel dosar penal privind infractiunea de refuz de prelevare a mostrelor biologice, a fost amendat si cu 1.000 de lei si a fost lasat sa plece acasa.

Apoi, in jurul orei 11.00, Ilie Nastase a fost prins din nou in trafic, in zona Soselei Stefan cel Mare, cand facea un viraj stanga peste linia continua, cu un scuter, fara a avea dreptul de a conduce. Pentru faptul ca a trecut peste linia continua, fostul jucator de tenis a fost amendat cu inca 1.305 lei si 6 puncte de penalizare.

 


Ilie Nastase: Daca voi aveti dreptul, prin lege, sa arestati un senator...

Politist: Nu va aresteaza nimeni.

Ilie Nastase: Nu, nu, a zis ca-mi pune catusele.

Politist: Asta nu inseamna ca va aresteaza.

Ilie Nastase: Vedeti in spatele meu mai sunt ca mine. Eu am recunoscut ca am baut, imi pune catusele baiatu'. Sa-mi puna, hai.

Politist: Si dumneavoastra trebuie sa va supuneti legii la fel ca toata lumea.

Ilie Nastase: Nu cobor. Vreau sa le puna in masina.

Politist: Va rog sa coborati din masina.

Ilie Nastase: De ce pune mana pe mine?

Politist: Ia datele... Dati-l jos.

Ilie Nastase: Ia mana. Ia mana de pe mine.

Politist: Va rog sa coborati.

Ilie Nastase: Bai tu nu pui mana pe mine, ba.

Politist: Va rog frumos sa coborati.

Ilie Nastase Tu nu pui mana pe mine. Nu ai dreptul sa pui pe mine.

Politist: Dar nu mai dati in mine. Da de ce dati...

Ilie Nastase Cobor cand vreau eu.

Politist Coborati din masina. Ce nu intelegeti. E Politia Romana, va dati jos.

Ilie Nastase: Rupe mana, hai rupe mana.

Politist: Coborati din masina. Haideti va rugam frumos.

Ilie Nastase: Bai tarane

Politist: Era mai usor sa coborati domnule Nastase. Nu aveti voie sa consumati bauturi alcoolice la volan, sa stiti.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "VIDEO. Ce prevede legea in cazul lui Ilie Nastase":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016