Guvernul vrea sa adopte o ordonanta prin care sa exonereze 473 de persoane ce reprezinta personal auxiliar al cultelor religioase de la returnarea unor sume considerate necuvenite de Curtea de Conturi. De asemenea, se stabilitate, de la aparitia actului normativ ca platile in aceste cazuri sa fie sistate, informeaza Mediafax.
Executivul a definit personalul neclerical ca fiind personalul auxiliar al unui cult religios. In aceasta categorie este inclusa si categoria de cantaret bisericesc sau cantor, acestia beneficiind de sprijin de la bugetul de stat si de la bugetele locale. Gandul relata ca actul normativ viza aproximativ 19.000 de canteresti bisericesti carora le fusese sistata plata salariilor ca urmare a controalelor Curtii de Conturi care constatase ca platitle au fost ilegale.
Curtea de Conturi a descoperit prejudicii rezultate din sume platite de primarii catre personal neclerical, in completarea salariului. Curtea de Conturi a solicitat ca banii sa fie recuperati cu majorari de intarziere.
In tot acest timp, Guvernul va decide ca banii au fost acordati legal iar beneficiarii vor fi exonerati de la plata.
Discutam despre personal neclerical aferent unui numar de 6 culte religioase, din unitati de cult si din unitati de invatamant teologic acreditate.
Pe baza unei ordonante din 2001, s-a acordat sprijin financiar, de la bugetele locale, catre 18.951 de persoane din categoria personalului neclerical angajat in unitatile ce apartin cultelor religioase din Romania.
Conform Mediafax, sprijinul a fost reglementat legal ca o contributie lunara la nivelul salariului minim brut pe economi. In 2010, in contextul crizei economice, acest indicator a fost inlocuit cu valoarea de referinta de 600 de lei, fara sa se modifice in mod direct ordonanta din 2001, insa cu mentiunea ca sunt abrogate "orice alte dispozitii contrare".
"Sprijinul financiar pentru personalul neclerical acordat de la bugetele locale, in temeriul prevederilor Ordonantei 82/2001, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se considera a fi acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare", se arata in actul normativ.
Atentie mare la faptul ca la data intrarii in vigoare a ordonantei, va inceta plata sumelor ce reprezinta contributii pentru personalul neclerical, pentru care Curtea de Conturi a constatat ca au fost acordate cu crearea de prejudicii. Ordonatorii principali de credite au obligatia sa recalculeze contributiile prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate ca sunt necuvenite.
sursa: Mediafax.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<