Guvernul vrea sa adopte o ordonanta prin care sa exonereze 473 de persoane ce reprezinta personal auxiliar al cultelor religioase de la returnarea unor sume considerate necuvenite de Curtea de Conturi. De asemenea, se stabilitate, de la aparitia actului normativ ca platile in aceste cazuri sa fie sistate, informeaza Mediafax.
Executivul a definit personalul neclerical ca fiind personalul auxiliar al unui cult religios. In aceasta categorie este inclusa si categoria de cantaret bisericesc sau cantor, acestia beneficiind de sprijin de la bugetul de stat si de la bugetele locale. Gandul relata ca actul normativ viza aproximativ 19.000 de canteresti bisericesti carora le fusese sistata plata salariilor ca urmare a controalelor Curtii de Conturi care constatase ca platitle au fost ilegale.
Curtea de Conturi a descoperit prejudicii rezultate din sume platite de primarii catre personal neclerical, in completarea salariului. Curtea de Conturi a solicitat ca banii sa fie recuperati cu majorari de intarziere.
In tot acest timp, Guvernul va decide ca banii au fost acordati legal iar beneficiarii vor fi exonerati de la plata.
Discutam despre personal neclerical aferent unui numar de 6 culte religioase, din unitati de cult si din unitati de invatamant teologic acreditate.
Pe baza unei ordonante din 2001, s-a acordat sprijin financiar, de la bugetele locale, catre 18.951 de persoane din categoria personalului neclerical angajat in unitatile ce apartin cultelor religioase din Romania.
Conform Mediafax, sprijinul a fost reglementat legal ca o contributie lunara la nivelul salariului minim brut pe economi. In 2010, in contextul crizei economice, acest indicator a fost inlocuit cu valoarea de referinta de 600 de lei, fara sa se modifice in mod direct ordonanta din 2001, insa cu mentiunea ca sunt abrogate "orice alte dispozitii contrare".
"Sprijinul financiar pentru personalul neclerical acordat de la bugetele locale, in temeriul prevederilor Ordonantei 82/2001, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se considera a fi acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare", se arata in actul normativ.
Atentie mare la faptul ca la data intrarii in vigoare a ordonantei, va inceta plata sumelor ce reprezinta contributii pentru personalul neclerical, pentru care Curtea de Conturi a constatat ca au fost acordate cu crearea de prejudicii. Ordonatorii principali de credite au obligatia sa recalculeze contributiile prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate ca sunt necuvenite.
sursa: Mediafax.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<