Un proiect de lege prin care se propune instituirea obligatiei ca saloanele unitatilor sanitare sa fie dotate cu buton de panica pentru fiecare pacient, iar unitatile de primiri-urgente si sectiile de terapie intensiva cu camere de supraveghere video, va fi depus in Parlament.
Anuntul a fost facut de vicepresedintele Comisiei din sanatate din Camera Deputatilor, deputatul USR Emanuel Ungureanu.
"Propunerea legislativa pe care o gandim si o vom depune in Parlament in cateva zile spune un lucru fundamental: butonul de panica trebuie sa existe in toate saloanele, de la stat si de la privat, obligatoriu prin lege. Nu pot fi invocate motive financiare. Miliarde de euro intra in sistemul sanitar si niciodata nu se gasesc bani pentru lucrurile fundamentale care inseamna increderea pacientului care apasa pe buton si masurarea timpului pana la care un cadru medical vine si asculta care este nevoia. Alt lucru fundamental este camera video, care nu inseamna instaurarea sistemului politienesc in sistemul sanitar, ci prietenul nostru, atat al pacientului, cat si al medicului. Camera video face diferenta intre o persoana neglijenta sau rau intentionata si cei care isi fac treaba foarte bine", a afirmat Ungureanu, intr-o conferinta de presa.
Potrivit lui Ungureanu, la aceste camere video nu trebuie sa aiba acces doar Politia si Parchetul. "Increderea dintre medic si pacient trebuie sa fie construita prin dialog si mijloace obiective (camera video) care sa dezvaluie comportamente nepotrivite atat ale medicilor, cat si ale pacientilor", a adaugat Ungureanu.
La randul sau, purtatorul de cuvant al USR, deputata Cristina Pruna, a pledat pentru "o reforma in sanatate prin care medicii si pacientii sa fie in centrul sistemului medical romanesc".
"Am ajuns sa ne fie teama noua, pacientilor, sa mergem la spital, iar medicilor sa profeseze si sa isi exercite meseria cu demnitate. Vorbim de o neincredere profunda in sistemul de sanatate. Bebelusii arsi la Maternitatea Giulesti, cazul Alexandra care a strigat in spital dupa ajutor, cazul de la Spitalul Sfantul Pantelimon reprezinta drame la care ne uitam si pe care trebuie sa le oprim. (...) Fiecare dintre noi a auzit de cineva caruia ii este frica sa mai mearga la spital sa se trateze. Pacientii trebuie sa aiba in mod real dreptul de a alege, iar medicii sa isi exercite cu demnitate profesia", a transmis Pruna.
Ea a amintit ca, in urma cu peste sase luni, USR a depus un proiect de lege in Parlament prin care pacientul sa isi poate alege asiguratorul de sanatate - CNAS sau un asigurator privat care sa aiba contracte cu spitale de stat si private.
Conform USR, "Pilonul 2 al Sanatatii inseamna dreptul romanilor sa-si redirectioneze o parte din banii pentru sanatate catre orice asigurator de sanatate".
"Monopolurile nu au adus niciodata ceva bun. CNAS are monopol in momentul de fata (...) A pune plasturi pe probleme punctuale nu inseamna sa rezolvi situatia sistemului de sanatate", a adaugat Cristina Pruna.